Jak mluvit s dětmi o sexu? Ideálně od malička. Masturbaci nezakazovat, ale vysvětlit (DVTV)

Sekce pro vkládání článků, které se týkají problematiky dětí, a následnou diskuzi mezi uživateli (případně i neregistrovanými návštěvníky). Prosíme, vkládejte pouze články valné kvality.
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 10
Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
Dal: 1601 poděkování
Dostal: 816 poděkování

Jak mluvit s dětmi o sexu? Ideálně od malička. Masturbaci nezakazovat, ale vysvětlit (DVTV)

Nový příspěvek od Dreamer »

HateFree píše: „Pokud s dětmi nebudeme o sexualitě mluvit, podobně jako nikdo v dětství nemluvil s námi, ony to nějak zvládnou. Ale mnozí z nás dnes dokáží pojmenovat, co by si bývali přáli vědět, ale nikdo jim to neřekl. Třeba že máme právo říci ‘ne’,” vysvětluje v rozhovoru pro DVTV Marcela Poláčková, jedna z autorek knihy Děti to chtěj vědět taky, která přibližuje principy správné komunikace s dětmi o intimních tématech.

V jakém věku je dobré téma sexuality otevřít a jak s ním začít? Proč by se děti neměly nutit do projevů náklonnosti? A v čem mohou být na škodu nejrůznější přezdívky pro pohlavní orgány? Poslechněte si celý rozhovor.

https://video.aktualne.cz/dvtv/jak-mluvit-s-detmi-o-sexu-idealne-od-malicka-masturbaci-neza/r~775cca22726f11edbe29ac1f6b220ee8

Nic proti tématu. Sám si sice nemyslím, že nazývat vagínu pipinkou může způsobit někomu problémy, ale budiž. Víc mě vrtá hlavou, a neslyším to zdaleka poprvé, vysvětlovat dětem že mají “pravo říct ‘ne’”. Dává to smysl, ale co když se mě chytřejší dítě zeptá, zda má tedy taky “právo říct ‘ano’”?
pbd
Člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 0
Kontakt: [email protected]
Dal: 337 poděkování
Dostal: 429 poděkování

Re: Jak mluvit s dětmi o sexu? Ideálně od malička. Masturbaci nezakazovat, ale vysvětlit (DVTV)

Nový příspěvek od pbd »

Dreamer píše: neděle 4. 12. 2022, 16:05:09 neslyším to zdaleka poprvé, vysvětlovat dětem že mají “pravo říct ‘ne’”. Dává to smysl, ale co když se mě chytřejší dítě zeptá, zda má tedy taky “právo říct ‘ano’”?
Co bys odpověděl ty?
podivin
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku do: 40
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
Dal: 2060 poděkování
Dostal: 863 poděkování

Re: Jak mluvit s dětmi o sexu? Ideálně od malička. Masturbaci nezakazovat, ale vysvětlit (DVTV)

Nový příspěvek od podivin »

Dreamer píše: neděle 4. 12. 2022, 16:05:09 Dává to smysl, ale co když se mě chytřejší dítě zeptá, zda má tedy taky “právo říct ‘ano’”?
Ty máš také právo říct "ne".
Je mi krásně smutno. Tequila chutná nejlíp se solí. Při sprchování není vidět pláč. S plným srdcem lásky žiji prázdné dny.
Now I know that I am a dreamer, Believing in a world that isn't there
You are my little something, It's like you came from nothing, And now you're everything to me
Život nemá tlačítko Restart - promrhané roky nelze vrátit a prožít znovu
Stačí zavřít oči a všechno se stane. Stačí zavřít oči a ... všechno skončí
Bouře
Globální moderátorka
Líbí se mi: Muži
ve věku od: 18
Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
Dal: 1149 poděkování
Dostal: 1248 poděkování

Nový příspěvek od Bouře »

Podle mého asi záleží, na co to dítě říká "ano". Když se ho zeptám, jestli chce koupit zmrzlinu a dítě odpoví "ano", koupím mu jí, protože když jí sní, nic tomu dítěti nehrozí a nějak rozumí tomu, co je to zmrzlina. Když mi dítě řekne "ano" třeba na podepsání nějaké bankovní smlouvy nebo snad k nějakým sexuálním aktivitám a) nerozumí tomu nebo tomu nerozumí dostatečně b) U bankovní smlouvy je celkem pravděpodobnost a u sexuálních aktivit vysoká pravděpodobnost, že to tomu dítěti dost ublíží a není to pro něj dobré. To "ano" je tedy neplatné, protože dítě jednoduše není schopno k takovým věcem udělit souhlas.

