Dokument o zneužívání na internetu "V síti" (crowdfunding)

Diskuze o důležitých či zajímavých tématech, jež přímo nesouvisí s dětmi, pedofilií či reakcemi na články v médiích.
Gabriel Svoboda
Na trestné lavici
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 4
ve věku do: 12
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
Dal: 1176 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Dokument o zneužívání na internetu "V síti" (crowdfunding)

Nový příspěvek od Gabriel Svoboda »

Z Facebooku Víta Klusáka:

Ze Cinestaru mě poprosili, jestli bych neudělal přepadovou diskuzi, tak jsem v sobotu večer skočil na kolo a do kina na Andělu vběhnul se závěrečnými titulky. Půl hodiny jsme si povídali a já pak publikum vyzval, že zůstanu ještě chvíli v předsálí, kdyby měl někdo ještě něco na srdci a nechtěl to říkat přede všema. Čekala mě tam mladá dvojice, ona evidentně v šoku, on topící se v rozpacích.
Ona: "Musim vám něco říct. Uprostřed filmu mi došlo, že znám toho nejhoršího chlapa. Toho, co má zelený zdi v obejváku. Jak oslovil všechny tři herečky. Ten, co na to jde pozvolna. Když mi bylo 12, tak jsem si s ním psala docela dlouho. Dělá to pořád stejně."
Já: "Ježiši. Kolik vám je?"
Ona: "22."
Deset let zneužívání. Nejmíň.
(na základě filmu byl "Ústečan" před týdnem obviněn ze čtyř trestných činů)
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 390 poděkování
Dostal: 1800 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

Film V síti plní svůj účel, některé děti díky němu získaly odvahu problém řešit. Policie trestně stíhá 10 sexuálních predátorů, dalších 42 řeší, drtivá většina končí podmínkou. Naštvali jsme hodně lidí, ale měli jsme hlavně strach o herečky, postarali jsme se o jejich ochranu, říká dokumentarista Vít Klusák o filmu V síti. Jednu z hereček obsluhoval predátor v kavárně, druhou oslovili v obchodě.

Přepis z video rozhovoru:

Dokumentarista Vít Klusák, mimo jiné spoluautor dokumentu V síti. Dobrý den
Dobrý den.

Splnil dokument V síti, svůj účel, tedy to proč jste ho natočili?
No on ho stále ještě plní, protože mi jsem se po te covidvé odmlce vrátili do kin, a diváci se tak pozvolna vracejí, proto že se trochu bojí v těch kinech sedět a musí tam sedět taky v rouškách, ale stále se ještě něco děle. Já jsem vlastně teď byl na diskuzi v CineStaru, a přišla za mnou slečna, která říkala že si uvědomila že jeden z těch nejvýraznějších predátorů, je predátor jejího dětství, který jí zneužíval před desíti lety, a mi jsme ji hned oslovovali jestli by nechtěla, to svědectví vydat. Ono to jako pořád ještě generuje nějaké situace, něco se děje.

Vy jste byl na debatě v kině, a tam vás prostě oslovila nějaká žena a tohle to vám říkala.
No ale to se děje docela často, že mi děláme že po té debatě vždycky říkáme, po té debatě když hovoříme s celým tím publikem, kdyby tu byl někdo, kdo by, komu není příjemné klást otázky přede všemi, tak mi tady ještě budeme s Bárou Chalupovou, pojďte za náma. Velíce často někdo přijde, a má něco na srdci, a opakovaně se stalo, že přijde někdo, většinou ženy mezi pětadvaceti, pětatřiceti lety a říkají: Já jsem si uprostřed toho filmu uvědomila, že jsem to v dětství zažila, a že to je do určitý míry bílý místo na mapě, v mí hlavě a já jsem to nějak úplně jako vytěsnila, někde jsem to v sobě pohřbila a vlastně vám děkuju, že jste mi to připomněli, protože já to musím vyřešit. My se vždycky omlouváme, říkáme a není vám nějak jako blbě, a nechcete se napít? A naštěstí většinou, nám tyhle ty dámy říkají že sou rády, že to v sobě konečně zase jako začínají léčit.

To znamená, že to co je vidět na úplném začátku vašeho dokumentu, to znamená casting, v průběhu kterého kdy vy vybíráte ty herečky, tam dojde k tomu že vám několik z nich, vlastně vypráví o svém úplném dětství, a tak dále, tak to není úplně výjimečná záležitost.
To se bohužel v určitý formě opakuje,i při těch diskuzích.

Takže mi jsme naposledi, rozhovor o dokumentu V síti, spolu dělali před tuším víc než rokem, ještě než jste vůbec začali ten dokument stříhat, a proč jste ho teda chtěli natočit? Proč jste ho chtěl natočit?
V jste se mě na to ptal už posledně,mi jsme ho chtěli natočit, protože jsme chtěli nahlédnout za oponu toho fenoménu, podívat se do dětských pokojů, co se tam děje, když se ty děti pokouší někdo v online prostředí zneužívat. Nenašli jsme jinou formu než si vyrobit vlastní tři děti. Chtěli jsme otevřít tu debatu a chtěli jsme nastartovat osvětovou kampaň, na níž pracujeme, do které jsme investovali dva milióny korun. Sestříhali jsme dětskou verzi toho filmu, ta se jmenuje V síti: za školou, je určená pro děti od dvanácti let a na rozdíl od toho celovečerního filmu, který je v kinech, tak je prošpikovaná, takovými dvanácti vstupy, ve kterých ty herečky naše, vlastně tomu detskému divákovi přímo do kamery poskytují rady, jak se v online prostředí chovat, aby se těm dětem nestalo to co se stalo jim. A tuhle verzi jsme stříhali tak, že jsem ji několikrát promítali dětem a potomé, jsme do ní ještě zasahovali, takže vlastně ty děti, tu poslední fázi spolurežírovaly, a zatím se nám to nesmírně osvědčuje, protože vidíme že to funguje, že to ty děti baví, že jím utkví co jím ten film říká.

Myslíte že vlastně někdy zjistíte, jestli to má ten správný dopad, to znamená že vlastně asi třeba méně dětí by bylo ochotno být na té druhé straně než jsou ti predátoři?
Já se jako nechci vytahovat, ale nám vlastně neustále k nám proudí informace že to nějaký pozitivní dopad má. Já jsem před chvilkou mluvil s docentem Kamilem Kupeckým, který vede ten projekt e-bezpečí, a on říkal, že od poloviny března je oslovilo osmdesát šest dětí s podobnými příběhy do dnešního dne.[/b]
Pardon. To je hodně v kontextu jiných měsíců?

Je tam nárůst přibližně o třetinu, a právě že třetina těch případů je, ty děti to spojují s filmem V síti, že na základě traileru, nebo že to viděly, nebo že to probíraly se spolužáky, takže si uvědomily, že vlastně sebraly odvahu to začít řešit, a potom říkal že mají třicet dopisů, od dospělých, od rodičů, a ty jsou všechno ve spojení s tím filmem, že ti rodiče, na základě toho filmu, si třeba jako začali uvědomovat, že dítě se schovává s telefonem, a že se tam pravdě podobně se odehrává něco, co není úplně v pohodě. Tohle mě naplňuje určitou nadějí a do toho policie v posledních dnech, to se úplnou shodou okolností stalo před čtrnácti dny a včera že přišel soupis dohromady dvaačtyřiceti můžu, ke kterým si polici přeje abychom jím poskytli další data a ty videohovory a významně rozšiřují počet mužů které možná budou stíhat, protože do dnešního dne jich stíhali pouze deset, a řekl bych, že ode dneška jich bude dvaapadesát pravdě podobně.

Nechci aby jste to nějak hodnotil, nejste na straně policie, ale není to trošku pozdě? Protože už nějaký měsíc je film venku a teprve teď vlastně to nějakým způsobme policie začíná takhle ve větším objemu řešit. Tušíte proč?
Já si tak jako představuju, v tom projektu nebyly zkutečné oběti, takže vždycky ty zkutečné oběti mají přednost, že mi jsme sice projekt, kdy ta policie to vyhodnocuje, že ti muži věřili že těm holkám je dvanáct, takže to je taky obrovský problém, ale že když jím na stole přistane kauza, kde došlo ke zneužití autentického dítěte, takže to jde dřív než filmový dokument.

Jak jste potom uvažoval před sestříháním filmu, nebo dokonce i před točením toho filmu. Měl jste na mysli i to, že to vzbudí na straně policie takovoudle reakci? To znamená že vy natočíte ty muže, ty predátory, nebo nejenom muže vlastně, a že potom bude docházet k trestním stíháním, že budou před soudem a tak dále?
Nebyli jsme si jistí s Bárou, protože když když jsme to konzultovali s právníky, tak jsem dostávali dost protichůdná stanoviska, a to právě proto, že kde není oběť, tak je to s tím zločinem složitější, ale vlastně co nás, dá se říct asi potěšilo, že policie řekla že ta iluze byla na tolik důvěryhodná, že ty pokoje, to líčení, chování holek, když si nastudovali ten film, a oni si hlavně od nás vyžádali i většinu hrubého materiálu, takže prostě ti pánové tomu ti pánové tomu očividně věřili a že v tu chvíli je ta skutková podstat je naplněná, protože pánové věřili že komunikují s dvanáctiletými holkami tak …

Na druhou stranu to je názor policie, to jaký bude potom názor soudů je ještě jiná věc.
Ale soudy už proběhly, asi čtyři jestli se nepletu. A dokonce už proběhl soud, který udělal nějaký odklon se tomu říká, to je takový ještě to je jako měkkýší podmínka, ale zároveň to státní zastupitelství to vrátilo, tím žen ten případ je mnohem závažnější, než aby se dal řešit pouze tím odklonem.

Myslím že jsem se vás tehdy před tím rokem ptal, jestli se nebojíte, a jestli se ty tři dívky, které hrály, ty dvanáctileté holky se nebojí. Jste museli nutně prostě naštvat a dostat do absolutně úzkých velkou spoustu lidí.
To je vedlejší produkt toho našeho snažení, ne že by mě to nějak dvakrát těšilo, ale tak s tím se nějak všichni vypořádáváme, mi jsme hlavně měli největší strach o to, aby to holky nevystavilo určitýmu diskomfortu, a vyhradili jsme docela významnou položku z rozpočtu a postarali se o jejich ochranu a dokonce od té doby co jsme spolu mluvili, tak jsme to ještě celé vylepšovali.

