“Manželství pro všechny” má být schváleno ve Sněmovně už zítra. Jaká nese rizika? (VoxPopuliBlog.cz)

Reakce na články z médií (tisk, rozhlas, televize, internet, ...) a diskuze o nich.
Kiiax
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 5
ve věku do: 17
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Mea culpa. Mea maxima culpa
Dal: 319 poděkování
Dostal: 276 poděkování

Re: “Manželství pro všechny” má být schváleno ve Sněmovně už zítra. Jaká nese rizika? (VoxPopuliBlog.cz)

Nový příspěvek od Kiiax »

Tim píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 20:14:52
Kiiax píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 20:12:22
Tak až to schválí, tak požádám Tima o ruku a budeme spolu žádat o adopci.
Asi si rozbijem bubu uz u diskuse o tom kdo bude mít zavoj a vlecku. .. :D
To je pravda. Já to taky nechci. :D
Nejhorší vlastností člověka je nikdy nepřiznat omyl.
Jednorozec
Registrovaný uživatel
ve věku od: 9
ve věku do: 30
Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
Dal: 11 poděkování
Dostal: 495 poděkování

Re: “Manželství pro všechny” má být schváleno ve Sněmovně už zítra. Jaká nese rizika? (VoxPopuliBlog.cz)

Nový příspěvek od Jednorozec »

Špatně je na tom ta významová část. Je to pro mně stejně nepříjemné jako když má žena mužské příjmení. Prostě když někdo mluví o svém manželovi tak automaticky předpokládám, že je to žena a mluví o muži a nehodlám to měnit. Za diskriminaci považuji jen to, co se týká věcí jako dědictví či přístupu k informacím atd. a na to stačí upravit práva ve stávajícím registrovaném partnerství (osobně ani nevím k čemu to doteď bylo když to tyhle věci neřešilo).
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 2
ve věku do: 10
Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
Dal: 1508 poděkování
Dostal: 679 poděkování

Nový příspěvek od Dreamer »

Marco Freeman píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 19:07:54 A dovolte mi není připomenout, že staročeština byla užívána v době 12. - 15. století. Což je mimochodem období, kdy byly třeba dohodnuté sňatky, např. Karla IV., který byl v sedmi letech oženěn se sedmiletou Blankou z Valois.
Ok, měním názor na věc a trvám na tradičním pojetí manželství :)
Marco Freeman
Administrátor
Líbí se mi: Chlapci
ve věku do: 11
Wickr Me: MarekVolny
Výkřik do tmy: And beyond the Elysian Fields and the Garden of Eden I will look for the path that leads to your heart.
Dal: 1054 poděkování
Dostal: 1925 poděkování

Nový příspěvek od Marco Freeman »

Jednorozec píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 23:08:17Špatně je na tom ta významová část. Je to pro mně stejně nepříjemné jako když má žena mužské příjmení. Prostě když někdo mluví o svém manželovi tak automaticky předpokládám, že je to žena a mluví o muži a nehodlám to měnit.
Když má žena mužské příjmení, např. Klára Vlček místo Klára Vlčková, je to z hlediska zaužívaného skloňování češtinářsky zvláštní. Nicméně pokud by se jmenovala třeba Klára Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce, asi by se nikdo ani nepokoušel o patvar Garrigueová/Garriguová/Garrigová. Problém nastává proto u tradičních českých příjmení, u kterých to prostě zní divně. :) Nicméně z mého úhlu pohledu je to snesitelné, byť to může přinášet jisté nesrovnalosti – pokud bych jako uvaděč do nějakého vystoupení viděl, že vystoupí "Vlček" bez nějakého oslovení, zřejmě bych si skutečně myslel, že jde o muže.

Nicméně podobný problém užití pojmu "manžel" a "manželka" stejnopohlavními páry nepřináší, neb pokud žena řekne, že "tohle je moje manželka Petra", nemůže dojít k žádné nejasnosti. Těžko si budeš myslet, že to říká muž, když to před tvými zraky říká žena.

Co se pak týče významu, k tomu jsem se už vyjadřoval, jaký byl význam tohoto slova, když originálně vzniklo. Pokud chce někdo lpět na původních etymologických i faktických významech, no tě bůh. :)

On argument z tvé strany ve skutečnosti není, že se to češtinářky blbě poslouchá (češtinářsky to na rozdíl od mužsky skloňovaného příjmení u žen vůbec nevadí), anebo tím, že by se významně změnil význam (on ten význam už se prokazatelně od svého vzniku dávno změnil), ale vadí ti čistě a prostě ta změna a jsi v tomto konzervativní, obzvláště pokud jsi věřící a vnímáš manželství jako něco, co by mělo být posvěceno Bohem. Nicméně toto nevnímám jako argument, proč něčemu, co nikomu neublíží, bránit. V tomhle jsem nejen progresivní, ale hlavně jsem liberál. Pokud to neublíží a lidi to udělá šťastnými a jejich životy naplněnějšími a zajištěnějšími, proč ne.

