To je pravda. Já to taky nechci.

To je pravda. Já to taky nechci.
Ok, měním názor na věc a trvám na tradičním pojetí manželstvíMarco Freeman píše: ↑čtvrtek 29. 4. 2021, 19:07:54 A dovolte mi není připomenout, že staročeština byla užívána v době 12. - 15. století. Což je mimochodem období, kdy byly třeba dohodnuté sňatky, např. Karla IV., který byl v sedmi letech oženěn se sedmiletou Blankou z Valois.
Když má žena mužské příjmení, např. Klára Vlček místo Klára Vlčková, je to z hlediska zaužívaného skloňování češtinářsky zvláštní. Nicméně pokud by se jmenovala třeba Klára Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce, asi by se nikdo ani nepokoušel o patvar Garrigueová/Garriguová/Garrigová. Problém nastává proto u tradičních českých příjmení, u kterých to prostě zní divně.Jednorozec píše: ↑čtvrtek 29. 4. 2021, 23:08:17Špatně je na tom ta významová část. Je to pro mně stejně nepříjemné jako když má žena mužské příjmení. Prostě když někdo mluví o svém manželovi tak automaticky předpokládám, že je to žena a mluví o muži a nehodlám to měnit.
Jenže fakticky – kdybys na tom byl jak Karel IV., tak by tě v tvých sedmi, kdy z toho ještě ani nemáš rozum, oženili s nějakou stejně starou holčičkou. Žít bys s ní ale začal v době, když už byste byli skoro dospělí. Takže ve finále bys nejen nezažil manželství s holčičkou, ale dokonce by sis tu ženu pro manželství ani nemohl sám vybrat. To by ale byl pech, co?Dreamer píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 9:16:30Ok, měním názor na věc a trvám na tradičním pojetí manželstvíMarco Freeman píše: ↑čtvrtek 29. 4. 2021, 19:07:54 A dovolte mi není připomenout, že staročeština byla užívána v době 12. - 15. století. Což je mimochodem období, kdy byly třeba dohodnuté sňatky, např. Karla IV., který byl v sedmi letech oženěn se sedmiletou Blankou z Valois.![]()
Až dojde k činu, napiš. Mám už vybranou jednu parádní pohlednici, co bych vám jako novomanželům poslal.
To je právě krása češtiny, která si s tím po jazykové stránce poradí stejně dobře, jako ostatní jazyky (např.angličtina). Jde jen o zvyk. Mám kolegyni s nepřechýleným příjmením, které si nechala změnit po svatbě s tím, že přechýlený tvar se jí moc nelíbil. Já znám přechýlenou i nepřechýlenou variantu jejího příjmení a ze začátku to byl velký nezvyk. Pak jsem si na to zvykl a nyní mi to nepřijde. Pohlaví dané osoby poznám se pozná z kontextu.Marco Freeman píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 12:53:03Když má žena mužské příjmení, např. Klára Vlček místo Klára Vlčková, je to z hlediska zaužívaného skloňování češtinářsky zvláštní. Nicméně pokud by se jmenovala třeba Klára Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce, asi by se nikdo ani nepokoušel o patvar Garrigueová/Garriguová/Garrigová. Problém nastává proto u tradičních českých příjmení, u kterých to prostě zní divně.Jednorozec píše: ↑čtvrtek 29. 4. 2021, 23:08:17Špatně je na tom ta významová část. Je to pro mně stejně nepříjemné jako když má žena mužské příjmení. Prostě když někdo mluví o svém manželovi tak automaticky předpokládám, že je to žena a mluví o muži a nehodlám to měnit.Nicméně z mého úhlu pohledu je to snesitelné, byť to může přinášet jisté nesrovnalosti – pokud bych jako uvaděč do nějakého vystoupení viděl, že vystoupí "Vlček" bez nějakého oslovení, zřejmě bych si skutečně myslel, že jde o muže.
To je ale vývoj společnosti.... není to tak dávno co i vánoční stromek byl žhavá novinka. Nebo to že ženy mohou volit. Já vím že pro mnohé je to něco tradičního ale tradice neznamená ustrnout na místě. Navíc podle průzkumů je většina lidí pro stejnopohlavní manželství, takže ta většina si asi zvykat chce.Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 17:56:20 "Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce"
Garriuge a němce?? To mi fakt nezní německy...
Ano napřichylované jméno jde to často poznat z kontextu, ale už si člověk musí pomoct něčím navíc oproti správnému tvaru. Bohužel si ty mužská příjmení nechávají ženy často "z módy" i u klasických českých. Napadá mně příklad Ema Smetana.