To je asi dobře, to co mě na tom zajímá je, jestli zaznamenali za tu dobu, kdy ta celá akce v těch falešných pokojíčcích, tak jestli jste zaznamenali pokus třeba o pomstu, nebo něco takového.
Se stalo několik neuvěřitelných příhod. Já nebudu jmenovat která z holek to zažila, ale jedna si kupovala zimní bundu se svojí sestrou na Černém mostě a oslovil jí jeden z predátorů, nejdřív jenom tím hereckým jménem, a potom dokonce jejím občanským jménem, takže už asi z rozhovodu věděl o koho se jedná, ale zrovna tahle, jedna z našich tří hereček je taková odrány, tak ho, tady to můžu říct poslal do prdele a on se sebral a odešel. A potom se stalo druhé, že jí v kavárně obsluhoval číšník a byl to další z predátorů. Takže Praha má milion obyvatel, ale už máme za sebou, tyhle dva zážitky. Ale holky jsou statečný, ale pochopitelně vždycky nám volaly, že to je teda, to je teda zážitek, ale zvládly to.

A mám ještě jednu otázku, která mě napadla na základě sledování toho filmu, aniž bych chtěl spojlovat jakýmkoliv způsobem co v tom filmu je. Je tam jedna scéna, kdy dojde k vylití sklenice nějakého pití na jednoho z těch predátorů. To se stalo na základě nějakého scénáře, a nebo prostě té horečce jako pravdu bouchly nervy, protože na mě to působilo, jako že vystoupila ze své role.
Tereza v té scéně zkutečně vystoupila z role. Mi jsme tam totiž na toho predátora, který si říká Sniky docela dlouho čekali, takže jako byl čas to probírat zleva zprava a Tereza nám říkala „já jsem na něj tak strašně naštvaná“, protože on jí různě vydíral, vyhrožoval a založil jí několik falešných účtů a snažil se jí prodávat na jednom serveru. Ona říkala „já mám pocit že to prostě nevydržím a začnu na něj řvát, jako vadilo by vám to?“ ptala se Báry a mě. A my jsme říkali hele tak možná na konci, když nebude zbytí, tak klidně vypadni z role, protože jsem věděli že to je taky jedna z posledních schůzek a že se to jako může stát. Tas schůzka probíhala a mi jsme viděli jak Tereze pění krev, protože ten predátor, a to ve filmu nikdo nemůže vidět, ale v průběhu toho dialogu si otevřel na telefonu reality a začal si hledat byty, a jí to tak jako ponížilo, protože byla jako v tý dvanáctce, že se rozhodla že na něj začne zvyšovat hlas, a já v tu chvíli ten záběr na tom monitoru byl takřka černobílý a svítila tam ta limonáda, ta malinovka a tak jsem jí do toho skrytého sluchátka jsem říkal „Terezo, když to budeš cejtit, vyndej z té limonády tu lžičku, abys mu nevypíchla oko a můžeš mu to chrstnou do tváře“ a v tu ránu jsem viděl že vyndává tu lžičku, že instrukce doletěla a za chvíli se to stalo. Takže Tereza nás o to požádala a potom se to tak rychle vymyslelo v běhu situace.

Mluvil jste o policii, že s policií nějakým způsobem spolupracujete, hrubé materiály a tak dále. Není to pro vás trochu nová pozice, že jako dokumentarista spolupracujete s policií?
Tak já jsem byl několikrát podávat vysvětlení kvůli dokumentu Svět podle Daliborka, o kterým jsme si spolu taky povídali, kdyby si to chtěl třeba někdo najít. Právě protože policie nám věřila že to je neonacista, na rozdíl od vás, a protože tam se řešili to hajlování především. A zažol jsem to ještě někde? Jo jednou nám někdo rozbil kameru, když jsme točili Filipem Remundou nějakou demonstraci. Takže já tam občas vysedávám.

Tak jinak, zajímá mě, v jaké rovině ted probíhá váš kontakt s policií. Mi točíme ve čtvrtek čtvrtého června, vy jste včera byl na policii, na výslechu, tak to se týká čeho ten výslech?
Ten výslech se týká jednoho z predátorů, už jsem se oněm tady trošku bavili ve vztahu k limonádě a on si najal advokátku a ten výslech probíhal především protože ta paní advokátka mi chtěla položi dva papíry plné otázek.

Takže u toho byla u toho byla advokátka jeho?
To byla advokátka ptala se mě na různé otázky, ale já mám dojem že jsem podepsal mlčenlivost, že nemůžu nic moc bližšího říct.

To znamená, jestli to správně chápu, to nevím jestli můžete říct, že někteří z těch predátorů se vlastně brání právní cestou.
Je to tak že on je obžalován a já jsem tam byl jako svědek. Nebylo to tak že on by zažaloval nás, ale takže já jsem byl jako podávat vysvětlení, ale jako právní zástupkyně mě chtěla slyšet moje argumenty na vlastní uši a chtěla se mě dozeptávat a bylo to protokolváno, jak vlastně ten projek probíhal a tak dál.

Vy jste připraven, pokud to tak bude opravdu že policie bude pracovat na nějakých padesáti, predátorech, podle toho co jste říkal, tak vy jste připraven k nějaké součinnosti? To znamená být svědkem u každého toho případu, to v příštích dvou letech nebudete dělat pravděpodobně nic jiného.
No to jste mě teď docela vyděsil, protože každý ten výslech začíná tím, že já musím nadiktovat jak film vznikl, o čem pojednává, kdo se účastnil natáčení, takže já vždycky tři čtvrtě říkám takovou naučenou básničku, tak jestli to budu dělat dvaapadesátkrát, tak asi zešílím.

A je tohle který jste vlastně chtěl, kromě toho o čem jste mluvil na začátku, to znamená propagace toho tématu, mluvení toho tématu, možná změna v hlavách dětí které setí u internetu a tak dále? Je tohle, těch dvaapadesát mužů o které se zajímá policie ten správný výsledek?
Mě to na jednu stranu moc netěší, já jsem si nikdy nepředstavoval, že kvůli filmu na kterém budeme pracovat, tak někdo bude mít oplétačky s policií, ale když už jsem točili o tom že někdo se snaží zneužít děti, tak to k to mu prostě patří a musí se to nějak snést. Přiznám se úplně na rovinu, že drtivá většina těch případů končí podmínkou, protože ti muži, buď jsou prvotrestaní, a nebo se na to pohlíží že zatím to bylo ještě s herečkou a ještě je přitom nepřichytili že to bylo zkutečné dítě a že mi to poskytuje určitou úlevu, že si nikdo kvůli tomu filmu nejde sednout, úplně na rovinu, ale zároveň, když někdo zneužívá děti, tak prostě si ten trest zaslouží, na tom se shodnem všichni.

Tak teď jste jednou rukou na ráz, nebo v jedné větě jste řekl, že vás ta podmínka nebo ty podmínky vlastně těší a zároveň si myslíte že ten trest měl přijít. Já vím že podmínka je trest .
Ne já vím, rozumíte jako…

Tak pustil jste se do boje.
No jasně, ale jako, říkám to, úplně se doznávám na rovinu, že to že na ně dopadne ta ruka spravedlnosti, že mají ty oplétačky s tou policií, to je všechno správný, ale aby sedělo padesát chapu ve vězení, to bych se asi budil ze sna a tak, tak tak.

Ještě jedna věc, kterou bych chtěl vědět. Tak finální scéna s tím mužem na severu z Ústí nad Labem, kterého jste konfrontovali přímo a mluvili jste s ním. To bylo pro mě velké překvapení, že on vlastně s vámi mluvil, že se nesebral a neutekl do tmy a nazdar konec a tak dál.
Proto jsem to do filmu dali. Mi jsem si říkali, že to jdeme zkusit natočit a když ten člověk nebude mít žádné argumenty, tak že to tam pochopitelně nemá smysl dávat.

A ty jeho argumenty, které kdybych shrnul „já vlastně jako jenom dělám něco, co umožňují rodiče těch dětí, protože je nezajímá, že jejich dítě je tři hodiny na mobilu a ani neví co tam dělá a tak dále“, tak takových výtek jsem v debatě o vašem filmu potom někde na internetu a sociálních sítích viděl mraky, a to co mě zajímá je, co jste se dozvěděl skrz tu debatu po uveřejnění toho filmu, tak co jste se dozvěděl vlastně vlastně o české společnosti v tomhle tématu. Jako jak se na to vlastně Česká společnost dívá?
Já to mám asi silně přefiltrované tím, že k nám přilétá hromada pozitivních reakcí, že nám píšou rodiče děkujeme že jsem nám dal do ruky nástroj, jak tohle citlivý téma můžeme otevřít s dětmi , mi nejsme o takových tématech mluvit, ale poslali jsme je na film, a potom jsme udělali dobrou večeři a konečně jsem to mohli otevři, bez toho filmu by jsem na to neměli odvahu. Takže i přiznám se, já spíš jako koupu s kolegy v těhle hezkých vzkazech a jestli někdo někde píše nojo jako prograntovaný úměrní od debilů z pražské kavárny, který prostě chráněj fakany. Který jsou špatně vychovaný, tak jako otáčím oči v sloup a jdu dál.

Děkuji pěkně za rozhovor.
Taky děkuju

Nashledanou
Nashledanou
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Rapunzel

Nový příspěvek od Rapunzel »

Díky, že sis dal tu práci a přepsal to. :) Aspoň tady někdo něco pro web dělá.
Naposledy upravil(a) Allein dne sobota 6. 6. 2020, 12:44:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Snažte se zbytečně necitovat dlouhé části příspěvků, když to není třeba.
Cykle02
Mediální analytik

Jiní dělaj taky, třeba že to není tak vidět, a tohle byla spíš taková kompulze :D
Cykle02
Mediální analytik

Hostem Dopoledního expresu byl režisér a dokumentarista Vít Klusák, jeden z autorů dokumentu „V síti“, pojednávacího o sexuálních predátorech v prostředí internetu.

Kde vzal inspiraci pro natočení tohoto dokumentu? Jak probíhala příprava a jak probíhalo samotné natáčení? Nejen o tom si s ním povídala redaktorka Renáta Filipi.
Cykle02
Mediální analytik

Nejprve ho loni v dubnu zachytili autoři dokumentu Černota, téměř o rok později vystoupil jako jeden ze sexuálních predátorů ve snímku V síti. Ve čtvrtek se před soudem Matouš K. k oběma činům přiznal, vinu ale necítil. „Jenom jsem si chtěl popovídat, neměl jsem v úmyslu nikomu ublížit,“ vypověděl. Obvodní soud pro Prahu 7 mu za navazování nedovoleného kontaktu s dítětem nepravomocně uložil 14 měsíců vězení se zkušební dobou tři roky.