Co máš Dreamere za problém?
Skálu pěstí nerozbiješ, ale i ten nejtvrdší kámen proroste květina. Jen to chce čas.
Nechceš-li být odsuzován za svou odlišnost, nesuď za odlišnost jiné a neubližuj zranitelným.
Who wants peace shall prepare for war
podivin
Administrátor
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí

Bouře píše: neděle 4. 12. 2022, 21:13:47Podle mého asi záleží, na co to dítě říká "ano".
Přesně tak. Také jsem o tom později přemýšlel.
Dreamer píše: neděle 4. 12. 2022, 16:05:09Víc mě vrtá hlavou, a neslyším to zdaleka poprvé, vysvětlovat dětem že mají “pravo říct ‘ne’”. Dává to smysl, ale co když se mě chytřejší dítě zeptá, zda má tedy taky “právo říct ‘ano’”?
To právo říct ne dětem vysvětlujeme v souvislosti s tím, pokud se jim TEĎ děje něco, co se jim nelíbí. V takovém případě se nesmí bát říct "ne" a v takovém případě je jejich "ne" rozhodné. Samozřejmě mají právo říct i "ano", ale myslíš si, že když se těm dětem bude dít něco, co se jim nebude líbit, tak to budou chtít a budou s tím souhlasit? O tom rozhodně pochybuju.

Pokud se dětem děje něco hezkého, tak to určitě budou chtít a budou říkat "ano", na což samozřejmě také právo mají. Jenže v případě pohlavních aktivit dochází ve většině případů (jako jsi prezentoval minulou studií) později u těch dětí k traumatům. A proto bylo rozhodnuto, že děti k těmto aktivitám nemohou dát souhlas, resp. jejich souhlas nesmí brát dospělý na zřetel, protože dítě si neuvědomí, co to rozhodnutí přinese. Stejně jako nemůžeš dát dítěti peníze, aby si samo hospodařilo, protože by všechno utratilo za hračky a sladkosti a nezbyly mu žádné peníze na skutečné jídlo, nájem, oblečení a další nutné výdaje, tak nemůžeš na dítěti nechat souhlas s intimním kontaktem.

A proto má jejich "ne" větší váhu, když se jim TEĎ děje něco špatného, než jejich "ano", když se jim TEĎ děje něco příjemného, co se ale v budoucnu může změnit a téměř vždy změní v něco nepříjemného, na co už později nebudou moci reagovat tím "ne". To "ne" TEĎ má zabránit okamžité újmě. A neplatnost jejich "ano" TEĎ v některých situacích má zabránit jejich újmě někdy v budoucnu, když už na jejich "ne" bude pozdě.
Bouře píše: neděle 4. 12. 2022, 21:13:47Co máš Dreamere za problém?
Zase nebo stále ještě blbá nálada, Dreamere? :(
Je mi krásně smutno. Tequila chutná nejlíp se solí. Při sprchování není vidět pláč. S plným srdcem lásky žiji prázdné dny.
You are my little something, It's like you came from nothing, And now you're everything to me
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 365 poděkování
Dostal: 2569 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

On ten problém může vybublat/vytvořit rozpor jinde. Sice jsem to čekal, ale zaznělo to na Twitteru od nečekaného názorového směru.

Obrázek
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK
Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.

pbd píše: neděle 4. 12. 2022, 20:01:00 Co bys odpověděl ty?
Ok, donutil jsi mě se zamyslet :). Abych nenapsal nějakou blbost, které sám nevěřím, musím to rozdělit na praktickou a teoretickou část.

Skrytý obsah
Toto fórum vyžaduje, abyste se pro zobrazení skrytého obsahu přihlásili.

Teoretická část je asi trochu přitažená za vlasy, ale ta pointa byla právě o ní. Kdyby se mě dívka pod 15 let ptala, proč jí cpou do hlavy, že každý musí respektovat její "NE", ale nikdo není ochoten respektovat její "ANO", tak bych jí asi po pravdě řekl, co si o tom myslím. Vysvětlil bych jí, že takové nešikovné zákony si vymyslela naše společnost, aby chránila děti před lidmi, kteří je chtějí zneužívat. A že sice chápu, že to určitě není případ toho jejího milého, ale ty zákony platí pro všechny. A že naprosto rozumím, že jí to připadá nespravedlivé a absurdní, ale nedá se s tím nic dělat. Vítej ve světě dospělých...

Bouře píše: neděle 4. 12. 2022, 21:13:47 Podle mého asi záleží, na co to dítě říká "ano". Když se ho zeptám, jestli chce koupit zmrzlinu a dítě odpoví "ano"...
Chvíli jsem si říkal, že jsi nepochopila pointu, pak se mi ale zalíbila tahle anologie se zmrzlinou. Je logický, že dítě má právo zmrzlinu odmítnout, na druhou stranu ji ale nemá právo požadovat. Tomu rozumí každý, cukr je tichý zabiják. Rád bych si to zjednodušil a řekl bych, že dítě má právo odmítnout cokoliv, ale požadovat nesmí nic. Prostě takový poloviční právo vyjadřovat se k věcem, kdy jediná dovolená odpověď je "NE"... Jenže tak jednoduchý to taky není, třeba když se jede k babičce, tak mu žádný "NE" nepomůže. O nebezpečnosti, jak naznačuješ, to asi taky nebude. Souhlas se vstupem do sportovního klubu amerického fotbalu, ledního hokeje, rugby, horolezců nebo parašutistů dítě dát může, i přes jejich neoddiskutovatelnou nebezpečnost.

Bouře píše: neděle 4. 12. 2022, 21:13:47 Co máš Dreamere za problém?
Právě teď? Je toho dost, ale asi nic, s čím bys mi mohla pomoct, nebo bych si s tím nedokázal poradit. I tak děkuji za optání.

