Řezání stehen a ovoce máčené v krvi. V Tunisku brání ženám v sexu magie (iDnes.cz)
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
-
- Mediální analytik
- Líbí se mi: Chlapci i dívky
- ve věku od: 2
- ve věku do: 12
- Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
- Dal: 364 poděkování
- Dostal: 2646 poděkování
Řezání stehen a ovoce máčené v krvi. V Tunisku brání ženám v sexu magie (iDnes.cz)
V rurálních oblastech Tuniska přetrvává praktika, jež má uchránit panenství žen až do svatebního dne. Při rituálu, proti kterému se staví většina imámů, příbuzní dívkám nařezávají kůži na stehnech a nutí je jíst ovoce či pšenici máčené v krvi. Pro mnoho rodičů je ale čest jejich dcer důležitější než náboženství.
Fátima krátce před svou svatbou vstoupila do matčina pokoje v doprovodu postarší ženy nesoucí klíč, jenž měl rozbít „kouzlo“, které na ni tato žena vrhla šestnáct let nazpátek. Toto „pečetění“, známé v Tunisku jako „tasfih“ má totiž ochránit panenství dívek až do svatebního dne.
Fátima dodnes nezapomněla, jak „magie“ probíhala. V deseti letech jí stejná dvojice žen udělala na levém stehně několik řezů nožem a donutila ji snít sedm rozinek namočených v její krvi. Cílem výstředního rituálu bylo zamezit Fátimě v jakémkoli budoucím předmanželskému sexu.
Tasfih se provádí pomocí sedmi řezů na levém koleni či stehně děvčat předtím, než dosáhnou třinácti let. Rituál provádí obvykle dívčina matka nebo jiná vážená žena. Děvče poté musí sníst sedm zrn rozinek či pšenice, zatímco vykonavatelka obřadu sedmkrát přednese určité fráze.
Fátima líčí, že se událost podepsala na její psychice. „Chuť krve smíchané se sladkostí rozinek mi zůstává v ústech dodnes,“ popsala listu The Independent. „Ačkoli jsem těmto starým rituálům nevěřila, ulevilo se mi, když starší žena odstranila zaklínadlo pomocí odříkání kouzelné formule, bez které by můj manžel nemohl rozvázat mé panenství,“ říká Fátima.
Ačkoli se tuniská společnost s magií a pověrami podle odborníků postupně loučí a tasfih se stává vzácnou praxí, i nadále je mezi některými rodinami velmi populární jako ochrana před rostoucí sexuální svobodou v Tunisku, a to zejména v rurálních oblastech země.
Rodinná čest je důležitější než náboženství
Také sedmadvacetiletá Inas si dobře vzpomíná na den, kdy jí matka jako devítileté řízla do stehna a přinutila ji sníst několik sušenek máčených v krvi.
„I když jsem těmto pověrám nevěřila, během svého prvního romantického vztahu jsem měla smíšené pocity, protože mě pronásledovala vzpomínka na řezání a krvácení. Také v dalších vztazích jsem pak během sexu nebyla schopna se uvolnit a dosáhnout euforie,“ líčí žena.
Ačkoli většina tuniských islámských kleriků považuje rituál kvůli jeho spojení s čarodějnictvím a černou magií za zakázanou praxi, jeho zastánci ho spojují s rodinnou ctí. „Obyvatelé z mého města na dalekém jihu Tuniska považují čest za důležitější než náboženství,“ líčí Inas.
„Moc dobře vědí, že praktikování magie a čarodějnictví je v islámu zakázané, ale pokud jde o čest jejich dcer, zavírají nad touto skutečností oči,“ dodává Inas.
„Rituál tasfih vytváří v mysli dívek iluzi, že jsou obrněné a nikdo jim panenství nemůže vzít,“ říká psycholožka Fathia al-Sajídiová. „Když začne věřit této fikci, vytvoří si psychologickou bariéru proti mužům,“ líčí s tím, že některým z žen se nicméně podaří strach po čase úspěšně překonat.
