České děti se budou učit programovat už od první třídy

Reakce na články z médií (tisk, rozhlas, televize, internet, ...) a diskuze o nich.
max1
Na trestné lavici
Líbí se mi: Ženy
ve věku od: 1
ve věku do: 1
Dal: 44 poděkování
Dostal: 2 poděkování

České děti se budou učit programovat už od první třídy

Nový příspěvek od max1 »

Bol by som velmi nerad ak by tie deti buducnu zneužily svoje dovednosti s programovanim na ilegalne činnosti okradanie atd...
Bol by som rad ak svoj talent využivaly vo vedeckych oblastiach ktore budu dobre zaplatene a nemuseli hladat ine cesty ako si zarobit. Potom tento projekt ma zmysel ale musi byt dobre vedeny nie len s technickej oblasti ale aj tej etickej vychove...

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/ceske-deti-se-budou-ucit-programovat-uz-od-prvni-tridy-rozpo/r~59384f7e700d11e5b440002590604f2e/
Naposledy upravil(a) Marco Freeman dne pondělí 12. 10. 2015, 17:19:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Z nadpisu odstraněna tečka.
asce
Na trestné lavici
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 4
ve věku do: 13
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Ascendent:
Padáme dolů ač stoupáme výš,
zítra buď zhasneš nebo uhoříš...
Descendent:
Za nepřekonatelným mořem, tam za vlnkou poslední, lásko, jak je ti...
Dal: 91 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: České děti se budou učit programovat už od první třídy.

Nový příspěvek od asce »

max1 píše:Bol by som velmi nerad ak by tie deti buducnu zneužily svoje dovednosti s programovanim na ilegalne činnosti okradanie atd...
Bol by som rad ak svoj talent využivaly vo vedeckych oblastiach ktore budu dobre zaplatene a nemuseli hladat ine cesty ako si zarobit. Potom tento projekt ma zmysel ale musi byt dobre vedeny nie len s technickej oblasti ale aj tej etickej vychove...
No, jelikož svého času začínaly děti v první třídě matematiku teorií množin a měl jsem možnost to pozorovat jako příbuzný těch nebohých školáků a později jsem tyto děti učil na sš, měl bych k takovým novinkám značně rezervovaný přístup.
Jak to bylo tenkrát s tou teorií množin?
a) Úžasný nápad, velmi přínosný - pro mimořádně talentované děti. Katastrofa pro ostatní.
b) Učili to lidé, kteří o tom sami neměli ponětí - k čemu to je a co je cílem. Tedy se k žádnému cíli ani nemohli dobrat.
c) Celkové matematické dovednosti dětí klesly. Neuměly samozřejmě ani tu teorii, ani to, k čemu vlasně měla být základem, předstupněm. Jestliže 100 g vlašského salátu tehdy stálo 3 Kčs, dle dětí 200 g mohlo stát naprosto libovolně mezi 0 a 30 Kčs. Myslím, že ani později po různých modifikacích se toto už nepodařilo dohnat. Stále děti nepoužívají logickou úvahu.
d) Když se to spustilo, nebylo žádné materiální ani personální zázemí, aby to mohlo být úspěšné. Počínajíc pomůckami, pracovními sešity,... konče již jednou zmíněnými vyučujícími.
e) Nebylo to provázáno do ostatních předmětů. Takže v matematice se pak věci potřebné pro fyziku a chemii učily později a jinou metodou.

Obávám se tedy, že si nějaký úředník přečetl statistiku, že programátoři se nejsnáze uplatní na trhu práce a už sepisuje žádost o dotaci z EU... Rád bych se mýlil, že půjde o další blamáž a odvedení dětí od skutečného učení, kterého je na dnešních školách stále méně (na úkor nesmyslných projektů).
 ! Zpráva od: Marco Freeman
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se jeho chování neslučovalo se základními principy Československé pedofilní komunity, viz ZDE. V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky zablokovaných uživatelů nemažeme.
max1
Na trestné lavici

Nový příspěvek od max1 »

Ano sučasnej dobe sa veselo pišu rôzne projekty ktore nemaju ani hlavu ani petu.
No ja stale dufam že sa niečo už konečne podari dotiahnut do konca ukončenim vysokej školy.
Proste podporovat deti v tejto oblasti.

