Valné shromáždění Interpolu přijalo rezoluci k boji proti zneužívání dětí (Advokátní deník)
Pravidla fóra
PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:
– dobrý článek
– ucházející článek
– špatný článek
– článek z dezinformačního média
-
- Mediální analytik
- Líbí se mi: Chlapci i dívky
- ve věku od: 2
- ve věku do: 12
- Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
- Dal: 365 poděkování
- Dostal: 2507 poděkování
Valné shromáždění Interpolu přijalo rezoluci k boji proti zneužívání dětí (Advokátní deník)
Valné shromáždění mezinárodní policejní organizace Interpol přijalo ve středu 24. listopadu 2021 v Istanbulu rezoluci vyzývající k boji proti sexuálnímu zneužívání dětí prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Rezoluce vyzývá členské země organizace, aby přijaly zákony umožňující prevenci a stíhání takových činů.
„Touto rezolucí členské státy vyjádřily obavu z narůstajícího používání koncového šifrování k zakrytí on-line zločinů vůči dětem, jako je grooming, streamování sexuálního zneužívání a distribuce materiálů se sexuálním zneužíváním dětí,“ uvádí se v prohlášení Interpolu. Podle něj rezoluci schválila valná většina delegátů. Generální tajemník Interpolu Jürgen Stock k tomu řekl, že lze chránit obojí – soukromí i bezpečnost dětí.
V průběhu 89. valného shromáždění se ve čtvrtek 25. listopadu uskutečnila i volba nového prezidenta Interpolu – jak informovaly na Twitteru agentura AFP i Interpol, stal se jím šéf policie Spojených arabských emirátů (SAE) Ahmad Násir Raísí.
Policejní generál Násir Raísí byl zvolen navzdory tomu, že čelí kritice kvůli případům mučení a porušování lidských práv, kterých se podle médií dopustila policie v SAE pod jeho vedením. V několika zemích jsou na něj kvůli tomu podána trestní oznámení. Organizace MENA Rights Group, která působí v arabských zemích a na Blízkém východě, poukazuje na opakované porušování práv ze strany bezpečnostních sil SAE.
Funkce prezidenta Interpolu, jehož mandát je čtyřletý, je v mnoha ohledech reprezentativní. Každodenní chod organizace zajišťuje generální tajemník, jímž je v současné době Němec Jürgen Stock. O nejvyšší úřad v této mezinárodní policejní organizaci se ucházela také plukovnice české policie Šárka Havránková, která je nyní viceprezidentkou Interpolu.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 0
- ve věku do: 10
- Kontakt: [email protected]
- Dal: 337 poděkování
- Dostal: 429 poděkování
Re: Valné shromáždění Interpolu přijalo rezoluci k boji proti zneužívání dětí (Advokátní deník)
Oni nejen vyjádřili obavu z end-to-end šifrování (E2EE) a obecně vyzvali k boji proti sexuálnímu zneužívání dětí prostřednictvím internetu a sociálních sítí, ta rezoluce explicitně:Cykle02 píše: ↑pátek 26. 11. 2021, 9:39:58 „Touto rezolucí členské státy vyjádřily obavu z narůstajícího používání koncového šifrování k zakrytí on-line zločinů vůči dětem, jako je grooming, streamování sexuálního zneužívání a distribuce materiálů se sexuálním zneužíváním dětí,“ uvádí se v prohlášení Interpolu.
VYZÝVÁ členské země, aby využily všech dostupných prostředků a naléhaly na poskytovatele E2EE, aby zavedli mechanismy pro účinné a včasné dodržování právních postupů státních orgánů, aby vytvářeli digitální prostory bezpečné pro děti a aby zavedli vhodná opatření k prevenci sexuálního zneužívání dětí online v rámci svých služeb;
NALÉHAVĚ VYZÝVÁ všechny členské země, aby v souladu s vnitrostátními právními rámci vyvinuly odpovídající legislativní a politické úsilí, včetně změny stávajících právních předpisů, a umožnily tak orgánům činným v trestním řízení předcházet sexuálnímu zneužívání dětí online na platformách E2EE a reagovat na ně, a aby chránily děti před sexuálním zneužíváním online a aktivně se za tímto účelem zapojily do mezinárodní policejní spolupráce.
Jinak řečeno vyzývají, aby vlády udělali vše, včetně změny zákonů, k tomu, aby šlo end-to-end šifrování obejít (což popírá jeho smysl) nebo nebylo možné jej vůbec nepoužívat.
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 5
- ve věku do: 36
- Kontakt: telegram: @poutnick
- Dal: 870 poděkování
- Dostal: 161 poděkování
Re: Valné shromáždění Interpolu přijalo rezoluci k boji proti zneužívání dětí (Advokátní deník)
Tak nějak nevím, proč by to E2EE mělo fungovat na platformách, kde se vyskytují děti. Možný argument jako ochrana soukromí před hackery bych asi nebral v úvahu. Ti co něco tají a chtějí komunikovat šifrovaně mohou využívat služeb šifrovaných chatů a je pak jen dobře, že půjde jen o platformy, kde se děti vyskytovat nebudou. Samozřejmě pak je otázka, zda půjde o iniciativu zakázat E2EE zcela, nebo jen tam, kde je nebezpečí nezákonné komunikace s dětmi.
