Dokument o zneužívání na internetu "V síti" (crowdfunding)

Diskuze o důležitých či zajímavých tématech, jež přímo nesouvisí s dětmi, pedofilií či reakcemi na články v médiích.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 364 poděkování
Dostal: 2646 poděkování

Re: Dokument o zneužívání na internetu "V síti" (crowdfunding)

Nový příspěvek od Cykle02 »

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) nabídne "sexuálním predátorům" odbornou pomoc prostřednictvím internetu. Na webových stránkách filmového dokumentu V síti bude od 27. února link na anonymní poradnu projektu Parafilik. Je určena těm, kdo zvažují vyhledání odborné pomoci kvůli tomu, že měli sexuálně podbarvený online kontakt s nezletilými.

Projekt Laboratoře evoluční sexuologie NUDZ má pomoci třeba lidem, kteří cítí, že svou sexualitu nemají pod kontrolou, případně kvůli ní zažívají úzkostné a depresivní stavy. V září mají začít i kontaktní terapeutické programy, které budou zdarma, se zaručením anonymity účastníků.

Současně se odborníci z NÚDZ vyjádřili k dokumentárnímu filmu V Síti. Film podle nich odkrývá „hluchá místa v českém systému“ v sexuální edukaci a prevenci sexuální delikvence, je však podle nich potřeba doplnit ho daty z výzkumů, aby nedošlo k „panické strachové reakci“ v dětské a rodičovské populaci.

„Je například třeba upozorňovat na to, že k společensky velmi závažnému sexuálně delikventnímu chování přistoupilo pouze naprosté minimum mužů, kteří kontaktovali dívky „v síti“ – nejedná se tedy o několik tisíc predátorů, jak je uváděno v dokumentu,“ uvedl mluvčí NÚDZ Jan Červenka. Většina sexuálních deliktů proti dětem také podle vědců není spáchána lidmi s pedofilní preferencí.

Něčí erotické video vidělo každé páté dítě

Podle nejnovějšího online reprezentativním průzkumu české populace z roku 2020 mělo zkušenosti s kybergroomingem (manipulativní technikou, kterou se pomocí nastolení důvěry snaží někdo přimět dítě ke sdílení intimností a posléze k osobní schůzce) do svých 15 let jedno procento oslovených mužů a dvě procenta žen. Od 16 let to pak bylo 1,4 procenta mužů a 2,5 procenta žen. „V rámci nejvíce exponované věkové kategorie 18 až 30 let mělo tuto zkušenost do 15 let 2,2 procent mužů a 7,4 procent žen,“ dodává Červenka.

Podle výzkumu e-bezpečí.cz z roku 2017 obdrželo něčí erotickou fotku téměř každé druhé dítě (40 procent), každé páté něčí erotické video (20 procent), Stejně tak každé páté dítě (22 procent) vidělo někoho obnažovat se před kamerou. Pozvánku na schůzku v reálném světě dostala třetina (32 procent) oslovených dětí.

Dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti je výpovědí o zneužívání dětí na internetu. Premiéru v kinech bude mít 27. února. Materiály natočené dokumentaristy prověřili pražští kriminalisté, podezírají devět lidí z přečinu pokus o navazování nedovolených kontaktů s dítětem, za což hrozí až dva roky vězení.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Kuba
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 13
ve věku do: 26
Dal: 360 poděkování
Dostal: 291 poděkování

Nový příspěvek od Kuba »

V článku se píše: pátek 21. 2. 2020, 15:50:56 ... Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) nabídne "sexuálním predátorům" odbornou pomoc prostřednictvím internetu. Na webových stránkách filmového dokumentu V síti bude od 27. února link na anonymní poradnu projektu Parafilik. Je určena těm, kdo zvažují vyhledání odborné pomoci kvůli tomu, že měli sexuálně podbarvený online kontakt s nezletilými. ...
Docela mě zaujalo, jak je tam málo příspěvků v diskusi. Když vyjde článek ve stylu "Predátoři loví na internetu holčičky" nebo "Muž zneužil školačku" apod., tak je tam zpravidla během velmi krátké doby mnohonásobně více diskusních příspěvků. Poradna pro pedofily asi už tak zajímavé téma není. :(
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
podivin
Administrátor
ve věku do: 40
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
Dal: 2061 poděkování
Dostal: 868 poděkování

Nový příspěvek od podivin »

V článku se píše: pátek 21. 2. 2020, 15:50:56 ... Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) nabídne "sexuálním predátorům" odbornou pomoc prostřednictvím internetu. Na webových stránkách filmového dokumentu V síti bude od 27. února link na anonymní poradnu projektu Parafilik. Je určena těm, kdo zvažují vyhledání odborné pomoci kvůli tomu, že měli sexuálně podbarvený online kontakt s nezletilými. ...
No, jen aby ten link na Parafilik zase neodstranili, až ten koproducent zjistí, že parafilik spolupracuje s komunitou ČEPEK.
Kuba