Pětadvacetiletý muž vešel ve čtvrtek odpoledne do soudní síně se skloněnou hlavou. Čekalo ho jednání, během něhož se mělo rozhodnout, jak bude potrestán za to, že se nejméně dvakrát chtěl kvůli sexu sejít s nezletilou dívkou. V obou případech ale šlo o figurantky autorů dokumentů Černota a V síti.

„Jenom jsme si povídali,“ řekl během soudního líčení o setkání s herečkou Anežkou Pithartovou, která ve filmu V síti vystupovala jako školačka. „Povídali jsme si o sexu, normálně jsme si povídali. Odešel jsem odtamtud,“ dodal.

Po otázce od své obhájkyně Marie Stodolové upozornil, že na žádnou z dívek nikdy nenaléhal, aby s ním měla sex.

Jak ale vyplývá z konverzací a nahrávek, které si policisté vyžádali od obou dokumentaristů, obžalovaný dívkám za pohlavní styk nabízel finanční odměnu. Zároveň se jich prostřednictvím chatu ptal, jestli jsou „tam dole oholené“, jestli někdy dělaly orální sex a popisoval jim různé sexuální praktiky.

Během výslechu i dalšího jednání si ale často nechával napovídat od své advokátky, doptával se několikrát na položenou otázku a bylo vidět, že se mu o skutcích těžko mluví. Vinu ale vyučený zahradník necítil.

‚Veřejnosti nebezpečný‘

Soudní znalec v posudku uvedl, že muž nemá žádnou deviaci. Konstatoval ale, že trpí psychosexuálním infantilismem. Nedokáže proto například rozpoznat, co je společensky nepřijatelné, nebo věk dívek, které oslovoval.

„Bez adekvátního léčení ho pobyt na veřejnosti činí nebezpečným,“ stálo v posudku. Proto navrhl, aby součástí trestu bylo i ambulantní sexuologické léčení. Psychiatr zároveň v posudku konstatoval, že muž je jednodušší, emocionálně nezralý a má mírně podprůměrnou inteligenci.

Po přečtení svědeckých výpovědí režiséra Víta Klusáka a herečky Anežky Pithartové z filmu V síti a dokumentaristy Radima Fialy z projektu Černota navrhla státní zástupkyně podmínečný trest a ambulantní sexuologickou léčbu. Zároveň žádala, aby byl Matoušovi K. odebrán mobil, přes který si s dívkami psal. Advokátka Stodolová naopak chtěla, aby trestem jejího klienta byla pouze léčba. „Není schopný pochopit dopady trestního jednání,“ vysvětlila.

K jejím slovům se přidal i obžalovaný. „Chtěl jsem říct, že už to nikdy neudělám. Veškeré tyhle profily kromě facebooku jsou zrušené. Chtěl bych vrátit mobilní telefon,“ opakoval slova, která mu obhájkyně šeptem napovídala.

Tříletá podmínka?

Za oba přečiny nakonec soudce Dalibor Ryšlavý muži uložil 14 měsíců vězení s tříletým odkladem, poslal ho na sexuologické léčení a zabavil mu telefon.

„Trest zahrnuje zejména výchovnou stránku, kdy odsouzený dostal prostor, aby ukázal, že bude vést řádný život,“ vysvětlil po přečtení rozsudku. Po krátké domluvě s Matoušem K., který byl z rozsudku zmatený, požádala Stodolová o lhůtu na to, aby se rozhodli, jestli se odvolat.

„Určitě je to nejlepší řešení, když nejste stoprocentně přesvědčení, že se budete odvolávat. Počkáte si na odůvodnění rozhodnutí a zabrání toho mobilu. Ale nejspíš se odvolávat budeme, protože klientovi se nelíbí, že propadl ten telefon,“ vysvětlila pro iROZHLAS.cz Stodolová. Dodala ale, že ani se zbytkem trestu nejsou spokojeni.

Podobně reagovala i státní zástupkyně Jana Behenská. „Případné odvolání zvážíme, protože trest byl uložen mírnější, než jsme navrhovali. Nicméně považuji za důležité, že bylo uloženo ochranné sexuologické ambulantní léčení s tím, že u výše trestu po vyhotovení rozsudku ještě zvážíme, jestli je dostačující, nebo ne,“ řekla redakci.

Dva dokumenty, jeden aktér

Poprvé zachytily kamery dokumentaristů Matouše K. v březnu 2018, kdy Martin Klesnil a Patrik Fiala natáčeli jeden z dílů seriálu Černota pro Televizi Seznam. Tvůrci se snažili dopátrat toho, jak se sexuální predátoři dostávají ke svým obětem. Vytvořili proto profil mladé dívky, u kterého použili fotky své plnoleté kamarádky. Té se ozval i Matouš K.

Ačkoli ho „dívka“ upozornila, že jí je 14 let, nabízel jí za sex 600 až 800 korun. Nakonec si domluvili schůzku na pražském Andělu. Tam ho ale překvapili dokumentaristé. „Psal jsem si, chtěl jsem někam zajít s ní třeba na jídlo, poznat se… A pak by se vidělo. Já říkám pravdu,“ řekl jim, když po něm chtěli vysvětlení. „Vím, že je to nelegální. Teď je mi to líto,“ dodal.

Zároveň ale potvrdil, že pokud by s dívkou měl sex, peníze by jí dal. „Bylo vidět, že takovou situaci vůbec nečekal. Věděl, že to, co chtěl udělat, je nezákonné,” řekl ve výpovědi jeden z tvůrců reportáže Fiala.

Muž také slíbil, že už nikdy nic podobného neudělá. „Já sem často nejezdím do tý Prahy,“ řekl tvůrcům. „Udělal jsem velkou chybu a budu o tom hodně přemýšlet,“ dodal. Po cestě od nákupního centra nicméně vyhodil do koše prezervativy a lubrikační gel.

Už v reportáži je ale uvedeno, že o pouhý den později se Matouš K. snažil navázat kontakt v dalších diskuzních fórech pro dospělé i děti. A nevzdal se toho ani v následujících měsících, v listopadu roku 2018 oslovil i jednu z protagonistek dokumentu V síti Anežku Pithartovou.

„Byl v kavárně nesmírně krotký a zakřiknutý. Ale když Anežka Pithartová předčítá, co jí psal včetně toho, jestli by jí nevadilo, kdyby otěhotněla, tak ta komunikace byla docela brutální. Psal jí třeba, že ‚ho má velkého a tlustého’,” popsal redakci schůzku s Matoušem K. v dokumentu V síti Vít Klusák.
Cykle02
Mediální analytik

Na policii se sexuální predátor ze snímku V síti přihlásil sám, protože chtěl mít před příchodem potomka vyřešenou minulost. V dokumentu přitom tvrdil, že je panic. Brněnské městské státní zastupitelství případ muže, který telefonoval s herečkami v triku s logem Batmana, vyřešilo podmíněným zastavením trestního stíhání s roční zkušební dobou.

Mladý muž se v dokumentu V síti objevil jen krátce, a to v hovoru po Skypu s herečkou předstírající dvanáctiletou dívenku. Nikdy neukázal tvář, kamera zabírala pouze jeho hruď s tričkem s logem Batmana. S dívkami mluvil nejistým a odtažitým hlasem.

Co je podmíněné zastavení trestního stíhání?
Podmíněné zastavení trestního stíhání lze charakterizovat jako rozhodnutí prozatímní, se stanovením zkušební doby, vázané na splnění určitých podmínek a povinností uložených obviněnému. Z pohledu trestního práva hmotného trestní odpovědnost pachatele trvá, z pohledu práva procesního se věcí i nadále zabývají orgány činné v trestním řízení. Obviněný má nadále možnost požadovat řádné projednání věci příslušným soudem.

Zdroj: http://www.nsz.cz/

„Byl to ale jeden z nejměkčích hovorů, ve kterém přesto dojde k náznaku masturbace,“ popsal scénu režisér filmu Vít Klusák. Zmínil také, že se muž v dokumentu vymlouval na to, že je panic. „Ale to asi byl jen úskok, protože policisté mi mezi řádky zmínili, že je to nastávající otec. Tyhle jeho výmluvy ale nic nemění na tom, že oslovoval dívku, o které si myslel, že je jí dvanáct,“ dodal.

Když se před čtyřmi měsíci snímek dostal do kin, přišel se sám udat na policii. „Pachatel se dostavil k policejnímu orgánu sám, k jeho motivu učinit oznámení na policii se vyjádřit nelze,“ uvedla pro server iROZHLAS.cz státní zástupkyně Kateřina Jirásková.

Vyšetřovatelé si od autorů vyžádali veškerý materiál, který dokumentaristé pořídili. Mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek ale nechtěl na začátku června případ víc komentovat s tím, že už kauzu předali na státní zastupitelství.

Náměstkyně městského státního zástupce Martina Hrubá nakonec vyřešila případ takzvaným odklonem. „Důvodem pro toto rozhodnutí bylo splnění zákonných podmínek ve smyslu § 307, odstavec 1 trestního řádu,“ napsala serveru iROZHLAS.cz. V praxi to znamená, že se muž přiznal a nahradil škodu, kterou mohl způsobit.

Stejně jako ostatní sexuální predátory policie podle státní zástupkyně Jiráskové obvinila „Batmana“‘ z přečinu ohrožování výchovy dítěte, za který mu hrozily až dva roky ve vězení. Proč případ vyřešila právě odklonem, obšírněji vysvětlovat ovšem nechtěla.

Soudy s predátory

Odklonem se zkušební dobou čtyři roky už v květnu Obvodní soud pro Prahu 7 potrestal i dalšího ze sexuálních predátorů ze snímku V síti. Proti rozhodnutí ale podal stížnost státní zástupce, a celý případ tak pokračuje.

Trest dostal i Marek V., který se s herečkou Sabinou Dlouhou sešel v kavárně na Vinohradech a chtěl po ní, aby šli na hotel a vysprchovali se spolu. Za pokus o nedovolený kontakt s dítětem ho soud potrestal tříletou podmínkou.

Nepravomocně je odsouzený i pětadvacetiletý Matouš K. Ten se objevil jako sexuální predátor kromě dokumentu V síti i v reportážním cyklu Černota. Soud mu uložil 14 měsíců vězení se zkušební dobou tři roky. Proti trestu se ale stále ještě může odvolat státní zástupkyně i obžalovaný.

Většina sexuálních predátorů ze snímku V síti je stíhaná za přečiny navazování nedovoleného kontaktu s dítětem nebo ohrožování výchovy mládeže, případně za výrobu a jiné nakládání s dětskou pornografií. Za všechny tyto delikty jim hrozí až dva roky vězení.