Dreamer píše: pátek 30. 4. 2021, 9:16:30
Marco Freeman píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 19:07:54 A dovolte mi není připomenout, že staročeština byla užívána v době 12. - 15. století. Což je mimochodem období, kdy byly třeba dohodnuté sňatky, např. Karla IV., který byl v sedmi letech oženěn se sedmiletou Blankou z Valois.
Ok, měním názor na věc a trvám na tradičním pojetí manželství :)
Jenže fakticky – kdybys na tom byl jak Karel IV., tak by tě v tvých sedmi, kdy z toho ještě ani nemáš rozum, oženili s nějakou stejně starou holčičkou. Žít bys s ní ale začal v době, když už byste byli skoro dospělí. Takže ve finále bys nejen nezažil manželství s holčičkou, ale dokonce by sis tu ženu pro manželství ani nemohl sám vybrat. To by ale byl pech, co? :D

Osobně zpětně dohodnutá manželství, kdy se hlavně slečny musely oženit s někým jen kvůli jeho finanční situaci či jeho postavení, vnímám obdobně, jako když (až do dnešních dní) v některých koutech světa prodá rodič své nedospělé dítě nebo dospívající dívku za stádo koz nebo velblouda. Lidský život není nic, s čím by se mělo jakkoliv obchodovat. Jsem rád, že se význam manželství skutečně daleko posunul.

Kiiax píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 20:12:22Tak až to schválí, tak požádám Tima o ruku a budeme spolu žádat o adopci.
Až dojde k činu, napiš. Mám už vybranou jednu parádní pohlednici, co bych vám jako novomanželům poslal. :D
Marco Freeman,
administrátor komunity ČEPEK / Administrator of ČEPEK Community
šéfredaktor redakce ČEPEK / Editor-in-Chief of ČEPEK Editorial Office

E-mail: [email protected]
________
Kiiax
Člen skupiny ČEPEK
Výkřik do tmy: Mea culpa. Mea maxima culpa
Dal: 319 poděkování
Dostal: 276 poděkování

Nový příspěvek od Kiiax »

Marco Freeman píše: pátek 30. 4. 2021, 12:53:03
Jednorozec píše: čtvrtek 29. 4. 2021, 23:08:17Špatně je na tom ta významová část. Je to pro mně stejně nepříjemné jako když má žena mužské příjmení. Prostě když někdo mluví o svém manželovi tak automaticky předpokládám, že je to žena a mluví o muži a nehodlám to měnit.
Když má žena mužské příjmení, např. Klára Vlček místo Klára Vlčková, je to z hlediska zaužívaného skloňování češtinářsky zvláštní. Nicméně pokud by se jmenovala třeba Klára Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce, asi by se nikdo ani nepokoušel o patvar Garrigueová/Garriguová/Garrigová. Problém nastává proto u tradičních českých příjmení, u kterých to prostě zní divně. :) Nicméně z mého úhlu pohledu je to snesitelné, byť to může přinášet jisté nesrovnalosti – pokud bych jako uvaděč do nějakého vystoupení viděl, že vystoupí "Vlček" bez nějakého oslovení, zřejmě bych si skutečně myslel, že jde o muže.
To je právě krása češtiny, která si s tím po jazykové stránce poradí stejně dobře, jako ostatní jazyky (např.angličtina). Jde jen o zvyk. Mám kolegyni s nepřechýleným příjmením, které si nechala změnit po svatbě s tím, že přechýlený tvar se jí moc nelíbil. Já znám přechýlenou i nepřechýlenou variantu jejího příjmení a ze začátku to byl velký nezvyk. Pak jsem si na to zvykl a nyní mi to nepřijde. Pohlaví dané osoby poznám se pozná z kontextu.

Jak uvádí Marco, u uvedení vystupujícího u nějakého programu bez oslovení může působit zmatek, ale pokud někdo řekne je jméno jako úvod této části vystoupení, tak moderátor nedělá dobrou práci a je to jeho chyba. Musí říct, že vystoupí "paní Vlček", nebo "Barbora Vlček".

Z lingvistického hlediska nejde o žádný problém. Je to jen o zvyku s tím pracovat.