Cykle02 píše: pondělí 5. 12. 2022, 9:07:49 On ten problém může vybublat/vytvořit rozpor jinde.
Jo, to je vcelku vtipný. Pro ty, co se o tohle téma zatím nezajímali, stručný souhrn vědeckého konsensu (na základě studií od Blancharda, Cantora, a jim podobných):

Zjednodušeně existují 3 hlavní skupiny lidí, co chtějí změnit pohlaví:
  • děti, které od malička trápí pocit, že žijí ve špatném těle
  • dospělí muži, typicky po čtyřicítce, kteří provedou trans coming-out
  • dospívající, nejčastěji dívky, které začaly mít problémy v pubertě
První dvě skupiny jsou známé už dlouho. V prvním případě jde typicky o skutečnou gender-dysphorii, tak jak ji znáte třeba z DSM. V druhém případě často o autogynephilii (sexuální přitažlivost k představě sebe samého v těle opačného pohlaví). V obou případech změna pohlaví přináší typicky velmi dobré výsledky - tedy dlouhodobé zlepšení psychického stavu jedince.

Třetí skupina je nová, ale dnes tvoří naprostou většinu všech žádostí o změnu pohlaví. U většiny z nich se psychický stav po změně pohlaví nezlepší, nebo se zhorší. Dvě třetiny žadatelů z této skupiny, pokud jim není fyzická změna dopřána, se na konci puberty vrátí i sociálně ke svému původnímu pohlaví (a obvykle se identifikují jako homosexuálové).

Vám nepřipadá zvláštní, že dítěti sice nedovolíme dát souhlas se sexuální aktivitou s dospělým, ale pokud chce změnit pohlaví, tak v některých západních zemích mu stačí pomyslet, a nikdo, ani vyšetřující sexuolog, to nesmí zpochybňovat? V tomto případě zjevně aktivismus, jakkoli dobře míněný, vyhrál nad vědou. A to je docela špatná zpráva pro ty, kterých se to týká.

EDIT: Část příspěvku skryta před hosty.
Naposledy upravil(a) Dreamer dne čtvrtek 8. 12. 2022, 8:08:13, celkem upraveno 1 x.
podivin
Administrátor

Dreamer píše: pondělí 5. 12. 2022, 18:15:17 Vždy mě ale dá jasně najevo, že se jí to líbi / líbilo. Právo říct "ANO" je naprosto implictní, není tedy vůbec potřeba o něm mluvit. Myslím, že těm klukům je pod 15, ale i kdyby nebylo, je mi to vcelku jedno. Hlavní pro mě je, zda se to dceři líbí, považuje to za příjemnou hru, a nebo ne.
Tak ano, intimní vztahy (poznávání se) dětí 5-15 let nikdo moc neřeší, ne?

To "NE" se řeší u intimního kontaktu 5 leté s 50 letým. A předpokládám, že by ti hodně vadilo, kdyby nějakej 50 letej prasák osahával tvoji dceru jen proto, aby se vyhonil, udělal si dobře a pak jí poslal domu se umýt. Ale řekněme, že by to ten 50 letej s ní myslel hezky a tobě by to nevadilo. Jsi si jistý, jestli tu "příjemnou" hru s 50 letých prasákem bude tvoje dcerka považovat za příjemnou také ve svých 20-25 letech, až by pochopila, že ten dědek se jen s ní sexuálně uspokojil a jinak ho vůbec nezajímala? A třeba by ti pak řekla, proč jsí jí to nevysvětlil nebo aspoň nezakázal.
Dreamer píše: pondělí 5. 12. 2022, 18:15:17Kdyby se mě dívka pod 15 let ptala, proč jí cpou do hlavy, že každý musí respektovat její "NE", ale nikdo není ochoten respektovat její "ANO", tak bych jí asi po pravdě řekl, co si o tom myslím. Vysvětlil bych jí, že takové nešikovné zákony si vymyslela naše společnost, aby chránila děti před lidmi, kteří je chtějí zneužívat. A že sice chápu, že to určitě není případ toho jejího milého, ale ty zákony platí pro všechny. A že naprosto rozumím, že jí to připadá nespravedlivé a absurdní, ale nedá se s tím nic dělat. Vítej ve světě dospělých...
Hmm, já bych jí to vysvětloval trochu jinak, že odborníci na základě mnoha minulých případů zjistili, že to dítě si později uvědomí, že hrálo jen roli sexuální hračky a pak má z toho trauma. A protože tohle si děti neuvědomují, tak je to uzákoněné.
Dreamer píše: pondělí 5. 12. 2022, 18:15:17Rád bych si to zjednodušil a řekl bych, že dítě má právo odmítnout cokoliv, ale požadovat nesmí nic. Prostě takový poloviční právo vyjadřovat se k věcem, kdy jediná dovolená odpověď je "NE"
Hmmm, nějak nechápu, o čem se to tady bavíš.

Dítě se má naučit říkat "NE", když je mu něco nepříjemné. Nepříjemnou věc cítí ihned, proto jeho "NE" má okamžitý účinek a má váhu.

