Stát selhal, deset tisíc dětí vypadlo ze systému, neučily se (Aktuálně.cz)

Diskuze o problematice dětí.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 390 poděkování
Dostal: 1794 poděkování

Stát selhal, deset tisíc dětí vypadlo ze systému, neučily se (Aktuálně.cz)

Nový příspěvek od Cykle02 »

Za týden se mají pootevřít školy. Omezující opatření se uvolňují a nabízejí se dvě otázky: jak školství zvládlo karanténu a jak by měli učitelé pracovat s dětmi, které se po dvou a půl měsíci, nebo až po prázdninách, vrátí do školy.

Víme dost o výuce on-line, jak ji školy zvládaly. Stranou pozornosti státu zůstaly rodiny v nesnázích, sociálně ohrožené, slabé, chudé. Už před měsícem Česká školní inspekce napsala: "V přibližně tisícovce škol však třetina žáků s učiteli on-line nekomunikuje a zhruba ve sto školách není do on-line distančního vzdělávání vůbec zapojena více než polovina žáků."

Důvody: buď absence IT vybavení, nebo nedostatečné připojení k internetu. Roli hrála motivace některých žáků ke vzdělávání a nižší podpora jejich rodičů, kteří řeší existenciální problémy. "Nejsložitější situace je v tomto směru v regionech s nízkým socioekonomickým statusem a zejména ve vyloučených lokalitách. Velmi pozitivním faktem však je, že i v těchto územích se školy snaží distanční vzdělávání žáků nějakým způsobem realizovat a hledat cesty, jak jim úkoly předat či zpřístupnit a jak s nimi komunikovat." (Jak kde.)

Server Rodičevítáni.cz zveřejnil text o dětech, které v době zavřených škol vypadly ze systému a školy je neshánějí. "V Česku je téměř deset tisíc dětí, které se během koronakrize nijak nevzdělávají, nejčastěji proto, že nemají potřebné vybavení. Často jsou to přitom právě ty děti, které by podporu učitele nebo asistenta nejvíce potřebovaly."

Deset tisíc dětí mimo systém je obrovské, varující číslo. Koronakrize znamenala těžkou dobu i pro rodiny sociálně silné, životní rytmus se jim změnil, mnohé těžko zvládaly práci a ještě se doma starat o dítě či děti, učit se s nimi. Výuka často probíhala po internetu a po telefonu, část učitelů připravuje on-line výuku, náročná práce. Plus zadávání úkolů (a snad i jejich opravování).

Chybí počítač, internet, data

enomže v sociálně slabých rodinách obvykle chybí počítač, internet, telefon nemá data. Vlasta Spilková, vedoucí pražské pobočky organizace HomeStart, říká: "Učitelé si asi nepředstaví, jak na tom různé rodiny jsou, někam nosím i čisté papíry nebo ořezávátko." A tak se ještě víc prohlubuje příkop mezi dětmi ze sociálně ohrožených rodin (nebo rodin sice zabezpečených, ale bez zájmu o potomky) a ostatními. Nejhorší situace je v některých školách v Litvínově, Janově, v karlovarském regionu. Naopak Praha, Ústí, Ostrava mají štěstí, pracují v nich silné neziskové organizace.

Server Rodičevítáni.cz píše: "Nejohroženější jsou děti zasažené chudobou nebo sociálním vyloučením, děti matek samoživitelek, děti v dětských domovech, ale nejen ty. Bez připojení zůstaly i ty, které dříve mohly využívat počítačovou techniku v knihovnách či nízkoprahových klubech, nyní nepřístupných. Problém se tak týká i dětí, které si dříve uměly poradit a přístup k počítači zajistit, i když ho neměly doma."

Někde obětaví učitelé třeba vozí úkoly dětem bez internetu a ve složité situaci na kole domů, snaží se jim pomoct. Ale někde (opakuji deset tisíc dětí bez kontaktu se školou skoro tři měsíce) na ně prostě kašlou. Podstatná věc: ministerstvo školství nevydalo žádný pokyn, jak o sociálně (internetově) vyloučené děti pečovat.