Nový příspěvek od Kuba »

Tak já nevím, jestli mají něco proti lidem z ČEPEKu. Mně třeba napsali tohle:
Vážení a milí,

po dvou a půl letech jdeme do finále a přesně za týden vyrazí náš film V SÍTI do českých a týden na to i do slovenských kin. I díky Vaší podpoře jsme dokázali film dokončit a připravit i tzv. dětskou verzi přístupnou od 12 let. Jmenuje se V SÍTI: ZA ŠKOLOU a mohou si ji objednat školy, ale zároveň bude k vidění v běžných kinech. V neposlední řadě nám Vaše přízeň pomohla rozšířit celý projekt o nepřehlédnutelnou osvětovou kampaň - od 27/2 na www.vsitifilm.cz. Jako poděkování Vám posíláme zdravici od našich tří hrdinek - Anežky, Terezy a Sabiny - holek ze Sítě.

Srdečně = Tým V SÍTI
Kuba

Nový příspěvek od Kuba »

Ta paní sexuoložka je sympatická a mluví inteligentně.
Cykle02
Mediální analytik

Dotaz padl snad jeden na konci, samozřejmě ne náš, a celé to bylo takové nemastné, neslané. O ČEPEKu žádná zmínka.
Speciál 90´: dokument V síti
Kuba

Nový příspěvek od Kuba »

Tak zase nemusí se o nás mluvit pořád. :D

Zase tak bylo moc hezky a poměrně rozvinutě řečeno, že děti většinou neloví pedofilové.

Zajímavé bylo, že paní sexuoložka více rozvinula, že si myslí, že z internetových predátorů je cca 5 % pedofilů, 30 % lidí sexuálně nevyzrálých či s infantilními rysy, 5 % různých sexuálních deviací (exhibionismus, patologická sexuální agresivita atd.) a 60 % psychosexuálně nezralých.

Skoro bych si troufl říct, že rozeznat na první pohled pedofilii a sexuální nezralost není moc jednoduché. A že možná třeba já bych spíš patřil do druhé kategorie, což by vysvětlilo ten můj poměrně výrazný vzrůst věkových preferencí (k čemuž by u pravého pedofila dle teorie nemělo dojít). Možná i proto, že mezi pedofilií a sexuální nezralostí může být minimálně v některých případech docela tenká hranice, tak pokud by ČEPEK či jeho partneři plánovali ještě nějaké odbornější a poučnější články, tak by se na tu sexuální nezralost mohli více zaměřit, protože by to mohlo být zajímavé, poučné a snad i prospěšné pro nemalou část zdejších návštěvníků.

Doplnění: Ještě si tak říkám, zda podobné rozdělení pachatelů jako u predátorů na internetu nebo i u zneužívání dětí mimo internet. Asi i proto by stálo o to se tím také zabývat.
Cykle02
Mediální analytik

Pobavil mě komentář na youtube se záznamem té diskuze na ČT24
no moje sestra si psala s kupou chlapů když sme byli malí:) a ukazovali se jí a mě se vždycky posmívala, že sem málo vyvinutej, tak se mi žádná holka neukáže. Já sem akorát koukal na péčko. Samozřejmě sme nebyli tak blbí abysme to někomu říkali, kdyby mě práskla že nato koukám tak bych jí prásknul taky že si píše s chlapama a rodiče by nám to zakázali (to je tak jediné co dovedli).

Ale zajímalo by mě, jak jí to jako mělo ublížit?? O tom v tom dokumentu nic neříkali.
Kasz
Administrátor
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1780 poděkování
Dostal: 3685 poděkování

Nový příspěvek od Kasz »

V podstatě totožný článek vyšel i na webu frekvence1.cz:

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) nabídne "sexuálním predátorům" prostřednictvím internetu odbornou pomoc. Na webových stránkách filmového dokumentu V síti bude od 27. února link na anonymní poradnu projektu Parafilik. Je určena těm, kdo zvažují vyhledání odborné pomoci kvůli tomu, že měli sexuálně podbarvený on-line kontakt s nezletilými. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Projekt Laboratoře evoluční sexuologie NUDZ má pomoci třeba lidem, kteří cítí, že svou sexualitu nemají pod kontrolou, případně kvůli ní zažívají úzkostné a depresivní stavy. V září mají začít i kontaktní terapeutické programy, co budou zdarma, se zaručením anonymity účastníků.

Dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti je výpovědí o zneužívání dětí na internetu. Premiéru v kinech bude mít 27. února. Materiály natočené dokumentaristy prověřili pražští kriminalisté, podezírají devět lidí z přečinu pokus o navazování nedovolených kontaktů s dítětem, za což hrozí až dva roky vězení.