„Provádění tasfih je v Tunisku vzácné, existuje nicméně také v Alžírsku a Maroku. Stejně jako mrzačení genitálií v zemích na jihu je tato praktika zaměřena na potlačení ženských sexuálních tužeb,“ dodává al-Sajídiová.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 17 poděkování
- Dostal: 522 poděkování
Re: Řezání stehen a ovoce máčené v krvi. V Tunisku brání ženám v sexu magie (iDnes.cz)
No vzhledem k tomu že nic takového jako magie jaksi neexistuje tak je dost nesmyslné to zakazovat. Jedná se o obyčejnou pověru možná v kombinaci s psychologií (a ta zakázaná není ne?)....Bohužel vymýtit pověry je těžké i v naší moderní společnosti natož v nějaké ce je na úrovni středověku.
-
- Člen skupiny ČEPEK
- ve věku od: 5
- ve věku do: 17
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Mea culpa. Mea maxima culpa
- Dal: 280 poděkování
- Dostal: 277 poděkování
Re: Řezání stehen a ovoce máčené v krvi. V Tunisku brání ženám v sexu magie (iDnes.cz)
Magie nebo ne, jedná se o mučení.Jednorozec píše: ↑úterý 27. 4. 2021, 20:16:51 No vzhledem k tomu že nic takového jako magie jaksi neexistuje tak je dost nesmyslné to zakazovat. Jedná se o obyčejnou pověru možná v kombinaci s psychologií (a ta zakázaná není ne?)....Bohužel vymýtit pověry je těžké i v naší moderní společnosti natož v nějaké ce je na úrovni středověku.
Nejhorší vlastností člověka je nikdy nepřiznat omyl.
-
- Registrovaný uživatel
O mučení těžko. Ti co to dělají to považují za prospěšný čin, který jim má v něčem pomoci. To že to samo o sobě je bolestivý nesmysl, to víme my, ale nemůžeme soudit jinou kulturu podle našich hledisek, vždyť třeba i takové vyšetření dětí na COVID se stěrkou někde u mozku je hnusný zážitek, příjemné to není ale je to podle nás potřeba a za 100let na nás budou třeba koukat jako bychom přikládali pijavice.
-
- Člen skupiny ČEPEK
Nemůžu s tebou souhlasit. Že daný rituál ti lidé považují za prospěšný je bez debat. Já nesoudím jinou kulturu. Já soudím a odsuzuji nesmysly a pověry, které nemají nic společného s kulturou, ani náboženstvím. Kultura je jídlo, architektura, kroje, zvyklosti,..., ne magie.Jednorozec píše: ↑středa 28. 4. 2021, 18:22:16 O mučení těžko. Ti co to dělají to považují za prospěšný čin, který jim má v něčem pomoci. To že to samo o sobě je bolestivý nesmysl, to víme my, ale nemůžeme soudit jinou kulturu podle našich hledisek, vždyť třeba i takové vyšetření dětí na COVID se stěrkou někde u mozku je hnusný zážitek, příjemné to není ale je to podle nás potřeba a za 100let na nás budou třeba koukat jako bychom přikládali pijavice.
Srovnávat tento rituál (nebo dokonce ženskou obřízku, která je tomuto velmi podobná) a výtěr na PCR k určení SARS-CoV-2 je velice nepřesné. Jistě uznáš, že srovnání metody, při které se množí nukleová kyselina a rituálu, při kterém malé dívky řežou do nohou a nutí je jíst ovoce v jejich vlastní krvi je fakt kravina. Navíc, po výtěru z nosohltanu nezůstávají traumata, narozdíl od popisovaného rituálu.
Já jsem obecně velmi citlivý na diskriminaci člověka podle toho, jak se narodil. A ženy jsou v hodně kulturách méněcenné. Opravdu nevím, proč bych měl chápat tyto zvyky a způsob myšlení, když jde jen o to, aby dívka zůstala panna, protože pak se velmi dobře provdá (což je vlastně jen obchod a fungovalo to tak i v našich končinách).
Navíc si nemyslím, že by to ty dívky uchránilo před znásilněním, což je předmanželský sex a nikoho už nezajímá více. V této kultuře je na vinně dívka, ne násilník.