Pokud je dítěti něco příjemné (což může být i třeba intimní kontakt, já jsem masturboval od školky), tak má samozřejmě právo říct "ANO", resp. nechat trvání toho příjemného dál. Nicméně, spousta věcí je příjemných, ale jen některé nezanechají nějaké nepříjemné následky. Některé následky ale odezní a nezanechají trvalé škody, např. přejedení se sladkým nebo nějaká činnost, která se dítěti líbí, ale při dítě se zraní, ale to zranění se mu zahojí. A navíc lze u příjemných, ale nebezpečných činností zajistit bezpečnost, aby se snížilo riziko zranení. Intimní kontakt dítěte s dospělým je ale podobný jako např. užívání drog. Tyhle činnosti jsou sice v přítomném čase nádherné a každý by je chtěl nechat trvat. Ale v budoucnosti tyhle činnosti znamenají problém. A tohle děti nedokáží posoudit, drogy ani někteří dospělí, a proto je nutné takové věci omezovat zákonem a v tom případě je nutné dítěti ten souhlas omezit nebo odebrat. Prostě jsou věci, u kterých se nelze vrátit a udělat je jinak.
Dreamer píše: pondělí 5. 12. 2022, 18:15:17O nebezpečnosti, jak naznačuješ, to asi taky nebude. Souhlas se vstupem do sportovního klubu amerického fotbalu, ledního hokeje, rugby, horolezců nebo parašutistů dítě dát může, i přes jejich neoddiskutovatelnou nebezpečnost.
Také jen tak nemůže. Obvykle to za něj dělá jeho zákonný zástupce. Ale jelikož ta nebezpečnost spočívá ve fyzickém zranění, které se dá léčit, a samozřejmostí každého sportovního klubu je ochranné vybavení a pravidla, která mají snížit riziko zranění, tak toto není regulované zákonem ani omezené věkem a stačí pouze na posouzení rodičů, kteří se mohou nechat ovlivnit dítětem, pokud zájem vyjádří. A kromě toho, ty sporty dělají spolu obvykle děti stejného věku - také nehraje hokej 40 letý profík s 10 letým klukem.
Dreamer píše: pondělí 5. 12. 2022, 18:15:17Právě teď? Je toho dost, ale asi nic, s čím bys mi mohla pomoct, nebo bych si s tím nedokázal poradit. I tak děkuji za optání.
To je mi líto, snad se to brzo vyřeší.

Dreamer píše: pondělí 5. 12. 2022, 18:15:17Vám nepřipadá zvláštní, že dítěti sice nedovolíme dát souhlas se sexuální aktivitou s dospělým, ale pokud chce změnit pohlaví, tak v některých západních zemích mu stačí pomyslet, a nikdo, ani vyšetřující sexuolog, to nesmí zpochybňovat?
Možná bude rozdíl v tom, že v případě trans se jedná pouze a jen o tu konkrétní osobu, kdežto sexuální aktivity se to týkají ještě dalšího dospělého, který velmi často dítě nějakým způsobem k těm aktivitám navede nebo po prvním požadavku ze strany dítěte tu aktivitu udržuje dál i přes nevoli dítěte. Pokud vím, tak nikdo dětem nebrání masturbovat a dokonce ani se s vrstevníky zkoumat.

Pokud by někdo dospělý nutil nějaké dítě, ať si kvůli němu nechá změnit pohlaví, tak by to bylo určitě také zakázané.
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK

podivin píše: pondělí 5. 12. 2022, 22:32:33 Pokud je dítěti něco příjemné (což může být i třeba intimní kontakt, já jsem masturboval od školky), tak má samozřejmě právo říct "ANO"...
Mě podivíne připadá, že z toho děláš plnohodnotnou debatu o legální možnosti udělit informovaný souhlas, což rozhodně nebylo mým záměrem, a stavíš mě do pozice zastánce jeho zrušení. Ne, já svými příspěvky nechtěl říct nic víc, a nic míň, než tohle:
  • Připadá mi vtipné nazývat právem možnost říct NE, pokud "nesmíš" (= nikdo nesmí respektovat) tvé ANO.
  • Existence AOC dává smysl jako ochrana dětí před zneužíváním, ale jistě občas postihuje vztahy, které zneužívající charakter mít nemusí.
  • Je absurdní, že dítě sice nemůže dát souhlas se sexuální aktivitou s dospělým, zato ale může dát souhlas s operací vedoucí ke změně pohlaví, a dokonce ji v některých zemích může vyžadovat proti vůli rodičů a lékaře.
Bohužel, ten první bod mi Bouře rozstřílela na kousky tou skvělou analogií se zmrzlinou. Zjevně mít právo něco odmítnout automaticky naznamená mít právo něco přijmout... nebo to dokonce vyžadovat.
pbd
Člen skupiny ČEPEK

Nový příspěvek od pbd »

Dreamer píše: úterý 6. 12. 2022, 8:22:26 Připadá mi vtipné nazývat právem možnost říct NE, pokud "nesmíš" (= nikdo nesmí respektovat) tvé ANO.
Souhlasím s tím, že v případě sexu a dětí to právo říct ne je asi trochu nešikovné pojmenování, protože naznačuje možnost volby, která ale neexistuje. Sexuální aktivity jsou do patnácti nezákonné, takže v té nejjednodušší formě je odpověď na původní otázku "ne, nemáš právo právo říct ano".