Podle kalkulačky, kterou server iROZHLAS.cz zveřejnil vloni, byly například v roce 2018 nejčastějším trestem v těchto případech podmíněné tresty, případně podmíněné odnětí svobody s ohledem. Dostalo je víc než 75 procent odsouzených. Podle žebříčku následovaly obecně prospěšné práce.
Cykle02
Mediální analytik

Muž s přezdívkou Sneeky byl jednou z nejvýraznějších postav dokumentárního filmu V síti, který mapuje zneužívání dětí na internetu. Herečka Tereza Těžká na schůzce s ním vystoupila ze své role a chrstla mu do obličeje limonádu. Policie počínání muže nyní vyšetřuje. Autor dokumentu Vít Klusák i herečka Těžká kvůli němu už byli na výslechu. Aktuálně.cz nabízí detailní popis Sneekyho chování.

Pražská policie kvůli Sneekymu již vyslýchala zvlášť autora dokumentu Víta Klusáka i herečku Terezu Těžkou, která s mužem čtyři měsíce komunikovala, přičemž se vydávala za dvanáctiletou dívku Míšu Soukupovou. Ani jeden z nich s odkazem na to, že na policii podepsali mlčenlivost, nechtějí průběh výslechu komentovat.

V jaké fázi je vyšetřování, nekomentuje ani samotná policie. "Stále se tímto případem zabýváme. Vyšetřovatelé ale v tuto chvíli nechtějí k této věci poskytovat žádné bližší informace," říká mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Z informací, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici, však vyplývá, že Sneekymu soud přidělil ex offo advokáta. Ten se přitom přiděluje nejdříve po vznesení obvinění. "Pokud si nemůže advokáta dovolit, přidělí mu ho soud. Musí mu být ale sděleno trestní obvinění," vysvětluje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Zatím není ani jisté, z jakého trestného činu policisté Sneekyho viní. Trestní zákoník ale mimo jiné uvádí, že ještě před podáním obžaloby musí obvinění dostat obhájce v řízeních o trestech, jejichž horní hranice trestu odnětí svobody převyšuje pět let.

Většinu z již stíhaných sexuálních predátorů z filmu V síti policie viní z trestných činů navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, ohrožování výchovy mládeže, případně z výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií. Za jednotlivé delikty hrozí dvouleté vězení.

Redakce Aktuálně.cz se pokoušela spojit i se Sneekym, na telefonát ani na zaslané zprávy však nereagoval.

Z hodného kluka jeden z nejbrutálnějších predátorů

Sneeky patřil k vůbec nejvýraznějším postavám dokumentárního filmu V síti. Jak herečka Těžká, tak dokumentarista Klusák o něm mluví jako o jednom z vůbec nejhorších predátorů, se kterými se během natáčení setkali.

Možná proto je překvapivé, jak neškodně zprvu působil. Během prvního hovoru přes Skype byl milý, příjemný a nejdál zašel vlastně tehdy, když Těžké řekl, že je hezká a jestli si zavolají znova. "Když jsme hovor ukončili, tak jsme si se štábem říkali, že to je docela sympaťák," popisuje Těžká své první pocity z něj.

Klusák jeho chování během prvního kontaktu přirovnává k jinému protagonistovi filmu, z něhož se následně vyklube "hodný" kluk, který herečku na úskalí možného zneužívání dětí na internetu upozornil. "Při prvním kontaktu se Sneeky choval obdobně. Mile, laskavě a takřka ochranitelsky. O to větší překvapení bylo, že se z něj později vyklubal jeden z nejbrutálnějších predátorů ve smyslu vydírání, naléhání a obměnění všech technik," říká Klusák.

Jenže krátce po telefonátu se všechno změnilo. Muž začal Těžké, která se vydávala za dvanáctiletou dívku, nabízet peníze za to, že bude dělat vše, co jí přikáže. Vyžadoval například, ať ho oslovuje "táto", zasílal jí zoofilní pornografii a chtěl po ní nahé fotografie. Když mu Těžká poslala připravené fotomontáže, Sneekyho chování se ještě více změnilo.

"Inzeroval ji jako dvanáctiletou šlapku"

Začal ji vydírat tím, že fotografie zveřejní, pokud Těžká neudělá to, co on chce. Štáb od odborníků věděl, že je to běžná taktika predátorů, kteří se tím snaží děti zastrašit. Ve skutečnosti však většinou fotografie nezveřejní.

Jenže u Sneekyho to bylo jiné. Když mu Těžká nezaslala další své fotografie, na kterých by byla bez oblečení, rozhodl se na webu Lidé.cz založit její falešný profil. Na něj umístil fotografie, které mu dívka předtím poslala.

"Když se to stalo, tak mi bylo fakt zle. Byl to jeden z nejintenzivnějších momentů během natáčení. Bylo mi hrozně zle, nevěděla jsem, co mám dělat. Nevím, co bych dělala, kdyby mi bylo dvanáct. Opravdu si reálně dokážu představit a pochopit - přestože to není řešení -, proč si děti kvůli tomu sahají na život," říká herečka Těžká, jejíž fotomontáže se objevily na internetu.

Sneeky navíc na falešný profil umístil odkaz na profil Míši Soukupové, za kterou se Těžká vydávala. "Tereze se najednou začaly ozývat desítky dalších mužů a bylo jasné, že to je na základě Sneekyho aktivity. On ji vlastně inzeroval jako dvanáctiletou šlapku. Udělal to určitě z toho důvodu, aby si uvědomila, že dostál svému slovu," říká Klusák a uznává, že podobně dětem vyhrožovali i jiní predátoři, se kterými přišli filmaři během natáčení do styku. Sneeky byl však jediný, který fotografie skutečně zveřejnil.

Sneeky se poté na chvíli odmlčel, ale následně ve vydírání pokračoval. Těžká popisuje, že využíval i další metody zastrašování. "Vyhrožoval znásilněním, i análním, nebo že si na to najde bezdomovce, kteří to udělají rádi. Říkal, že podle IP adresy počítače ví, kdy bydlím, a že si mě odchytne a znásilní. A pak se na dva dny odmlčel. Kdybych nevěděla, že mou reálnou adresu skutečně nemá, tak bych se fakt hrozně bála, co se může stát," popisuje Těžká.

S přibývajícím časem se nátlak ze strany Sneekyho zvyšoval. Pokud nechtěla splnit některý z jeho pokynů, psal jí, že začíná být naštvaný. "Naštvat se" v jeho slovníku přitom znamenalo, že její fotky opět zveřejní. To pak udělal ještě dvakrát. Poprvé když mu Těžká nechtěla poslat fotky v tangách, podruhé když dívka nebyla on-line, zatímco on ano.

Nabádal ji k sexu se sedmiletým bratrem a psem

Těžká tak od něj obdržela například seznam slov, které smí a nesmí používat. Místo termínu "penis" tak musela používat výhradně jeho vulgární synonymum. Těžká dále tvrdí, že jí posílal zoofilní pornografii, nabádal ji k sexu s jejím sedmiletým bratrem a požadoval po ní, aby mu popsala, jak to probíhalo.

"Říkal mi i takové psycho věci, jako že chce, abych si za vysvědčení přála psa - že až vyroste, budeme s ním točit porno. Prostě úplně šílené věci. Posílal mi fotky své mámy, jak vypadá, a psal mi, co by s ní chtěl dělat," říká Těžká.

Herečka musela být se Sneekym neustále v kontaktu. Když mu dlouho neodepisovala nebo nebyla on-line, vyhrožoval, že opět zveřejní její fotky. "Musela jsem si s ním psát pořád. Já jsem do toho normálně pracovala, hrála jsem v divadle a ne vždycky to šlo. Když jsem mu nepsala, tak vydíral. Fakt to bylo náročné. Psala jsem si s ním na Štědrý den, na svoje narozeniny nebo i když jsem byla se svým mužem na dovolené. Bylo to úplně šílené," vzpomíná Těžká na období mezi listopadem 2018 a únorem 2019, kdy si se s Sneekym dopisovala, ale už opustila prostory ateliéru, kde se zprvu natáčelo.

Sneeky navíc neměl vůbec pochopení pro problémy Míši Soukupové, za kterou se Těžká vydávala. Když mu říkala, že je nemocná, tak ho to vůbec nezajímalo. "Vždycky to byl problém, který si mám vyřešit, až s ním nebudu mluvit," popisuje Těžká. Podobně reagoval i tehdy, když mu herečka řekla, že s ním nemůže komunikovat, protože jí otec zakázal internet.

Sneeky Míše Soukupové dokonce později založil účet na erotické seznamce, kde mužům nabízel její nahé fotografie. S několika muži skutečně komunikoval a Těžká měla za úkol natáčet erotická videa a fotit erotické snímky. Peníze, které by od mužů získala, měla Sneekymu předat nebo mu je poslat na jeho účet. "Zprvu si s muži psal sám. Docházelo tam k takovým bizarnostem, že si moje fotky vyměňoval za fotky jiných holek. Měnili si to jak pokémony," říká s nadsázkou Těžká.

Roli prvního "klienta" nakonec sehrál sám dokumentarista Klusák, který si založil falešný účet na erotické seznamce a od Těžké zakoupil její fotografie. Sneekymu pak Těžká tvrdí, že dva tisíce korun dostala, když se s mužem setkala po cestě domů z výuky hry na klavír. Sneeky požadoval, ať mu peníze předá, protože neví, jak by reagovala její matka, kdyby peníze našla.

K první schůzce nedošlo kvůli poruše auta

Později se pak skutečně reálně schází v kavárně, kde má dojít k předání peněz. Poprvé se přitom měli setkat už mnohem dříve. Domluvenou schůzku v prosinci 2018 však muž zrušil proto, že se mu cestou na pražský Černý Most porouchal automobil. Jako důkaz nakonec poslal i fotografii automobilu. "Byla to jedna z mála chvil, kdy se mnou mluvil normálně. Bylo vidět, že se něco stalo," vzpomíná Těžká.

K první úspěšné schůzce nakonec došlo v únoru 2019. Těžká mu na ní vyčítá, jak se k ní choval a že zveřejnil její fotky. Vyhrožuje mu, že všechno řekne na policii. Sneeky však reaguje tak, jako už několikrát předtím. Připomíná, že to Těžká se provinila, když mu poslala své fotky, a že ona z toho bude mít problémy. Setkání v kavárně nakonec končí hádkou, po které Sneeky odchází se slovy, že ho to nebaví a že nechápe, proč brečí. Za pár desítek minut se však na stejném místě schází znovu, aby věc dořešili.