Nejen to. Ministryně sociálních věcí Maláčová během krize neumožnila sociálním pracovníkům nízkoprahových zařízení pro děti a mládež (NZDM) a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi (SAS), aby mohli pracovat v terénu. Neziskové organizace ji o to marně písemně žádaly. Změna přišla až minulé pondělí (!), kdy vláda "udělila výjimku z nařízení vlády…, kdy se pozastavila činnost některým sociálním službám". Nepochopitelné.

Příkop se prohlubuje

Není divu, že okolo deseti tisíc dětí vypadlo ze systému. Bylo by pro ně skvělé, kdyby za nimi třeba dvakrát týdně přišel terénní pracovník, pomohl jim s úkoly, dal najevo zájem. Stát měl těmto rodinám poskytnout příspěvek na data, zařídit přístup k počítačům a pomoc s nimi. Asistentům dětí, kteří se o ně starají v rámci inkluze, mělo být umožněno, aby za nimi chodili. (Někteří nabízeli pomoc on-line, ale to se opět netýkalo dětí bez připojení.)

Málokdo si umí představit, jaké to je učit se v rodině alkoholika či drogově závislého rodiče, v ubytovnách, v azylových domech. Ani program ČT UčíTelka často tyto děti nemohly sledovat. Rezort školství nevydal pokyn pro školní psychology, že by měli mít vyčleněné hodiny pro děti v nouzi domácí, sociální, osobní. Systém v této oblasti selhal. Tam, kde pracují, ho nahrazovaly neziskové organizace. Babišův a Zemanův stát, jak víme, proti nim trvale vede štvavou kampaň. Je hloupé, neuvěřitelné, absurdní, že stát nekooperuje s neziskovkami, které prostředí sociálního vyloučení dobře znají a mají cenné zkušenosti.

Stalo se. Stát to nezvládl. Ale situace se může opakovat, může přijít nová vlna covidu-19. Pak by už ministerstva školství a sociální práce i kraje měly být připraveny a na ohrožené děti, jež vypadly ze systému, by měly začít myslet.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 27
Kontakt: [email protected]
Dal: 1433 poděkování
Dostal: 3299 poděkování

Re: Stát selhal, deset tisíc dětí vypadlo ze systému, neučily se (Aktuálně.cz)

Nový příspěvek od Kasz »

Aktuálně.cz, Martin Fendrych píše: pondělí 18. 5. 2020, 8:50:47Někde obětaví učitelé třeba vozí úkoly dětem bez internetu a ve složité situaci na kole domů, snaží se jim pomoct. Ale někde (opakuji deset tisíc dětí bez kontaktu se školou skoro tři měsíce) na ně prostě kašlou.
Aha, no povinností učitelů je určitě vozit těmto „případům" papíry a ořezávátka… Tohle má být moje práce? Na to mají být jiní pracovníci. U nás na škole je taky několik dětí a rodičů, kteří jsou nedostupní. Kdyby odevzdávání úkolů bylo povinné, tak v případě nereagování by se dalo oslovit třeba OSPOD, tak jako se to dělá v případě, kdy je podezření na záškoláctví nebo kdy rodiče děti do školy neposílají nebo nereagují. Jenže když je to dobrovolné, tak co s nimi… my že na ně kašlem? To určitě! Moje práce je učit, ne nahánět děcko, aby přišlo do školy nebo odevzdalo domácí úkol nebo mu vozit ořezávátka a listy papíru.
Československá pedofilní komunita – již 12 let s Vámi! ❤️💙
Smazaný uživatel (gabajaza)

Nový příspěvek od Smazaný uživatel (gabajaza) »

Ach jo. Proč hned takové pokrytectví? Každý na to přece nutně hned nemusí kašlat. Ale když nějaká sociálně a ekonomicky slabá rodina nemá internet a počítač, tak co mají podle tebe dělat?
Kiiax
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 5
ve věku do: 17
Výkřik do tmy: Mea culpa. Mea maxima culpa
Dal: 319 poděkování
Dostal: 277 poděkování

Nový příspěvek od Kiiax »

Sertralin píše: pondělí 18. 5. 2020, 13:58:11 Ach jo. Proč hned takové pokrytectví? Každý na to přece nutně hned nemusí kašlat. Ale když nějaká sociálně a ekonomicky slabá rodina nemá internet a počítač, tak co mají podle tebe dělat?
Sice to může vyznít jako pokrytectví, ale já Kasze chápu. Učitel má ty děti učit a vzdělávat, ne běhat po městě s taškou plnou kanceláčských potřeb (přesně jak to napsal Kasz).