Myslím, že pokud bychom to právo říct ne pojmenovali jako právo se bránit, tak obsah sdělení zůstane stejný a zároveň to nebude zavádějící. V praxi je to ale podle mě jedno. Když to bude někdo dítěti vysvětlovat, určitě se neomezí na jen strohou větu "máš právo říct ne" a vem si z toho co chceš, takže to, že to trochu zavádějící je, tolik neva.

Musím ale taky říct, že mě ten původní příspěvek po prvním přečtení trochu zvedl ze židle, protože na mě taky působil dojmem, že se snažíš vyvolat debatu o tom, zda jsou děti schopné dát informovaný souhlas (nad čímž může debatovat kdo chce, ale tady ne, vím, pořád dlužím odpověď). Takže mi to nedá, abych se nezeptal. Jaký byl ten jiný záměr?
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK

pbd píše: úterý 6. 12. 2022, 14:02:02 Takže mi to nedá, abych se nezeptal. Jaký byl ten jiný záměr?
Šlo mi skutečně o absurditu toho pojmenování “práva říct NE”, které mi připadá směšné, pokud chybí “právo říct ANO”. Že to nakonec až tak absurdní není jsem přiznal výše, a nehodlám se k tomu vracet.

Nadzvedlo to tu ze židle zjevně víc lidí, podobně jako i některé jiné moje příspěvky. Bohužel je zřejmé, že i na ČEPEK dopadá ten podivný fenomén dnešní doby, kdy jakmile někdo má jen trochu odlišný názor, je automaticky tlačen do opozice, a jsou mu připisovány ty nejhorší vlastnosti. Nuancovaná diskuze není vítána, hlavní je vykřikovat hezky a úderně znějící hesla. Moderate is new extreme.

Nevím, mě trochu připadá, že čím víc času člověk tráví na internetu, tím víc tomu podléhá. A myslím, že je to způsobeno tím, že internet vytváří totálně zkreslenou představu o světě. O obyčejných, relativně spokojeně žijících lidech, co se navzájem respektují, se tam nepíše, jen o zneužívání, násilí, nespravedlivostech a traumatech. Lituju mladé lidi, pro které je často internet tím hlavním světem, a o životě venku mezi lidmi toho moc neví.

Možná kdyby mě v dětství zneužíval otčím, mlátil mámu, a společně o mě típali cigára, tak bych se v tom taky našel. Takovou zkušenost nemám, a koukám na svět růžovými brýlemi. To pochopitelně ovlivňuje moje názory na celou řadu témat. Přirozeně se nemusí líbit všem.
Bouře
Globální moderátorka

Dítě má právo na to, aby mu rodiče dopřáli něco dobrého. Správní rodiče by svému dítěti měli být schopni poskytnou pocit bezpečí, pocit, že ho má někdo rád, domov, ale i materiální věci, které bude nutně potřebovat (oblečení, školní potřeby), ale i materiální věci, které sice nutně nepotřebuje, ale bude z nich mít radost, takže třeba tu zmrzlinu. Navíc, když mu tu zmrzlinu nabídnu, jak jakože nemá právo říct ANO, když mu jí nabízím? Píšeš, že cukr je tichý zabiják. No ve velkém množství ano, ale pokud se to s ním nepřehání, není na tom přeci nic špatně. Navíc porovnávat riziko nebezpečí cukru a sexuálních aktivit je přeci nesmysl.
Jen ještě dodá že samozřejmě tu zmrzlinu nemá právo vyžadovat to ne... Jen by bylo fajn mu jí občas dopřát.

Riziko je všude. Doma, cestou do školy, v MHD prostě všude. Neexistuje jediné místo nebo věc, která by nepřinášela nějaká rizika. Jdeš si zaplavat? Fajn ale je tu nějaké riziko utopení se. Jdeš do školy a přecházíš silnici? Může tě srazit auto. Jdeš MHD? Je tu riziko že autobus nabourá nebo tě tam někdo přepadne. Jdeš na rugby zápas?... A tak bych mohla pokračovat dál. To riziko je všude, ale je zároveň důležité , abys mohl nějakým způsobem žít a vyvíjet se. Je důležité si položit otázku - je to riziko úměrné přínosu? Není moc vysoké? Přinese ta věc něco dítěti i přes to riziko?

Pokládáš otázku a příjde ti absurdní, že na otázku zda chce být dítě operováno může říct ano, ale na otázku, zda chce sex říct ano nemůže. Ta otázka s operací (nebo spíš genderem dítěte) je složitější. Jestliže mi už delší dobu bude dítě říkat, že tohle není jeho tělo a že se cítí být naopak kluk/holka, asi ho vezmu k někomu, kdo tomu rozumí a pokud se příjde na to, že má moje dítě skutečně genderovou disphorii, vyhovím mu v tom, že mu budu říkat rodem, jaký chce, že ho zkrátka budu příjmat jako toho, kým chce být a poskytnu mu takovou pomoc, jakou bude potřebovat a budu ho mít ráda. Nechat se ale jakkoliv nevratně operovat by ale mělo být až v dospělosti, a jestli že opravdu v USA operují třeba i 10 leté děti, je to špatně. Max blokátory puberty do dospělosti. To že mají ale něco tak v západních zemích neznamená, že je to správně a pak rovnou začínat otázkou "když můžou děti dávat souhlas na operace, proč by rovnou nemohli dávat souhlas i k sexuálním aktivitám?" NE...

