Žil jsem jako pedofil (Janek Alexa)
Pravidla fóra
- Je povoleno vkládání recenzí na jakékoliv knihy a následná diskuze k nim.
- Jestliže bude v rámci recenze knihy uvedeno jméno osoby v současnosti mladší 18 let (narozené od r. 2004 do současnosti), je nutné toto jméno zkrátit na křestní jméno a iniciálu příjmení.
- V rámci recenzí je možné vkládat odkazy na fotografie obálek knih, příp. fotografie autorů, a to jen formou odkazů (za využití URL nebo IMG tagu), při užití IMG tagu je nutné dodat přímý odkaz a zdroj. Je-li autor v současnosti mladší 18 let, anebo je-li na jeho fotografii společně s ním jiná osoba v současnosti mladší 18 let, odkaz na fotografii nemůže být zveřejněn.
- Při porušení těchto pravidel dojde k upravení či odstranění vlákna, případně k penalizaci uživatele. V případě nejasností, jaké odkazy můžete v této sekci sdílet, kontaktujte Macka, moderátora AV sekce. Stížnosti na obsah sekce řeší administrátorský tým odpovědný za chod fóra, viz rubriku Kontakt.
Žil jsem jako pedofil (Janek Alexa)
Žil jsem jako pedofil
Dovolím se pochlubit svou školní recenzí, kterou jsem napsal své paní profesorce, abych od ní obdržel zápočet.
Tato kniha je velmi otevřenou zpovědí pedofila, který během života zneužil několik chlapců. Jedná se o terapeutický text, který měl autorovi pomoci uvědomit si všechny důsledky svého jednání, ale je to i literární dílo, které nahlíží do pohnutek a pocitů jednoho člověka.
Kniha ve mně budila zásadní otázku: Jak se mohlo stát, že on, pro kterého byly děti vším, jim dokázal ublížit? Třikrát se pokusil o vedení dětského kroužku a třikrát to skončilo zneužitím několika svěřenců a soudem. Odpověď musí každý čtenář během četby hledat sám, stejně jako se ji pokouší najít autor.
Problém díla vidím v jeho názvu. Autor sám v textu zmiňuje, že ho nepokládal za důležitý. On si ale jako vystudovaný publicista musí uvědomovat, jakou důležitost má každý titul! Jak podprahově funguje na čtenáře. Jednak je to ono slovní spojení „jako pedofil“ – což ve mně vzbuzuje pocit, že takový člověk pedofilem není, ale má své vlastní (záhadné) důvody proč předstírat, že pedofilem je. Což se v textu vyvrací – Janek Alexa zcela jistě je diagnostikovaným pedofilem.
Ještě větší malér vidím v onom minulém čase – „Žil“. Jelikož již v úvodu autor zdůrazňuje, že podstoupil kastraci, chce snad názvem své knihy poukázat, že nyní po kastraci, už pedofilem není. Ovšem každý odborník potvrdí, že pedofilní orientaci nelze změnit ani tak radikálním snížením mužských hormonů jako je kastrace.
Celkové spojení slov v titulu pak působí mylným dojmem, že být pedofilem znamená zneužít dítě. Ale to je statisticky usvědčená nepravda – pouze deset procent z celkového počtu zneužití dětí páchají lidé s pedofilní orientací. Snad právě takovým titulem se autor snažil obhájit sám sebe – před svými oběťmi, společností a snad i před Bohem, protože Alexa o sobě v textu mluví jako o katolíkovi.
Na autorově stylu psaní je identické, co všechno si při rozboru svých činů a svého psychického rozpoložení dokáže přiznat. Připouští, že v něm větší tíseň než vlastní provinění vyvolaly obavy před následky. Tohle rozhodně nepovažuji za charakterovou slabost tohoto člověka – ale jeho sílu jako autora, umět si své slabosti přiznat a reflektovat. Protože právě jeho viny jsou ozvěnou lidské přirozenosti.