-
- Registrovaný uživatel
To se ale pleteš pověry jsou součástí kultury odjakživa, a to i té naší. Kdo z vás o velikonocích poctivě nevyšupal pár holek aby neuschly a nedostal za to vajíčko a nebo víno či pohárek slivovice co? Prakticky všechny tyhle věci vznikly z pověr a nesmyslů, od pálení čarodejnic, po potřebu se hromadně opít před svatbou.
Protože jsou to zvyky jiných lidí a protože by jsi minimálně měl pochopit že právo kecat někomu do jeho zvyků máš zhruba tak stejné, jako má on právo kecat do těch tvých, to jest nulové.
Nezlob se na mně ale tohle už je úplná demagogie. Pokud se bavíme o ženské obřízce kde jsou dívky skutečně zmrzačeny tak že jsou jim uříznuty významné části genitálu a ony pak přijdou orgazmus a naopak získají hromadu zdravotních komplikací s tímto je zcela mimo.
-
- Člen skupiny ČEPEK
1. Všechny věci, které jsi vyjmenoval jsou v naší kultuře chápány dobře. Ženy po velikonoční tradici touží, nebolí je a udržuje to sousedskou soudržnost. Pokud se to ženě nelíbí, je to v pořádku a není vyšupána. To samé pálení čarodějnic, opít se před svatbou a další. Navíc rituál popsaný v článku není tuniskou společností dobře přijímán, není podporován a udržuje se jen ve venkovských oblastech. Jelikož i duchovní představitelé jsou proti tomuto návrhu proti a (naštěstí) tento zvyk vymírá, tak opravdu nevím, proč bych mu měl vyjadřovat podporu, když ani v dané kultuře nemá své místo?
Kdyby jsi dal do srovnání třeba obřízku, tak by to bylo přesnější, ale i tak bych nesouhlasil, protože obřízka má své výhody a provádí se chlapcům v útlém věku (ať už bereme judaismus, či islám).
2. Beru, že ženská obřízka je o dost horší a nebylo to nejšťastnější srovnání. Ale na smyslu myšlenky to nic nemění.Navíc jsem ženskou obřízku uvedl jen v závorce, nebyl to hlavní smysl věty, spíše poznámka pod čarou.
Kdyby jsi dal do srovnání třeba obřízku, tak by to bylo přesnější, ale i tak bych nesouhlasil, protože obřízka má své výhody a provádí se chlapcům v útlém věku (ať už bereme judaismus, či islám).
2. Beru, že ženská obřízka je o dost horší a nebylo to nejšťastnější srovnání. Ale na smyslu myšlenky to nic nemění.Navíc jsem ženskou obřízku uvedl jen v závorce, nebyl to hlavní smysl věty, spíše poznámka pod čarou.
-
- Registrovaný uživatel
Obřízka je původem čistě rituální záležitost, to že to občas může mít i pozitivní dopad na tom nic nemění. To že u nás je většina podobných tradic a pověr brána pozitivně nic nemění na tom že to furt jsou jen původní pověry. A mimochodem zrovna proti pomlázce existuje v zahraničí, kde jim po tom lautr nic není, slušný odpor...
Problém s tím tvým tvrzením je že nemůžeš označit za mučení něco co už z principu nemá dotyčnému ubližovat. Svého času se lidem přikládali pijavice a pouštělo žilou z dnešního pohledu tím dotyčnému jen ubližovali ale z tehdejšího je léčili a konali dobro.
Navíc by jsi mohl i vědět jak asi na nějakou společnost bude působit když jim zvenčí někdo bude k jejich "tradicím" říkat co mají a nemají dělat. Evidentně s tím nehnou ani tamní duchovní jejichž motivace navíc nevychází z vědeckého poznání ale z jiné "pověry".
Problém s tím tvým tvrzením je že nemůžeš označit za mučení něco co už z principu nemá dotyčnému ubližovat. Svého času se lidem přikládali pijavice a pouštělo žilou z dnešního pohledu tím dotyčnému jen ubližovali ale z tehdejšího je léčili a konali dobro.
Navíc by jsi mohl i vědět jak asi na nějakou společnost bude působit když jim zvenčí někdo bude k jejich "tradicím" říkat co mají a nemají dělat. Evidentně s tím nehnou ani tamní duchovní jejichž motivace navíc nevychází z vědeckého poznání ale z jiné "pověry".