Kasz píše: ↑středa 24. 3. 2021, 21:23:37
Děkuji za vysvětlení, video jsem ještě neviděl a upřímně, protože to bylo na Youtube, tak jsem si myslel, že si ho budu moct pustit kdykoliv. Jeho zneveřejnění mě proto opravdu překvapilo a zaskočilo. Jinak co se týká přednášky - mohl bych si psát poznámky, nebo si nahrávat zvuk (k tomu nepotřebuji držet telefon v ruce).
Pokud je problém s případným únikem výsledků, pak doporučuji raději výsledky prezentovat až tehdy, kdy to bude bez problému možné. Video si mohl stáhnout kdokoliv, takže pokud se někde objeví, nemusí to být vina kohokoliv z nás. A pokud někdo udělá přednášku stylem "jestliže někdo z publika začne přednášku natáčet, přednášku končím", je to už samotné takové vyjádření nefér vůči všem ostatním, kteří pravidla plánují dodržet. Spravedlivější by bylo dotyčného vykázat a ostatní v přednáškovém sále ponechat. Při představě, že přijede někdo přes půl republiky do Prahy na přednášku, která by byla ukončená kvůli nějakému blbečkovi, který nedodrží požadavek přednášejícího, tak by mě to pěkně naštvalo a byl bych naštvaný ne na toho, kdo nedodržel pravidla, ale na to, že samotné pravidlo kolektivně trestá všechny, i ty, kteří se ničeho nedopustili.
No jak říkám. Já jsem Renátě navrhoval odložení, ona ale nechtěla, protože by to bylo už potřetí a to jí přišlo trapné. Jak ale říkám. Mohli jsme to video stáhnout okamžitě. To, že bylo viditelné ještě týden byla naše dobrá vůle. Navrhoval jsem Renátě i to, že to bude soukromé a dám jí přístupové údaje k našemu YouTube, aby to mohla promítnout přes sdílení obrazovky přátelům a pak ty přístupové údaje změním.
Ale doporučuji předem číst naše pozvánky, tam je vždy informace o tom pokud záznam nebude nebo nebude veřejný. A upřímně řečeno. Ze sexuologie jsme měli 5 přednášek, záznam je normálně veřejně dostupný pouze ze dvou a to ještě jedna je napůl psychologie. Ono totiž u kontroverznějších témat bývají dost často se záznamy problémy a tyto často nejsou na přání přednášejících dostupné. Nejde jen o sexuologii. Podobně je to u klimatologie, politických témat atd.
Problém s úniky nikdy nebyl, naše publikum je převážně slušné a taky na to pravda trochu spoléháme, ale jelikož je to v tomto případě poměrně důležité, asi bychom podnikli i docela tvrdé kroky, kdyby se video někde objevilo. Z tohoto důvodu jsme také nezmiňovali, že nebude záznam na začátku přenosu, aby to někdo nenahrával. Ale problém s tím obvykle opravdu není, lidé respektují, že z něčeho záznam není a nebude. Nicméně jsem ani neměl na mysli, že pokud by se video někdo objevilo, měla by to být vina někoho odsud, to jistě ne. Jen jsem si dovolil upozornit na to, aby se to pokud možno nešířilo veřejně.
Co se týče té přednášky se zákazem focení jak jsem zmínil. To byl ale právě případ, kdy bylo známo, že záznam nebude, takže lidé co četli pozvánky to věděli a přednášející na to opakovaně upozorňoval, takže to všichni přítomní věděli a pravidla byla tedy stejná pro všechny. A ono to působilo i trochu motivačně, je totiž skvělý řečník, takže nikdo nechtěl o přednášku přijít a všichni dávali pozor. :-) A měl tam mne, já jsem to také docela hlídal a upozorňoval jsem předem, aby se nefotilo. Ono v jeho případě tam jde zase o to, že dotyčný je velké zvíře v jedné mezinárodní organizaci, takže měl nějaké tajné informace a taky si musí dávat dost pozor co říká. A taky jsme vlastně mohli být rádi, že vůbec s přednáškou souhlasil. :-)
A mimochodem ale třeba podobné kolektivní pravidlo je třeba i v Temelíně. Tam když někdo ze skupiny nadýchá promile, končí celá skupina, ne jen ten jednotlivec. Což vím dobře, protože já byl ten kdo dýchal (ale naštěstí jsem byl čistej :-D )