Česká pobočka stanice HBO od pátku vysílá jeden z nejzásadnějších dokumentů, jaký byl dosud o znásilňování dětí natočený. Dva muži, kteří byli v dětství „speciální kamarádi“ Michaela Jacksona, v něm poprvé krok po kroku veřejně popisují, jak se stali dětskými milenci slavného zpěváka. Díky otevřeně intimním výpovědím pomáhají pochopit, proč dětské oběti své zneuživatele chrání a že se ve skutečnosti často dějí mnohem horší věci, než si jejich okolí dokáže představit.
Když ve Spojených státech vysílali ten dokument před dvěma týdny poprvé, bylo to, jako kdyby do americké společnosti spadla bomba. Všechna ostatní aktuální témata byla po dvou večerech, v nichž se čtyřhodinový dokument rozdělený na dvě části vysílal, odsunuta stranou. Ve snímku Leaving Neverland (Opouštění Neverlandu) si nejdříve Američané, a teď už i Češi vyslechli podrobný popis toho, co se skutečně dělo v ložnicích Michaela Jacksona.
Popisy zpěvákových sexuálních praktik jsou tak detailní, že o nich dodnes matka jednoho ze znásilňovaných hochů vůbec nechce vědět. Joy Robsonová, matka tanečníka a choreografa Wadea Robsona, přitom v dokumentu vystupuje a má v příběhu důležitou roli.
Jako matka tří malých synů jsem se i já bála, že detailní líčení konkrétního zneužívání malých chlapců nezvládnu ani vyslechnout. Některé popisy sexuálních scén mi skutečně zůstávají v hlavě i po dvou dnech. Třeba když Robson popisuje, jak se dospělý penis Michaela Jacksona špatně vtěsnával do jeho sedmiletých úst. Nebo když manažer a kameraman James Safechuck ukazuje drahé prsteny, které mu Jackson dával za obzvlášť náročné sexuální praktiky, a i po letech se mu při vzpomínce na to roztřesou ruce. [zbytek článku je dostupný pro předplatitele]
V nepřístupné části článku se píše:"Film totiž daleko přesahuje případ Michaela Jacksona. Díky tomu, jak slavný Jackson byl a jak sledované byly jeho soudní procesy, zhlédly jen ve Spojených státech dokument miliony lidí a s mezinárodními premiérami přibývají další a další. Ti všichni už navždy uvidí v sexu s dětmi to, čím skutečně je – manipulativní, nedobrovolný a násilný akt, který oběti po zbytek života hluboce deformuje, nebo je zcela zničí. Kdo si dokument pustí, navíc pochopí i to, čemu v sexuálním zneužívání dětí doteď nerozuměl.
Třeba jak těžké bylo pro rodiče všimnout si, co se s jejich syny děje. Zejména Jimmy Safechuck byl z dobré rodiny, vytoužené a jediné dítě své matky Stephanie. Ona i Joy Robsonová chtěly pro své talentované syny jen to nejlepší. Jackson věděl, že cesta k dětem vede přes jejich rodiče, a tak se ze všeho nejdřív spřátelil s nimi. Telefonoval si s matkami a postupně si u nich vybudoval důvěru. Psal dětem dopisy, jak mají úžasné rodiče a že je mají poslouchat.
„Michael byl pro mě dalším z mých dětí. Chodil k nám na návštěvu, přespával s Jimmym v pokoji a já mu prala oblečení,“ vzpomíná v dokumentu Stephanie Safechucková. „Všichni chtěli být s Michaelem a on byl s námi, chodil k nám do našeho obyčejného domu,“ uvádí.
Rodiče často spali ve vedlejších místnostech, aniž vůbec tušili, co jejich synové za dveřmi prožívají. Tolikrát se matky svých synů ptaly, dokonce i poslouchaly jejich rozhovory za dveřmi, ale nezjistily nic. Jacksonova manipulace byla silnější a zpěvák chlapce vyškolil v popírání a utajování."
(...) „Já jsem dlouho nevěděl, že to, co se mi dělo, bylo zneužívání. Myslel jsem si, že jsem to chtěl, že to bylo dobrovolné a že to je naše tajemství,“ popsal Robson.