Herečka Těžká však v tu chvíli zvyšuje hlas a upozaďuje v sobě roli Míši Soukupové. Celé setkání pak končí známou scénou, kdy Sneekymu vylije limonádu do obličeje a odchází (viz video).

Tehdy však nešlo o jeho poslední kontakt s Těžkou. "Co mě vyděsilo asi úplně nejvíc, že mi dva měsíce poté napsal: 'Ahoj miláčku, ještě se zlobíš?' To jsem vůbec nepochopila. Napsala jsem mu, že se na něj nezlobím, a poslala jsem mu odkaz na náš film. Pak už se neozval," říká Těžká.

Policie řeší celkem devět případů

Sneeky není jediným aktérem filmu V síti, kterým se zabývá policie. Jak před časem upozornil server iRozhlas.cz, trestní stíhání muže, který se ve filmu objevil jen krátce v tričku Batmana, brněnské státní zastupitelství podmíněně zastavilo s roční zkušební dobou.

Tříletou podmínkou zase soud potrestal muže, který se ve filmu setkal s herečkou Sabinou Dlouhou a nabízel jí, že půjdou do hotelu a společně se vysprchují. Celkem policisté v souvislosti s filmem V síti vyšetřovali nebo vyšetřují devět lidí.

Sneeky byl však podle Těžké jeden z nejhorších. "Pro mě byl Sneeky velký zážitek a dlouho jsem se z toho dostávala. Fakt mi z toho nebylo dobře," vzpomíná s odstupem jednoho roku od posledního setkání Těžká a dodává, co jí na něm přišlo nejhorší. "Ta jistota, manipulace a útočnost. To, jak vůbec neměl slitování. S ničím. Ani když mi bylo zle, ani když jsem mu řekla, že si s ním nepíšu, protože jsem dostala 'zaracha' od táty. Nic. Byl mi schopný psát věci, které si myslím, že bych neměla vidět já, natož dítě, kterému je 12 let," uzavírá herečka.
Cykle02
Mediální analytik

Kamery dokumentu V síti zaznamenaly otřesnou scénu, kdy se sešel pár s herečkou Sabinou Dlouhou v přesvědčení, že jí nebylo ještě 15 let. Během posezení v kavárně v pražských Holešovicích jí muž a žena nabízeli sex ve třech a doptávali se na to, jestli už menstruovala. Policie je i za činy, které nesouvisí s dokumentem, stíhá za navazování nedovoleného kontaktu s dítětem a svádění k pohlavnímu styku, zjistil iROZHLAS. Hrozí jim až pět let vězení.

Ačkoli značnou část dokumentu V síti zabírají videohovory se sexuálními predátory, postarší partnery vyžadující po ‚dvanáctileté dívce‘ skupinový sex mezi nimi diváci nenajdou. S herečkou Sabinou Dlouhou navázali kontakt až mezi natáčením v ateliérech a osobními schůzkami.

Niki (jméno na profilu herečky Dlouhé – pozn. red.) nejdřív oslovila žena, s tím že hledá dívku pro svého partnera do trojky. Rovnou to předesílala,“ popsal začátky komunikace pro iROZHLAS.cz režisér snímku Vít Klusák.

Až poté si s dívkou začal psát muž. „Navrhoval osobní setkání s tím, že se na něj dostaví sám. Že potom přijeli oba, bylo pro nás všechny velkým překvapením,“ dodal.

V den schůzky měla herečka teplotu a nebylo jí dobře, přesto se tvůrci rozhodli, že setkání neodvolají. Dvojice s Dlouhou mluvila jako s dítětem. Ptali se jí, jestli už se s někým mazlila a snažili se jí vysvětlit svůj záměr.

Podle režiséra měli koupené jízdenky do Sokolova, kam si dívku chtěli odvézt na dva nebo tři dny. V chatu jí radili, aby se před rodiči vymluvila, že jede na chalupu ke kamarádce.

„Rozebírali se Sabinou, jestli bude ležet na posteli mezi nimi, nebo jestli jí ustelou na karimatce pod postelí. Plány spřádali bez uzardění,“ vybavil si Klusák část konverzace, která se do snímku nevešla.

Doptávali se jí také na to, co ráda jí nebo pije a jestli už menstruuje. „Nejmrazivější je, že ta žena si vzpomene, že na začátku měla menstruaci taky nepravidelně a vlastně se ve vzpomínkách vydá do svého dětství a ani ji nenapadne, co provádí,“ řekl režisér.

Pět let ve vězení?

Kvůli tomuto chování policie od srpna minulého roku oba podezřívá z navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, což podle státní zástupkyně Jiřiny Fronkové dělali opakovaně a delší dobu.

Další delikty, ze kterých je policie podezřívá, ale s dokumentem nesouvisí. Od prosince loňského roku je policie stíhá i z toho, že sváděli dítě k pohlavnímu styku. Za takové chování je soud může v krajním případě poslat do vězení až na pět let. Všem zbylým sexuálním predátorům z dokumentu, jejichž případy dál server iROZHLAS.cz sleduje, zatím hrozí nanejvýš dva roky za mřížemi.

Muže policie také viní od letošního dubna z toho, že znovu navazoval nedovolený kontakt s dítětem.

Vyšetřování ale ještě není u konce. Kvůli vypracování znaleckého posudku z oboru kybernetiky kriminalistům státní zastupitelství prodloužilo dobu, kterou na něj ze zákona mají. „Už tam ale bylo sděleno obvinění,“ odpověděla redakci žalobkyně Jiřina Fronková. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová dodala, že vyšetřovatel případ v současnosti nechce komentovat.

Ženy, sexuální predátorky

Ačkoli to z dokumentu není patrné, tento případ není jediný, ve kterém v roli sexuálního predátora vystupuje žena. Mezi zhruba 2500 kontakty se vyskytlo podle tvůrců dokumentu třicet žen.

„Byly výrazně méně agresivní, nevyžadovaly intimní materiály, nechtěly fotky ani videa. Spíš se tak vyptávaly. Většina z nich rovnou zmínila, že má bisexuální nebo lesbickou orientaci. Nepožadovaly ani Skype hovory,“ vysvětlil Klusák. „Potom tam byla ještě jedna kategorie – zvláštní, agresivní ženy. Po bližším prozkoumání profilů jsme ale pochopili, že je to zamaskovaný muž,“ doplnil.

Že se takto muži někdy maskují, potvrzuje i forenzní psycholožka Ludmila Čírtková. „To jsou statisticky výjimky z výjimek. Je to pro ně lov a tenhle způsob je baví. Možná mají i adrenalin z toho, že mění svou identitu a někoho vodí za nos,” řekl serveru iROZHLAS.cz s tím, že k podobné problematice ale neexistují výzkumy.

Jinak je podle ní ženské predátorství „velmi vzácnou záležitostí”, je jich nanejvýš deset procent.

Obecně u sexuálního zneužívání dětí se rozlišují tři sexuální typy, pro online prostředí jsou podle psycholožky platné první dva.

„Zaprvé jsou to spolupachatelky s mužem, což je časté. Ženu k predátorství a sexuálnímu zneužívání pohne jako hlavní pachatel muž. Vedlejší typ je žena se zátěží. Předpokládá se, že u ní mohou hrát roli traumata z dětství. Například mohla být sama obětí sexuálního zneužívání a situaci reinscenuje v dospělosti,” popsala.

Třetí typ je podle forenzní psycholožky u žen přítomný v reálném životě, kdy žena zneužívá dítě, protože se do něj skutečně zamiluje. „Vydávají to pak za normální, pevný vztah,” dodala.
Cykle02
Mediální analytik

Vobšhlednutý článek z aktuálně:
Dokumentární film "V síti", v němž se tři herečky s dětskými rysy vydávají za dospívající dívky, šokoval veřejnost a poodkryl dodnes tabuizované téma sexuálního zneužívání dětí a mladistvých prostřednictvím moderních technologií. "Dobrý sluha, ale zlý pán," i tak by se dnes dal charakterizovat internet.

Nastrčené volavky se nicméně neomezily pouze na komunikaci s potenciálními sexuálními predátory v bezpečí ateliéru, nýbrž se s některými dokonce i sešly. Za jejich bezpečí ručila ochranka, která je v tichosti doprovázela.

Herečce Sabině Dlouhé se dokonce podařilo domluvit si schůzku s jedním párem v holešovické kavárně. Dotyční jí v přesvědčení, že je ještě nezpůsobilá k pohlavnímu styku, nabídli skupinový sex, a ptali se, zda už měla měsíčky. Muž i žena jsou přitom podle zjištění serveru iROZHLAS už obviněni z trestného činu navazování nedovoleného kontaktu s dítětem a svádění k pohlavnímu styku, za což jim hrozí až pětileté vězení.

Přestože se dokument více zaměřuje na sexuální násilníky, zmiňované pachatele nabízející "dvanáctiletému děvčeti" sex ve třech mezi nimi diváci nenajdou. S Dlouhou se spojili až mezi natáčením v ateliérech a osobními setkáními.

Niki (přezdívka pod níž herečka na chatu vystupuje) nejprve oslovila žena, zda by měla zájem jít s ní a jejím partnerem do trojky. "Rovnou to předesílala," nestačil se divit režisér snímku Vít Klusák. "Navrhoval osobní setkání s tím, že se na něj dostaví sám. Že potom přijeli oba, bylo pro nás všechny velkým překvapením,“ dodal, že až pak navázal s "dívkou" kontakt muž.

Když se měla schůzka uskutečnit, měla Dlouhá teplotu a cítila se nemocně, ale i tak jí tvůrci přesvědčili, aby setkání neodvolala. Pár s ní konverzoval jako by byla dítě. Byla například tázána, zda už se s někým mazlila, aby jí pak vzápětí objasnili, jak by to celé proběhlo.

Odjet s nimi měla až do Sokolova, kam už měli zakoupené jízdenky, na dva až tři dny, a rodičům říct, že jede na chalupu ke kamarádce. "Rozebírali se Sabinou, jestli bude ležet na posteli mezi nimi, nebo jestli jí ustelou na karimatce pod postelí. Plány spřádali bez uzardění,“ vzpomněl si režisér na komunikaci, která ale ve filmu zaznamenaná není.

"Nejmrazivější je, že ta žena si vzpomene, že na začátku měla menstruaci taky nepravidelně a vlastně se ve vzpomínkách vydá do svého dětství a ani ji nenapadne, co provádí,“ dodal detaily, na něž se pár herečky doptával.