Co mají dělat? No, děti nic s tím nic nenadělají, rodiče buď také ne, nebo nechtějí, nebo ani neví, že mají dítě. A tohle má učitel řešit? Jako proč? A na co potom tedy máme OSPOD? Ono je to sice moc krásné, jak jsou někteří lidé hodní a obětaví. Ale je hodně lidí, kteří vám tu obětavost vezmou a narvou do ... víme kam. A hlavně, učitelé mají také svůj život, své problémy a nemyslím si, že mají čas, chuť a elán každý rok zachraňovat děti z jejich nehezké situace, do které je v 90% případů dostali rodiče jejich hloupostí a sobectvím.

Krize vždy vytáhne to špatné, které ani normálně nevidíme, nebo nechceme vidět.
Nejhorší vlastností člověka je nikdy nepřiznat omyl.

Kiiax píše: pondělí 18. 5. 2020, 17:57:00 Co mají dělat? No, děti nic s tím nic nenadělají, rodiče buď také ne, nebo nechtějí, nebo ani neví, že mají dítě. A tohle má učitel řešit? Jako proč? A na co potom tedy máme OSPOD?
Já neříkám, že mají tohle učitelé dělat. Jen se mi nelíbí, že by Kasz hned vše hlásil na OSPOD. Každá rodina nemusí mít dost peněz na internet a počítač. Proč by je měl někdo za to trestat OSPODem? Sám jsem byl v péči OSPODu, takže vím, jaké to může udělat následky. Není to pro dítě vůbec příjemné.
Naposledy upravil(a) Allein dne úterý 19. 5. 2020, 10:50:16, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Necitujte celé příspěvky.
Kiiax
Člen skupiny ČEPEK

Sertralin píše: pondělí 18. 5. 2020, 18:02:57 Já neříkám, že mají tohle učitelé dělat. Jen se mi nelíbí, že by Kasz hned vše hlásil na OSPOD. Každá rodina nemusí mít dost peněz na internet a počítač. Proč by je měl někdo za to trestat OSPODem? Sám jsem byl v péči OSPODu, takže vím, jaké to může udělat následky. Není to pro dítě vůbec příjemné.
Jasně, OSPOD je kapitola sama o sobě. Ale hlásit na OSPOD je vlastně jediná skutečná páka, kterou ten učitel má. A Kasz to chápe, že ty děti za to nemůžou. Spíš ho jen rozčílil ten komentář. Protože lidé si to představují jako Hurvínek válku. A mrzí mě, že jsi si prošel OSPODem. :)
Naposledy upravil(a) Allein dne úterý 19. 5. 2020, 10:50:48, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Necitujte celé příspěvky.

No, ale právě to je ono. Dítě může ten OSPOD poškodit. Hnusí se mi to hlášení na OSPOD jen proto, že někdo nemůže plnit úkoly díky něčemu, co neovlivní. Není povinností každého mít počítač a internet. Přijde mi hnusné někoho za toto hlásit. Chápu když někdo na to kašle, ale neměli by to odnášet i ti, kteří za to nemohou.
Kiiax
Člen skupiny ČEPEK

Mě se to hnusí taky. Tohle mi přijde nejvíce nespravedlivá věc na světě. Dítě to odnese vždy. A fakt jsou to chyby rodičů.
Vofs
Registrovaný uživatel
Kontakt: email: [email protected]
Výkřik do tmy: Dětský smích je ta nejkrásnější věc na tomto ne tolik krásném světě.
Dal: 119 poděkování
Dostal: 103 poděkování

Nový příspěvek od Vofs »

