Čteme o nich v kriminálních rubrikách. Díváme se na skandální reportáže o „úchylech“, kteří zneužívají a vraždí naše děti. Pedofil patří na šibenici. Preventivně. Stejně dřív nebo později dítěti přece ublíží. Tak je to vždycky. Anebo ne?
Věděli jste, že devět z deseti sexuálních zneužití dětí se nedopouštějí pedofilové, ale lidé, kteří mají zcela jinou psychickou poruchu? Devadesát procent pedofilů dítěti nikdy neublíží. Zbývajících deset procent si nezaslouží omluvu, ale trest. O nich se ale dnes bavit nebudeme. Jak se žije člověku, který se narodil se sexuální preferencí, kterou si nevybral a je pro něho i společnost morálně nepřijatelná? O životě a pocitech nekriminálních pedofilů jsme si povídali s Petrem K.
Za mě pár poznámek:
Petr K. má můj velký dík.
Autorka ale použila špatně dostupnou statistiku, bohužel nebude asi pravdou, že 90% pedofilů nezneužívá.
Na FB se kolem tohoto článku vedla velmi rozsáhlá diskuse, samozřejmě že se ozívali tací, kteří musí nadávat hned jak si přečetli slovo "pedofil" a přitom ani nezkusili ani je nezajímá obsah článku. Ale na druhou stranu velmi mě překvapil velký počet lidí, kteří se stavěli na naší stranu. Dalo mi to další naději, že jednou se žádný pedofil nebude muset bát říci světu, že je pedofil. I když na to bude potřeba ještě spoustu práce a času.
Pokud vím tak ta statistika o tom že 90 procent nezneužívá nemluvila o tom že 90% pedofilů ale o tom že 90% zneužití nemají na svědomí pedofilové. To je dost rozdíl, protože pedofilů je v populaci o dost méně než nepedofilů. Říct kolik procent pedofilů zneužije je skoro nemožné, vzhledem k tomu že nikdo neví přesně kolik těch pedofilů je.
Kdysi jsem to zkoušel přibližně teoreticky spočítat. Vycházel jsem z čísel počtu šetřených zneužití za rok a z předpokladu že se nejedná o opakované činy či činy téhož jedince. S délkou aktivního života a k tomu procenta pedofilů v populaci.
Tj počet šetřených osob kolem 500 za rok, předpokládejme že polovina není vůbec nahlášena (tvrzení ze sociálek) čili x2. To je 1000 případů za rok. Ale jen zlomek z toho jsou pedofilové (tj. 1/10). Aktivní délka života jedince dejme tomu 50 lét. Počet mužských pedofilů v ČR odhad sexuologů 0.5% (velmi přibližný) 25 000. Tj šance že pedofil zneužije v daném roce 1/250 tj. 0.5% po 50 letech je to 1-0.995^50.
To je ve výsledku vychází že asi 22% pedofilů za svůj život zneužije. Pokud by například těch 1000 případů bylo zneužito vždy pedofilem tak za 50 let by to znamenalo že zneužil prakticky každý.
Mimochodem pokud bychom chtěli spočítat stejně kolik procent nepedofilních mužů zneužije dítě za svůj život alespoň jednou, tak to vychází 900/4975000 tj. 0.018% za rok. Tak to vychází za 50 let na méně než 1% všech mužů.
Ty čísla jsou ovšem za předpokladu 0.5% pedofilů některé odhady mluví spíše o 1% populace tam to vychází příznivěji. Tj. že za celý život zneužije přibližně každý 10. A u nepedofilů furt přibližně 1%