Až pět let za mřížemi

Kvůli tomuto jednání jsou muž i žena od loňského srpna podezřelí z navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, čehož se podle státní zástupkyně Jiřiny Fronkové dopouštěli už předtím. Vyšetřováni jsou od minulého prosince také pro svádění dítěte k pohlavnímu styku, které ale s filmem nesouvisí. V případě odsouzení jim hrozí až pět let za mřížemi. Ostatní pachatelé mohou počítat s maximálně dvouletým pobytem v chládku.

Muž měl navíc podle policie navazovat nedovolený kontakt s dítětem opakovaně. "Už tam ale bylo sděleno obvinění,“ sdělila Fronková, v jaké fázi se vyšetřování momentálně nachází. Zatím se ještě také čeká na znalecký posudek z oboru kybernetiky, což orgánům činným v trestním řízení prodloužilo dobu. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová se k případu odmítla vyjádřit.

Ženská sexuální agrese? Rarita

Ačkoliv se jedná o raritu, tak mezi sexuálními predátory se přeci jenom vyskytly i ženy. Z celkových 2500 kontaktů jich bylo asi třicet.

"Byly výrazně méně agresivní, nevyžadovaly intimní materiály, nechtěly fotky ani videa. Spíš se tak vyptávaly. Většina z nich rovnou zmínila, že má bisexuální nebo lesbickou orientaci. Nepožadovaly ani Skype hovory,“ řekl Klusák. "Potom tam byla ještě jedna kategorie – zvláštní, agresivní ženy. Po bližším prozkoumání profilů jsme ale pochopili, že je to zamaskovaný muž,“ dodal.

"To jsou statisticky výjimky z výjimek. Je to pro ně lov a tenhle způsob je baví. Možná mají i adrenalin z toho, že mění svou identitu a někoho vodí za nos,” potvrdila forenzní psycholožka Ludmila Čírtková, že případy, kdy se sexuální predátoři vydávají za někoho jiného, včetně opačného pohlaví, nejsou ničím výjimečným.

Ženská sexuální agrese je nicméně velmi vzácná a dosahuje maximálně deset procent. Pokud jde o sexuální zneužívání dětí, tak existují tři typy pachatelek.

"Zaprvé jsou to spolupachatelky s mužem, což je časté. Ženu k predátorství a sexuálnímu zneužívání pohne jako hlavní pachatel muž. Vedlejší typ je žena se zátěží. Předpokládá se, že u ní mohou hrát roli traumata z dětství. Například mohla být sama obětí sexuálního zneužívání a situaci reinscenuje v dospělosti,” vysvětlila psycholožka

Třetí typ jsou případy, kdy žena zneužívá dítě, protože se od něj skutečně zamiluje, a považuje to za normální a pevný vztah.
Cykle02
Mediální analytik

Dokument V síti, který je s více než 410 tisíci diváků zatím nejúspěšnějším letošním filmem, má novou, tvrdší verzi. Od čtvrtka startuje v kinech pod názvem V síti 18+ a na rozdíl od podoby snímku přístupné od 15 let už nezakrývá nic - kromě tváří predátorů.

K necenzurované variantě díla, které natočili Barbora Chalupová a Vít Klusák, se tvůrci odhodlali na základě debaty s diváky i odborníky. Z publika totiž často zaznívala výtka - Jak je možné, že zneužívané děti všechny ty nechutné detaily vidět musí, a my nesmíme?

Známý sexuolog Petr Weiss souhlasí: “Každý, kdo se vědomě dopouští nebezpečných sexuálních aktivit na síti, musí vědět, že ubližuje nevinným dětem. Nová verze filmu divákům velmi názorně zprostředkuje pocity obětí. Proto ji vítám jako cenný příspěvek k prevenci sexuálního zneužívání dětí.”

Dokument V síti, v němž se za dvanáctileté školačky čelící nevybíravým nabídkám vydávají tři herečky, měl dosud dvě formy. Standardní distribuční verzi přístupnou od patnácti let vidělo od únorové premiéry 369 141 diváků, verzi od dvanácti let V síti: Za školou navštívilo 44 414 diváků.

“Kvůli pandemii jsme museli zrušit projekce pro 168 škol, ale drtivá většina se ozvala znovu, takže v září osvětový program obnovíme: Navíc se hlásí i nové školy,” říká Radka Urbancová z distribuční společnosti Aerofilms. O prázdninách budou projekce filmu V síti ve všech jeho verzích pokračovat ve více než 170 kinech po celé republice, včetně letních kin a autokin.

Bych doporučil natočeným predátorům žalobu na Klusáka na zaplacení podílu ze zisku z filmu. *lol*
Cykle02
Mediální analytik

Od čtvrtka začnou kina po celé republice promítat třetí verzi dokumentu V síti. Po verzích určených divákům od 12 let a pak od 15 let přichází s novou jen pro dospělé. V ní zůstanou při explicitních scénách, při kterých predátoři před dětmi například masturbují, zakryté pouze jejich obličeje. Tvůrci chtějí divákům co nejvěrněji zprostředkovat zkušenosti a pocity dětí zneužívaných na internetu.

Děti na internetu jsou často terčem sexuálních predátorů, kteří po nich požadují sex přes webkameru, zasílají jim fotografie svého přirození nebo odkazy na pornografii. Ve verzi pro diváky starší 15 let však autoři dokumentu V síti tyto explicitní scény neukázali.

Od čtvrtka se však v kinech objeví nová verze, která bude přístupná pouze pro dospělé. V ní zůstanou zakryté jen obličeje predátorů. Autoři dokumentu se k uvedení další verze filmu rozhodli na základě debaty se sexuology a diváky, kteří se ptali, proč explicitní scény zůstávají pro diváky zakryté, když jim často musí čelit náctileté děti. Prvotní myšlenka se přitom zrodila ještě před premiérou.

"Necenzurovaná verze filmu se dostala do hry v době zkušebních projekcí, když jsme film dostříhávali. Část testovacího publika nás tehdy zaskočila výtkou, proč jsou explicitní výjevy rozrastrované. 'My to vidět nemůžeme a děti zneužívané na internetu ano?' ptali se. S distributorem jsme se tedy rozhodli, že necháme vytvořit i verzi bez ulomených hrotů," řekl Aktuálně.cz dokumentarista Vít Klusák.

Novou verzi filmu podporuje i sexuolog Petr Weiss. "Každý, kdo se vědomě dopouští nebezpečných sexuálních aktivit na síti, musí vědět, že svým chováním ubližuje nevinným dětem. Tato verze filmu divákům velmi názorně zprostředkuje pocity těch, kteří jsou oběťmi tohoto chování. Proto ji vítám jako cenný příspěvek k prevenci sexuálního zneužívání dětí," řekl Weiss.

Dokumentární film V síti ukazuje, čemu mohou děti čelit na internetu. Trojice dospělých dívek s dětskými rysy se v něm vydává za dvanáctileté dívky, přičemž záhy začnou čelit nevybíravému chování někdy i o desítky let starších mužů, které místy sklouzne až k vydírání.

Jedním z nejhorších byl podle autorů dokumentu predátor pod přezdívkou Sneeky. Deník Aktuálně.cz před časem nabídl detailní popis jeho chování. Policie ho již obvinila. A není jediným. Policisté se zabývají i dalšími predátory z filmu, někteří už od soudu odešli s podmíněným trestem.

Distributor uvádí, že film vidělo už více než 410 tisíc diváků. V dalších týdnech se bude promítat ve více než 170 kinech, přičemž necenzurovaná verze filmu má premiéru ve čtvrtek.

Cykle02
Mediální analytik

Tři podmíněné tresty, tři neuzavřená vyšetřování, dva odklady a stížnost, která se vrací k soudu. Taková je bilance deseti sexuálních predátorů, o které se policie zajímala v souvislosti se snímkem V síti. Téměř všechny kriminalisté stíhali za navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, některé ale podezřívají i z činů, za které mohou dostat až 12 let vězení. Server iROZHLAS.cz případy dlouhodobě sleduje.

Pražská policie kvůli dokumentu V síti vyšetřovala celkem devět lidí, jeden z případů předala vyšetřovatelům v Ústeckém kraji. Další muž se přišel přihlásit brněnským kriminalistům sám. Od poloviny minulého roku do letošního dubna se tak policie zabývala deseti aktéry ze snímku V síti.

S jednou výjimkou jsou všichni sexuální predátoři odsouzení nebo podezřelí z pokusu o navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, za který jim hrozí až dva roky vězení. Některé policie vyšetřuje i kvůli deliktům jako ohrožování výchovy dítěte, svádění k pohlavnímu styku, sexuálnímu nátlaku, šíření dětské pornografie nebo zneužití dítěte k její výrobě.

Kriminalisté si ale podle režiséra filmu Víta Klusáka požádali o materiály k dalším čtyřiceti dvěma aktérům, kteří ve snímku vystoupili.

Policejní mluvčí Eva Kropáčová nedořešené případy a materiály dlouhodobě odmítá komentovat. „V souvislosti s postupem vyšetřování si vyžadujeme doplňující informace, a to nejen od autorů dokumentu,“ reagoval v rozhovoru pro iROZHLAS.cz vedoucí oddělení informační kriminality pražské policie Václav Písecký, který se tímto typem kriminality dlouhodobě zabývá. Některé případy už dospěiy ke svému konci, jiné policie a státní zastupitelství stále řeší.

Podmínky za obtěžování dětí

Jako první dostal v prosinci minulého roku trest Marek V., kterého soud za pokus o nedovolený kontakt s dítětem potrestal deseti měsíci s podmíněným odkladem na tři roky. Muž byl nejdříve s jednou z aktérek dokumentu V síti Sabinou Dlouhou několik týdnů ve spojení přes facebook.

O filmu V síti

Dokument V síti připravovala autorská dvojice Barbora Chalupová a Vít Klusák skoro tři roky. „Film jsme postavili tak, aby byl co nejvěrnějším odrazem toho, co se v dětských pokojících čím dál častěji děje,“ vysvětlila dříve Chalupová. Tři dospělé herečky s dívčím vzhledem – Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá – představovaly v online prostoru školačky, které během deseti dnů kontaktovalo 2458 mužů. Ti po dívkách požadovali sex přes webkameru, posílali jim fotografie a videa svých penisů, odkazy na pornografii nebo se je pokoušeli vydírat. Film vidělo už více než 410 tisíc diváků.

Od čtvrtka 9. července bude v kinech nová verze pro diváky, kterým je více než 18 let. K tomuto kroku se tvůrci rozhodli na základě debaty s diváky i sexuology. Na jaře také dokumentaristé uveřejnili V síti: Za školou, která je dostupná pro děti od 12 let.