(Když na Nově začínala Emma Smetana, tak z toho všichni byli paf, protože nepřechýlený tvar českého příjmení předtím neviděli. Poté tam začala pracovat Petra Svoboda a nikdo se nedivil.)
Nejhorší vlastností člověka je nikdy nepřiznat omyl.
Jednorozec
Registrovaný uživatel

"Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce"
Garriuge a němce?? To mi fakt nezní německy...

Ano napřichylované jméno jde to často poznat z kontextu, ale už si člověk musí pomoct něčím navíc oproti správnému tvaru. Bohužel si ty mužská příjmení nechávají ženy často "z módy" i u klasických českých. Napadá mně příklad Ema Smetana.

A podobný problém rozhodně přináší. Stejně jako v případě toho příjmení to znamená že člověk musí přemýšlet "co je to za blbost". Ano může si časem "zvyklnout", ale tohle je jedna z věcí které nepovažuji za relevantní z toho hlediska aby se jednalo o nějakou diskriminaci a ospravednilo to to, že si má většina zvykat.
Tim
PROBLÉMOVÝ UŽIVATEL
Varování: 19
Kontakt: Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100073199928820
email: [email protected]
https://ibb.co/sb8ymr1
Telefon: 607 364 291
Výkřik do tmy: "Slaboši jsou lidé, kteří znají pravdu, ale zastávají ji jen potud, pokud se v ní jeví jejich prospěch" - Blaise Pascal

„Vždy musíš hledat a vyznávat pravdu a chovat se tak, aby ses nikdy nemusela stydět, až se podíváš nazpět.“ - Čeněk Král
Dal: 451 poděkování
Dostal: 390 poděkování

Nový příspěvek od Tim »

Jednorozec píše: pátek 30. 4. 2021, 17:56:20 "Garrigue, ve smyslu, že by si vzala Němce"
Garriuge a němce?? To mi fakt nezní německy...

Ano napřichylované jméno jde to často poznat z kontextu, ale už si člověk musí pomoct něčím navíc oproti správnému tvaru. Bohužel si ty mužská příjmení nechávají ženy často "z módy" i u klasických českých. Napadá mně příklad Ema Smetana.

A podobný problém rozhodně přináší. Stejně jako v případě toho příjmení to znamená že člověk musí přemýšlet "co je to za blbost". Ano může si časem "zvyklnout", ale tohle je jedna z věcí které nepovažuji za relevantní z toho hlediska aby se jednalo o nějakou diskriminaci a ospravednilo to to, že si má většina zvykat.
To je ale vývoj společnosti.... není to tak dávno co i vánoční stromek byl žhavá novinka. Nebo to že ženy mohou volit. Já vím že pro mnohé je to něco tradičního ale tradice neznamená ustrnout na místě. Navíc podle průzkumů je většina lidí pro stejnopohlavní manželství, takže ta většina si asi zvykat chce.
„Polemika má protivníka připravit o klid duše, ne ho urážet.“ — Karl Kraus
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Jenže pro mně, a velkou část lidí, tohle není jen obyčejná tradice... ostatně kdyby to tak bylo, tak by nebyl důvod aby se o to gay a lesbi komunita tak snažila.
Tim
PROBLÉMOVÝ UŽIVATEL
Výkřik do tmy: "Slaboši jsou lidé, kteří znají pravdu, ale zastávají ji jen potud, pokud se v ní jeví jejich prospěch" - Blaise Pascal

„Vždy musíš hledat a vyznávat pravdu a chovat se tak, aby ses nikdy nemusela stydět, až se podíváš nazpět.“ - Čeněk Král

Nový příspěvek od Tim »

Jednorozec píše: pátek 30. 4. 2021, 18:08:16 Jenže pro mně, a velkou část lidí, tohle není jen obyčejná tradice...
A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne (bez toho že by jste to podpořili něčím jiným než dojmologií) a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo... ;)
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Tim píše: pátek 30. 4. 2021, 18:10:25
Jednorozec píše: pátek 30. 4. 2021, 18:08:16 Jenže pro mně, a velkou část lidí, tohle není jen obyčejná tradice...
A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo... ;)
Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství. Můžeš na vánoce místo smrčku mít klidně palmu ale furt tam budeš slavit narození krista a furt to bude syn boží a ne dcera.
Naposledy upravil(a) Jednorozec dne pátek 30. 4. 2021, 18:16:56, celkem upraveno 1 x.
Tim
PROBLÉMOVÝ UŽIVATEL

Nový příspěvek od Tim »