Proto lze knihu doporučit každému čtenáři. V první řadě samozřejmě všem pedofilům, protože jim zprostředkuje poučení o rizikových situacích, do kterých se sami můžou dostat, a hlavně je velkým varováním, co se stane a zejména jaké dopady hrozí dětem, ale i psychice a životu pedofila, který selže. Vložené komentáře doktora Brichcína jsou pak hlubokým vhledem do tohoto sexuálního problému, zajisté zajímavým i pro odbornou veřejnost.
Ale i pro širokou veřejnost je dílo přínosné, už proto, že se jedná o kvalitně zpracovanou knihu i po literární stránce. Pak snad může poučení o životě člověka s parafilií alespoň zčásti změnit názor veřejnosti tak, aby dospívající pedofil nebyl médii a svým okolím a priory stigmatizován pojmy typu „lidská zrůda.“
Ještě musím doplnit takovou ambivalentní zmínku směrem k nakladateli knihy. Na jednu stranu je skvělé, že se odvážil knihu vydat a podporovat. Avšak z druhé strany považuji za zcela neodpovědné, že v nynějších dnech je kniha vyprodaná a prakticky není k dostání ani v největších českých knihovnách. A to právě tato kniha, která má svou velkou výpovědní hodnotu a také je nezpochybnitelným přínosem do diskuze o zneužívání dětí a hlavně prevenci tohoto. Říká to opět myslím něco o pokrytectví společnosti, která chce jako by „bojovat“ proti zneužívání, ale nepodporuje vznik a distribuci takto přínosných knih.
Je ovšem škoda, že je nám v této knize předkládán opět příklad varovný a negativní. Můžeme pouze doufat, že se v blízké době objeví na trhu rovněž zpověď, která by ukázala pozitivní vzor pedofila, který se dokázal vyrovnat se svou lidskostí, který nejen, že není dětem nebezpečný, ale dokáže jim být tím nejlepším kamarádem, vychovatelem, sourozencem nebo rodičem.
Dovolím se pochlubit svou školní recenzí, kterou jsem napsal své paní profesorce, abych od ní obdržel zápočet.
Tato kniha je velmi otevřenou zpovědí pedofila, který během života zneužil několik chlapců. Jedná se o terapeutický text, který měl autorovi pomoci uvědomit si všechny důsledky svého jednání, ale je to i literární dílo, které nahlíží do pohnutek a pocitů jednoho člověka.
Kniha ve mně budila zásadní otázku: Jak se mohlo stát, že on, pro kterého byly děti vším, jim dokázal ublížit? Třikrát se pokusil o vedení dětského kroužku a třikrát to skončilo zneužitím několika svěřenců a soudem. Odpověď musí každý čtenář během četby hledat sám, stejně jako se ji pokouší najít autor.
Problém díla vidím v jeho názvu. Autor sám v textu zmiňuje, že ho nepokládal za důležitý. On si ale jako vystudovaný publicista musí uvědomovat, jakou důležitost má každý titul! Jak podprahově funguje na čtenáře. Jednak je to ono slovní spojení „jako pedofil“ – což ve mně vzbuzuje pocit, že takový člověk pedofilem není, ale má své vlastní (záhadné) důvody proč předstírat, že pedofilem je. Což se v textu vyvrací – Janek Alexa zcela jistě je diagnostikovaným pedofilem.
Ještě větší malér vidím v onom minulém čase – „Žil“. Jelikož již v úvodu autor zdůrazňuje, že podstoupil kastraci, chce snad názvem své knihy poukázat, že nyní po kastraci, už pedofilem není. Ovšem každý odborník potvrdí, že pedofilní orientaci nelze změnit ani tak radikálním snížením mužských hormonů jako je kastrace.
Celkové spojení slov v titulu pak působí mylným dojmem, že být pedofilem znamená zneužít dítě. Ale to je statisticky usvědčená nepravda – pouze deset procent z celkového počtu zneužití dětí páchají lidé s pedofilní orientací. Snad právě takovým titulem se autor snažil obhájit sám sebe – před svými oběťmi, společností a snad i před Bohem, protože Alexa o sobě v textu mluví jako o katolíkovi.