Kromě ANO/NE je ještě jedna věc dost důležitá... Prospěje ta daná věc nějakým způsobem tomu dítěti?. Mnoho věcí se dětem nelíbí, třeba očkování. V tu chvíli je to třeba i bolí, ale my víme, že je to pro jejich dobro, protože to očkování zajistí, že dítě nebude nemocné a nebude ho rovnou bolet něco ještě víc, nebo kvůli té nemoci dokonce nezemře. Když bude jíst až moc sladkého nebo bude zkoušet třeba alkohol, možná se mu to bude v tu chvíli líbit, ale my mu to zakážeme, protože víme, že to na něj do budoucna zanechá akorát tak negativní následky (heh.. narozdíl u sexuálního zneužívání nebo rovnou znásilnění povětšinou vratné). Čemu tedy prospěje dítěti sexuální aktivita? K ničemu a navíc ho to ještě dost vysoce ohrozí hroznými následky, které už ani nepůjdou vrátit. Už jen to riziko je dost odstrašující k tomu, aby to nikdo nedělal, a ten kdo to udělá je akorát tak velký sobec, protože nemyslí na to, co to udělá s tím dítětem ale jen na sebe. Ten, kdo má děti skutečně rád tohle nebude riskovat.

I kdyby někomu tedy dítě řeklo na nějaký sexuální návrh "ano", ty máš tu povinost ho v tom zastavit a neuposlechnout ho. Dítě má na něco takového právo říct ANO ale pokud ho ty uposlechneš, není to vina dítěte, ale pouze a jen toho dospělého, dokonce i kdyby to dítě samo něco navrhlo. Tvým úkolem bude myslet na blaho toho dítěte a to jak to v přítomnosti tak to v budoucnosti a to konkrétně v této situaci víc jak na to jestli říká ANO/NE.

Musím přiznat, že podobně jako Pbd tak i mě tvůj příspěvek zvedl ze židle. Měla jsem pocit, jako bys chtěl vyvinout nějakou snahu o to, že by dítě mohlo s něčím takovým právoplatně souhlasit.. Jako nějaká snaha, jak zargumentovat možnost mít s dítětem cokoliv sexuálního a to se mi dost silně nelíbí. *no*
Skálu pěstí nerozbiješ, ale i ten nejtvrdší kámen proroste květina. Jen to chce čas.
Nechceš-li být odsuzován za svou odlišnost, nesuď za odlišnost jiné a neubližuj zranitelným.
Fx100d
Administrátor
ve věku od: 3
Výkřik do tmy: yeelow (10.05.2010 22:04): njn, ty jsi ten dentální úchyl :D
Dal: 412 poděkování
Dostal: 749 poděkování

Nový příspěvek od Fx100d »

Dreamer píše: úterý 6. 12. 2022, 16:52:08 Šlo mi skutečně o absurditu toho pojmenování “práva říct NE”, které mi připadá směšné, pokud chybí “právo říct ANO”.
Ono stačí se trochu zamyslet. Děti jsou vychovávány tak, že rodiče, učitelé, vedoucí na táboře a další dospělí jsou pro ně autoritou, kterou musí poslouchat. Pokud tedy dospělý něco dítěti zakáže a dítě přání dospělého nebude respektovat, je učeno již od narození, že pak přijde nějaký trest. Ta rada tedy zní, že dítě má na žádost jakékoliv autority v případě, že ta autorita po něm chce sexuální aktivity, právo odmítnout a za takové neuposlechnutí nebude potrestáno. Nic víc, nic méně. S nějakým právem říct "ano" to nemá nic společného. Prostě je to situace, kdy dítěti nehrozí trest za neposlušnost, pokud nerespektuje přání dospělého. Jakási výjimka z autority dospělých.
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
pbd
Člen skupiny ČEPEK

Nový příspěvek od pbd »

Dreamer píše: úterý 6. 12. 2022, 16:52:08 Nadzvedlo to tu ze židle zjevně víc lidí, podobně jako i některé jiné moje příspěvky. Bohužel je zřejmé, že i na ČEPEK dopadá ten podivný fenomén dnešní doby, kdy jakmile někdo má jen trochu odlišný názor, je automaticky tlačen do opozice, a jsou mu připisovány ty nejhorší vlastnosti. Nuancovaná diskuze není vítána, hlavní je vykřikovat hezky a úderně znějící hesla. Moderate is new extreme.
Omlouvám se, nechtěl jsem přispívat k tvému znechucení, měl jsem hned říct proč se ptám jaká byla tvoje motivace k tomu původnímu příspěvku. Ptal jsem se proto, že jsem špatně odhadli tvůj záměr a snahou ujasnit si ten pravý záměr jsem se chtěl pokusit se příště tomu nedorozumění vyhnout.

Doufám, že pokud by v tom prvním příspěvku bylo uvedené, že cílem není ospravedlňování "konsenzuálního" sexu s dětmi, ale obecné zamyšlení na tím, co z výroku "máš právo říct ne" vyplývá (a není ani úplně podstatné na co konkrétně ne), pak bychom se těm negativním emocím na obou stranách vyhnuli. Tím ti nechci vyčítat, že jsi to neudělal, jen to formulovat, aby se z toho, kdo chce, poučil.