Sertralin píše: pondělí 18. 5. 2020, 13:58:11 Proč hned takové pokrytectví?
Kiiax píše: pondělí 18. 5. 2020, 18:07:31 Spíš ho jen rozčílil ten komentář. Protože lidé si to představují jako Hurvínek válku.
Taky si myslím, že Kasz "vyletěl" jen proto, že to vyznělo jako chyba některých učitelů. A určitá část těchhle rodin (rozhodně ne všechny) děti opravdu zanedbává a jejich vzdělání je opravdu nezajímá.
Sertralin píše: pondělí 18. 5. 2020, 18:15:18 Není povinností každého mít počítač a internet. Přijde mi hnusné někoho za toto hlásit. Chápu když někdo na to kašle, ale neměli by to odnášet i ti, kteří za to nemohou.
Rozhodně není povinnost mít internet/počítač/tiskárnu atd., ale kdyby rodiče těch dětí opravdu chtěly, tak se dá se školou nějak domluvit. Dalo by se dohodnout, že by si pro domácí úkoly chodily třeba každý týden a učitel by jim úkoly předal před školou. Nejsem si úplně jistý jak je to na konkrétních školách, ale na ZŠ kam jsem dřív chodil, jdou učitelé a další zaměstnanci do práce jako by byla škola, vždy tam někdo je a myslím, že by nebyl problém vytisknout dítěti bez internetu pracovní list. Vše je o domluvě a škola by měla vyjít vstříc pokud ji opravdu záleží na vzdělání žáků.
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Sertralin píše: pondělí 18. 5. 2020, 13:58:11Proč hned takové pokrytectví? Každý na to přece nutně hned nemusí kašlat.
To není pokrytectví, ty rodiny na to skutečně kašlou. A mou povinností skutečně není vozit jim ořezávátka nebo je někde nahánět, aby si plnili svoje povinnosti.
podivin
Správce poradny
ve věku do: 40
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
Dal: 1358 poděkování
Dostal: 650 poděkování

Nový příspěvek od podivin »

Kasz má pravdu - učitel má učit, připravovat úkoly, zadávat je a kontrolovat. Odnést někomu papír a tužku zvládne každý bez dokončené ZŠ.
Mohlo to fungovat tak, že učitel by vyhodnotil reakce rodin a rodiny bez odpovědí a vypracovaných úkolů by sepsal a nahlásil nějaké osobě, která by prověřila, proč dítě nedělá úkoly. A když by rodina neměla internet, počítač, tužky a papíry, tak by poslali poslíčka aspoň s těmi kancelářskými potřebami. Tady v zahraničí posílali také některé úkoly emailem, ale zároveň dávali pracovní sešity - děti chodily jednou za měsíc nebo tak samostatně na pár minut za učitelem, předali vypracované úkoly a vzali si nové.

Kasz píše: úterý 19. 5. 2020, 7:49:55
Sertralin píše: pondělí 18. 5. 2020, 13:58:11Proč hned takové pokrytectví? Každý na to přece nutně hned nemusí kašlat.
To není pokrytectví, ty rodiny na to skutečně kašlou. A mou povinností skutečně není vozit jim ořezávátka nebo je někde nahánět, aby si plnili svoje povinnosti.
Takže máš vlastně věšteckou kouli, když můžeš všechny takhle hodit do jednoho pytle. Každý přece za to nemůže, že jeho rodiče nemají peníze na počítač a internet. Někteří by určitě rádi plnili úkoly, ale díky vyšší moci nemohou. Ale tobě to je jedno. Všechny bez rozdílu bys hned hlásil na OSPOD.

Jistě není povinností učitele roznášet pomůcky. Ale měli by umožnit, aby si třeba pro ty materiály mohly děti přijít. A ne je hned někam hlásit.

Víc se k tomu nebudu vyjadřovat. Hnusí se mi takové udavačství a když někdo neposuzuje případy individuálně, ale hází všechny do jednoho pytle.
Mathias8
Registrovaný uživatel
ve věku od: 7
Dal: 154 poděkování
Dostal: 469 poděkování

Nový příspěvek od Mathias8 »

Ja mam otazku. Preco ked je to "POVINNA skolska dochadzka" uzakonena statom a bola uzakonena od roku 1777 tak deti do 5 triedy budu musiet chodit do skoly a deti od piatej dobrovolne?
Kiiax
Člen skupiny ČEPEK

Mathias8 píše: úterý 19. 5. 2020, 13:32:35 Ja mam otazku. Preco ked je to "POVINNA skolska dochadzka" uzakonena statom a bola uzakonena od roku 1777 tak deti do 5 triedy budu musiet chodit do skoly a deti od piatej dobrovolne?
Školský zákon
561/2004 Sb.
§ 36Plnění povinnosti školní docházky

(1) Školní docházka je povinná po dobu devíti školních roků, nejvýše však do konce školního roku, v němž žák dosáhne sedmnáctého roku věku (dále jen "povinná školní docházka").
(3) Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad.
(...)
Mathias8
Registrovaný uživatel
ve věku od: 7
Dal: 154 poděkování
Dostal: 469 poděkování

Nový příspěvek od Mathias8 »

Ano napriek tomu deti do piatej triedy budu chodit do skoly povinne to znamena ze kazde dieta musi chodit tak ako to bolo pred koronou a deti od piatej dobrovolne to znamena ze ak budu chciet pridu ak nie nemusia tak isto ucitelia. Od 1. Juna...