Na autorově stylu psaní je identické, co všechno si při rozboru svých činů a svého psychického rozpoložení dokáže přiznat. Připouští, že v něm větší tíseň než vlastní provinění vyvolaly obavy před následky. Tohle rozhodně nepovažuji za charakterovou slabost tohoto člověka – ale jeho sílu jako autora, umět si své slabosti přiznat a reflektovat. Protože právě jeho viny jsou ozvěnou lidské přirozenosti.
Proto lze knihu doporučit každému čtenáři. V první řadě samozřejmě všem pedofilům, protože jim zprostředkuje poučení o rizikových situacích, do kterých se sami můžou dostat, a hlavně je velkým varováním, co se stane a zejména jaké dopady hrozí dětem, ale i psychice a životu pedofila, který selže. Vložené komentáře doktora Brichcína jsou pak hlubokým vhledem do tohoto sexuálního problému, zajisté zajímavým i pro odbornou veřejnost.
Ale i pro širokou veřejnost je dílo přínosné, už proto, že se jedná o kvalitně zpracovanou knihu i po literární stránce. Pak snad může poučení o životě člověka s parafilií alespoň zčásti změnit názor veřejnosti tak, aby dospívající pedofil nebyl médii a svým okolím a priory stigmatizován pojmy typu „lidská zrůda.“
Ještě musím doplnit takovou ambivalentní zmínku směrem k nakladateli knihy. Na jednu stranu je skvělé, že se odvážil knihu vydat a podporovat. Avšak z druhé strany považuji za zcela neodpovědné, že v nynějších dnech je kniha vyprodaná a prakticky není k dostání ani v největších českých knihovnách. A to právě tato kniha, která má svou velkou výpovědní hodnotu a také je nezpochybnitelným přínosem do diskuze o zneužívání dětí a hlavně prevenci tohoto. Říká to opět myslím něco o pokrytectví společnosti, která chce jako by „bojovat“ proti zneužívání, ale nepodporuje vznik a distribuci takto přínosných knih.
Je ovšem škoda, že je nám v této knize předkládán opět příklad varovný a negativní. Můžeme pouze doufat, že se v blízké době objeví na trhu rovněž zpověď, která by ukázala pozitivní vzor pedofila, který se dokázal vyrovnat se svou lidskostí, který nejen, že není dětem nebezpečný, ale dokáže jim být tím nejlepším kamarádem, vychovatelem, sourozencem nebo rodičem.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 7
- ve věku do: 17
- Výkřik do tmy: 1-2%
Re: Recenze: Žil jsem jako pedofil, autor: Janek Alexa
k tej dostupnosti v knižniciach, existuje (aspoň na Slovensku) medziknižničná výpožička. Takže ak je záujem, dostanete sa k nej aj prostredníctvom miestnej knižnice.
jako to u nás taky jo, kupodivu já sem tu knížku sehnal zrovna ve svý malý okresní knihovničce, ale docela mě vyndalo že se absenčně nedala půjčit vpraze ani v Národní ani snad v celý Městský knihovně
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 3
- ve věku do: 10
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: yeelow (10.05.2010 22:04): njn, ty jsi ten dentální úchyl :D
- Dal: 404 poděkování
- Dostal: 746 poděkování
waroncp píše:k tej dostupnosti v knižniciach, existuje (aspoň na Slovensku) medziknižničná výpožička. Takže ak je záujem, dostanete sa k nej aj prostredníctvom miestnej knižnice.
Ano, toto funguje i zde. Sám jsem si půjčoval knihu Sexuologie z nakladatelství Portál, která vyšla relativně nedávno a to i v naší malé knihovničce. Sice jsem si musel asi 2 měsíce počkat než ji vůbec sehnali, ale knihu jsem do rukou dostal. Bylo v ní razítko Pražské knihovny. Nejlépe je znát ISBN, ale bohatě stačí jméno autora a název knihy, popřípadě nakladatelství.
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 4
- ve věku do: 12
- Výkřik do tmy: Láska je největší dar...
- Dostal: 1 poděkování
Osobně jsem tuto knihu četl a mám ji doma.
A co se týče mě, tak mi tahle knížka moc pomohla v mé složité cestě uvědomění si své sexuální odlišnosti.
