No myslím, že určitou logiku současné nastavení dává. Je to nastaveno tak, že znásilnění = pohlavní styk bez souhlasu. Dospělou osobu, která nesouhlasí s pohlavním stykem, donutíš nejen násilím, ale také pohrůžkou násilí, nebo pohrůžkou jiné vážné újmy, takže násilí se přitom nemusíš vůbec přímo dopustit. To by potom znásilnění nebylo například, když by někdo unesl mé dítě a za jeho zpětné vydání bych s ním musel mít pohlavní styk, i když s tím stykem nesouhlasím. Znásilnění by nebylo, kdyby mi někdo vyhrožoval... nějakou jinou újmou, třeba že mi poškodí mé nové auto, které mě stálo nemalé peníze... přitom na mé osobě by se žádného fyzického násilí dopustil.Gabriel Svoboda píše:Ale i malé dítě cítí, zda proti němu je nebo není používáno násilí.
V obecných případech dospělá žena, která nebude souhlasit s pohlavním stykem, se logicky bude nějak bránit. Takže abys souložil s ženou, která nesouhlasí, budeš muset na ní použít nějaký druh násilí, protože z logiky věci ona se bude fyzicky bránit a ty jí budeš muset nějak fyzicky přemoci. Jenže dítě se fyzicky ani mentálně bránit nemůže. Kdyby vědělo, o čem je pohlavní styk, tak by se bránilo, jenže ono to neví, protože neví, co je sexualita a v čem spočívá. Neuvědomuje si to. Kdyby si to uvědomovalo (rozuměj kdyby mělo mozek dospělé ženy), tak by s pohlavním stykem nejenže nesouhlasilo, ale k tomu navíc by se třeba bránilo. Když neví, tak ani nemůže nesouhlasit, tudíž se ani nemůže bránit, takže jedná jen podle toho, co cítí, a tak je velmi jednoduché takové dítě zmanipulovat (rozuměj přimět) k tomu, aby s pohlavním stykem souhlasilo. Ale toto není kvalifikovaný souhlas. To dítě ten souhlas dát nemůže, protože neví, co to vše obsahuje, je naivní, důvěřivé. A proto i v tomto případě mluvíme o znásilnění. Na dítě totiž násilí ani použít nemusíš.
Jak bys odlišoval situaci, kdy dospělá žena by se fyzicky bránila, ale dítě vlastně proto, že neví, o co jde, se ve stejné situaci nebrání a ani se bránit nemůže, protože ta fyzická a mentální převaha toho dospělého je zcela zřejmá? Nebo když někoho opiju nebo zdroguju, třeba dospělou ženu, tak by to nebylo znásilnění? Jak bys to klasifikoval? Proč mít dalších milion skutkových podstat, když stačí definovat že znásilnění = pohlavní styk bez souhlasu?
Já v tom rozdíl nevidím. Myslím si, že je v pořádku, že pohlavní styk bez souhlasu je klasifikován jako znásilnění. Nemusí jít totiž
jenom o násilí fyzické, ale též psychické (jiný než fyzický nátlak), a také může jít o zneužití bezbrannosti, kdy dotyčný využil stavu, že ten
nesouhlasící se ani nemohl bránit (ani nemohl vyjádřit nesouhlas), přičemž za normálních okolností a s plným vědomím by se v té situaci dospělá osoba pohlavnímu styku nějakým způsobem bránila, protože by s ním nesouhlasila.
A v tom to právě je - na malé dítě násilí pachatel ani použít nemusí. Dítě se totiž nemůže a ani neumí bránit.Gabriel Svoboda píše:Měli bychom pachatele výší trestu motivovat, aby násilí nepoužíval. V současnosti pachateli říkáme, že násilí na velmi malém dítěti je vlastně beztrestné, trest se mu při použití násilí nezvýší.