Deti v skolkach tiez dobrovolne to znamena ked rodic povie "Nie nedam ho tam koli korone" tak nemusi..
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Sertralin píše: úterý 19. 5. 2020, 11:30:16Jistě není povinností učitele roznášet pomůcky. Ale měli by umožnit, aby si třeba pro ty materiály mohly děti přijít. A ne je hned někam hlásit.
Tak pozor - nikdo nikoho nikam hned nehlásí. Dotyčný rodič byl přes elektronický systém školy mnohokrát upozorněn na to, že nekomunikuje a že to může mít své následky. Ředitelka se s ním snažila několikrát (bezúspěšně) telefonicky spojit. Poslední možností je doporučený dopis. Dotyčný žák si nepřišel pro žádné pracovní sešity, které jsme pro něj připravili. A taky upozorňuji na to, že diskuze začala tím, že nejsem povinen někomu nosit ořezávátko a papíry. To, zda má nebo nemá doma PC, mě taky nezajímá, má k dispozici pracovní sešit a to nejmenší, co by mělo být jeho povinností (a taky základní povinností jeho rodičů), je zajímat se, co z toho pracovního sešitu má vypracovat.

Kdybys pracoval ve škole, tak bys zjistil, jak některá děcka mají všeho plnou prdel, rodiče těmto „chudáčkům" vozí i zapomenuté svačiny přes půl města do školy a vyrušují hodinu, prostě přijdou do školy, zazvoní na zvonek, jsou vpuštěni dovnitř a normálně vejdou uprostřed hodiny do třídy, protože svému miláčkovi nesou svačinu nebo třeba i zapomenutý domácí úkol… A tento miláček se najednou teď při distanční výuce nijak nehlásí žádnému z učitelů, nic nedělá, rodiče nejsou kontaktovatelní - jako téměř jediní z celé školy, tak bys dělal co? Chudáčka bys omlouval jak dlouho? Tady nikdo nikoho hned nehlásí, tady je někdo, kdo 2 měsíce nedělá nic, zatímco ostatní ty dva měsíce makají, a když ne makají, tak aspoň občas nějaký ten úkol odevzdají, i kdyby ho třeba měli opsat od jiného spolužáka, tak pořád je to lepší, než když se někdo vůbec nijak nehlásí… Ale přitom budeš kritizovat, že někoho HNED hlásíme na OSPOD? Tak nevím, jak lépe by sis to představoval.
Sertralin píše: úterý 19. 5. 2020, 11:30:16Víc se k tomu nebudu vyjadřovat. Hnusí se mi takové udavačství a když někdo neposuzuje případy individuálně, ale hází všechny do jednoho pytle.
To není do jednoho pytle. My ty děcka moc dobře známe. Ale ve finále je to vlastně jedno - moje děcko to není, a jednoho krásného dne stejně tu školu opustí a bude mi po něm putna. Nicméně jsou zde nějaké zákonné mantinely a škola má dokonce povinnost některé věci hlásit, právě na OSPOD, a některé věci i na PČR. Chtěl bych tě vidět, kdybys byl učitel, jak bys jednal, kdybys viděl, že se 98 % děcek nějakým způsobem snaží… a ty dvě procenta na to kašlou… a když bys ty chudáčky 2 % omlouval, jak by ti těch 98 % děkovalo za to, že vlastně oni se snaží, ale ten, kdo se nesnaží, tak vlastně mu nic nehrozí… protože je to určitě nějaký chudáček, který nemá ani ořezávátko a listy papíru. Z kapsy ale vytahuje už od 6. třídy vždy zánovní model iPhonu...