Film V síti šíří podle odborníků z Laboratoře evoluční sexuologie NUDZ osvětu, kterou je ale nutné doplnit daty z výzkumů. Vědci z NUDS míní, že dokument medializací odkrývá “hluchá místa v českém systému” v sexuální edukaci a prevenci sexuální delikvence.

Pro adekvátní dopad filmu je ale podle nich nutné “vhodně vybalancovat poselství dokumentu”, aby u dětí a jejich rodičů nenastala “panická strachová reakce”. Podle NUDZ je nutné upozorňovat třeba na to, že ke společensky velmi závažnému sexuálně delikventnímu chování přistoupilo jen minimum mužů, kteří na webu dívky kontaktovali. “Většina sexuálních deliktů proti dětem není spáchána lidmi s pedofilní preferencí,” dodali vědci.

V nejnovějším on-line reprezentativním průzkumu české populace z roku 2020 mělo zkušenosti s kybergroomingem (manipulativní technikou, kterou se pomocí přátelství a získání důvěry snaží někdo přimět dítě ke sdílení intimností a pak k osobní schůzce) do svých 15 let jedno procento chlapců a dvě procenta dívek.

Podle výzkumu e-bezpečí.cz z roku 2017 15 procent dětí sdílelo on-line intimní fotky, šest procent intimní video, 40 procet obdrželo něčí erotickou fotku, přes 20 procent něčí erotické video a 32 procent dostalo pozvánku na osobní schůzku.

Experiment, který vyděsil spoustu rodičů. Unést dítě je ve skutečnosti hračka
Celovečerní dokument V síti je experimentem, který otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dívčím vzezřením Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá se přihlásily na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek on-line.

Setkaly se s věcmi, které zaskočily i filmaře. Oslovili je sexuální predátoři vyhledávající nedospělé dívky a od nevinné konverzace přecházeli k výzvám ke svlékání, masturbování a zasílání choulostivých fotografií. V některých případech je divák svědkem vydírání, kdy dívkám vyhrožují, že fotografie zveřejní na internetu. Jedním z mužů je dokonce člověk pracující s dětmi.
Československá pedofilní komunita – již 15 let s Vámi! ❤️💙
MR_Xguard
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 3
ve věku do: 8
Dal: 123 poděkování
Dostal: 323 poděkování

Nový příspěvek od MR_Xguard »

Údajně jeden z predátorů může být (ale nemusí, není k tomu žádný důkaz) streamer známý pod přezdívkou "gejmr"
Ve videu se ukazuje v čase 8:26. Jelikož mu ale není vidět obličej, tak je to jenom domněnka založena na podobném vzhledu a hlasu. https://youtu.be/0pNMkjtWPWQ
Bouře
Globální moderátorka
Líbí se mi: Muži
ve věku od: 18
Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
Dal: 1178 poděkování
Dostal: 1301 poděkování

Nový příspěvek od Bouře »

Gejmra jsem sledovala hrozně dlouho a přes 2 roky to byl můj nejoblíbenější youtuber a s jistotou říkám že to Gejmr není. Jeho hlas znám dobře a ani jeho pokoj tomu nevypovída. Navíc Gejmr spolupracuje s projektem bud safe online který má za úkol naučit děti jak se správně chovat na internetu. Gejmr to vážně není. ;)
Bouře
Globální moderátorka
ve věku od: 18
Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
Dal: 1178 poděkování
Dostal: 1301 poděkování

Nový příspěvek od Bouře »

A už vím odkud jsi na to přišel. Někdo do komentářů napsal že v té minutě je to Gejmr no řeknu ti proč. Gejmr už přes 8 let skrývá svojí identitu a ten predátor řekl že moc svůj obličej neukazuje a taky měl batman tryčko a jelikož je Gejmr spojován s batmenem a ještě právě tím že takto skrývá svou identitu tak to tam někdo napsal nejspíše právě kvůli tomu ale nemyslel to vážně. :)
Cykle02
Mediální analytik

Neděle 23. února 21:20 168 hodin — Česká televize druhá reportáž o odkumentu V síti.
Kasz
Administrátor
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.

Nový příspěvek od Kasz »

Cykle02 píše: neděle 23. 2. 2020, 19:31:21Neděle 23. února 21:20 168 hodin — Česká televize druhá reportáž o odkumentu V síti.
Doplním, že reportáž začíná v archivu ČT v čase 7:08.
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK
ve věku do: 10
Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
Dal: 1600 poděkování
Dostal: 817 poděkování

Nový příspěvek od Dreamer »

Úryvek z placeného článku:
Nebojíte se lynče na predátory? Nenapadlo vás, že je někdo pozná a vezme spravedlnost do svých rukou? Nebo je nepozná, ale bude si myslet, že je poznal. Vždyť i ve vězení bývá pedofil odděleně, aby ho spoluvězni nezabili.