Prostriedky aj materialne zabezpečenie sučasnej dobe už je dostupne vyučovat programovanie by maly ITčkari s ludskym pristupom. Ja som začal vyučovat 4 ročne deti pred xy rokmi na pc tak že ich to aj bavilo že niečo tvorily s čim sa mohly pochvalit ostatnym. Proste motivaciov ta je dôležita potom to aj tie deti bavy ked vydia zmysel svojej prace.
Minulost bola v tomto otrasna nepodporovaly sa deti rodičov ktory maly iny nazor ako strana.
Proste nemohly študovat čo ich bavilo na vysokych školach tymto dost talentov pochovaly kvôly ideologi pomste a kontroly. Preto by bolo dobre podporovat projekty ktore maju zmysel a niesu zamerane len na zlodejinu predraženimy a fiktivnymi aktivitami.
asce
Na trestné lavici
Descendent:

Nový příspěvek od asce »

max1 píše:Preto by bolo dobre podporovat projekty ktore maju zmysel a niesu zamerane len na zlodejinu predraženimy a fiktivnymi aktivitami.
Souhlasím - ale jak takový projekt poznat? A jak případně zabezpečit jeho potřeby reálně a ne jen fiktivně "na papíru", aby se mohlo podat hlášení a zinkasovat ty EU peníze?
Např. typický programátor je přesný opak ideálu učitele (nerd x trpělivý a neznalým nakloněný). Čest výjimkám. Ale my se nebavíme o výjimkách, ale o tom, že by to mělo být masové. To jen jedno z mnohých úskalí. Takže se obávám, že by to učili "vyškolení" učitelé - a jsme přesně tam, kde před lety ta teorie množin...
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se jeho chování neslučovalo se základními principy Československé pedofilní komunity, viz ZDE. V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky zablokovaných uživatelů nemažeme.
max1
Na trestné lavici

Nový příspěvek od max1 »

Vyškoleny byt musi bohužial znaly bez školy sa nedostane tam kde by pomohol...
Idealne by bolo vtomo pripade nejake centrum kde dostanu šancu učit aj bez vysokoškolskeho diplomu. No bohužial je realita taka že na zlakladnych školach sa človek bez patričneho titulu nedostane.

Rozlyšovat projekty je obtiažne ako si už pisal všetko zaleži od toho tymu ludi.
Jednorozec
Registrovaný uživatel
ve věku od: 9
ve věku do: 30
Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
Dal: 11 poděkování
Dostal: 496 poděkování

Re: České děti se budou učit programovat už od první třídy

Nový příspěvek od Jednorozec »

Ad programovéní od první třídy:
Kdysi dávno před desítkami let programoval kde jaký školák, středoškolák a vysokoškolák. Byla to doba po tzv sametové revoluci a počítače byly IN,Bylo to něco nového zajímavého. Trvalo to řadu roků. Teď máme rok 2015 a lidi se najednou neumí o počítače starat, sami si je opravit, natož něco naprogramovat. Lidi je umějí už jen používat. A co hůř i to používání má tendenci se stále zjednodušovat až po "matlání prstem po obrazovce".
Zatímco dříve bylo k dispozici spousta lidí na pozice správců sítí/informační techniky, každý druhý student si sám skládal PC, Kdekdo programoval aplikace do školy či nadoma, teď je najednou problém někoho takového najít!....

Jinak to co se jako programování pro děti v první třídě používá je většinou forma hry procvičující základní algoritmy, je otázka nakolik jim to někdy ke skutečnému programování napomůže.
Forst Jan
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 3
ve věku do: 11
Kontakt: Email: [email protected]
Mobil: +420 737 739 767
Výkřik do tmy: Navždy kamarád, nikdy láska.
Dal: 529 poděkování
Dostal: 370 poděkování

Nový příspěvek od Forst Jan »

Účelem není vychovat všechny děti na programátory. Ale programování učí logické myšlení, algoritmizaci a podobné věci, které pak děti pomohou v ostatních oborech a předmětech.
Děkuji
asce
Na trestné lavici
Descendent:

Nový příspěvek od asce »

Forst Jan píše:Účelem není vychovat všechny děti na programátory. Ale programování učí logické myšlení, algoritmizaci a podobné věci, které pak děti pomohou v ostatních oborech a předmětech.
Jene, dnes mě fakt nebudeš mít rád - zase ti totiž budu oponovat.

Mnoho let se živím jako programátor. Sám jsem naprogramoval mimo jiné rozsáhlý informační systém, svého času i docela rozšířený. Velmi oblíbený jeho obsluhami. Neoblíbený těmi, co rozhodují, protože jsem nedával úplatky (tolik k vysvětlení sousloví "svého času"). Nikdy jsem k tomu nepotřeboval žádné vývojové diagramy ani podobné věci, které se začínajícím programátorům prezentují jako bible. Začal jsem důkladným rozhovorem a zejména pak rozborem tohoto rozhovoru, s budoucími obsluhami. Co chtějí, aby systém uměl a jaké mají asi přibližné představy o jeho ovládání. Začal jsem tedy GUI a z toho mi vyplynulo, jak má vypadat vlastní jádro aplikace. Vývojové diagramy, algoritmizace, apod. učí sice logickému uvažování, ale jen jednomu velmi specifickému druhu takového uvažování, které dokonce často nenalezne uplatnění ani ve vlastním programování, natož v jiných disciplínách. To bych řekl, že větší význam pro rozvoj logického myšlení má matematika - kdyby ji ovšem uměl někdo učit (opět vzdávám hold čestným výjimkám).
Forst Jan
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 3
ve věku do: 11
Kontakt: Email: [email protected]
Mobil: +420 737 739 767
Výkřik do tmy: Navždy kamarád, nikdy láska.
Dal: 529 poděkování
Dostal: 370 poděkování

Nový příspěvek od Forst Jan »

Asce, oponuješ mi, ale oponuješ mi neuměle.
Nikde jsem neříkal, že si programátor musí psát nějaký vývojový diagram, ale nemůžeš popřít, že nějakou představu v hlavě jak jednotlivé součásti toho programu spolu komunikují, co je potřeba udělat když uživatel zmáčkne tamto tlačítko, co se stane, když támhle ten přepínač bude nastavenej takhle,... To že jsi to měl v hlavě je jedna věc, ale kdyby jsi to hodil na papír, tak on by to v podstatě ten vývojový diagram byl...
To o čem mluvím je učení, jak velký problém řešit pomocí pár základních operací. Vždyť program je jen víceméně obrovská hromada přiřazení, podmínek a cyklů, nic víc. A přesto jen pomocí těhle tří věcí dokáže programátor napsat úžasné programy.
Říkáš, že nejvíc pomáhá matematika. Jenže matematika a programování je hodně to samé. Na začátku se naučíš sečtení dvou číslic 0-9 a co je sčítání dvou čísel než jen "program plný cyklů, podmínek a sčítání dvou číslic." a tak dál. Co učí matematika? Řešení složitých problémů pomocí základních operací. Nepřipomíná ti to něco? ;)
Děkuji
asce
Na trestné lavici
Descendent:

Nový příspěvek od asce »

Forst Jan píše:Asce, oponuješ mi, ale oponuješ mi neuměle.
Nikde jsem neříkal, že si programátor musí psát nějaký vývojový diagram, ale nemůžeš popřít, že nějakou představu v hlavě jak jednotlivé součásti toho programu spolu komunikují, co je potřeba udělat když uživatel zmáčkne tamto tlačítko, co se stane, když támhle ten přepínač bude nastavenej takhle,... To že jsi to měl v hlavě je jedna věc, ale kdyby jsi to hodil na papír, tak on by to v podstatě ten vývojový diagram byl...
To o čem mluvím je učení, jak velký problém řešit pomocí pár základních operací. Vždyť program je jen víceméně obrovská hromada přiřazení, podmínek a cyklů, nic víc. A přesto jen pomocí těhle tří věcí dokáže programátor napsat úžasné programy.
Říkáš, že nejvíc pomáhá matematika. Jenže matematika a programování je hodně to samé. Na začátku se naučíš sečtení dvou číslic 0-9 a co je sčítání dvou čísel než jen "program plný cyklů, podmínek a sčítání dvou číslic." a tak dál. Co učí matematika? Řešení složitých problémů pomocí základních operací. Nepřipomíná ti to něco? ;)
Jene, myslím, že jsme zde ve sporu jen částečně.

Nejprve ke mně. Naznačoval jsem, že se mi osvědčilo nejprve udělat to, čemu rozumí budoucí uživatelé. Tedy nasimuloval jsem jim - podle rozhovoru s nimi - jak bude aplikace VYPADAT až ji budou mít za úkol ovládat. Tedy ukázal jsem jim i ty "čudlíky", které budou mačkat, logiku práce, apod. A teprve potom jsem začal něco programovat. Ty "čudlíky" mě pak samy směrovaly, co s čím má být kde provázáno a jak to "uvnitř" má být uspořádáno. Samozřejmě, tak jak to zde popisuji, je to šíleně zjednodušené. Např. o spoustě věcí, třeba provázanosti na okolní informační systémy, nemá běžná obsluha ani potuchy...