Právěže to je to, že posuzujeme individuálně, a neházíme všechny do jednoho pytle. Protože ty děcka známe. A aby si někdo nemyslel, že jako pedofil tady vystupuji proti děckám. To ne. Děti mám rád, ale pokud vidím, že někdo na něco kašle, tak se do dotyčného musím nějak pustit. Ať už na něho zvýším hlas, nebo ho donutím dodělat si práci, kterou ostatní zvládli bez problémů, po škole. Mojí povinností je prostě mít je rád, ale taky být přiměřeně přísný a spravedlivý. Děti totiž nejsou jenom ty hodné a usměvavé, ale taky některé dokážou být pěkné „svině". A přiznám se - kdyby za mnou přišel někdo před hodinou zeptat se, zda mu nedám nějaký papír, protože zapomněl sešit, taky v takové chvíli zcela individuálně posuzuji z několika hledisek, zda mu ten papír dám. Protože - pokud přijde někdo jednou a je to žák nebo žákyně, která si své úkoly vždy plní a v hodinách pracuje, jak má, tak projednou se nic nestane. Kdyby ale za ní stál zástup dalších 4 lidí se stejnou prosbou, tak to stopnu - „papír vám nedám, je to váš problém, já tu nejsem od toho, abych hromadně všem dával papíry…" Pak by si totiž děcka zvykla, že si můžou přijít téměř pro cokoliv. Taky hodně záleží na tom, jakým způsobem třeba dotyčný nebo dotyčná poprosí… Ale rozhodně se bude jednat o něco zcela mimořádného, protože standardně papíry nikomu nedávám. Kdyby to byl někdo, kdo by i další den přišel… tak v určitý okamžik nastane „smůla“. Někdy taky záleží na kolektivu - děckám někdy říkám „i kdybych chtěl, tak ti to nemůžu půjčit, protože by to bylo nefér vůči ostatním“ - to třeba kdyby přišel pro papír před nějakou písemkou, na kterou si ale měli všichni papír zajistit. Dávám teď nereálný příklad, protože papíry většina dětí nějaké má, ale může se to stát třeba se zeměpisným atlasem - je to součást přípravy na tu písemku. Zapomeneš = máš smůlu. A tím je taky učíš k určité vlastní zodpovědnosti. Zodpovědnosti za svůj život.

A úplně nejhorší případy jsou ty, kdy děcko ti ve škole řekne pravdu, a když zavoláš rodiči, tak ten ti do telefonu zalže (protože neví, že děcko už tu pravdu řeklo). Lžou děcka, lžou i rodiče… Pokud se děje nějaká závažná věc, a myslím si, že 2 měsíce jakékoliv nereakce v problémové rodině jsou dost závažné, tak přistoupíš k nějakým dalším - zcela individuálním - řešením. A mezi takové může patřit i nějaké hlášení třeba na OSPOD, protože mým úkolem opravdu není pátrat po daném rodiči, který se škole nijak nehlásí. Ale podle tebe by asi bylo lepší nic nikam nehlásit… přitom za záškoláctví, když rodič svým přičiněním nezajistí, aby dítě plnilo školní docházku, je trestný čin se sazbou až 5 let. A kdo takové jednání rodiče nahlásí na PČR, je podle tebe asi udavač. Nebo snad myslíš, že existují nějaké tak vážné sociální podmínky, které toho rodiče omlouvají? Myslíš si, že v tom odkazovaném případě šlo o to, že tu matku HNED někam hlásili? Myslíš si, že 2 měsíce nicnedělání a nekomunikace se školou je krátká doba? Jak dlouho chceš čekat - půl roku, rok nebo třeba celý život? Na OSPOD se, mimochodem, má hlásit absence nad 25 neomluvených vyučovacích hodin, to je při 5 hodinách denně (třeba na 1. stupni) 5 školních dnů, tedy týden. Takže klidně se do mě pouštěj, ale můžu k tomu říct jediné - ty v tom systému nejsi. Nemáš představu, jak různí mohou být rodiče a jaké různé problémy s nimi zažíváme. Rozhodně ale nikoho nehážeme do jednoho pytle a nikoho HNED nikam nehlásíme.
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Mathias8 píše: úterý 19. 5. 2020, 18:07:35 Ano napriek tomu deti do piatej triedy budu chodit do skoly povinne to znamena ze kazde dieta musi chodit tak ako to bolo pred koronou a deti od piatej dobrovolne to znamena ze ak budu chciet pridu ak nie nemusia tak isto ucitelia. Od 1. Juna...
Nevím, jak to máte na Slovensku, ale v ČR je docházka od 25. května pro 1. - 5. ročník dobrovolná, stejně tak od 11. května pro 9. ročník. 6. - 8. ročník má stále zůstat pouze na dálkové výuce, i když Plaga v posledních dnech vymýšlí, jestli by se nedal nějak prezenčně udělat i 2. stupeň. Nicméně musím říct, že praktické provedení těch opatření, a to, že část dětí bude ve škole a část doma… to je takový paskvil, který stejně už nic nevyřeší, spíš to jenom situaci v těch školách zkomplikuje.

Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00
Sertralin píše: úterý 19. 5. 2020, 11:30:16Jistě není povinností učitele roznášet pomůcky. Ale měli by umožnit, aby si třeba pro ty materiály mohly děti přijít. A ne je hned někam hlásit.
Tak pozor - nikdo nikoho nikam hned nehlásí. Dotyčný rodič byl přes elektronický systém školy mnohokrát upozorněn na to, že nekomunikuje a že to může mít své následky..
Opakovaně jsem zmiňoval, že učitel nemusí dětem materiály zajišťovat.

Z tvého prvního příspěvku mi to tak vyznělo, že bys hned všechny hlásil bez rozdílu. A to mě právě naštvalo.

Rozhodně nepodporuji, když na to někdo vyloženě kašle. Ale chci, aby se dělaly jasné rozdíly mezi těmi, kteří nemohou, ale snaží se, a těmi kteří mohou ale nedělají.

To, že se někdo neozývá, je jejich problém, ale pokud někdo projeví snahu, zajde třeba i do školy a projeví zájem, tak by se to mělo posuzovat jinak.

Pochopil jsi mě úplně špatně. Chápu, když se nahlásí někdo, kdo na to vyloženě kašle, ale nepochopil bych kdyby se hlásil i někdo, kdo třeba nemůže kvůli vyšším vlivům pracovat tak dobře jako ostatní, ale snaží se. Pokud tedy někdo nemá zmíněný počítač ani internet, ale projevuje snahu, tak by se s ním dalo nějak domluvit, že by si třeba pro zadání úkolů chodil osobně.
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Když jsem poprvé zmínil OSPOD, vůbec jsem nepsal, že bych hned každého hlásil. Tak nevím, kdes k té své myšlence přišel. :)
podivin
Správce poradny
ve věku do: 40
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
Dal: 1358 poděkování
Dostal: 650 poděkování

Nový příspěvek od podivin »