Vít: Tohle nejsou pedofilové a…

To je pravda a ve filmu to zdůrazňujete.

Vít: Pedofilové se v devadesáti procentech v životě dítěte nedotknou, protože mají děti rádi. Je to těžké říkat této společnosti, která to ještě příliš nechápe, ale oni mají děti skutečně rádi. Proto nemají potřebu jim ublížit. A experti tvrdí, že ve skupině, která děcka na internetu loví, je pouze tři až pět procent pedofilů. To je takřka na úrovni statistické chyby.

Nicméně se lynče bojíme. Hodně jsme se o tom bavili. Zároveň jsme ale už loni v květnu zveřejnili několikaminutovou ukázku a naštěstí se nic nestalo. Bereme to trochu jako test a dělali jsme si ho proto, že jsme si skutečně uvědomovali, jak silný negativní potenciál v sobě ten materiál může mít.
Šplhnul si. Bohužel, diváci jeho snímku to soudě podle komentářů všude možně úplně stejně nevidí...
MR_Xguard
ve věku od: 3
ve věku do: 8
Dal: 123 poděkování
Dostal: 323 poděkování

Nový příspěvek od MR_Xguard »

Dreamer píše: pondělí 24. 2. 2020, 10:01:09 Šplhnul si. Bohužel, diváci jeho snímku to soudě podle komentářů všude možně úplně stejně nevidí...
Tak oni většinou čtou jenom nadpisy.
Cykle02
Mediální analytik

Pro Terezu Těžkou (24) byla role V síti zatím tou největší, co kdy dostala. Přišla krátce poté, co se rozhodla nedostudovat DAMU, obor alternativní a loutkové herectví. „Asi to tak mělo být,“ říká mi mladá žena, jež na svůj věk rozhodně nevypadá.

V dokumentu V síti hrajete Míšu alias Michaelu Soukupovou. Co bylo ve vašem profilu?

Bylo tam uvedeno, že se jmenuju Michaela Soukupová. Je mi skoro třináct let. Mám ráda Lady Gagu. Hraju na piano. Byly v něm uvedeny i mé reálné fotografie z mého dětství, které jsme vyštrachali někde v mém počítači.

O role usilovalo 23 dívek. Vy jste jedna ze tří, která uspěla. Nikdy jste toho nelitovala?

Ne. Vůbec. Ani náhodou. A kdybych měla možnost jít do toho znovu, tak určitě jdu. I přesto, že to byla nejtěžší práce, kterou jsem kdy dělala. Zároveň byla tou nejkrásnější prací, kterou jsem kdy dělala. Zjistila jsem, že dělat věci, které mají smysl, je taková moje náplň života.

Máte zkušenost se sexuálními predátory i ze svého dospívání?

Ano.

Můžete mi konkrétně říct, co vám tehdy nabídli?

Určitě. Bylo mi dvanáct. Na internetu jsem se seznámila s pánem, s mužem, nevím, kolik mu bylo přesně. Neměl uvedený věk. Tvrdil mi, že je hrozně nemocný, že umírá, že doktoři to s ním už vzdali a že ho napadla ještě poslední varianta, že četl o nějakém starodávném rituálu, kde se muži léčili panenskou močí. A prosil mě, jestli bych mu neposkytla tu panenskou moč. Říkal mi, že mu můžu zachránit život, že to bude skvělé, že mi samozřejmě zaplatí.

Kolik vám nabídl?

Pětistovku. Panebože! To byly v té době pro mě úplně neuvěřitelné peníze. Tehdy jsem měla kapesné, dostávala stovku na měsíc, aby se neřeklo... Mít pětistovku v kapse? To bylo úplné: wow.

Jak to pokračovalo?

Byli jsme domluvení, že donesu moč ve skleničce na nějaké místo. Položím ji tam. A odejdu, abych byla v bezpečí. To navrhl on sám, aby ukázal, jak je hodný. Měl si na to místo pro skleničku přijít, nechat mi tam ty peníze a odejít... Já jsem tehdy zvažovala, že to udělám. Měla jsem odmalička takový nějaký pocit, že musím pomáhat lidem. Tím, jak na mě tlačil, že je to důležité, že jinak umře, mi to přišlo naprosto ušlechtilé. Jenže on pak začal tlačit: že ji potřebuje teplou, že by bylo dobré, abych ji načurala na tom místě. Už to začal směřovat někam na odlehlá místa. Na pole za hřbitovem...

Tehdy jste couvla?

