Nabídka Národní knihovny ČR k archivaci našeho webu

Provozní informace o chodu fóra, uživatelských skupinách, hodnostech a sekcích. (V této části fóra mohou zakládat témata jen členové Týmu ČEPEK, ostatní registrovaní uživatelé mají možnost na již založená témata reagovat, noví uživatelé fóra zde mohou odpovídat až po schválení členem Týmu ČEPEK. Vlákna v této sekci bývají po čase zpravidla zamykány.)

Chcete aby NK archivovala náš web? Když ano, jakým způsobem?

Anketa končí za pátek 3. 6. 2011, 10:07:13

Nechci, aby byl web archivován.
1
8%
Nechci, aby byl web archivován, ale pod licencí Creative Commons bych jej uvolnil.
0
Žádná hlasování
Souhlasím s archivací webu, ale nechci uvolnit web pod licencí Creative Commons. Lepší bude uzavřít smlouvu s NK.
0
Žádná hlasování
Souhlasím s archivací a uvolnění pod licencí Creative Commons.
12
92%

Celkem hlasů: 13
Fx100d
Administrátor
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 3
ve věku do: 10
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: yeelow (10.05.2010 22:04): njn, ty jsi ten dentální úchyl :D
Dal: 411 poděkování
Dostal: 749 poděkování

Nabídka Národní knihovny ČR k archivaci našeho webu

Nový příspěvek od Fx100d »

Protože tento web, jehož součástí je toto fórum neberu jako svůj, ale jako nás všech, rád bych, aby o vážných rozhodnutích bylo rozhodováno společně. Dostal jsem následující mail:
Pavla Kupcová píše:Vážený pane Jiří,

před časem jste nám umožnil archivovat Vaše stránky http://fx100d.ic.cz. Nyní bychom rádi archivovali i stránky Pedofilie-info.cz http://www.pedofilie-info.cz, na kterých se podílíte.
Ohledně spolupráce máte 2 možnosti:

a) Uzavřít smlouvu - vyplnit formulář, vytisknout, podepsat a zaslat nám jej ve 2 exemplářích. My Vám po našem podpisu vrátíme Vaši kopii zpět. Smlouva se týká pouze archivace webu a následného zpřístupnění archivu.

Elektronický formulář ve formátu doc: http://webarchiv.cz/files/vydavatele/sm ... archiv.doc

b) O něco snadnější možností je licencovat web pod Creative Commons (CC). Prakticky se jedná o umístění malého banneru. Pro nás to má stejný účinek jako smlouva. Licence má ale i výhody navíc. Vy se s ní více otevíráte světu - lidé mohou Vaše texty používat a např. umisťovat na vlastní webové stránky v plném znění. Vy můžete v rámci licence omezit takové používání např. jen pro nekomerční účely. Vždy je zachována citační povinnost. Licence má pomoci legálnímu šíření informací. Můžete použít generátor licencí <http://creativecommons.org/choose/?jurisdiction=cz>, kterým vytvoříte ikonku s odkazem na znění licence a tu poté vložíte do Vašich stránek.

Informace o aplikaci licence CC: http://webarchiv.cz/cc

Pro více podrobností, jděte na náš web: http://www.webarchiv.cz/vydavatele/

Další otázky Vám ráda obratem zodpovím.

S přáním pěkného dne

Pavla Kupcová

Odd. archivace webu
Národní knihovna České republiky
Klementinum 190, 110 01 Praha 1

T: +420-221663-256
F: +420-221663-301

[email protected]
http://www.webarchiv.cz
http://www.nkp.cz
Využití této nabídky by pro tento web znamenalo, že jeho obsah uvolníme pod licencí k volnému užití. Podmínky si můžeme sami zvolit při vytváření licence a je možné zakázat/povolit komerční užití, zakázat/povolit vytvářet upravená díla a pod.

Druhá možnost je sepsat písemnou smlouvu s Národní knihovnou a povolit použití díla jen této instituci. To by sice znamenalo, že bych musel tuto smlouvu podepsat, ale i to by šlo.

Rád bych, aby se k tomu vyjádřilo co nejvíce registrovaných uživatelů. Nováčci hlasovat nemohou, ale když napíšou svůj názor, budu jedině rád.