Doporučil bych ji každému kdo ji ještě nečetl.
Tato kniha může být i jakýmsi varováním pro ostatní a návodem čeho se vyvarovat, nebo na co si dát pozor.
Pokud by ji někdo sháněl a nemohl sehnat, tak bych ji mohl zapůjčit, ale poze po domluvě *kissing*
A co se týče mě, tak mi tahle knížka moc pomohla v mé složité cestě uvědomění si své sexuální odlišnosti.
Doporučil bych ji každému kdo ji ještě nečetl.
Tato kniha může být i jakýmsi varováním pro ostatní a návodem čeho se vyvarovat, nebo na co si dát pozor.
Pokud by ji někdo sháněl a nemohl sehnat, tak bych ji mohl zapůjčit, ale poze po domluvě *kissing*
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 504 poděkování
Souhlasím s autorem článku. Ten název knihy je děs běs. Vlastně říká "takto žije pedofil, zneužívá děti"...
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Dal: 75 poděkování
- Dostal: 218 poděkování
pro Jednorozec: Nojo, opravdu nemám důvod se Alexi zpětně zastávat, natož ho omlouvat. Pro něj bylo chápání jeho sexuální orientace (pro něj jistě deviace a choroby( takové, jak popsal. Měl pohled sexuologické terapie a svých vlastních životních zkušeností, které ho pro mě až zcela nepochopitelně vedli stále v kruhu k sexuálnímu uspokojování. Mohli bychom si fandit, že kdyby měl možnosti si o svém cítění promluvit s druhými podobně cítícími lidmi mohlo to korigovat jeho jednání? Možná. Pro mě zůstává těžko snesitelnou vadou jeho charakteru, že něco, co udělal jednou, nedokázal reflektovat natolik, aby to o své vlastní vůli neprovedl podruhé, potřetí...
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 6
- ve věku do: 12
- Dal: 68 poděkování
- Dostal: 64 poděkování
Re: Žil jsem jako pedofil (Janek Alexa)
Vidím, že okienko s touto knihou už tu je (chcel som založiť nové). Dostal som sa k nej až teraz a momentálne som v polovici a musím uznať, že naozaj má grády a vo veľa veciach sa stotožňujem s autorom, a zároveň mám takú radosť, že nejdem v jeho šľapajach, ale tvorím vlastné. Viac si uvedomujem prítomnosť skvelej rodiny a úžasných priateľov, ktorých autor nemal, čo tiež mohlo poznačiť jeho pád a všetky následky s tým spojené. Kiež by vtedy existoval čepek, aby ani Jano Alexa nemusel čeliť problémom, ktoré spôsobila jeho orientácia.
Aký je váš názor na tú knihu?
Neviete, či autor ešte žije a či je možné ho nejako kontaktovať?
Aký je váš názor na tú knihu?
Neviete, či autor ešte žije a či je možné ho nejako kontaktovať?
-
- Globální moderátorka
- Líbí se mi: Muži
- ve věku od: 18
- ve věku do: 40
- Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
- Dal: 1087 poděkování
- Dostal: 1177 poděkování
Před nějakou dobou jsem si tuto knihu půjčila v knihovně a asi před týdnem jí dočetla. Opravdu stačí si jen založit roční členství v knihovně, který pokud si tam knihy budete půjčovat častěji, tak je to skoro zadarmo.... (vyjde vás to tak kolem 200 na rok podle toho jak moc velká ta knihovna je) a pak už si jen půjčujete knihy jaké se vám zamanou. I o tuhle si stačí jen požádat a oni vám jí vydají v každé knihovně ze skladu pokud už jí v té knihovně nemají a asi tak za týden jí tam budou mít (záleží na konkrétní knihovně).
Kniha byla vydána v roce 2002 a tehdy ty informace o pedofílii nebyly takové jako dnes, a asi se ani nebudete divit když vám řeknu, že v první "kapitole" kde jsou různé statistiky a fakta je dost nepravd, jako třeba že pedofilové mají menší levou hemisféru apod. Kniha vás vtáhne do děje pedofila, který se narodil když zrovna probíhala 2 světová válka a pak vypráví i o svém dětství, a jak přicházel na to, že se mu líbí i malí kluci. Tento pedofil ale i ublížil a několikrát. Proto tedy pokud jste hodně citliví na zneužívání dětí, možná to taky není úplně pro vás, i když nějak do detajlů to zneužívání tam popsané není.