Začaly se mi v hlavě promítat všechny ty věci, které rodiče říkají dětem doma: bacha na podobné lidi. Tak jsem to odvolala. Řekla jsem: Ne. On pak začal tlačit. Říkal věci typu: Dobře, tak já kvůli tobě umřu. Ty mě budeš mít na svědomí. Proklínám tebe, tvoji rodinu… Já jsem tehdy udělala tu nejlepší věc, co jsem mohla. Svěřila jsem se rodičům. Šla jsem za nimi úplně takhle (rukama ukazuje, jak se třásla – pozn. red.). Klepaly se mi ruce. Ale bylo to to nejlepší. Tenkrát jsme ho zablokovali. Smetlo se to ze stolu. Bylo to dobré. Ale myslím si, že tam hrál velkou roli fakt, že mě neměl čím vydírat. Neposílala jsem mu žádné fotky.

Předpokládám, že jste to nehlásili policii.

Tenkrát ne.

Projekt se připravoval několik let. Vy jste patřila k těm, co ho dotáhli do konce. Nebojíte se? Případně nebála jste se někdy?

Jestli jsem se bála o své bezpečí?

Ano.

Ne. Během natáčení, včetně schůzek, jsme byli přísně chráněné. To trvá doteď. Ale bohužel o tom nemohu blíže mluvit, aby se nenarušila efektivita naší ochrany.

Ale ti agresoři budou po premiéře filmu vědět, že mluvili s vámi. Jejich tváře budou v něm rozmazané, což já chápu, ale vaše tvář je tam naplno. Nebojíte se přece jen, že si vás někdo z nich, jak se říká, najde?

Ne.

Dobře. Počítala jste si nějak počet mužů, které jste potkala za deset dnů na webu?

Na tohle jsme měli vyloženě skriptky. Počítaly, s kolika lidmi jsme se potkali, kolik lidí nás oslovilo, s kolika jsme si psali, s kolika jsme měli videohovor. Takže vím, že nás oslovilo celkem 2458 mužů. Což je úplně neuvěřitelné. Reálně jsme si každá z nás psala s tak sto až dvě stě muži. Za den natáčení ve studiu jsme všechny dohromady udělaly tak třicet videohovorů.

Oslovila vás také žena?

Ano.

Co po vás chtěla?

Tohle je takové téma, které nechci kvůli divákům úplně specifikovat. V dokumentu bude jedna žena, která vystačí za všechny, je to něco úplně neuvěřitelného. Nicméně ženy nás oslovovaly velice málo. Většinou otevřeně mluvily o své homosexuální orientaci. Zjišťovaly, jestli to nemáme třeba podobně. Určitě byly v komunikaci mnohem mírnější než muži. Nemanipulovaly s námi moc, nebyly agresivní. A když byly, tak se časem ukázalo, že jde o muže.

Existuje vůbec nějak typický agresor na síti?

Určit nějaký typ je hrozně těžké. Oslovovali nás muži od dvaceti do sedmdesáti let. Byli bohatí, chudí. Mluvily jsme se studentem medicíny, řidičem taxíku, chlapcem, který pracoval v restauraci, mladým klukem z rozvrácené rodiny, rozvedeným mužem, ženatým…

Říkali vám, proč se chtějí bavit s dvanáctiletou?

Asi nejčastější jejich odpovědí bylo: Porno mě už nebaví. Myslím si ale, že je v tom mnohem víc. Každý má jinou motivaci. Jediné pravidlo, které se dá uvést a které jsme vypozorovali, je, že mladé holky oslovují zejména proto, že se s nimi líp manipuluje… Úplně šílené je, že mezi tím počtem, jak jsme zjistili od odborníků, je „jen“ tři až pět procent pedofilů. Ostatní jsou takzvaně psychosexuálně normální. Ale kdo jsou ve skutečnosti? To je těžké říct.

Jak vypadala ta běžná „konverzace“?

Asi byste se divila, jak strašně rychle to šlo. Já jsem byla úplně vykolejená. I ve filmu je vidět, že Vít s Bárou mi zakládají profil, protože jsme chtěli, aby bylo ukázáno, jak se to dělá. Dávají na něj můj profil, píšou, co mám ráda… Ten profil ještě není hotový a já už mám šestnáct žádostí o zprávu.

Proč vás tedy oslovovali?

Viděli ikonku, viděli, že jsem nová, že jsem online. Pak to bylo hrozně rychlé. Ahoj, nepopovídáme? Když jsem odpověděla: Popovídáme, následovaly poměrně záhy otázky: Už jsi s někým spala? Už ses s někým líbala? Chtěla by sis popovídat o sexu? Sexuální téma se objevilo hned, ve druhé třetí větě.

Režisér Vít Klusák mluvil o tom, že vám muži posílali fotky svých penisů nebo že ty penisy byly vidět. Kolik jste jich viděla vy?

