Pedofil propuštěný na amnestii zabil Barborku: Po 30 letech chce na svobodu! (Blesk.cz)

Reakce na články z médií (tisk, rozhlas, televize, internet, ...) a diskuze o nich.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 390 poděkování
Dostal: 1693 poděkování

Re: Pedofil propuštěný na amnestii zabil Barborku: Po 30 letech chce na svobodu! (Blesk.cz)

Nový příspěvek od Cykle02 »

Pětašedesátiletý Jaroslav Oplištil, který nyní používá příjmení Nývlt, neuspěl se stížností, jíž se domáhal propuštění z ústavní péče. Krajský soud v Praze potvrdil usnesení, podle kterého Oplištil zůstane hospitalizován v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy.

Rozhodnutí je pravomocné. Oplištil v roce 1990 jako sanitář unesl z nemocnice holčičku, znásilnil ji a zardousil. Dostal 25 let vězení, trest si odpykal a poté byl s ohledem na svou deviaci umístěn do ústavního zařízení.

Od roku 2017 žádal opakovaně o propuštění do ambulantního ošetřování.

Jeho poslední žádost zamítl letos v červnu Okresní soud v Mladé Boleslavi. Oplištil podal proti rozhodnutí stížnost, ale nadřízenou instanci nepřesvědčil. „Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ uvádí Krajský soud v Praze ve veřejně přístupné justiční databázi.

„Z medicínského hlediska byl naplněn účel ústavní léčby, ovšem z dalšího hlediska ochranného léčení, jímž je ochrana společnosti před jednáním pana odsouzeného, ta podmínka splněna nebyla. Ani znalci, ani lékařka jednoznačně nevyloučili riziko možného opakování zločinu, kterého se pan odsouzený dopustil,“ zdůvodnila v červnu mladoboleslavská soudkyně Petra Kočí, proč její senát Oplištilovu žádost zamítl.

Státní zástupce upozornil na to, že odsouzený muž v léčebně porušuje pravidla.

„V dubnu a v září 2019 se dopustil dvou prohřešků, šlo o jednání zakázané. V prvním případě propašoval mobilní telefon pro spolupacienta, což bylo klasifikováno jako středně těžké porušení režimu. V druhém případě udržoval podle zjištění nemocnice intimní poměr se spolupacientkou. Šlo o nevhodné chování. Nedodržoval režim a já nemám jistotu, že se (po propuštění odsouzeného z nemocnice) nic nestane,“ uvedl žalobce.

„S tím telefonem je to pravda, to jsem se nechal ukecat,“ přiznal Oplištil. Intimní poměr s pacientkou popřel. „Je tam oddělení pro ženy – schizofreničky a podobně. S jednou jsem se setkával, ale chtěl jsem jí spíš poradit a pomoct. Nic víc v tom nebylo,“ tvrdil.

„Sám cítím, že v té ústavní léčbě už nemám co dělat. Venku mám zázemí, mám praktickou lékařku, chráněné dílny od pracovního úřadu. Mám i nějaké plány, které chceme společně udělat. Připadám si k ničemu,“ přesvědčoval marně soud. S další žádostí to zřejmě za čas zkusí znovu.

Chtěl trest smrti

Z dřívějších soudních rozhodnutí, které má redakce iDNES.cz k dispozici, vyplývá, že Oplištil není v psychiatrické nemocnici umístěn na uzavřeném pavilonu, ale má volnější režim. Dostává dovolenky, má možnost vycházek, takže tráví určitý čas mimo léčebné zařízení, na svobodě. Stále bere léky, které tlumí jeho sexuální puzení.

Za pohlavní zneužívání byl poprvé odsouzen v roce 1986, když vylákal v Jablonci nad Nisou dvě nezletilé dívky – sedmiletou a devítiletou – za město. Slíbil, že jim sežene štěňata. Holčičkám pak v lese hrozil uškrcením. Přinutil je, aby se svlékly. Osahával je a líbal na přirození. Vyžadoval, aby mu sahaly na penis.

U soudu dostal i za další trestnou činnost pět let vězení. Propuštěn byl v lednu 1990 na amnestii. Poté se nechal zaměstnat v pražské Nemocnici Na Bulovce jako sanitář. Nadřízeným zamlčel, že byl ve výkonu trestu za zneužívání dětí.