Toliko můj nezasvěcený a amatérský názor, snad jsem ta cizí slova použil správně
Toliko můj nezasvěcený a amatérský názor, snad jsem ta cizí slova použil správně
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
- Dal: 1601 poděkování
- Dostal: 816 poděkování
Myslím, že cíleně bránit dětem v soukromé konverzaci není tou správnou cestou. Řekněme, že by bylo nějak možné důvěryhodně ověřit plnoletost při přístupu k nějaké komunikační službě nebo sociální síti. Připadalo by ti v pořádku, aby dětem nebylo umožněno komunikovat soukromě, ale dospělým ano?
Možná je to přirovnání padlé na hlavu, tak mě klidně opravte. Já vyrůstal bez internetu, tak jsem s kamarády a kamarádkami běhal po lese, lezli jsme po dvorech… a pindíky a pipinky jsme si ukazovali v různých boudičkách a na tajných mýtinkách.
Dnes děti místo běhání po venku přesunují větší část svého života na internet. Není pak přirozené, že tam přesunují i to sexuální oťukávání se? A neměli by mít možnost to dělat soukromě, aniž by je u toho někdo šmíroval? A je vlastně v pořádku, že se pro děti internet stává důležitějším, než fyzický svět? A proč je to v pořádku u dospělých?
Mě spíš přijde, že řešením tohoto a mnoha dalších problémů musí ležet ve vzdělávání a časné sexuální výchově. Od malička jim vysvětlovat, že jsou místa, kde se jich nikdo nesmí dotýkat, pokud jim to připadá divné nebo nepříjemné, a co dělat, pokud se jim to stane. No a těm starším vštěpovat do hlavy rizika sdílení vlastních fotek a videí přes internet, a to nejlépe na příkladech nějakých vydíraných a šikanovaných vrstevníků.
Čistě technické řešení nic nevyřeší. Šifrování je jen matematika, a kdo bude chtít, vždycky ji bude moct použít - a žádné zákazy s tím nic neudělají.
Když už regulace, tak bych si spíš dokázal představit konec anonymity na internetu. To by přineslo hromadu pozitiv. Taky by to přineslo nějaká negativa. Otázkou je, jak významná, a zda by se vyplatilo je obětovat.
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 5
- ve věku do: 36
- Kontakt: telegram: @poutnick
- Dal: 870 poděkování
- Dostal: 161 poděkování
Tady ale nikdo nebrání dětem v soukromé konverzaci / komunikaci. Když už, tak v šifrované komunikaci.Dreamer píše: ↑pondělí 29. 11. 2021, 1:49:19Myslím, že cíleně bránit dětem v soukromé konverzaci není tou správnou cestou. Řekněme, že by bylo nějak možné důvěryhodně ověřit plnoletost při přístupu k nějaké komunikační službě nebo sociální síti. Připadalo by ti v pořádku, aby dětem nebylo umožněno komunikovat soukromě, ale dospělým ano?
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Dal: 1099 poděkování
- Dostal: 2045 poděkování
Trochu off-topic, ale nedá mi to:
Já si myslím, že rodiče často říkají svým dětem, že "kdyby se tě někdo dotýkal divně a tobě se to nelíbilo, tak nám to musíš povědět", ale zapomínají, že v danou chvíli těm dětem ty dotyky nemusí být nepříjemné. A pak to to dítě říct nepřijde, protože mu nikdo neřekl, že je to špatné, i když se mu to v danou chvíli líbí. V tomto je dle mého lepší dítěti specifikovat slovně místa, kde je to jednoduše "vždycky divné". Než čekat těch X let, až těm obětem i bez specifikace dojde, že ta "sranda se strejdou, jak mi sahal mezi nohy" nebyla tak úplně sranda.
Jen doplním, že jsou místa, kde se jich nikdo nesmí dotýkat, a to i kdyby jim dané dotyky nebyly nepříjemné, či jim dokonce byly v danou chvíli příjemné. (Zase bychom mohli specifikovat, že jsou situace, kdy to neplatí, např. rodiče při výkonu nutné hygieny na dítěti, lékař při prohlídce apod.)
Já si myslím, že rodiče často říkají svým dětem, že "kdyby se tě někdo dotýkal divně a tobě se to nelíbilo, tak nám to musíš povědět", ale zapomínají, že v danou chvíli těm dětem ty dotyky nemusí být nepříjemné. A pak to to dítě říct nepřijde, protože mu nikdo neřekl, že je to špatné, i když se mu to v danou chvíli líbí. V tomto je dle mého lepší dítěti specifikovat slovně místa, kde je to jednoduše "vždycky divné". Než čekat těch X let, až těm obětem i bez specifikace dojde, že ta "sranda se strejdou, jak mi sahal mezi nohy" nebyla tak úplně sranda.
Marco Freeman,
bývalý administrátor komunity ČEPEK / Ex-administrator of ČEPEK Community
bývalý administrátor komunity ČEPEK / Ex-administrator of ČEPEK Community
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
- Dal: 1601 poděkování
- Dostal: 816 poděkování
Promiň. V mém pojetí světa soukromá = šifrovaná. Jinak vždycky někdo může poslouchat.