Nespočet. To ani nejde říct. Téměř každý muž, s nímž jsem si psala, tak mi posílal penis. A ne jednou. Pracovali jsme deset dnů v ateliéru a potom, abychom mohli experiment – nevím, zda jde o správné slovo – rozšířit, tak jsme si pracovní notebooky a telefony vzaly domů (tři herečky – pozn. red.). Pokračovaly jsme v té konverzaci, abychom věděly, kam se to posune. Pamatuju si, že byl Štědrý den, a já jsem nikdy předtím nedostala tolik „přání“.

S penisy?

Ano, s fotografiemi penisů. Byla velmi kreativní.

Co jste jim z pozice dvanáctileté dívky, kterou jste hrála, odepisovala?

Většinou jsem na to nereagovala. Nebo jsem se ptala, proč mi to dotyčný posílá. Jaký je jeho záměr. Stávalo se ovšem spíš, že než jsem na fotku stačila jakkoli reagovat, muži sami kladli otázky: Líbí se ti to? Podívej se na to, co tomu říkáš? Přišlo mi to až hrozně zvláštní. Každý to má asi jinak. Ale mně osobně nepřijde mužský penis vytržený z kontextu nijak vzrušující. Je to fotka orgánu… Pro tu dívku to může být okořeněné možná tím, že je to první penis, který takhle vidí. První zkušenost…

Měla jste někdy pocit, že vypadnete z role a pošlete dotyčného prostě někam?

To byla moje největší noční můra, hlavně na těch osobních schůzkách, kde jsem se setkávala s muži po měsících psaní. Už jsem věděla, co na sítích dělají, jak se chovají ke dvanáctileté holce… Měly jsme (tři herečky – pozn. red.) při schůzkách bodyguardy, který nás chránili. Jako záchranné slovo, kdyby se cokoli stalo, sloužilo: Požár. To znamenalo, že bodyguard vstane a sundá toho muže na zem. Já si kolikrát říkala: Co kdybych to použila jen tak. Samozřejmě jsem to neudělala.

Byli ti muži agresivnější při osobní schůzce, nebo brali zpátečku oproti tomu, co vám psali na síti?

Byli mnohem mírnější. Až to bylo v něčem děsivé. Na síti vyhrožovali, manipulovali, vydírali, ale když jsme se sešli, byli to o padesát procent krotší beránci… Myslím si, že to bylo hodně dané tím prostředím, kde jsme se sešli… Sexuální téma ovšem nezmizelo. Pořád to směřovali k cíli: Objednám Uber, taxi, pojedeme na hotel, ke mně domů…

Takže všichni, kdo přišli na tu schůzku, počítali s tím, že s nimi půjdete někam do soukromí a tam to bude nějak pokračovat?

Nevím, jak to měly holky, ale u mě ano.

Takže jste měla pocit, že by to dotáhli k sexuálnímu aktu?

Těžko říct, ale asi ano. Z bezpečnostních důvodů jsme ale do téhle fáze nešli.

Potkala jste na síti vůbec někoho normálního? Myslím tím muže, který by si s vámi chtěl povídat jako s dvanáctiletou dívkou?

Já ne. Ne. Bohužel. Dokonce, a to bylo pro ten projekt velmi zajímavé, jsem potkala dívku, které bylo údajně jedenáct, psala si se mnou a stejně to zamířilo na sex. Měli jsme neověřitelné podezření, že jde o muže, který si někde stáhl fotky jedenáctileté holky a komunikuje se mnou na úrovni mé vrstevnice.

Chtěli po vás, pravděpodobně, i fotografie. O jakou část těla měli muži největší zájem?

Prsíčka. Vždycky říkali: Pošli mi prsíčka. Už jak to zdrobní, je to dost divné.

Takže předpokládali, že si sundáte triko, podprsenku a uděláte snímek?

Ano. Usilovali také o rozkrok, ale ne tak často. Nejčastěji šlo o prsa, zadek. Na tyhle věci tlačili hlavně, když jsme byly na webkameře. Někteří naráželi i na téma společné masturbace.

Změnila tahle zkušenost nějak váš pohled na muže?

Snažím se, aby to tak nebylo. Protože by to bylo pokrytecké. Mám úžasného manžela, který mě po celou dobu v tom, co dělám, podporoval. Tahle věc mu přijde absolutně odporná. Není to o ženách, o mužích, ale o lidech. O tom, co si dovolí k druhým.

Zmínila jste manžela. Až vy budete mít dceru, nebo syna – problém se týká i chlapců – kdy a kde vy nastavíte ty hranice používání sociálních sítí, internetu?

Tohle je hrozně těžká otázka. Já vůbec nevím, jestli chci děti. Co bych poradila rodičům? Není to o hranici, kdy to povolíte. Ale o tom, jak moc budete partnerem svému dítěti v tom, co dělá…

Musela jste po tomhle filmařském projektu vyhledat psychologa?