Ještě doplním, že můj web http://www.fx100d.cz je již archivován. To je vidět na hlavní stránce, kde je logo webarchivu. Zároveň je uvolněn k nekomerčnímu užití a je možné z něj vytvářet díla upravená. Tj například použít části textu v jiném díle. Vždy je nutné uvést autora a odkaz na dílo.
Dan
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Chlapci
Dal: 75 poděkování
Dostal: 218 poděkování

Re: Nabídka Národní knihovny ČR k archivaci našeho webu

Nový příspěvek od Dan »

nuž jak už jsem na chatu řekl, věřím že je to suprová možnost, je to jak vlastně právní obrana, tak obrana toho aby web někdo zcela nezrušil, tak argument proti odpůrcům, že naše konání je prostě zcela právní a inu správný, dyž nám spolupráci nabídla i národní knihovna. Takže jsem pro všemi deseti a jsem pro tu možnost, kde FX bude nejméně riskova, takže raděj osobně nic nepodepisovat. Zeptal bych se to arhivování znamená archivování čeho všeho? i obsahu fora?
Fx100d
Administrátor

DanielKubeC píše: Zeptal bych se to arhivování znamená archivování čeho všeho? i obsahu fora?
Já mám dojem, že fórum jako součást webu bude také archivováno, ale rozhodně se optám.
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
waroncp
Registrovaný uživatel
ve věku od: 7
ve věku do: 17
Výkřik do tmy: 1-2%

Nový příspěvek od waroncp »

Možno bude z teba porušovateľ autorského práva. V českom právnom poriadku sa síce moc neorientujem a je možné, že to je ošetrené, ale ak som nedal iný súhlas, nemal by si mojimi príspevkami len tak manipulovať (tj. posúvať na tretiu osobu práva, ktoré som ti nedal) :) a pri registrácii niečo také napísané nie je ;)

ale za seba, súhlasím. A všetkými desiatimi za creative commons (a len tú základnú creative commons attribution).
Fx100d
Administrátor

waroncp píše:Možno bude z teba porušovateľ autorského práva. V českom právnom poriadku sa síce moc neorientujem a je možné, že to je ošetrené, ale ak som nedal iný súhlas, nemal by si mojimi príspevkami len tak manipulovať (tj. posúvať na tretiu osobu práva, ktoré som ti nedal) :) a pri registrácii niečo také napísané nie je ;)

ale za seba, súhlasím. A všetkými desiatimi za creative commons (a len tú základnú creative commons attribution).
Právě abych neporušil jakékoliv cizí právo, ptám se tu všech registrovaných členů fóra. Při registraci je logické, že nic podobného napsáno není, když ještě k archivaci nedochází. Jinak bude možná problém, že do těchto informací poskytovaných během registrace nepůjde zasahovat, přeci jen je fórum dílem vytvořeným někým jiným. Dalo by se to ale řešit zmínkou v pravidlech, která jsou závazná pro všechny registrované a všichni jsou povinni sledovat jejich změny. Pak má také každý registrovaný možnost požádat o zrušení registrace a vymazání svých příspěvků.

Dnes jsem navíc dostal odpověď na dotaz, zda fórum bude také archivováno, je možné jej z archivace vyjmout. Tato možnost bude asi nejlepší a nebude třeba získávat souhlas lidí z fóra.
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
Dan
Dal: 75 poděkování
Dostal: 218 poděkování

Nový příspěvek od Dan »

což to asic ano, vzhledem k tomu svolení na zveřejnění všech textů z fora, je třebas lepší ho vyjmout. Na druhou stranu v regulérních článcích se zatím moc textů nevyskytuje, že ano, nejvíce informací je obsažených právě na fóru, si říkám, esli není škoda právě o tyhle texty na foru při nějakém případném problémpřijít, nebo je prostě nemít posichrovaný tou knihonou.
MR_Xguard
ve věku do: 8
Dal: 121 poděkování
Dostal: 321 poděkování

Nový příspěvek od MR_Xguard »

Dle mého názoru jsou výhodné obě možnosti. Zajistí to ochranu webu před jeho smazáním.
Fx100d
Administrátor

Jelikož se zde dosud nikdo nevyjádřil, že by s uvolněním webu pod licencí creative commons nesouhlasil, přistupuji ke zřízení této licence. Do pravidel bude dopněno, že registrací každý uživatel souhlasí s uvolněním svých příspěvků na fóru pod touto licencí a bude zde uveden odkaz na kompletní znění licence. Samozřejmě i o archivaci webu Národní knihovnou budu informovat v pravidlech. Jako seznam autorů textů budu v licenci uvádět odkaz na seznam členů fóra.

Pokud někdo z již registrovaných členů nesouhlasí s uvolněním svých textů pod touto licencí, může bez okolků požádat o smazání svých příspěvků a zrušení registrace.
Fx100d
Administrátor

thanatos píše:Smím se zeptat, jaká verze licence CC bude použita?
Nejspíš tato: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/cz/ zvažujeme, jestli nezakázat i dílo upravovat. Pokud by pak někdo chtěl náš web použít ve vlastním díle, musel by nás požádat o souhlas.
Fx100d
Administrátor

Byla zřízena licence Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko pro náš web. V nejbližší době dojde k archivaci webu Národní knihovnou ČR. Až se tak stane, bude na titulní stránce umístěna ikona webarchivu. Jako odkaz na autora jsem uvedl odkaz na seznam všech registrovaných členů.