Vedení nemocnice ho zařadilo na kojenecké oddělení. Na přelomu dubna a května 1990 se ve službě opil a jedno z miminek odnesl na ubytovnu. Holčičku tam pohlavně zneužil a zardousil. Žádal trest smrti, ten byl však v té době již zrušen. Soud ho potrestal 25 lety vězení.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
pbd
Administrátor
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 0
ve věku do: 10
Kontakt: [email protected]
Dal: 344 poděkování
Dostal: 425 poděkování

Re: Pedofil propuštěný na amnestii zabil Barborku: Po 30 letech chce na svobodu! (Blesk.cz)

Nový příspěvek od pbd »

Cykle02 píše: pátek 14. 8. 2020, 15:18:40 Z medicínského hlediska byl naplněn účel ústavní léčby, ovšem z dalšího hlediska ochranného léčení, jímž je ochrana společnosti před jednáním pana odsouzeného, ta podmínka splněna nebyla. Ani znalci, ani lékařka jednoznačně nevyloučili riziko možného opakování zločinu, kterého se pan odsouzený dopustil.
Chápu správně rozdíl mezi zacházením s pachateli sexuálně motivovaných trestných činů a pachateli trestných činů, kteří mají jiný motiv, v tom, že "nesexuální" delikvent dostane vyměřený nějaký trest odnětí svobody, ten si odpyká, nikdo neposuzuje to, zda to udělá znovu nebo ne a je propuštěn, ale u sexuálních delikventů, kteří si navíc úspěšně projdou léčbou, se toto posuzuje a dokud oprávněné osoby neshledají, že už to asi neudělá, tak ho nepustí?
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 390 poděkování
Dostal: 1693 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

Šestiměsíční Barborka skončila v dubnu roku 1990 v nemocnici se zánětem středního ucha. Domů k rodičům se už nikdy nevrátila. Pedofil a vrah Jaroslav Oplištil, který v nemocnici pracoval jako sanitář na dětském oddělení, ji unesl, znásilnil a udusil! Na pachatele se přišlo prakticky ihned, rozbrečel se a k činu se přiznal. Miminku už ale nebylo pomoci. Vrah poté žádal trest smrti.

Jaroslav Oplištil už od dětství pil alkohol, kouřil a před soudem kvůli krádeži stál už ve svých osmnácti letech. Pak byl trestaný ještě několikrát. V roce 1986 vylákal do lesa dvě holčičky, Evu (7) a Kláru (9), vyhrůžkami je donutil, aby se dotýkaly jeho přirození a vykonal na nich orální sex. Za to a za další činy byl odsouzen ještě téhož roku k pětiletému vězení.

V lednu 1990 ovšem přišla amnestie a Oplištil se dostal na svobodu. Žádal o práci v nemocnici na Bulovce. Přiznal, že je propuštěný vězeň, uvedl ovšem, že si odpykával trest pouze za majetkovou trestnou činnost. Nedodal výpis z trestního rejstříku, a když si nadřízená ověřovala, za co byl trestán, i kurátorka uvedla pouze majetkovou trestnou činnost!

Barborku udusil!

Díky tomu, se pedofil stal sanitářem na dětském oddělení. S jeho prací byli všichni spokojeni, ač si kolegové všimli pár podezřelých momentů, které jim mohly dát určité signály. Osudný den 30. dubna 1990 se totiž Oplištil s kolegou opili během pracovní doby, pak se pohádali. Oplištil se měl přiznat, že ho přitahují děti.

Nakonec velmi opilého sanitáře našel jiný spolupracovník a přiměl ho, aby se šel vyspat na ubytovnu, že udělá práci za něho. Oplištil to však vzal přes dětské oddělení v nemocnici, kde z nečekaných pohnutek vzal jedno z dětí. Nevěděl ani, zda jde o holčičku či chlapce, ale prostě miminko popadl a odnesl k sobě na ubytovnu.

Tam nebohou dívenku znásilnil a způsobil jí vážná zranění, a protože plakala udusil ji. Veřejná bezpečnost vypátrala únosce brzy, malá Barborka už však byla několik hodin mrtvá a nebylo jí pomoci. Oplištil se k činu přiznal a žádal trest smrti, ten ale nedostal a skončil ve vězení.

Případem pedofilního vraha, který se díky chybě získal práci na dětském nemocničním oddělení, se zabývají Tereza a Petra v nové epizodě Insta Crime Podcastu. V ní se dozvíte podrobnosti o tom, jak k únosu došlo, jak se Oplištil choval ve vězení i co je s ním dnes.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?