„V komunikaci postupně přešel k sexuálním tématům, kdy jí kladl intimní otázky, vyžadoval zaslání fotografií jejích intimních partií, přičemž on jí zaslal opakovaně fotku svého ztopořeného penisu,“ píše se mimo jiné v trestním příkazu, který v březnu uveřejnil server iROZHLAS.cz.

Marek V. se s „dvanáctiletou“ na začátku minulého roku i sešel v cukrárně v pražských Vinohradech. Chtěl si ji odvést do hotelu a nabízel jí, že se společně vysprchují. Sabina si pak s mužem psala ještě měsíc.

„Psal mi, jestli se s ním nechci znovu zkusit sejít. Snažil se mě nalákat na další schůzku. Tvrdil, že už má zajištěný byt, který si měl pronajímat. Měla jsem se vydávat za jeho neteř,“ řekla redakci Dlouhá.

Podmínku dostal i pětadvacetiletý Matouš K., který se chytil do pasti filmařů dvakrát. Jednou v případě filmu V síti, podruhé v dokumentární sérii Černota. Za oba přečiny mu soud uložil 14 měsíců vězení se zkušební dobou tři roky. Rozsudek je od 30. června pravomocný, ani jedna strana se neodvolala. Muž u soudu necítil vinu za to, že se nejméně dvakrát pokusil sejít s nezletilou dívkou. Zároveň nabízel dívkám za pohlavní styk 600 až 800 korun.

V jednom z dílů pořadu Černota se měl sejít s dívkou u obchodního centra na pražském Andělu, tam ho ale překvapili dokumentaristé. „Bylo vidět, že takovou situaci vůbec nečekal. Věděl, že to, co chtěl udělat, je nezákonné,” řekl ve výpovědi jeden z tvůrců reportáže Patrik Fiala.

Co je podmíněné zastavení trestního stíhání?

Podmíněné zastavení trestního stíhání lze charakterizovat jako rozhodnutí prozatímní, se stanovením zkušební doby, vázané na splnění určitých podmínek a povinností uložených obviněnému. Z pohledu trestního práva hmotného trestní odpovědnost pachatele trvá, z pohledu práva procesního se věcí i nadále zabývají orgány činné v trestním řízení. Obviněný má nadále možnost požadovat řádné projednání věci příslušným soudem.

Zdroj: http://www.nsz.cz/

Muž také slíbil, že už nikdy nic podobného neudělá. „Udělal jsem velkou chybu a budu o tom hodně přemýšlet,“ řekl tvůrcům. Po cestě od nákupního centra nicméně vyhodil do koše prezervativy a lubrikační gel.

O půl roku později ale kontaktoval herečku Terezu Těžkou z dokumentu a o několik měsíců později se s ní sešel v holešovické kavárně. Naživo působil nesměle, ale přes chat se herečky ptal, jestli je „tam dole oholená“, jestli někdy dělala orální sex, a popisoval jí různé sexuální praktiky.

S trestem už odešel i muž, který v dokumentu ukázal jen hrudník s tričkem Batmana. Na policii se sexuální predátor ze snímku V síti přihlásil sám, protože chtěl mít před příchodem potomka vyřešenou minulost. V dokumentu přitom tvrdil, že je panic. Brněnské městské státní zastupitelství se rozhodlo případ řešit podmíněným zastavením trestního stíhání s roční zkušební dobou, nedostal se tedy před soud.

Odloženo bez trestu

Pražská policie se zabývala také dvěma muži, kteří sice vystoupili ve snímku V síti, ale policie nebo státní zastupitelství nenašlo v jejích chování nic společensky závadného. Případ jednoho z mužů už letos v únoru zastavila. Druhého sice obžalovala, státní zástupce ale nakonec případ odložil s tím, že se nejednalo o trestný čin.

Jaký je čeká trest?

Někteří „sexuální predátoři“ ale stále na svůj trest čekají. Tři stále vyšetřuje pražská policie, která nechce k případům podávat bližší informace. Patří mezi ně muž s přezdívkou Sneeky, kterému hrozí nejvyšší trest ze všech sexuálních predátorů. Za pokus o zvlášť závažný zločin sexuálního nátlaku, navazování nedovolených kontaktů s dítětem a dokonaný čin šíření pornografie ho může soud poslat do vězení až na 12 let.

Mladý muž během natáčení oslovil dvě herečky, komunikovat s ním ale začala jen Tereza Těžká. Ze začátku vystupoval jako mladý, přátelský kluk, který si chce jen popovídat. „Byl sympatický. Říkali jsme si, že pro dokument nebude zajímavý,“ popsala pro iROZHLAS.cz začátky konverzace.

Hned při druhém hovoru se ale jeho chování radikálně změnilo. „Začal mít narážky a směřoval výrazně k jednomu explicitnímu tématu. Psal, že jsem krásná, a posílal svoje fotky. A taky že má rád, když může někoho ponižovat, a že mi dá peníze, když budu dělat, co chce,“ řekla Těžká. „Lišil se od ostatních tím, že z ničeho nic přešel do extrému,“ dodala.

Druhý den konverzace jí také poprvé poslal zoofilní porno. Podobná videa dostala Těžká ještě několikrát. Postupně také „dvanáctileté dívce“ vymyslel vlastní slovník, popisoval pohlavní styk se svou matkou a nutil ji, aby si vymýšlela, že má sex se svým bratrem, a vyprávěla mu o tom. Založil jí také profil na erotické seznamce.

Herečka s ním nakonec komunikovala dennodenně zhruba čtyři měsíce. V únoru se s ním setkala v holešovické kavárně. Sneeky přišel bez studu, sedl si a konverzaci zahájil slovy: „Co je? Jsi nervózní, viď? Jako prase.“ Těžká s ním chvíli mluvila o jeho chování, nakonec to ale nevydržela a chrstla mu malinovku do obličeje. Sneeky si v klidu dopil kávu, zaplatil a odešel. Dva měsíce o něm Těžká neslyšela, až poté jí zničehonic napsal. Když mu poslala odkaz na dokument, už se neozval.

Na to, jak dopadne vyšetřování policie a jestli budou obviněni, čeká i postarší partnerská dvojice, která komunikovala s herečkou Sabinou Dlouhou. Ti se herečce ozvali až poté, co proběhlo natáčení v ateliérech. S Dlouhou se sešli v pražských Holešovicích a mluvili s ní jako s dítětem. Ptali se jí, jestli už se s někým mazlila, a snažili se jí vysvětlit, že s ní chtějí mít sex ve třech.

Kvůli tomuto chování policie od srpna minulého roku oba podezřívá z navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, což podle státní zástupkyně Jiřiny Fronkové dělali opakovaně a delší dobu.

Další delikty, ze kterých je policie podezřívá, ale s dokumentem nesouvisí. Od prosince loňského roku je policie stíhá i za to, že sváděli dítě k pohlavnímu styku. Za takové chování je soud může v krajním případě poslat do vězení až na pět let. Muže policie také viní od letošního dubna z toho, že znovu navazoval nedovolený kontakt s dítětem.

Ústecká policie stále vyšetřuje i muže, který si při natáčení dokumentu psal se všemi třemi herečkami a nutil je k tomu, aby mu posílaly obnažené fotografie. Štáb se nakonec s „Ústečanem“ setkal před jeho domem. Snažil se od něj získat vysvětlení, proč si píše s nezletilými dívkami a proč jim posílá porno.

Muži, který vystupoval pod přezdívkou Ústečan, za pokus o navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, šíření pornografie, ohrožování výchovy mládeže a z výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií hrozí dva roky vězení.

„Stále čekáme na vypracování znaleckého posudku,“ napsala na začátku července redakci policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Z dokumentu a dalšího pátrání redakce vyplynulo, že Martin K. se živil dál prací na táborech, kurzech a jiných akcích pro děti i po zveřejnění filmu. Policejní mluvčí ale odmítla odpovědět na otázku, jestli se policie snažila zamezit tomu, aby muž do uzavření případu na podobných akcích už nemohl nepracovat.

Podle informací z registru smluv totiž i po natočení dokumentu uzavřel s některými školami nejméně dvě dohody, ve kterých se zavazoval, že zařídí denní program na sportovních kurzech. Jednou z nich je i Tyršova základní a mateřská škola na Praze 5.

kola s Martinem K. spolupracovala delší dobu, podle zástupkyně ředitele Ivany Poupové s ním v minulosti děti jely na dvě nebo tři sportovní akce. „Všichni byli neskutečně překvapeni. Nikdo by to do něj neřekl. Nikdy si nikdo nestěžoval, nikdy si nic nedovolil,“ popsala předchozí zkušenosti s instruktorem.

Před soud půjde i další z mužů, jehož případ se měl původně řešit odklonem. V dubnu se rozhodlo o tom, že za navazování nedovoleného kontaktu s dítětem, zneužití dítěte k výrobě pornografie a šíření dětské pornografie ho potrestá podmíněným zastavením trestního stíhání se čtyřletou zkušební dobou. Také musel podle odvolání státního zástupce, které má server iROZHLAS.cz k dispozici, státu zaplatit 45 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti.

Státní zástupce se ale proti rozhodnutí odvolal. Městský soud v Praze stížnost přijal a případ znovu otevřel, projednávat by se měl během prázdnin.

Muž se během čtvrt roku pokusil o komunikaci s nezletilou dívkou minimálně dvakrát. V listopadu 2018 oslovil herečku ze snímku V síti, které vyprávěl o tom, jak vypadá orální sex a pohlavní styk. „Pak bych rukou začal hladit tvá stehna a přitom bych tě začal líbat na tvém krku a tvých krásných ústech,“ napsal jí podle stížnosti státního zástupce. Snažil se také herečku donutit, aby se s ním sešla. Ke schůzce ale nikdy nedošlo.

V březnu dalšího roku navázal přes facebook komunikaci s dívkou. „Komunikace obsahuje větší množství zpráv, ve kterých obviněný po poškozené požaduje zaslání erotických fotografií, kdy konkrétně popisuje, o jaké fotografie má zájem, opětovně naléhá, aby mu požadované fotografie odeslala,“ píše se ve stížnosti. Dívka mu nakonec v dubnu snímky zaslala.
Cykle02
Mediální analytik

Lenka Kabrhelová mluví s reportérkou serveru iROZHLAS.cz Dominikou Kubištovou.

Snímek V síti letos na jaře ukázal podoby sexuálního násilí proti mladistvým na internetu. Teď má premiéru ještě explicitnější verze tohoto dokumentu, určená jen pro dospělé diváky. O zachycené sexuální predátory se ale také už nějaký čas zajímá policie. Kam vyšetřování došlo? A jak se s jednotlivými případy vypořádává česká justice? Téma mapuje reportérka serveru iROZHLAS.cz Dominika Kubištová.

