https://a2larm.cz/2020/02/je-suis-rasisticka-prodavacka-z-kanzelsbergeru/Před několika dny žena zaměstnaná v jabloneckém knihkupectví Kanzelsberger (pravděpodobně na pozici personalistky) na Twitteru s posměchem zveřejnila životopis patnáctiletého romského chlapce, který hledal brigádu. Životopis byl psaný ručně a žena ho komentovala slovy, že si ho stejně nepsal sám a že „tohle už je na víno, ty vole“. Výsměch a kyberšikana ze strany ženy, která měla rozhodovat o přijetí chlapce do práce, vzbudily pohoršení mnoha lidí, včetně těch, kteří se tématu diskriminace nijak nevěnují. Někdo na základě tohoto tweetu zkontroloval pisatelčin profil a objevil, že už před delší dobou psala o své kolegyni: „I procházka po brněnském Cejlu mi byla milejší než zaučovat v práci cikánku.
(...)
Někteří uživatelé Twitteru začali vyzývat k bojkotu knihkupectví, které rychle zareagovalo. „Dobrý den, pan Kanzelsberger považuje chování prodavačky za profesně odpudivé a prodavačka už u nás ode dneška nepracuje,“ odpovědělo na Twitteru jednomu z těch, kteří se ptali, shodou okolností mému dobrému příteli z dětství. Knihkupectví ještě poděkovalo za upozornění a až devótně dodalo: „zachovejte nám přízeň. Nemyslíme si, že bylo nutné vyzývat k bojkotu naší firmy. Jak vidíte, jednali jsme velmi pohotově v řádu hodin“. V tento okamžik sled událostí svým způsobem končí: rasistická zaměstnankyně je vyhozena, ale problém diskriminace úplně vyřešený není.
S člověkem, který se knihkupectví vyptával, mě kromě dlouholetého přátelství spojuje i zkušenost z dobrovolnické práce v jedné sociálně vyloučené lokalitě. Před zhruba dvaceti lety jsme společně jezdili s romskými dětmi na tábory a postupně se spřátelili i s jejich rodinami. Proto trochu tuším, co při četbě obdobně rasistických tweetů cítí. Zažili jsme toho hodně. S našimi romskými svěřenci nebo kamarády nás často nechtěli pouštět do různých podniků. Když jsme například v horku po dlouhém výletu přišli s romskými dětmi do zahradní restaurace, nenalili nám ani limonádu. Byli jsme svědky tolika příběhů bezpráví a diskriminace, že by se o tom dal napsat román.“
Komentář Uhlové k rasistickým komentářům zaměstnankyně Kanzelsbergeru
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
- Dal: 144 poděkování
- Dostal: 714 poděkování
Komentář Uhlové k rasistickým komentářům zaměstnankyně Kanzelsbergeru
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD