Kurz a kniha Respektovat a být respektován

Diskuze o problematice dětí.
Myš
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 10
ve věku do: 15
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
Dal: 145 poděkování
Dostal: 840 poděkování

Kurz a kniha Respektovat a být respektován

Nový příspěvek od Myš »

Kromě jedné zmínky ve vlákně reagujícím na článek, jsem nikde na fóru nenašel diskuzi o podle mě velmi hodnotné české knize a kurzu na ní založeném, Respektovat a být respektován. Přitom právě myšlenky o výchově dětí z knihy a kurzu vyplývající považuji za velmi hodnotné a mrzí mě, že stále nejsou moc rozšířené.

Z knížky jsem četl jen pár kapitol, ale je to už skoro rok, co jsem se rozhodl jet na kurz. Byl jsem z něho nadšený a ač jsem na kurz již jel seznámen s koncepty výchovy, které prezentuje, přinesl mi mnoho a stále z něj čerpám. Lektorky jsem účastí trochu překvapil, byl jsem jedním z nejmladších účastníků vůbec, moc mladých kluků na kurzy zaměřené na výchovu dětí asi nejezdí :)

O co jde?
Mnoho dospělých má za to, že je třeba mít děti hlavně rád a myslet to s nimi dobře. Ve jménu lásky a dobrých úmyslů se však někdy používají výchovné prostředky, které se neslučují s respektem a lidskou důstojností – hrozby, tresty, zesměšňování, „uplácení“ odměnami aj. Dospělí si přejí, aby se děti chovaly s respektem k druhým lidem. K tomu ale potřebují zažít samy na sobě respekt od dospělých. Nestačí, když o vzájemném respektu pouze slyší nebo jej vidí kolem sebe.

Respektovat znamená opustit mocenský, manipulativní přístup ve výchově a vzdělávání a vymezovat tolik potřebné hranice jinými, respektujícími a přitom účinnými způsoby. Ty dávají nejen „stopku“ v dané situaci, ale zejména budují něco pro další život - morálku opřenou o zvnitřněné hodnoty, podle nichž budou děti zvažovat své chování i tehdy, když na blízku nebude žádná „kontrola“.
zdroj: respektovani.com
Konkrétně se kniha i kurz zabývají třeba emocemi a důležitostí empatické reakce, tím, jak sdělovat oprávněné požadavky, rizika trestů, odměn a pochval a jakým způsobem tyto metody nahradit.
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
Plyšáček
Na trestné lavici
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 1
ve věku do: 10
Dal: 637 poděkování
Dostal: 4 poděkování

Re: Kurz a kniha Respektovat a být respektován

Nový příspěvek od Plyšáček »

Myšáku, děkuji za kvalitně zpracovanou upoutávku na klíčovou knihu o výchově.
Před pár lety jsem ji prostudoval pečlivě celou. Dle mého názoru nejlepší kniha na trhu.
Aniž bych ji v minulosti znal, podle řady jejích zásad učím intuitivně už mnoho let. Mám přeci přirozený talent pro pedagogickou činnost - svoji pedofilii. :)

Výrazněji nesouhlasím pouze s názory ohledně pochval. Nejsem sice pro pochvaly typu: "Jé, ty jsi ale krásně sjela tu klouzačku..." Oceňování namísto pochvaly, aplikované některými rodiči, je však na můj vkus někdy nedostatečně procítěné.

Kniha Respektovat a být respektován

Obrázek
odkaz a zdroj: www.pricemania.sk
 ! Zpráva od: Tým ČEPEK
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se hrubě provinil proti základním principům Československé pedofilní komunity (viz rozhodnutí administrátorského týmu). V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky nemažeme, i když si uvědomujeme, že některá prohlášení nebo příspěvky tohoto uživatele v kontextu toho, že zneužíval děti, mohou ve čtenářích vyvolávat znechucení.