Jednorozec píše: pátek 30. 4. 2021, 18:13:36
A jaká je to tradice? Vše se mění a vyvýjí, jak jsem říkal, volební právo žen je také naprosto čerstvé.... Stromky k vánocům a bramborový salát s kaprem... vy si jen vybíráte co se vám líbí nebo ne a oháníte se tradicemi i když je prokázáno že se mění a to nijak v neprospěch společnosti... Naštěstí je vás táááák málo... ;)
Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství.
Ahááá... a že manželství dříve fungovalo jako svazek mocenský a ekonomický, kde rodiče provdávali děti kterým ještě ani nesestoupila varlata právě jen pro posílení vlidu nebo získání peněz... to ti proti současnému stavu nepřijde jako vývoj? Jak jinak by jsi to chtěl nazvat? :D
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Tim píše: pátek 30. 4. 2021, 18:16:05

Tohle se fakt nemění a nevyvíjí takhle to bylo co institut manželství existuje.... Jediné co bylo jiné bylo mnohoženství a v některýcch vyjímežných kulturách i mnohomužství.
Ahááá... a že manželství dříve fungovalo jako svazek mocenský a ekonomický, kde rodiče provdávali děti kterým ještě ani nesestoupila varlata právě jen pro posílení vlidu nebo získání peněz... to ti proti současnému stavu nepřijde jako vývoj? Jak jinak by jsi to chtěl nazvat? :D
To co říkáš je ale lež, i tehdy manželství fungovalo v tomto ohledu stejně, to že ho někdo využíval jako mocenský nástroj byl jen způsob jak ho zneužíval a to samé se může dít i dnes nebo máš dojem že neexistují případy kdy si někdo někoho vezme například pro peníze??
Tim
PROBLÉMOVÝ UŽIVATEL

Nový příspěvek od Tim »

Jednorozec píše: pátek 30. 4. 2021, 18:19:09
Tim píše: pátek 30. 4. 2021, 18:16:05
To co říkáš je ale lež, i tehdy manželství fungovalo v tomto ohledu stejně, to že ho někdo využíval jako mocenský nástroj byl jen způsob jak ho zneužíval a to samé se může dít i dnes nebo máš dojem že neexistují případy kdy si někdo někoho vezme například pro peníze??
Tak lež? :) Na nazývání někoho lhářem se nejdřív nechovávaj za anonymitu internetu, buď tak laskav. ;) Proto že je to lež se i teď deseti tisíce dívek provdávají kvůli majetku, co? :D
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Tim píše: pátek 30. 4. 2021, 18:22:17
Tak lež? :) Na nazývání někoho lhářem se nejdřív nechovávaj za anonymitu internetu, buď tak laskav. ;) Proto že je to lež se i teď deseti tisíce dívek provdávají kvůli majetku, co? :D
První věta je mimochodem demagogie..
A použití stejného argumentu kterým dokazuji, že v tomto ohledu žádný "vývoj" nenastal se snažíš dokázat co?

Už jenom původní význam slova "manželství" v sobě obsahuje muž a žena! Viz "Etymologicky se slova manžel, manželka, manželství, vyvinuly přesmykem ze staročeského malžen, malženka, které mají svůj původ v praslovanském *malъžena, což byl duálový tvar znamenající „muž a žena“."
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 27
Dal: 1397 poděkování
Dostal: 3223 poděkování

Nový příspěvek od Kasz »

O argumentaci původním významem si myslím asi tolik, že co dřív byl mobilní telefon, dnes již neplatí, už to není telefon, v podstatě je to miniaturizovaný PC (udělám na něm v podstatě vše, co na PC). A když telefonuju s někým, tak taky řeknu "když tě mám zrovna na drátě, chtěl bych se tě zeptat…" ale nikdo neřekne na GSM vlnách nebo na LTE hovoru. Ale pořád tomu říkáme mobilní telefon, že?

Zkrátka vývoj společnosti jde kupředu. Dřív byla homosexualita nemoc, dnes není. Nedávno byla pedofilie nemoc, dle DSV-V již není, dle MKN-10 ještě je uvedena jako nemoc, ale už brzy bude MKN-11, kde také nejspíš nebude a zůstane jen "pedofilní porucha".