Hudba: Martin Hůla

Editace, rešerše, sound design: Matěj Válek, Zuzana Kubišová, Martin Hůla
Cykle02
Mediální analytik

Necenzurovaná verze V síti 18+ divákům velmi věrně zprostředkovává zkušenosti a pocity dětí zneužívaných na internetu. Zakryté totiž zůstávají pouze tváře predátorů. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání. Dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka vypráví strhující drama tří hrdinek alias „dvanáctiletých dívek", pro které se účast na experimentu, od castingu až po osobní schůzky s predátory pod dozorem ochranky, stává zásadní životní zkušeností. Predátorské taktiky se postupně obracejí proti svým strůjcům: Z lovců se stávají lovení.(Aerofilms)

Já si počkám na verzi úplně bez cenzůry :D
Mathias8
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 7
Dal: 154 poděkování
Dostal: 469 poděkování

Nový příspěvek od Mathias8 »

Tiez si myslim, ze verzia bez cenzury bude lepsia. Clovek nemusi pozerat na rozmazane. Aj ked muzske penisy nieje to co, by ma extra zaujimalo 😁

Ja si pozriem asi vsetky verzie. Zaujima ma ako bude film prezentovany detom a mladistvym ako aj dospelim..
Cykle02
Mediální analytik

Úspěšný dokumentární snímek V SÍTI se dočká nové již třetí verze. Necenzurovaná verze dokumentárního filmu V SÍTI 18+ divákům zprostředkuje autentické zkušenosti a reálné pocity dětí zneužívaných na sociálních sítí. Oproti dvěma předešlým verzím nyní zůstanou zakryté pouze tváře sexuálních predátorů.

V SÍTI 18+ bude již třetí verzí dokumentárního snímku o zneužívání dětí na internetu a přichází po variantách určených pro mladší publikum (od 12 let a od 15 let).

Tvůrci na facebookovém účtu filmu uvedli jako důvod svého rozhodnutí, že se jich diváci často ptají: „Jak je možné, že děti to vidět musí a my ne?“ Necenzurovaná verze V síti 18+ bude do kin uvedena 9. července 2020.

Návštěvníci kin uvidí autentické scény tak, jak je viděly herečky při natáčení dokumentárního snímku. Tvůrci divákům chtějí zprostředkovat reálnou zkušenost hereček a blíže přiblížit pocity zneužívaných dětí, proto zůstanou rozostřené pouze tváře sexuálních predátorů, nikoliv jejich „nádobíčko“.

Novou necenzurovanou verzi dokumentu na Facebooku podpořil i sexuolog Petr Weiss: “Každý, kdo se vědomě dopouští nebezpečných sexuálních aktivit na síti, musí vědět, že svým chováním ubližuje nevinným dětem. Tato verze filmu divákům velmi názorně zprostředkuje pocity těch, kteří jsou oběťmi tohoto chování. Proto ji vítám jako cenný příspěvek k prevenci sexuálního zneužívání dětí.”
Cykle02
Mediální analytik

Více než čtyři měsíce uplynulo od premiéry dokumentu V síti, který zachycuje sexuální zneužívání dvanáctiletých dívek na českém internetu. Ve čtvrtek měla premiéru nejdrsnější verze V síti 18+, jež divákům umožní naplno vcítit se do pocitů zneužívaných holek. Vyšlo také najevo, že jeden z mužů žádal přes právníka vymazání svých scén z dokumentu.

„Situace se má tak, že nás cca před rokem - po uvedení teaseru - kontaktoval právník jednoho z predátorů s tím, že nám naznačil, že jeho klient zvažuje právní kroky proti našemu filmu. Argumentoval tím, že by uvedení filmu mohlo poničit jeho „business",“ uvedl za distributora dokumentu Adam Hříbal.

Poté, co filmaři jeho žádost odmítli, se jim už neozval.

Stovky penisů a žádné tváře

Místo tváří penisy, tak by se dala shrnout do tří slov nejdrsnější verze dokumentu režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka.

Po žádostech odborníků i samotných diváků se rozhodli vyslat do kin snímek, který ukazuje z těl dotyčných pánů téměř vše, až na jejich obličeje. Ty nadále zůstávají rozmazané, na rozdíl od jejich přirození... Tři herečky jich viděly stovky, aniž by je vidět chtěly, aniž by nějak naléhaly.

Jedna z nich, Tereza Těžká, s odstupem doby shrnuje, co se po premiéře dokumentu změnilo.

Opravdu nelitujete, že jste do projektu šla?

Naopak, teď teprve vidím, jak obrovský dopad dokument má. Ozývají se nám dívky, které díky nám našly odvahu, sílu problém řešit. Líbí se mi, že reagují také rodiče, kteří shrnují, že přísnost na dcery a syny nikam nevedla, že díky filmu pochopili, jak mají k nim mají přistupovat, jak s nimi komunikovat. Objevily se také dívky, které vytvořily skupinu založenou na neposílání nahých fotek. Tohle všechno mě těší.

Celkem na tři fiktivní profily zareagovalo 2458 mužů, vy jste komunikovaly zhruba se čtvrtinou z nich. Ozval se vám některý z nich poté, co šel dokument do kin?

Reagovalo minimum z nich. Jeden reagoval hned po zveřejnění teaseru. Napsal mi poměrně dlouhou zprávu, v níž se omluvil.

Co vám napsal?

Že ho celá věc mrzí, že se mi za ni omlouvá, že podstupuje sexuologickou léčbu, kterou nám i doložil dokumentem. Ten se objeví v chystané knize Mariky Pecháčkové Kdo chytá v síti.

A ten zbytek pánů, s nimiž jste komunikovala, nereagovala nijak?

Ne. Jen se mi teď dějí takové „legrační“ věci, že mi na oficiální instagramový profil chodí nafocené penisy. Kdosi mi je posílá z falešných profilů. Asi se tím baví. Vypadá to, jako by se někdo rozhodl, že je tohle zábavná věc – tedy poslat penis „té holce z dokumentu V síti“...

Podobné snímky mažu, ignoruju. Přijde mi to spíš děsně trapné. Podobné lidi vůbec nechápu. Ale takových internetových trollů je celá řada, nejsem v tom asi jediná.

Vaše postava zažívá dost nevybíravé sexuální útoky. Jak dopadli ti nejbrutálnější agresoři?

Policie nyní ty nejhorší případy řeší. Někdo už dostal podmínku. A z mého pohledu byl nejhorší Sneeky. To je ten, kterému jsem pak ve vzteku vychrstla v kavárně, kde jsme měli schůzku, malinovku do obličeje. Při natáčení jsem se už neudržela.

Mně, jako dvanáctileté, vyhrožoval znásilněním bezdomovci, zveřejnil nahé fotky, které jsem mu poslala (nešlo o nahé snímky hereček, ale jejich dublérek - pozn. red.), pak mě vydíral, tvrdil, že ovládá dokonale IT technologie, že zjistí, kde bydlím... Kvůli tomuhle případu jsme já a Vít opakovaně vypovídali na policii. Víc k tomu ale říct nesmím.

Takže žádná z vás tří nedostala desítky omluv?

Ne, to rozhodně ne. V dokumentu je také muž s výrazným anglickým přízvukem, Američan dlouho žijící v Praze. Ten dokonce poslal na Víta právníka.

Právníka?

Tvrdí, že mu Vít poškodil jeho byznys, protože sice rozmazal jeho tvář, ale nezměnil mu hlas. Tím pádem je pro okolí poznatelný... Pán si asi myslí, že ochrana osobních údajů stojí nad ochranou mladistvých. Ale podrobnosti by vám řekl Vít.

Na všechny verze dokumentu dorazilo téměř 430 tisíc diváků, což je až neuvěřitelné číslo. Návštěvnost přitom ovlivnil koronavirus. Bude v září pokračovat osvětová kampaň ve školách?

Doufám, že ano. Je to potřeba. Měla jsem rozplánované čtyři měsíce, od března do června. Měla jsem být skoro každý den v jiné škole. Z toho jsem ale cestovala jen týden, a to po Moravskoslezském kraji. Ohlas žáků byl skvělý. Oni vědí, že se děje něco špatně. Při diskusích se aktivně ptají. Neříkám jim: ty, ty, nedělej to tak. Ptají se na podobné věci jako dospělí. Děti nejsou hloupé.

Na co se vás nejčastěji ptají?

Na to, jak vypadala ta scéna s tou malinovkou, proč jsem ji Sneekymu vylila na hlavu... Šlo o mou spontánní reakci na tříměsíční, denní komunikaci s vyděračem, manipulátorem, který neměl žádné hranice. Díky němu jsem viděla věci, které jsem nikdy vidět nechtěla: od zoofilního po pedofilní porno.

V té kavárně jsem si pak myslela, že pochopil, že jsem dospělá žena, že mi naletěl. Ale omyl... Dva měsíce po tom mi poslal vzkaz: ahoj miláčku, ještě se zlobíš? Ten člověk byl neuvěřitelný.

V čem?

Byla jsem zvědavá, kdo na schůzku dorazí. Jsem dospělá žena, herečka, zajímal mě jeho psychický profil. Čekala jsem ušlápnutého kluka, který si své vzteky vylévá on-line. Jenže dorazil arogantní, agresivní chlap... A to přitom poprvé, kdy se mi ozval, jsme si se štábem řekli: jé, to je sympoš... Omyl, byl nejhorší ze všech chlapů, s nímž jsem komunikovala.

V síti
  • 3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 sexuálních predátorů. Experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu.
  • Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání.
  • Dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka vypráví strhující drama tří hrdinek alias "dvanáctiletých dívek", pro které se účast na experimentu, od castingu až po osobní schůzky s predátory pod dozorem ochranky, stává zásadní životní zkušeností.
  • Predátorské taktiky se postupně obracejí proti svým strůjcům: Z lovců se stávají lovení.
Cykle02
Mediální analytik

Když už se tady dneska řeší ten dokument a že tam vystupovali herečky, které se tvářily, že je jim 12 i když nebylo a strašně se teď řeší, jestli to bylo potom ok, nebo ne, tak mě zajímá jedna věc - proč vlastně s tím museli dělat takovýhle komplikace a najímat holky, kterým bylo něco přes 20? Proč na to prostě nenajali holky, kterým bylo skutečně 12? To by přece dávalo daleko větší smysl, ne?
JBDH
Cykle02
Mediální analytik