A podobný problém rozhodně přináší. Stejně jako v případě toho příjmení to znamená že člověk musí přemýšlet "co je to za blbost". Ano může si časem "zvyklnout", ale tohle je jedna z věcí které nepovažuji za relevantní z toho hlediska aby se jednalo o nějakou diskriminaci a ospravednilo to to, že si má většina zvykat.
A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne (bez toho že by jste to podpořili něčím jiným než dojmologií) a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo...Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:08:16 Jenže pro mně, a velkou část lidí, tohle není jen obyčejná tradice...
Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství. Můžeš na vánoce místo smrčku mít klidně palmu ale furt tam budeš slavit narození krista a furt to bude syn boží a ne dcera.Tim píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:10:25A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo...Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:08:16 Jenže pro mně, a velkou část lidí, tohle není jen obyčejná tradice...![]()
Ahááá... a že manželství dříve fungovalo jako svazek mocenský a ekonomický, kde rodiče provdávali děti kterým ještě ani nesestoupila varlata právě jen pro posílení vlidu nebo získání peněz... to ti proti současnému stavu nepřijde jako vývoj? Jak jinak by jsi to chtěl nazvat?Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:13:36Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství.Tim píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:10:25A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo...Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:08:16 Jenže pro mně, a velkou část lidí, tohle není jen obyčejná tradice...![]()
To co říkáš je ale lež, i tehdy manželství fungovalo v tomto ohledu stejně, to že ho někdo využíval jako mocenský nástroj byl jen způsob jak ho zneužíval a to samé se může dít i dnes nebo máš dojem že neexistují případy kdy si někdo někoho vezme například pro peníze??Tim píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:16:05Ahááá... a že manželství dříve fungovalo jako svazek mocenský a ekonomický, kde rodiče provdávali děti kterým ještě ani nesestoupila varlata právě jen pro posílení vlidu nebo získání peněz... to ti proti současnému stavu nepřijde jako vývoj? Jak jinak by jsi to chtěl nazvat?Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:13:36Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství.Tim píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:10:25
A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo...![]()
![]()
Tak lež?Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:19:09To co říkáš je ale lež, i tehdy manželství fungovalo v tomto ohledu stejně, to že ho někdo využíval jako mocenský nástroj byl jen způsob jak ho zneužíval a to samé se může dít i dnes nebo máš dojem že neexistují případy kdy si někdo někoho vezme například pro peníze??Tim píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:16:05Ahááá... a že manželství dříve fungovalo jako svazek mocenský a ekonomický, kde rodiče provdávali děti kterým ještě ani nesestoupila varlata právě jen pro posílení vlidu nebo získání peněz... to ti proti současnému stavu nepřijde jako vývoj? Jak jinak by jsi to chtěl nazvat?Jednorozec píše: ↑pátek 30. 4. 2021, 18:13:36
Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství.![]()
První věta je mimochodem demagogie..
Netuším, proč se pro mobilní telefon nepoužívá jiný výraz, který by lépe vystihoval větší obecnost, k níž to zařízení slouží.Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 22:58:33 Původním významem, hmm to je význam toho slova pokud nejde o něj tak proč se to má jmenovat manželství proč nestačí jiný název s obdobnými právy?
On někdo mění význam pojmu manželství? On se nějak změnil význam pojmu mobilní telefon? Manželství bude instituce významově stále stejná (svazek dvou lidí, kteří chtějí oficiálně žít spolu), stejně tak mobilní telefon také stále slouží k tomu, aby si dva lidé mohli bezdrátově zatelefonovat.Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 22:58:33Z mého pohledu není naopak nejmenší důvod aby k takovému bezprecedentnímu vývoji ve změně významu došlo.
Aha, takže logicky pokud mnoho lidí má proti něčemu odpor, tak to je důkaz toho, že to ublíží? Vůči pedofilům má mnoho lidí odpor… a … výsledek je ten, že ten odpor sám ubližuje jak pedofilům, tak i těm lidem, protože pedofil, který je předem odsouzen, má menší motivaci snažit se nespáchat to, co ti ostatní očekávají, že určitě někdy spáchá...Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 22:58:33A nesouhlasím s tím, že to nikomu neublíží. Logicky kdyby tomu tak bylo, neexistoval by proti tomu takový odpor…
Gravitační síla funguje od vzniku vesmíru a Slunce svítí už skoro 5 miliard let, to nestačí?Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 22:58:33lidé stále potřebují aby část věcí zůstala dlouhodobě stabilní.
Co nenávidím ze všeho nejvíc, když si někde přečtu, jak někdo přesně ví, co a jak cítím a proč bych co a jak chtěl. Prý nemůžu cítit lásku. Proč? Protože jsem pedofil, a pedofiům jde vždy jen o jejich chtíč - sex. Proč by chtěly osoby stejného pohlavní vstoupit do svazku "na úrovni manželství"? A proč by nemohly chtít, je k tomu nějaký PÁDNÝ důvod, než původní význam pojmu mobilní telefon?Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 22:58:33 Ostatně opět pokud by onen institut nebyl něčím takovým, proč by o něj osoby chtějící vstoupit do svazku se stejným pohlavím tak stály?
Pro mobilní telefon se stále používá stejný výraz nikdy se nezačal používat pro něco jiného třeba se tabletům nikdy neříkalo mobil, furt jsou to tablety...
Ano ze svazku muže a ženy chce udělat svazek kohokoli s kýmkoli to je dost velká změna významu...
Proti pedofilům má mnoho lidí odpor proto, že mnoha lidem bylo skutečně od pedofilů ublíženo a následně bylo nesmyslně za pedofily označováno spousta lidí kteří jimi nejsou. Nejde to srovnávat s tím, když lidem vezmeš stávající význam manželství a to co považují za stálou pevnou hodnotu a zaměníš ho za jiný a v jejich očích tuto hodnotu zničíš.Kasz píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 Aha, takže logicky pokud mnoho lidí má proti něčemu odpor, tak to je důkaz toho, že to ublíží? Vůči pedofilům má mnoho lidí odpor… a … výsledek je ten, že ten odpor sám ubližuje jak pedofilům, tak i těm lidem, protože pedofil, který je předem odsouzen, má menší motivaci snažit se nespáchat to, co ti ostatní očekávají, že určitě někdy spáchá...
Tobě možná ano ale řekl bych že většině lidí ne.
Ne není jen proto že něco chci nemám právo chtít po jiném aby ustoupil z toho co chce on, ne pokud nemám nějaký závažný důvod například menší práva než ten druhý, což podle mne tady neplatí. Mohu chtít porodit dítě ale pokud nejsem fyzicky žena není to prostě možné a přitom to není nic diskriminačního.Kasz píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 Co nenávidím ze všeho nejvíc, když si někde přečtu, jak někdo přesně ví, co a jak cítím a proč bych co a jak chtěl. Prý nemůžu cítit lásku. Proč? Protože jsem pedofil, a pedofiům jde vždy jen o jejich chtíč - sex. Proč by chtěly osoby stejného pohlavní vstoupit do svazku "na úrovni manželství"? A proč by nemohly chtít, je k tomu nějaký PÁDNÝ důvod, než původní význam pojmu mobilní telefon?
Tak se vraťme o pár příspěvků výše. Nejde o to, že se mobilním telefonům stále říká mobilní telefony. Ale o to, že dřív mobilní telefon bylo zařízení s tlačítky pro vytočení tel. čísla, s jednoduchým displejem, kde bylo zobrazeno hlavně to zadané číslo, a to bylo vše. Dnešní mobilní telefon již není to, co býval mobilní telefon před 20 lety - dnes je mobilní telefon vlastně miniaturizované PC. Ale stále tomu říkáme mobilní telefon. Přitom to ale z podstaty původního významu pojmu mobilní telefon není, je to miniaturizovaný PC.Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 Pro mobilní telefon se stále používá stejný výraz nikdy se nezačal používat pro něco jiného třeba se tabletům nikdy neříkalo mobil, furt jsou to tablety...
Telefon s 9 tlačítky sloužící výhradně pro GSM hovory a dnešní mobilní telefon se 7" displejem, sloužící ke všemu, co dokáže PC, to je dost velká změna významu…Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 Ano ze svazku muže a ženy chce udělat svazek kohokoli s kýmkoli to je dost velká změna významu...
Nikoliv. Ze svazku dvou dospělých osob (opačného pohlaví) půjde i nadále o svazek dvou dospělých osob (libovolného pohlaví). Mimochodem - dřív jsem mohl s mobilním telefonem učinit pouze GSM hovor, dnes z něj napíšu e-mail, vyřídím daňové přiznání, zaplatím oběd nebo si koupím jízdenku na vlak...
Nikdo lidem stávající význam manželství nebere, stále se budou moci brát muž s ženou. Nikdo nebere význam mobilního telefonu, jak se používal před 20 lety, tedy jen pro GSM hovory - i dnešní mobilní telefony stále GSM hovory plně umožňují.Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 lidem vezmeš stávající význam manželství a to co považují za stálou pevnou hodnotu a zaměníš ho za jiný a v jejich očích tuto hodnotu zničíš
Porodit dítě může jen žena. Říct ano, přijímám tě za manžela/manželku může říct na úřadě osoba bez ohledu na svoje pohlaví.Jednorozec píše: ↑sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 Mohu chtít porodit dítě ale pokud nejsem fyzicky žena není to prostě možné a přitom to není nic diskriminačního.