Manželství dřív bylo jen pro muže a ženu, ale nějak nevidím pádný důvod, proč by nemohl být i pro muže a muže nebo pro ženu a ženu. Někomu se tím ublíží? "Tradiční rodina" tím nějak utrpí? Neutrpí. Nikdo nebude nikomu zakazovat dál tvořit "tradiční rodiny" jako doposud.
Československá pedofilní komunita – již 12 let s Vámi! ❤️💙
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Původním významem, hmm to je význam toho slova pokud nejde o něj tak proč se to má jmenovat manželství proč nestačí jiný název s obdobnými právy?
Z mého pohledu není naopak nejmenší důvod aby k takovému bezprecedentnímu vývoji ve změně významu došlo. A nesouhlasím s tím, že to nikomu neublíží. Logicky kdyby tomu tak bylo, neexistoval by proti tomu takový odpor... a i když většina světa kolem nás se mění, lidé stále potřebují aby část věcí zůstala dlouhodobě stabilní. Ostatně opět pokud by onen institut nebyl něčím takovým, proč by o něj osoby chtějící vstoupit do svazku se stejným pohlavím tak stály?
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 22:58:33 Původním významem, hmm to je význam toho slova pokud nejde o něj tak proč se to má jmenovat manželství proč nestačí jiný název s obdobnými právy?
Netuším, proč se pro mobilní telefon nepoužívá jiný výraz, který by lépe vystihoval větší obecnost, k níž to zařízení slouží.

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 22:58:33Z mého pohledu není naopak nejmenší důvod aby k takovému bezprecedentnímu vývoji ve změně významu došlo.
On někdo mění význam pojmu manželství? On se nějak změnil význam pojmu mobilní telefon? Manželství bude instituce významově stále stejná (svazek dvou lidí, kteří chtějí oficiálně žít spolu), stejně tak mobilní telefon také stále slouží k tomu, aby si dva lidé mohli bezdrátově zatelefonovat.

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 22:58:33A nesouhlasím s tím, že to nikomu neublíží. Logicky kdyby tomu tak bylo, neexistoval by proti tomu takový odpor…
Aha, takže logicky pokud mnoho lidí má proti něčemu odpor, tak to je důkaz toho, že to ublíží? Vůči pedofilům má mnoho lidí odpor… a … výsledek je ten, že ten odpor sám ubližuje jak pedofilům, tak i těm lidem, protože pedofil, který je předem odsouzen, má menší motivaci snažit se nespáchat to, co ti ostatní očekávají, že určitě někdy spáchá...

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 22:58:33lidé stále potřebují aby část věcí zůstala dlouhodobě stabilní.
Gravitační síla funguje od vzniku vesmíru a Slunce svítí už skoro 5 miliard let, to nestačí?

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 22:58:33 Ostatně opět pokud by onen institut nebyl něčím takovým, proč by o něj osoby chtějící vstoupit do svazku se stejným pohlavím tak stály?
Co nenávidím ze všeho nejvíc, když si někde přečtu, jak někdo přesně ví, co a jak cítím a proč bych co a jak chtěl. Prý nemůžu cítit lásku. Proč? Protože jsem pedofil, a pedofiům jde vždy jen o jejich chtíč - sex. Proč by chtěly osoby stejného pohlavní vstoupit do svazku "na úrovni manželství"? A proč by nemohly chtít, je k tomu nějaký PÁDNÝ důvod, než původní význam pojmu mobilní telefon?
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Kasz píše: sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 Netuším, proč se pro mobilní telefon nepoužívá jiný výraz, který by lépe vystihoval větší obecnost, k níž to zařízení slouží.
Pro mobilní telefon se stále používá stejný výraz nikdy se nezačal používat pro něco jiného třeba se tabletům nikdy neříkalo mobil, furt jsou to tablety...
Kasz píše: sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 On někdo mění význam pojmu manželství?
Ano ze svazku muže a ženy chce udělat svazek kohokoli s kýmkoli to je dost velká změna významu...
Kasz píše: sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 Aha, takže logicky pokud mnoho lidí má proti něčemu odpor, tak to je důkaz toho, že to ublíží? Vůči pedofilům má mnoho lidí odpor… a … výsledek je ten, že ten odpor sám ubližuje jak pedofilům, tak i těm lidem, protože pedofil, který je předem odsouzen, má menší motivaci snažit se nespáchat to, co ti ostatní očekávají, že určitě někdy spáchá...
Proti pedofilům má mnoho lidí odpor proto, že mnoha lidem bylo skutečně od pedofilů ublíženo a následně bylo nesmyslně za pedofily označováno spousta lidí kteří jimi nejsou. Nejde to srovnávat s tím, když lidem vezmeš stávající význam manželství a to co považují za stálou pevnou hodnotu a zaměníš ho za jiný a v jejich očích tuto hodnotu zničíš.
Kasz píše: sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 Gravitační síla funguje od vzniku vesmíru a Slunce svítí už skoro 5 miliard let, to nestačí?
Tobě možná ano ale řekl bych že většině lidí ne.
Kasz píše: sobota 1. 5. 2021, 23:15:59 Co nenávidím ze všeho nejvíc, když si někde přečtu, jak někdo přesně ví, co a jak cítím a proč bych co a jak chtěl. Prý nemůžu cítit lásku. Proč? Protože jsem pedofil, a pedofiům jde vždy jen o jejich chtíč - sex. Proč by chtěly osoby stejného pohlavní vstoupit do svazku "na úrovni manželství"? A proč by nemohly chtít, je k tomu nějaký PÁDNÝ důvod, než původní význam pojmu mobilní telefon?
Ne není jen proto že něco chci nemám právo chtít po jiném aby ustoupil z toho co chce on, ne pokud nemám nějaký závažný důvod například menší práva než ten druhý, což podle mne tady neplatí. Mohu chtít porodit dítě ale pokud nejsem fyzicky žena není to prostě možné a přitom to není nic diskriminačního.
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 Pro mobilní telefon se stále používá stejný výraz nikdy se nezačal používat pro něco jiného třeba se tabletům nikdy neříkalo mobil, furt jsou to tablety...
Tak se vraťme o pár příspěvků výše. Nejde o to, že se mobilním telefonům stále říká mobilní telefony. Ale o to, že dřív mobilní telefon bylo zařízení s tlačítky pro vytočení tel. čísla, s jednoduchým displejem, kde bylo zobrazeno hlavně to zadané číslo, a to bylo vše. Dnešní mobilní telefon již není to, co býval mobilní telefon před 20 lety - dnes je mobilní telefon vlastně miniaturizované PC. Ale stále tomu říkáme mobilní telefon. Přitom to ale z podstaty původního významu pojmu mobilní telefon není, je to miniaturizovaný PC.