Když natáčení skončilo, poprosila jsem štáb o psychologickou pomoc. Ne že bych se nějak hroutila, spíš jsem si potřebovala nějaké věci ujasnit. Nejvíc na mě doléhalo to množství lidí. Když jsem do toho projektu šla, tak jsem se „bála“, že se nám nikdo neozve. Slovo bála zní asi hrozně, ale já věděla, že máme vyhrazený nějaký čas, že produkce do toho investovala nějaké peníze…

Líbil se vám nějaký z agresorů jako dvanáctileté dívce? Byli mezi agresory vyloženě i krasavci?

Je hrozně důležitý si uvědomit, že predátor není ošklivý, zubatý pán, který řídí kamion. Je chlupatý a sám. Byli tam kluci, muži, kteří byli velice sympatičtí. Dokonce u jednoho z největších agresorů, jak se ukázalo později, jsme si po prvním hovoru přes Skype řekly: Ježíš, ten byl skvělý, s ním bych šla na kafe.

Co jste o mužích, kteří vás oslovili, dále zjistila?

Že se mnozí lidé na internetu cítí absolutně bezpečně. Automaticky narušují hranice. Měli jsme muže, co nám posílali svou adresu, neřešili to, nebo fotku svého auta s espézetkou. Někteří vůbec nedbali na své bezpečí. Vůbec jim to nebylo blbé. Měli asi pocit, že když se to děje jen „jako“, na virtuálních sítích, tak je to v pořádku. Ale bohužel ten svět takhle už nefunguje. Myslím si, že řada lidí žije víc ve virtuálním světě než v tom reálném.
Naposledy upravil(a) Cykle02 dne úterý 25. 2. 2020, 6:53:58, celkem upraveno 1 x.
Allein
Člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 25
ve věku do: 50
Výkřik do tmy: Kasz ♥
Dal: 433 poděkování
Dostal: 445 poděkování

Nový příspěvek od Allein »

Kasz píše: pondělí 24. 2. 2020, 0:32:47Doplním, že reportáž začíná v archivu ČT v čase 7:08.
Není třeba hloubat ve videu v archivu ČT, reportáž je i na YouTube:

Cykle02
Mediální analytik

O zneužívání dětí na internetu se obecně ví, ale jiná věc je vidět sexuální lovce a jejich nechutné léčky na vlastní oči. Film V síti otřese nejen rodiči, kteří by měli kina vyprodat.

Dítě s mobilem kráčející za maminkou též s mobilem tvoří výmluvný úvod do světa, který se rozhodli Barbora Chalupová a Vít Klusák prozkoumat drsným experimentem. Tři herečky dívčího vzhledu se na sociálních sítích vydávaly za dvanáctileté školačky; během deseti dní je oslovilo 2 458 mužů s návrhy, jež se příčí třeba jen nepřímo opsat, natož citovat doslova.

Už sestřih castingu napoví dvě věci: že se tvůrci do tématu trefili, jestliže i naprostá většina hereček přiznává vlastní dětskou zkušenost s internetovými predátory včetně žádosti o panenskou moč, a že tentokrát se musí postupovat s precizní úzkostlivostí.

Psycholog, sexuolog, právník, ochranka jsou na místě, scházejí pouze zástupci sociálních platforem, na nichž si herečky vytvořily falešné profily. Architekt Jan Vlček pečlivě vybírá do ateliérových pokojíků přiléhavé rekvizity, od plyšáků po ságu Stmívání; iluze je dokonalá – a skutečně s výjimkou jediného odhaleného mikrofonu při osobní schůzce žádný z mužů filmařskou lest neprohlédl.

Tvůrci se zdají být připraveni na cokoli, přesto je hned první hovor zaskočí. „Jako by mi psal můj děda,“ glosuje herečka veterána, jenž od zálib v houbaření či rybaření skočí k nejhrubším výrazům. Lavina oplzlostí se valí ze všech tří monitorů, proložená kouzlem nechtěného, když odpudivý obraz sebeukájení završí automat: „Jak byste ohodnotili tento hovor?“

Nevěřícnost střídá trapno, jež člověk pociťuje za upocené chlapíky s absolutní ztrátou soudnosti: „Vidíš ho přes to moje velké břicho? Tak já se zase obleču, už mi začíná být zima.“ Kdykoli přehlídka penisů či zvrácených videí směřuje k jednotvárnosti až otupělosti, mají tvůrci v záloze překvapení: jak odhalení šokující totožnosti jednoho z mužů členkou štábu, tak naopak okamžik vzácné normálnosti uprostřed beznaděje, který vykolejí celé zákulisí – třebaže se zbytečnými prostřihy na výraz vlastní tváře, které si Klusák prostě nedovede odpustit.