Díky Kaszi za přesný popis, jak to vypadá ve škole z pohledu učitele, to taky každý nevidí :)
Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00 a ty dvě procenta na to kašlou… a když bys ty chudáčky 2 % omlouval, jak by ti těch 98 % děkovalo za to, že vlastně oni se snaží, ale ten, kdo se nesnaží, tak vlastně mu nic nehrozí… protože je to určitě nějaký chudáček, který nemá ani ořezávátko a listy papíru. Z kapsy ale vytahuje už od 6. třídy vždy zánovní model iPhonu...
Mám dojem, že zrovna ti chudší se budou víc snažit a jsou vděční, že jim ten papír a tužku někdo dá. Ale tyhle rozmachané děti, po svých rodičích, si myslí, že se všechno točí jen kolem nich.
Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00Děti totiž nejsou jenom ty hodné a usměvavé, ale taky některé dokážou být pěkné „svině".
Tak tohle si zaslouží dát do hlavičky ČEPEKu :rofl: Ale je to pravda. Sice holčičky miluju a kluky mám rád, ale občas jsou opravdu zlé a člověk se na ně musí zlobit. A dneska se prosazuje nedotknutelnost dítěte, ale ono je opravdu důležité dítěti nějak ukázat, kdo nese odpovědnost. Když dítě něco provede, odpovědnost je na rodiči. Tak musí mít také rodič právo dítě usměrňovat. Neříkám, mlátit a ponižovat dítě od rána do večera a dělat si z něj otroka, ale když dítě neposlouchá, tak mu prostě nějak dát najevo autoritu, ať už zvíšeným hlasem nebo v extrémním případě u některých dětí i nějakým tím fyzickým trestem (tím opět nemyslím ztřískat dítě železnou tyčí do bezvědomí). Některé děti totiž přepnou do svého vnitřního světa a pak neslyší ani zvýšený hlas. A nejde jen o to, aby dítě nezlobilo - jde o to ho i chránit před vážným zraněním, které si dítě nemusí uvědomit - např. přecházení silnice mimo přechod na úseku, kde je dovolené vyšší rychlost a dítě si bude myslet, že silnici stihne přeběhnout, ale přitom tu rychlost ještě nedokáže odhadnout - to fakt dám radši dítěti pohlavek nebo mu naplácám, aby si tu akci spojil s nepřijemnou bolestí, než aby pak někdy silnici přebíhal a zabilo ho auto.
Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00Protože - pokud přijde někdo jednou a je to žák nebo žákyně, která si své úkoly vždy plní a v hodinách pracuje, jak má, tak projednou se nic nestane. Kdyby ale za ní stál zástup dalších 4 lidí se stejnou prosbou, tak to stopnu - „papír vám nedám, je to váš problém, já tu nejsem od toho, abych hromadně všem dával papíry…" Pak by si totiž děcka zvykla, že si můžou přijít téměř pro cokoliv.
To mi hodně připomíná odpůrce silničních kontrol, kteří kritizují policejní stíhání, při kterém se občas stanou další skutky - jejich argumentace asi je "Než se honit po městě a ohrožovat další lidi, tak bych ho měli nechat" - jenže pak by si zločinci zvykli začít ujíždět polici s tím, že policie stíhání pro bezpečí ostatních zastaví. To je blbost. Stejně tak, jak píše Kasz - když přijde jeden občas, tak OK, ale když by to dělal často, tak by ostatní začali také.
Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00A úplně nejhorší případy jsou ty, kdy děcko ti ve škole řekne pravdu, a když zavoláš rodiči, tak ten ti do telefonu zalže (protože neví, že děcko už tu pravdu řeklo).
Tak tohle ti moc nevěřím, protože děti se právě naučí lhát od rodičů :D To leda, že bys tu pravdu věděl a přinutil to dítě to říct popravdě a pak si to chtěl ověřit u rodičů-lhářů :)
Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00Pokud se děje nějaká závažná věc, a myslím si, že 2 měsíce jakékoliv nereakce v problémové rodině jsou dost závažné, tak přistoupíš k nějakým dalším - zcela individuálním - řešením. A mezi takové může patřit i nějaké hlášení třeba na OSPOD, protože mým úkolem opravdu není pátrat po daném rodiči, který se škole nijak nehlásí.
Přesně tak to je. Když děti flákají školu, tak to buď nahlásí škola, někdo dokonce sami rodiče neví, co s dítětem mají dělat a sami to aktivně řeší a pak holt jde takové dítě do dětského domova, kde se mu věnují psychologové. Já teda popisuju situaci z německého dětského domova, jak to přesně vypadá v děcáku v ČR nevím přesně. Co jsem četl příběhy: jeden byl o klukovi, který doma zlobil, tak šel do DD, pak zveřejnili rozhovor s tím klukem a matkou a sám kluk si uvědomoval, že doma zlobil a matku neposlouchal. Další holka také popisovala, že chodila za školu a proto pak musela do DD. V tomhle konkrétním DD měli různé skupiny pro děti s porouchou soustředění atd. Nejsou to domovy pro úplně zlobivé děti, ale spíš s nějakými psychickými problémy.
Kasz píše: středa 20. 5. 2020, 0:10:00Nemáš představu, jak různí mohou být rodiče a jaké různé problémy s nimi zažíváme. Rozhodně ale nikoho nehážeme do jednoho pytle a nikoho HNED nikam nehlásíme.
Já ti to věřím. Jsou rodiny (rodiče i děti) namyšlení, ti flákají z lenosti nebo pocitu nadřazenosti. Ale pak jsou rodiny, kde musí rodiče mít víc zaměstnání, aby měli prachy, ráno odejdou do jednoho, někdy odpoledne jdou do dalšího a přijdou až večer/v noci. Ti samozřejmě netuší, co jejich děti dělají, buď už dítě večer spí nebo jsou rodiče po příchodu unavení a nemají sílu s dítětem probírat, jestli dělalo věci do školy. V horším případě pak dítě třeba i zalže, že je vše OK.