Manželství kdysi bylo svazkem muže a ženy, třeba i takovým, jako bylo uzavřeno mezi Karlem IV. a Blankou z Valois. Tohle je onen původní význam pojmu manželství? Že se berou 7leté děti? Sňatkem domluveným rodiči? Já nevím, když už se odvoláváš na historii a původní význam a že se něco něčemu říká třeba už po tisíciletí...

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 Ano ze svazku muže a ženy chce udělat svazek kohokoli s kýmkoli to je dost velká změna významu...
Telefon s 9 tlačítky sloužící výhradně pro GSM hovory a dnešní mobilní telefon se 7" displejem, sloužící ke všemu, co dokáže PC, to je dost velká změna významu…

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 ze svazku muže a ženy chce udělat svazek kohokoli
Nikoliv. Ze svazku dvou dospělých osob (opačného pohlaví) půjde i nadále o svazek dvou dospělých osob (libovolného pohlaví). Mimochodem - dřív jsem mohl s mobilním telefonem učinit pouze GSM hovor, dnes z něj napíšu e-mail, vyřídím daňové přiznání, zaplatím oběd nebo si koupím jízdenku na vlak...

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 lidem vezmeš stávající význam manželství a to co považují za stálou pevnou hodnotu a zaměníš ho za jiný a v jejich očích tuto hodnotu zničíš
Nikdo lidem stávající význam manželství nebere, stále se budou moci brát muž s ženou. Nikdo nebere význam mobilního telefonu, jak se používal před 20 lety, tedy jen pro GSM hovory - i dnešní mobilní telefony stále GSM hovory plně umožňují.

Jednorozec píše: sobota 1. 5. 2021, 23:36:18 Mohu chtít porodit dítě ale pokud nejsem fyzicky žena není to prostě možné a přitom to není nic diskriminačního.
Porodit dítě může jen žena. Říct ano, přijímám tě za manžela/manželku může říct na úřadě osoba bez ohledu na svoje pohlaví.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 390 poděkování
Dostal: 1689 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

Přestože se jedná o velké vítězství, vyhráno není ani zdaleka. Takové jsou pocity lidí z LGBT komunity poté, co Sněmovnou do druhého čtení prošel zákon o manželství pro všechny. To má přitom mezi lidmi velkou podporu. „Mezikrok už jsme udělali, tomu se říká registrované partnerství. A teď je čas udělat ten krok úplný,“ říká právnička organizace Jsme fér Adéla Horáková v rozhovoru pro iDNES.cz.

Zákon o manželství pro všechny postoupil do druhého čtení. Vnímáte to jako velké vítězství?

Je to poprvé v historii České republiky, co se něco takového stalo. Považujeme to za velký historický úspěch. Je pravda, že je to teprve začátek cesty, která může být ještě velmi dlouhá, ale je to pro nás vzpruha a naděje. Česká republika jednou na konec té cesty dojde a teď k tomu udělala první krok.

Co zákon nyní čeká? Je třeba se připravit na to, že jej Sněmovna možná už v tomto období nestihne projednat?