Něco jsem tu leštil

Ale herečky, zejména Tereza Těžká, se drží skvěle. Nedovolí si ani náznak svádění, ani stopu znechucení; jejich pohotovost v rolích naivek dokonce místy rozesměje, třeba když na sdělení „Kámoška to dělá se psy“ odvětí: „A není to týrání zvířat?“ Smích vyvolá i senior, jenž nejprve přizná vnoučata a vzápětí přistižený při onanii bezelstně prohodí: „Něco jsem tu leštil.“

V síti

Česko, 2020, 100 min

Režie: Barbora Chalupová, Vít Klusák

Scénář: Barbora Chalupová, Vít Klusák

Hrají: Tereza Těžká, Anežka Pithartová, Sabina Dlouhá, Karolína Zachová, Vít Klusák, Barbora Chalupová, Barbora Potužníková, Jan Vlček
Hodnocení­: 75 %

V druhé etapě přijdou na řadu fotomontáže, v nichž nahá těla propůjčily herečkám modelky, a spolu s nimi vydírání: nejprve citové, poté hrozící zveřejněním. Třetí kapitolu představují osobní schůzky, při kterých ohromí zejména muž se ženským doprovodem a nabídkou „trojky, orgasmus zajistíme“. Nepopsatelné finále pak zařídí setkání, ve kterém podle hesla Psi se brání útokem zazní bizarní sebeobhajoba pranýřující seriál Most!.

Na účinku lehce ubírá jak sebeprezentace tvůrců v obraze, tak neustále zdůrazňovaná velkolepost projektu, zahrnujícího i knihu a „měkčí“ verzi filmu pro školy. Nicméně podstatné je, že díky nasnímanému materiálu již policie zahájila několik trestních stíhání a že se ospravedlnilo použití filmařského podrazu v užitečném boji se zlem, nikoli pro pochybnou zábavu „nachytávek“ nevinných lidí skrytou kamerou.

Rodiče by měli V síti vidět povinně, jen ať se kvůli četnosti a sugestivitě lovců připraví na to, že ještě pár dnů po návštěvě kina uvidí podezřelého úchyla na každém rohu.
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Snímek „V síti“ oživil celospolečenskou debatu o pedofilech na internetu a sociálních sítích. „Predátoři tam určitě jsou, i když ne v takovém množství, v jakém nám je to podsouváno,“ říká Martin Kožíšek z CZ.NIC, který se věnuje rizikovému chování na internetu. Jaký je rozdíl mezi sexuálními útoky na dívky a na chlapce? A čím rodiče sami vystavují své děti nebezpečí? Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

Pedofilové a predátoři, kteří na internetu zneužívají děti a mámí z nich nahé fotografie, jsou závažným problémem. Jejich počty ale nejsou podle Martina Kožíška tak vysoké, jak by se mohlo zdát. „Jako predátora si představuji někoho, kdo něco dělá dlouhodobě a opakovaně, pečlivě se chystá na lov. Nejsou to takoví ti jednorázoví pánové, strejdové a kluci, co napíší holce o nahou fotku. Predátoři jsou sociální inženýři, co umí velmi sofistikovaně lovit děti na schůzky, vydírat je a zneužívat. Těch je ale strašně málo,“ vysvětluje Kožíšek.

„Pedofilové to ve velké míře nejsou, jsou jich mezi nimi tak dvě až čtyři procenta, mnohem více útoků pochází od úplně normálních jedinců bez nějakých sexuálních úchylek,“ dodává.

Podle Kožíška je zároveň rozdíl v tom, zda se obětí útočníka stane chlapec či dívka. Zatímco u dívek je potřeba si nejprve získat jejich důvěru, chlapci často nahé snímky posílají zcela dobrovolně s příslibem jednorázové zábavy a často tak naletí falešným profilům, za kterými se většinou ukrývají homosexuálové. „Drtivá většina intimních fotek vzniká dobrovolně. Děti jsou v dobré víře největšími tvůrci dětské pornografie. Dost často posílají intimní fotky jen tak, protože to je čím dál častější součást jejich kultury seznamování,“ říká Kožíšek.

Kožíšek upozorňuje i na stále se snižující věk jak útočníků, tak obětí. „Nejčastěji útočí lidé mezi sedmnácti a třiadvaceti lety, a ten věk neustále klesá. Podobné je to i u obětí. Dříve jim bylo mezi osmnácti a devatenácti lety, dnes jsou oběťmi někdy i šesti a devítileté děti, ač na těch sociálních sítích vlastně nemají co dělat,“ vysvětluje Kožíšek.

Rodiče podle něj nemají šanci odhalit, co jejich potomci na internetu dělají. „Zapomeňme na rodičovské zámky, ty pomohou jen u malých dětí. Dospívající je umí obejít a k závadnému obsahu se dostanou,“ upozorňuje Kožíšek s tím, že rodiče sami často vystavují děti nebezpečí – když umístí jejich fotky veřejně na sociální sítě. „Rodičům bych doporučil, aby své děti prezentovali co nejméně,“ uzavírá Kožíšek.