Je to pár měsíců, co jsem šel poprvé vyzvednout kutíka z místní školní družin. Dostal jsem od něj instrukce, ať přijdu až ve 4, kdy družina končí, protože je tam rád. Vzhledem k vlastním zkušenostem mě to docela překvapilo a začal jsem být zvědavý, jak to tam vypadá.
Hned po vstupu na mě družina velmi zapůsobila. Je to samostatná budova s vlastní zahradou a malým hřištěm, kterému dominuje veliká venkovní trampolína. Děti v družině mohou trávit podle svého a s kým chtějí bez toho, aniž aby se museli ptát. Pokud jsou dveře do zahrady otevřené, můžou tam, protože je tam vždy někdo dospělý. A ten je tam vždycky, když je hezké počasí. O kousek dál je také velké obecní hřiště, tam už je ale třeba chodit organizovaně. Čas tam tráví děti od 6 do cca 10 let. Některé děti chodí domů sami, ale i ty často zůstávají do 3 nebo 4.
První místnost, kam jsem se šel podívat, byla dílna. Asi taková, kam jsme chodili na pracovky, jenom hezčí a upravená i pro nejmladší školáky. Její správce je jedním ze dvou mužů, kteří v družině pracují a je sympaťák od pohledu. Nevím, kam chodí na všechny nápady, ale vznikají tam fakt pěkné výrobky, naposledy třeba lampion v podobě mimoně pro svatomartinský průvod nebo velké dřevěné srdce pro mamku.
Další místnost je určená pro hraní deskových her a kreslení a hned vedle je místnost prostě pro hraní

Následuje jídelna, která se mimo čas oběda využívá také pro přípravu do školy a dělání úkolů. Můj oblíbený je "konstrukční sál", protože je plný kutíků stavících Lego, kterého jsem pohromadě ještě nikdy tolik neviděl. A nejlepší nakonec je tělocvična, kde se dá dát hrát od fotbalu po vybíjenou a občas se tam konají vedená cvičení.
Chodit do takové družiny, docela si docela dokážu představit, že bych tam trávil čas rád. České školství se má rozhodně čím inspirovat a na čem pracovat. Jo, asi jsem přišel na nové vysněné povolání