Vidím, že mnohí využili deň voľna skutočne "užitočne"
Za seba to vidím tak, že celá táto debata je vlastne iba dôsledok polovičatých "riešení" z dôb nedávno minulých (ako to už v tomto vlákne pár ľudí spomenulo). Rieši sa tu výrok, ktorý by za normálnych okolností nikho príliš nevzrušil a už vôbec by nikoho nenapadlo zaň niekoho BANovať. Z pohľadu niekoho, kto je na stránkach ČEPEKu kratšiu dobu, by som mal z celej tejto diskusie pocit, že som svedkom "lovu na bosorky". Z pohľadu niekoho, kto sa tu ale už nejaký piatok pohybuje, to vnímam tak, že Plyš, známy svojimi prešľapmi, je v nemilosti a posudzuje sa prísnejšie, ako iný, bežný užívateľ. Dostal niekoľkokrát varovanie s tým, že toho bolo skutocne príliš a kazdy ďalší pochybný výrok už bude braný s väčšou prísnosťou. Problem je v tom, že takéto varovanie prišlo už niekoľko krát, vždy po tom, ked Plyš opätovne na fórum, častejšie však na chat, prilepil nejakú nevhodnú hlášku. Často sa následne "kajal" a "sypal si na hlavu popol", sľuboval nápravu. Kto však ešte stále číta väčšinu, či vsetky príspevky na fóre (aspoň pre mňa je to stále náročnejšie) a zároveň nie je nadmieru intelektuálne zaostalý, dokáže si dať dohromady súvislosti a zistí, aké úprimné sú niektoré tieto vyznania. Môžme sa samozrejme este vždy skrývať za to, že nikde to nepodal celkom otvore a vecne, väčšinou formou narážky, viaczmyslu či metafory. Samozrejme, tiež je tu možnosť, že trpim paranoiou a som jediný, kto niečo podobné vníma. Ak vsak nie, nerozumiem, prečo sa k tomu nepostaviť čelom.
Bez obalu, ČEPEK to nie je jednotná názorová vlna. Základné názorové línie sa sice snaží určovať nejaký úvodný text, ktorý návštevník objaví pri návšteve stánok (niečo ako ústava), ale ak bežný človek má záujem sa stránkam a ich obsahu venovať, tento text si zväčša prečíta raz, niekedy možno ani to. Zatiaľčo fórum a chat sú tým priestorom, ktorý je živý a ľudia ho prechadzaju dennodenne. Z neho sa utvára aj pohľad na skutočnú nazorovú líniu užívateľov. To, čo sa zdá byť v súčasnosti touto líniou, utvarajú ľudia, ktorí najviac prispievajú na fórum a sú najviac aktívni. Ochotní venovať najviac svojho času záležitostiam okolo komunity. Už nejaký čas to vidím jednoznačne na Plyša a Asce, ktorých pohľad je na stránkach najviac vidieť a je najviac prezentovaný. Naviac práve oni, vďaka času, ktorý venujú komunite, najviac oslovujú nováčikov a vplývajú na ich základný dojem z nej a viac či menej vedome formujú ich ďalšie postoje a tiež oslovili určitú časť "starších" členov s podobným zmýšlaním. Hlavný problem vidím v tom, že názorová línia deklarovaná v úvodných sekciách stránky korešponduje stale menej s tým, čo najviac zaznieva na fóre a chate, prípadne sa prejavuje zatiaľ iba ako zákopová línia, pripravujúca pôdu pre masívnejšiu a jednoznačnejšiu prezentáciu. A aj vďaka zmienenej "práci s dorastom" sa to darí veľmi dobre.
Za seba to cítim tak, že hoci novo presadzovanú líniu nevnímam ako svoju a cítim potrebu sa voči nej ohradzovať, skutočne niesom ochotný venovať dve až X hodín denne komentovaním toho, čo sa na fóre objavuje a ja to vnímam inak. Jednoducho mám svoj život a svoj čas chcem využiť efektívnejšie. Výhrady typu, že človek by mal sám reagovať na veci, ktoré vníma ako problémové a upozorňovať na ne, vnímam aj s týmto ohľadom. Svoj čas, ktorý chcem stráviť na ČEPEKu by som totiž venoval iba tomu a to mi iba kazí chuť sa sem vôbec vracať. Už teraz to často beriem ako nemilú povinnosť.
Na záver, podobne "polovičaté" tresty pre Plyša vnímam ako nezmyselné. Bude stale ťažšie ich obhajovať a stále viac bude tých, ktorí ich budú vnímať ako šikanu. Do veľkej miery oprávnene. Je potrebné si ujasniť základnú vec. A sice, či tieto stránky fungujú a majú fungovať ako základňa pre ľudí, ktorí hľadajú určitý pohľad na kľúčové otázky v živote pedofilne orientovanej populácie, alebo ako komunita, ktorá má demokratické právo formovať a meniť svoje postoje vrátane "ústavy". Demokracia je však živná pôda pre demagógov. Ak však má ČEPEK fungovať ako zminená základňa, bude vhodné sa rázne vyhradiť voči postojom, ktoré spochybňujú "ústavu" a to konkrétnymi, tvrdými postihmi. Súčasná politika smeruje k tomu, že Plyš bude čoskoro trestaný menšími trestami aj za to, ak v jednej vete spojí slová "sex" a "dieťa" a stupňujúce sa otrasy sa budú opakovať stále častejšie a s väčšou intenzitou.