http://zpravy.idnes.cz/detske-domovy-0dx-/domaci.aspx?c=A160404_103830_domaci_zt
Ministrům na stůl putuje podnět Rady vlády pro lidská práva ke sjednocení všech ústavů pro děti pod jeden resort a jejich postupné omezování. Děti mladší sedmi let by v kojeneckých ústavech a dětských domovech už neměly vyrůstat, protože podle odborníků je pro ně péče širší rodiny nebo pěstounů vždy lepší.
Pro snahu omezit dětské domovy a o co největší snahu dávat děti náhradním rodinám (širší pribuzenstvo, pěstouni,...) podporuji jednoznačně. Ale úplný zákaz? To mi přijde nereálné. Co děti bez rodiny, pěstounů je také nedostatek. Pokud má dítě nějaký zdravotní problém, o takové děti není moc zájem. Nebo se sourozenci je problém. Snáze se najde kapacita pro jednoho, než pro skupinu. Mají se sourozenci dělit? Jsem přesvědčen, že existují případy dětí, které se prostě do náhradních rodin nepovede umístit. Co pak s nimi, když by nesměli ani do ústavů?
Myslím, že by to mělo být spíš "do ústavu jedině když jsou vyčerpány všechny ostatní možnosti".
Vláda zvažuje útlum dětských domovů
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 3
- ve věku do: 11
- Kontakt: Email: [email protected]
Mobil: +420 737 739 767 - Výkřik do tmy: Navždy kamarád, nikdy láska.
- Dal: 529 poděkování
- Dostal: 370 poděkování
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 13 poděkování
- Dostal: 515 poděkování
Re: Vláda zvažuje útlum dětských domovů
Ono zcela logicky tyhle instituce vznikly právě proto, že nebyl kdo by se o některé děti postaral, kdyby bylo všude dost rodin schopných a ochotných přijmout dítě do pěstounské péče, nemusely by ani vzniknout.
Kdyby prostě jen podpořili pěstounskou péči tak nelze mít nic proti, ale bojím se že jak to už v naší zemi chodí, někdo chce prostě "škrtat" náklady..
Kdyby prostě jen podpořili pěstounskou péči tak nelze mít nic proti, ale bojím se že jak to už v naší zemi chodí, někdo chce prostě "škrtat" náklady..