Zákon teď půjde do výborů Poslanecké sněmovny. Poté, co se k němu vyjádří, vrátí se na plénum Sněmovny na druhé čtení, kde se bude debatovat o pozměňovacích návrzích. Poté následuje třetí čtení, po kterém poslanci a poslankyně už finálně hlasují, jestli zákon pošlou dál do Senátu nebo ne.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný podal návrh, který dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) také prošel, aby se lhůta na projednání ve výborech prodloužila. Protože do voleb zbývá jen několik měsíců, velmi se snížila šance, že se manželství pro všechny do třetího čtení dostane ještě před volbami. Pokud se to nestihne, tohle kolečko bude muset následovat znovu. Ale samozřejmě ještě neztrácíme naději úplně.

Ve volebních průzkumech vede koalice Pirátů a STAN, kteří se na manželství pro všechny neshodli. Myslíte, že to může způsobit problémy?

Neřekla bych, že se koalice neshodla. Mají v koaliční smlouvě manželství pro všechny, tedy rovnoprávné sňatky. Je uvedeno, že jakýkoli kandidát může vůči tomuto bodu uplatnit výhradu. Byli bychom samozřejmě radši, kdyby tam výhrada nebyla, ale bude záležet na tom, kteří kandidáti a kandidátky se do Sněmovny dostanou a jestli budou manželství pro všechny podporovat nebo ne. Výsledky voleb ale nemůžu předvídat, a to ani co se týče ostatních stran.

Jsme fér dělá tradičně před volbami průzkum, kde hodnotíme, jak nás strany podporovaly v průběhu těch čtyř let a jak se k manželství pro všechny staví kandidáti a kandidátky ve volbách. Doporučujeme lidem tento průzkum, kde jim zprostředkujeme postoje politků a političek, sledovat. Uvidíme, jak dopadne po volbách rozložení sil.

Manželství pro všechny má podle průzkumu agentury Median podporu 67 procent lidí. Zákon o manželství pro všechny ležel ve Sněmovně 1 052 dní od předložení. Čím je podle vás dána neochota Sněmovny o něm jednat?

To je velmi dobrá otázka, se kterou se pereme už tři roky. Podpora mezi veřejností je zjevně veliká, větší než u mnoha jiných témat, u kterých už Sněmovna dávno rozhodla a zákony přijala, třeba i navzdory veřejnému mínění.

Takže proč zrovna u manželství pro všechny se daří zákon blokovat, je spíš otázka na ty strany, které na blokování většinou participují. Jak bylo zjevné z dnešního jednání, jedná se o lidovce, SPD, občas také ODS a některé poslance ANO nebo jiných stran. Řekla bych, že Sněmovna je v tomto tématu mnohem konzervativnější než zbytek populace.

Je podle vás i konzervativnější než Senát?

Upřímně řečeno, nevím. V tuto chvíli jsme se soustředili na Sněmovnu, takže stav Senátu neumím okomentovat. Navíc rozložení sil se v Senátu mění každé dva roky.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek řekl, že se mu zdá, že je to „spor o slovo manželství“ a že si dovede představit řešení, že homosexuální páry dostanou stejná práva jako heterosexuální, jen se tomu manželství říkat nebude. Co by prosazení takového znění znamenalo pro LGBT menšinu?

Znamenalo by to, že jejich přání nebylo vyslyšeno. Víme, že 96 procent gayů, leseb, bisexuálů i trans lidí si manželství pro všechny přeje se vším všudy. To líbivé heslo „práva ano, manželství ne“ je vlastně protimluv. Manželství je také právo a mít rovná práva je základní kámen té debaty.

Takže „práva ano, manželství ne“ by se spíš mělo přejmenovat na „některá práva ano, ale to hlavní, právo na manželství, to ne“. Nepovažujeme to za řešení, naopak to považujeme za krok zpátky, který by na mnoho let uzavřel debatu o manželství jako takovém.

„To líbivé heslo „práva ano, manželství ne“ je vlastně protimluv. Manželství je také právo a mít rovná práva je základní kámen té debaty.“

Adéla Horáková
právnička organizace Jsme fér

Jen si vezměte, kolikrát nyní zaznělo to, že kdysi v roce 2006 „někdo někdy někomu nějak“ sliboval, že už nebude chtít víc než registrované partnerství. Je 15 let poté a neustále se s tímto lživým argumentem setkáváme. Kdyby se přijalo nějaké takové polomanželství, na kolik let by to uzavřelo dveře skutečné rovnosti?

Mezikrok už jsme udělali, tomu se říká registrované partnerství. A teď je čas udělat ten krok úplný. Vždycky bude někdo proti. Ale to skutečně není důvod to neudělat.

