MUDr. Antonín Brzek odpovídá:Tazatel píše:Považuji se za (převážně) heterosexuálně orientovaného muže (svobodný, bezdětný, přes 40 let). Když jsem si minulý rok na internetu přečetl, že ve staré Spartě měli dospělí muži v podstatě povinně erotické vztahy s dvanáctiletými chlapci (a že na tom fungovala společnost), začal jsem se ve městě častěji dívat po skupinkách –náctiletých chlapců a začal zjišťovat zvláštní věc: že stejně tak jako u dívek stejného věku jsem schopen říct, který z nich (či kteří z nich) mi připadá(-ají) nejroztomilejší. A tady mi přijde, že je nějaká hodně vágní hranice mezi tím, co mi přijde roztomilé a co by mi třeba mohlo přijít i erotické, k tomu se prostě přiznávám. Tj., kdybych žil ve staré Spartě, určitě bych si dokázal „vybrat objekt“ – i když nějaký vyloženě přímo pohlavní styk si vůbec neumím představit a netoužím po něm; pouze a jen si umím představit MOŽNOST vzrušení z tělesného kontaktu s chlapcem (a s dívkou stejného věku samozřejmě také). Co to je – je to nějaký druh pedofilie? „Těžko definovatelné pocity štěstí v přítomnosti dětí, snaha o kontakt s dětmi, dostat se do jejich světa, záliba v dětských knížkách, zamilování se do konkrétního dítěte, sexuální touhy po dětech už od puberty“ – tyto rysy, které se uvádějí u pedofilie, se ale domnívám, že nijak zvlášť a téměř vůbec nesplňuji, je to věc až tohoto posledního roku, kdy jsem si toho začal všímat. Nebo nad tím moc přemýšlím?
Milý příteli,
to víte, stanovit přesnou diagnosu na základě nějakého emailového textu nelze, a krom toho příroda, a tedy i člověk, je rozmanitá a spojitá. Diagnostické kategorie jsou umělé a ne každého do nich lze vměstnat.
Myslím ale, že stanovení diagnosy není to nejpodstatnější. Především musíte mít na mysli, co je v naší společnosti trestné, a tomu se vyhýbat. Jestliže jste schopen dobrého vzrušení i s dospělou ženou, tak jste na tom dobře. Doporučuji se zachovat podle toho a nějakými dalšími možnostmi, spojenými s rizikem nezákonnosti, si nelámat hlavu.
Nicméně, kdybyste pozoroval nějaký vývoj v nepříznivém směru, jako, např. že by ty tendence k nezletilcům posilovaly, pak by bylo dobré vyhledat sexuologa. Třeba byste mohl navštívit mne v ordinaci.
S pozdravy
MUDr. Antonín Brzek