MUDr. Antonín Brzek odpovídá:Petr píše:Dobrý den, ani nevím, jak začít. Nikdy by mě nenapadlo, že napíšu slovo pedofil do vyhledávače, natož zveřejnit u Vás dotaz. Jsem homosexuál, je mi 22. Dlouho jsem bojoval s vnitřním coming outem, takže nabral jsem jiný pohled na život. Dokonce jsem si myslel, že jsem tak otevřený, tolerantní, že mám i pochopení pro pedofily. Hold nikdo si to nevybral (stejně jako moje homosexuální orientace).
Mám přítele, je mu 45, měl manželku (5let), mají spolu 1 syna (9let), v té době byl bi. Nyní jsme spolu cca taky 5 let. A už nějakou dobu jsem měl podezření, že je pedofil. Často fotil děti (cca od 9-14let). Na první pohled jsou zcela nevinné fotky, jenže když jsou více takových fotek. Určitě nefotil jen tak. Když jsem se ho na to ptal před 2 lety, jen mi sdělil, že se nějak blbnul, když ho potkal rozvod. Nemá vysvětlení.
Jenže to přetrvává dále dodnes. Fotky jsou typu na tajno pořízené na akcích, na dovolené ... Dokonce jsem právě objevil, že fotí i svého 9let syna (několik fotek přímo zamířené na jeho intimní místo, na jedné fotce je dokonce vidět jeho penis). Po dlouhé době jsem se přesvědčil i sebe, že mám partmera pedofila. Nevím, jak na to reagovat, co dělat dál?? Jsem v šoku a znechucen!!
On je moje první láska, bude to těžké, ale chtěl bych to s ním ukončit. Zanechalo ve mě trauma už, když slyším slovo pedofil.
Doplňující : Partner byl jednou zneužíván ve 13 letech sousedem. Má problém s erekcí. Může to souviset s pedofilií?
Děkuji Vám za rady.
Milý příteli,
nejste v lehké situaci.
Nicméně, pokud jde o Vašeho partnera, platí to, co jste napsal v úvodu. Stejně jako homosexuál, ani pedofil si své zaměření nezvolil dobrovolně.
Pokud se pedofil zdrží nedovoleného jednání, je hrdina. Asi to pochopíte, když si představíte, že byste se ve společnosti netolerantní k homosexuálům musel celý život kontaktů s muži zdržovat. Díky Bohu, v současnosti se na Vás takové břemeno neklade.
Ale na pedofila je takové břemeno položeno. Pokud se dokáže fyzických kontaktů s dětmi celoživotně zdržet, zaslouží si naši, tedy i Vaši, úctu a obdiv.
Byl bych rád, kdybyste jej neopouštěl. Víte, člověk nepotřebuje jen dosahovat pohlavního vybití s preferovaným objektem. To může částečně naplnit masturbací s příslušnou fantazií. Potřebuje také dát a přijmout lásku. A jestliže ve vztahu s Vámi toto předávání lásky funguje, pak je Vaše přítomnost v jeho životě pro něj obrovskou pomocí a pomáhá mu, aby neselhal.
Takže, zaslouží si Váš obdiv a zaslouží si také Vaši pomoc v tomto směru. Když jste si jej už vybral za partnera, protože ho asi máte rád, ne?.
S pozdravy
MUDr. Antonín Brzek, Sexuologický ústav Praha