Lidovecký poslanec Marek Výborný by chtěl změnit Listinu základních práv a svobod, konkrétně konkrétně první odstavec článku 32. Nynější větu „Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona“ chce doplnit tak, aby zněla „Rodičovství, rodina a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona“. Je reálná šance, že by něco takového dokázal prosadit?

Už se mu to trochu podařilo. Novelu Listiny základních práv a svobod už skupina poslanců předložila. Shodou okolností dva dny poté, co byla předložena novela umožňující manželství pro všechny. Tato novela, která mění ústavní pořádek, také prošla do druhého čtení. Na to, aby byla přijata, by ale ve třetím čtení byla třeba ústavní většina. To jsou tři pětiny všech poslanců a poslankyň, tedy 120 hlasů. Myslím si, že to by našli jen velmi obtížně.

Přestože podle průzkumů množství nenávistných projevů vůči LGBT komunitě ve střední Evropě roste, veřejnost vnímá situaci této menšiny pozitivněji, než jaká je realita. Může to hrát roli v tom, že se poslanci tak dlouho zdráhali o manželství pro všechny jednat?

I z průzkumu vyplývá, že zbytek populace vnímá situaci LGBT menšiny lépe, než jaká je realita. Třetina LGBT lidí zažila nějakou formu diskriminace nebo obtěžování v posledních pěti letech. Ale pouze jeden z deseti incidentů je nahlášen nebo řešen. A to zejména proto, že oběti těchto incidentů nevěří systému, nevěří, že by se jejich situace mohla nějakým způsobem změnit, že by to někdo vyšetřoval nebo zjednal nápravu. Společnost má v tomto ohledu růžové brýle.

Zároveň politici nejsou zvyklí, že by se LGBT lidé ozývali o svá práva. Proto, když to udělají, jsou politici v šoku, protože se nám přece podle nich žije krásně. A to, že nemáme všechna práva, je podle nich normální stav.

Chtěla abych, abychom my, LGBT lidé, zvedli hlas, narovnali páteř a chtěli po našich politicích, aby pracovali i pro nás. Naše hlasy mají stejnou váhou, daně platíme úplně stejně, přispíváme společnosti jako kdokoliv jiný. Máme stejná práva na to, abychom v České republice žili ve stejné důstojnosti a se stejnými právy jako kdokoli jiný. Volby jsou vynikající příležitost, jak to ukázat.

Debaty provázely i emotivní momenty, třeba když pirátský poslanec Tomáš Martínek četl dopis od ženy jménem Lucie, která psala, že když se svou partnerkou překročí hranice Česka, už nejsou obě matkami. Jaký aspekt je pro partnery a partnerky, kteří se mohou registrovat, ale ne uzavřít manželství, nejbolestivější?

Víte, je těžké říct, který je nejbolestivější obecně pro všechny. Vnímáme to z nejrůznějších úhlů. Duhové páry, které mají děti, jako nejpalčivější vnímají to, že jejich děti nemají stejnou právní ochranu a důstojnost jako mají jiné děti. Páry, které děti nemají, trápí vůbec ten vzkaz státu, který jim říká „jste něco méně, vaše vztahy mají menší důležitosti, nemáte právo na stejnou důstojnost“. Pak jsou i heterosexuální rodiče, kteří mají LGBT děti, a ty zase trápí to, že jejich děti budou vyrůstat ve společnosti, která se k nim staví zády.

Nepodceňujme to, nepodceňujme, že mladí lidé mohou být touto situací velmi negativně zasaženi. Může to mít devastující účinky na jejich zdraví, sebevědomí i vztahy s ostatními lidmi. Úhlů, které ubližují, je velmi mnoho a záleží na tom, v jaké realitě zrovna ten který člověk žije. A nezapomínejme, že toto není jen problém LGBT lidí.

Debaty o manželství pro všechny, potažmo o výchově dětí stejnopohlavními páry, jsou často velmi vyhrocené a plné nenávisti. Co můžeme my všichni udělat, abychom pomohli situaci zlepšit?

První a už úžasná věc je naslouchat. Naslouchat LGBT lidem i jiným lidem, kterých se tento problém dotýká, a uvědomit si, že tu nějaký problém existuje. Pak o tom mluvit se svým okolím, s lidmi, kteří nemají názor vytvořený nebo se pořád ještě něčeho obávají.

Další způsob je vyjádřit názor u voleb. Dívat se na to, jak se k tomu politici staví. Je velká pravděpodobnost, že pokud je jim proti srsti svoboda LGBT lidí, budou mít i tendence omezovat rovnost a svobodu někoho jiného. A lidé se také můžou zapojit do činností některé LGBT organizace nebo mohou finančně některou z nich podpořit.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?