Uvědomuju si, že i to "raději předem napiš, že ti nejde o obhajování sexu s dětmi" může někdo vnímat jako součást té cenzury, cancel culture, apod. Je to omezující. Nechci taky, abychom tu byli nuceni chodit pořád po špičkách nebo to někoho znechutilo natolik, aby se rozhodl, raději neříkat nic (respektive aby ten pocit nezískalo víc lidí, než kolik jich ho už má). Přesto jsou témata, ke kterým je podle mě vhodné, zde přistupovat s touto opatrností nebo dokonce témata o kterých se zde nediskutuje. K těm určitě patří obhajování sexuálních aktivit s dětmi, což je konec konců dokonce v pravidlech. Mrzelo by mě, kdyby tu ta nuancovaná diskuze nebyla možná, ale neplatí to pro všechna témata. Na setkání Anonymních alkoholiků je také diskuze o tom, jestli jsou dvě deci červeného dobré na srdce nevhodná, přestože jinde ne (ten příměr je nepřesný minimálně v tom, že Anonymní alkoholici se setkávají, protože mají nějaký problém, což nemusí o všech, co chodí sem, platit, ale nenapadá mě teď jak líp to říct).

Takže ještě jednou promiň, nechtěl jsem tě obviňovat, ale snažit o to, aby to lépe fungovalo.

EDIT: ještě jsem chtěl dodat proč mě to zvedlo ze židle: protože jsem se obával toho, kdo si to jak vyloží, kdo se toho chytne, toho, že budu nucen do nějaké pro mě náročné argumentace a říkal jsem si, proč mi to dělá? *lol*
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK

pbd píše: úterý 6. 12. 2022, 19:52:48 Takže ještě jednou promiň, nechtěl jsem tě obviňovat, ale snažit o to, aby to lépe fungovalo.
Nemáš se za co omlouvat. Ptal jsi se, jak jsem co myslel, donutil mě se zamyslet, a přispěl tím k diskuzi. Tím komentářem o "kdo nekřičí s námi, křičí proti nám", jsem popisoval obecný fenomén, který pozoruju i na ČEPEKu, ale zrovna tebe se vůbec netýká.

Jsou věci, které mi leží v žaludku:
  • Aktivismus živící se na tématu sexuálního zneužívání. Aktivisté už z definice nebývají objektivní, vybírají si ty nejhorší příklady pro burcování hněvu a získávání si pozornosti. To, co prosazují, často nevede ke zlepšování situace pro ty, za jejichž zájmy kopají, zato to ale prohlubuje nenávist k pedofilům. Ke všem. I k těm, co nikoho nezneužívají.
  • Ohýbání jazyka. Plíživé změny jazyka, které znemožňují rozlišovat mezi konsensuální a nekonsensuální sexuální aktivitou s dětmi, dětskou pornografií s a bez skutečných aktérů, apod. Znemožňuje to diskuzi, komplikuje vědeckou činnost, a umožňuje to démonizovat lidi, kteří nikomu neubližují. A než se do mě zase někdo pustí: ANO, vím že dítě nemůže poskytnout právně platný informovaný souhlas. Na věci to ovšem nic nemění.
  • Omezování svobod a soukromí ve jménu boje proti DP a zneužívání dětí. Sociální sítě téměř nepoužívám, ani Instagram a TikTok, takže nevím, jak moc se to tam děje. Něco mi ale říká, že skuteční násilníci si DP vůbec nevyměňují, a ti co ano, tak to dělají na toru, i2p a podobných, které ale nikdo neřeší. Možná se mýlím, ale ta energie a finance by šly užít lépe.
Když něco z toho vidím, většinou jen zakroutím hlavou, ale někdy mám chuť se k tomu vyjádřit. Ne vždy mám čas k tomu psát dlouhé texty, natož plné disclaimerů ujišťujících, že neglorifikuju znásilňování. Stejně to většinou zůstane bez reakce, tak proč se namáhat. A tak se může stát, že si ulevím jen nějakým krátkým komentářem vyzývajícím k zamyšlení, nebo sarkastickou či ironickou poznámkou (jak mi již bylo vytýkáno).

Možná nastal čas, abych se trochu stáhnul a dal vám pokoj. Ty anglické texty a podcasty co postuju stejně nikoho nezajímají, mě zase nezajímají články o sexuálním zneužívání... a na pokec o citlivých tématech to tu moc není. Tak uvidíme.
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK

Bouře píše: úterý 6. 12. 2022, 17:48:13 Pokládáš otázku a příjde ti absurdní, že na otázku zda chce být dítě operováno může říct ano, ale na otázku, zda chce sex říct ano nemůže. Ta otázka s operací (nebo spíš genderem dítěte) je složitější. Jestliže mi už delší dobu bude dítě říkat, že tohle není jeho tělo a že se cítí být naopak kluk/holka, asi ho vezmu k někomu, kdo tomu rozumí a pokud se příjde na to, že má moje dítě skutečně genderovou disphorii, vyhovím mu v tom, že mu budu říkat rodem, jaký chce, že ho zkrátka budu příjmat jako toho, kým chce být a poskytnu mu takovou pomoc, jakou bude potřebovat a budu ho mít ráda. Nechat se ale jakkoliv nevratně operovat by ale mělo být až v dospělosti, a jestli že opravdu v USA operují třeba i 10 leté děti, je to špatně. Max blokátory puberty do dospělosti. To že mají ale něco tak v západních zemích neznamená, že je to správně a pak rovnou začínat otázkou "když můžou děti dávat souhlas na operace, proč by rovnou nemohli dávat souhlas i k sexuálním aktivitám?" NE...
Hovoříme o globálních problémech, a i když jsme o pár let pozadu, co je nyní na západě se dostane i k nám (resp. k vám - já na hranice nehraju). O různých skupinách přicházejících s žádostí o tranzici jsem psal výše. Ty hovoříš jen o té první. Tam je operace nebo alespoň sociální tranzice naprosto v pořádku. Problematická je ta třetí skupina, u které je vědecky dokázano, že tranzice většinou nepřináší dobré výsledky. Trans aktivisté ale mezi těmi skupinami nerozlišují. V Kanadě protlačili zákon, který k gender identitě přistupuje stejně jako k sexuální orientaci, a každé její zpochybňování lékařem může být nově považováno za konverzní terapii, která je trestná. Přitom zatímco sexuální orientace je podle všeho v průběhu života neměnná, gender identita je u této skupiny velmi fluidní a ovlivňována sociálními faktory. Blokátory puberty nejsou bez problémů - zablokování puberty způsobí, že se dítě nedokáže se svými pocity v průběhu dospívání přirozeně vypořádat, což by se u nezablokované puberty u dvou třetin z nich stalo. Výsledkem bývá zhoršení psychického stavu.

Ptát se tedy, jak je možné, že děti jsou považovány za dostatečně svéprávné, aby o tomto v průběhu puberty nebo dokonce před ní rozhodovali, ale nejsou považovány za dostatečně svéprávné, aby mohly dát souhlas se sexuální aktivitou, je naprosto na místě. Riziko budoucích psychických problémů plynoucích z konsensuální sexuální aktivity je alespoň podle dostupných studií menší, než riziko zhoršení psychických problémů po tranzici u této skupiny dětí.

Jak jsme se do tohoto bodu dostali? Sice dobře míněný, ale chybný aktivismus, neochota k diskuzi (kdo není s námi, je proti nám), ignorování vědy, cancel culture. Sbírání lajků, obavy vědců z publikování kontroverzních studií. Jeden z mála, kdo se o tom nebojí mluvit, je právě James Cantor. Jeho práci byste měli znát všichni - právě on se nebál kontroverze a dokázal, že pedofilie je vrozenou sexuální orientací. Díky jeho výzkumu už to nikdo příčetný nezpochybňuje.

Jinak jsi to napsala moc hezky.
► Ukázat spoiler
Zappart
Registrovaný uživatel
ve věku od: 5
ve věku do: 36
Kontakt: telegram: @poutnick
Dal: 870 poděkování
Dostal: 161 poděkování

Nový příspěvek od Zappart »

Dreamer píše: středa 7. 12. 2022, 5:21:36 Možná nastal čas, abych se trochu stáhnul a dal vám pokoj. Ty anglické texty a podcasty co postuju stejně nikoho nezajímají...
To by mně mrzelo, nevidím žádný důvod ke stažení se. Mně se naopak ta filosofická otázka, která tu rozvířila debatu, líbila. A že se kolem toho začalo diskutovat, asi je o čem. Podcasty moc nesleduji, to je pravda, ale jsou jiní, co je sledují a já si zase rád přečtu nějaké anglické texty, které mi Google kostrbatě přeloží. :)
Bouře
Globální moderátorka

Já jsem ze začátku fakt moc nevěděla, jak tu celou diskusi myslíš. :)
Ono je celkově celkem těžké rozpoznat z psaného textu, jak to autor myslí už kvůli tomu, že neslyším jakým tonem to řekl, jak se tvářil.... Ono to totiž dost napovídá. Navíc se můžeš hned doptat a reagovat.

Byla by škoda kdyby ses nějak stáhl. I když nejspíš s mnoha tvými názory nesouhlasím, tvé příspěvky jsou kvalitní a jsem ráda, že tu dáváš i příspěvky, které se týkají mezinárodní scény. Díky tobě mám pak aspoň trochu přehled o tom co se děje mezi pedofily v zahraničí. Bohužel u anglických studií, podcastů apod. není moc v mých silách jim rozumět. Zkrátka zatím nejsem na takové úrovni, abych dokázala plnohodnotně rozumět nějakým dlouhým a složitým textům. Mnoho jiných lidí však angličtinu ovládá mnohem lépe jak já, kord lidi, co sem příjdou z jiných zemí nebo rovnou z USA. Navíc anglická sekce je pak aspoň trochu živá, což je rozhodně užitečné. Líbí se mi ale taky třeba tvoje přeložené články. To si mnoho lidí přečte a má to úspěch. :) James Cantor je taky zajímavý. Ráda bych si přečetla nějakou jeho práci, ale v češtině. Navíc i tvoje komenty nebo zážitky tu taky více rozviřují debatu tady na foru. ;)