Autor tam ale vypráví i o své práci nebo o svých vztazích s ženami, úmrtí v rodině, o zkušenostech se soudy a vazbou a na konci knihy i o svém pobytu v léčebně s dalšími sexuálními delikventy a jak to tam fungovalo.
Je zároven záhadou jestli ještě žije. Neví se to. Dnes by ale autorovi bylo 83 let.
Kniha vás tedy vtáhne do velice zajímavého děje a myslím, že vám něco dá. Co mě však trochu mrzí je, že se tam téměř vůbec nepíše o nekriminálních pedofilech, a kdybych byla mladý nezasvěcený pedofil, asi bych se bála že nejspíš dopadnu jako on, a to mi příjde velká škoda. Kniha má 190 stran.
Knize dávám tedy 8 hvězdiček z 10 a určitě stojí za přečtení.
Kniha byla vydána v roce 2002 a tehdy ty informace o pedofílii nebyly takové jako dnes, a asi se ani nebudete divit když vám řeknu, že v první "kapitole" kde jsou různé statistiky a fakta je dost nepravd, jako třeba že pedofilové mají menší levou hemisféru apod. Kniha vás vtáhne do děje pedofila, který se narodil když zrovna probíhala 2 světová válka a pak vypráví i o svém dětství, a jak přicházel na to, že se mu líbí i malí kluci. Tento pedofil ale i ublížil a několikrát. Proto tedy pokud jste hodně citliví na zneužívání dětí, možná to taky není úplně pro vás, i když nějak do detajlů to zneužívání tam popsané není.
Autor tam ale vypráví i o své práci nebo o svých vztazích s ženami, úmrtí v rodině, o zkušenostech se soudy a vazbou a na konci knihy i o svém pobytu v léčebně s dalšími sexuálními delikventy a jak to tam fungovalo.
Je zároven záhadou jestli ještě žije. Neví se to. Dnes by ale autorovi bylo 83 let.
Kniha vás tedy vtáhne do velice zajímavého děje a myslím, že vám něco dá. Co mě však trochu mrzí je, že se tam téměř vůbec nepíše o nekriminálních pedofilech, a kdybych byla mladý nezasvěcený pedofil, asi bych se bála že nejspíš dopadnu jako on, a to mi příjde velká škoda. Kniha má 190 stran.
Knize dávám tedy 8 hvězdiček z 10 a určitě stojí za přečtení.
Skálu pěstí nerozbiješ, ale i ten nejtvrdší kámen proroste květina. Jen to chce čas.
Nechceš-li být odsuzován za svou odlišnost, nesuď za odlišnost jiné a neubližuj zranitelným.
Zeptej se mě na co chceš a anonymně
Nechceš-li být odsuzován za svou odlišnost, nesuď za odlišnost jiné a neubližuj zranitelným.
-
- Globální moderátorka
- Líbí se mi: Muži
- ve věku od: 18
- ve věku do: 40
- Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
- Dal: 1087 poděkování
- Dostal: 1177 poděkování
Už je to nějaká doba, co jsme tuto knihu četla a měla jsem jí zapůjčenou z knihovny. Ráda bych chtěla mít všechny české knihy, které se týkají pedofilie a uchovávat je tak i pro další generace. Tato kniha patří k těm, co už se běžně neprodávají v obchodech a jde jí od někoho koupit. Je možné, že by mohla být v nějakých antikvariátech (pro ty, co by si jí chtěli jen přečíst - v nějaké okresní knihovně dost pravděpodobně bude). Pokud byste jí však chtěli koupit online, je možné jí koupit přes Trh knih. Zbývají však jen poslední 2 kusy, takže je možné, že už tam brzy nebude. Já jí koupila právě přes tenhle obchod.
Skálu pěstí nerozbiješ, ale i ten nejtvrdší kámen proroste květina. Jen to chce čas.