Já také NETVRDÍM, že to programování v první třídě bude k ničemu. Já se jen OBÁVÁM aby nebylo k ničemu. A přirovnal jsem to k dřívějšímu zavádění množin, ze kterého jako matematik jsem byl nadšený, ale jako příbuzný a později učitel přebírající takto učené děti, doslova otřesen. Navíc mi vadí, že se navrhuje nový systém, jak učit děti logice, když ten stávající (matematika) není dosud řádně zvládnut.
Teenbl
Líbí se mi: Chlapci a muži
ve věku od: 13
ve věku do: 25
Dal: 291 poděkování
Dostal: 513 poděkování

Nový příspěvek od Teenbl »

K takovému nápadu jsem velmi kritický. Podle mě k ničemu moc dobrému nepovede a to hned z několika důvodů. Připadá mi to brzy, spíš bych rozšířil množství hodin ve vyšších ročnících studia a klidně i o to programování. I když pokud by to bylo dobrou zábavnou formou, tak by to přímo vadit nemuselo. Osobně ale mám z jakýkoliv projektů z strany ministerstva školství ve vztahu k informatice na školách celkem obavu. Stačí si jen vzpomenout na projekt Internet do škol, který lze označit za velmi nepovedený a tak trochu tunel na státní peníze. viz.
http://www.lupa.cz/clanky/kostlivec-internetu-do-skol-znovu-vypadl-ze-skrine/
Nehledě na to, že si nedovedu představit, kde chtějí sebrat dost kvalifikovaných učitelů v tomto oboru, Navíc vím, jak vypadá výuka už teď té běžné informatiky a jak vypadá výuka "programování" na mnohých středních školách, a proto bych spíš uvítal kdyby se podobné snahy moc neobjevovaly.
Jednorozec
Registrovaný uživatel
ve věku od: 9
Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
Dal: 11 poděkování
Dostal: 496 poděkování

Nový příspěvek od Jednorozec »

Dost kvalifikovaných učitelů seženeš v pohodě, to co se učí není nic složitého. Představ si jen něco jako jednoduchý cyklus či plnění složitějšího úkolu pomocí jednoduchých činností a k to mu nějaké jednoduché rozhodování. Každopádně si taky nemyslím že by to bylo až tak přínosné u malých dětí.

Na nás svého času třeba skoušeli v matematice množiny. popravdě jsem je "použil" až na vysoké :0)
Teenbl
Líbí se mi: Chlapci a muži
ve věku od: 13
ve věku do: 25
Dal: 291 poděkování
Dostal: 513 poděkování

Nový příspěvek od Teenbl »

No pro ty první třídy možná, ale jestli jsem to správně pochopil z článku, tak ministerstvu jde o celkové rozšíření výuky programování v rámci celého studia na zš, je tam zmíněna například i tvorba webovek, zaklady programovacích jazyků, na to schopné učitele neseženeš ani pro střední školy s odborným zaměřením
I9II
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 6
Dal: 42 poděkování
Dostal: 35 poděkování

Nový příspěvek od I9II »

Pro ty ktere fascinuje automatizace super.
Naucit se asi na tom da abstraktni mysleni a navyk na presnost vyrokove logiky. Mozna to i bude zajimava hracka pro stupidni zs "informatiky" a uroven vyuky tim stoupne, kdo vi :)
Jen tak premyslim, ze kdyby ucitele podporovali kreativitu deti, npr. by stahovali ruzne vychytavky a deti by si mohli dokupovat moduly typu jerab na zdvyh objektu rizeny z pocitace(deti by prirazovali akce klavesam "nahoru", "dolu", atp) a vse by se muselo naucit dite zprovoznit samo, tak by to bylo velmi zajimave.
Myslim ale ze ucitele veskerou kreativitu uplne zabiji a i z jinych duvodu to bude spise pro deti otrava :D Ale kdo vi.
Tori
Registrovaný uživatel
ve věku do: 15
Dal: 37 poděkování
Dostal: 22 poděkování

Nový příspěvek od Tori »

Prej si osvojí nanejvýš základní dovednosti - tvorba tabulek, textu atd. Ve škole jsem se naučil hrát akorát CSko a Starcraft, tak nevím no... Ty důležité věci jsem se musel naučit sám.
Pokud to ovšem alespoň někdo myslí trochu vážně a jeho snaha je, aby člověk rozumněl pc a nemusel z něho nutně být programátor, tak jen do toho. Podle článku jsem to tak pochopil.