Na úvodné vlákno nováčika sa to tu slušne rozbehlo a dokonca smerom, aký by som asi nečakal, rovnako s obratom, ktorý by mohol byť signálom, že sa snažíš podnety v sebe spracovávať a nie si len "fabrika" na nové argumenty podporujúce to, čo si raz nadhodil ako svoj pevný postoj. To je nakoniec jedna zo zásadných vecí, ktoré som ti počas čítania tvojich reakcií, chcel vytknúť. Trvanie na svojom postoji za každú cenu môže vypadať ako chvályhodná zásadovosť, ale väčšinou je to len ignorancia sveta okolo seba a lacná skratka vo vlastnom vývoji ako človeka. Trvať totiž na tom, že v určitých veciach mám už definitívne jasno a nič na svete ma nepresvedčí, aby som tieto postoje prehodnotil, je jednoducho len vzdanie sa svojho vývoja a prázdne prešľapovanie s vierou, že sa už nemáš čo naučiť a kam sa posunúť. V momente, keď si povieš "konečná", mal by to byť asi skôr impulz na prehodnotenie svojej vnútornej filozofie.
To neznamená, že by som sám prijímal všetko nové a oponentné voči mojím súčasným postojom a stával sa sám extrémne prelietavým v tom, čomu verím. Len som si vedomý toho, že pravda môže byť úplne niekde inde a tak sa snažím byť otvorený a vnútorne spracovávať nové podnety. Mám vybudované svoje pevné základy vlastnej životnej filozofie a na nich sa snažím stavať, ale ak sám seba presvedčím, že čokoľvek na týchto základoch vybudujem je absolútne a konečne správne, vlastne sa len vzdávam možnosti to do budúcna postaviť znovu a lepšie ...ak to tak vnútorne príjmem ako niečo, s čím sa v súčastnosti dokážem najhlbšie osobne stotožniť.
Nebudem rozvádzať svoje postoje k veciam, ktoré ste tu riešili. Bolo by to na dlho a veľa ľudí by to určite odradilo od toho to čítať. Len teda k tvojej zmienke o tom, že Marco je asi jediným človekom tu, od ktorého by si dokázal otvorene prijať to, čo sa ti snažil povedať. Sám viem, ako dokáže mladý klučina, ktorý vyjadruje morálne silné a čisté postoje (podľa môjho súčasného poznania...

Vítam ťa medzi nami, Pipo