Ne, odstřelit se nemá, to určitě ne, ale jak píšeš, měl by svých činů litovat a s tím souvisí i to, že se za ně omluví, nikoliv, že bude říkat, že nám nikdy ve svých článcích a příspěvcích nelhal. Ano, zážitky s Terezkou, které nám popisoval byly opravdu pravdivé, jenže zatajil některé jiné a celkově budil dojem, že je nekriminálním pedofilem. Zatajováním některých věcí za účelem vytvoření dojmu, že je něco jinak než tomu je ve skutečnosti považuji za lež. Oklamával nás tím a mezi klamáním a lží nevidím žádný rozdíl. Ostatně mám dojem, že lež je v překladu do slovenštiny klamárstvo.VANAX píše: Zlyhal. No a čo? Má sa snáď teraz obesiť? Neučí katolícka cirkev, že všetko je možné odpustiť, ak človek úprimne oľutuje a napraví sa?
Co se týče mě, také mi chybí omluva za to, že nás klamal celou tu dobu. Velmi mě tím zklamal (a nikoliv poprvé, ve srovnání s tím, jak mě zlamal už v minulosti je však toto milonkrát větší zklamání) a ztratil tím i ten zbytek důvěry co ve mě k němu zůstal a jen tak si jí zpět asi nezíská. Nodsuzuji ho, věřím, že se napraví a dokáže své jednání odčinit (což už vlastně tak trochu udělal tím, že se snažil minimalizovat škody které napáchal a snažil se pomáhat jiným). Nevím, zda je alibistický či nikoliv, ale to co píše, že aktivity pro komunitu dělal proto, aby jiní nebyli vrženi do situace do které se dostal a selhal v ní, může být účelové tvrzení a tato aktivita mohla sloužit právě jako příprava na odhalení -> připravoval si polehčující okolnosti. Netvrdím, že tomu tak je, ale do hlavy mu nevidím a prostě si nemohu pomoci a musím počítat i s tím, že takto nad tím mohl přemýšlet. Je i možné, že jeho motivem bylo obojí najednou, ani to není nemožné. Jelikož jsem po vyplynutí tohoto případu na povrch zjistil, že vlastně celou dobu co ho znám mě oklamával, tak trochu mám podezření, že nás může klamat i v tomto. Nicméně to nevím a v souvislosti s tím, že u mě ztratil důvěru mi to prostě v hlavě leží. Zkrátka by mi bylo milejší, kdyby už od začátku přiznal co udělal aspoň při osobním rozhovoru, kterých se mnou neměl zrovna nejméně, dost často jsme se spolu scházeli. Možná by ale udělal nejlépe, kdyby se po tom všem co se stalo trochu zastavil, napsal nám, že se chvíli odmlčí a sám šel na policii přiznat své činy. Možná by pak dostal jen podmíněný trest. Ale možná je možná a kdyby je kdyby, sám vlastně nevím, jak bych se zachoval v jeho situaci. Když nad tím přemýšlím, říkám si, že bych asi nebyl tak aktivní jako on a asi bych byl daleko pokornější v projevu na internetu. Sebevědomí které z jeho textů vyzařuje se mi zdá dost nepochopitelné.
Ale konec konců mu nemohu upřít, že tím některým lidem pomohl a patří mu za takové aktivity díky, které mu tu lidé vyjadřují a docela chápu, že to dělají právě teď, Flarnytryl potřebuje povzbudit a cítit, že má v někom oporu.
Moc rád bych mu odpustil, ale zatím to prostě nedokážu když vidím, že ani neumí napsat "Kluci, promiňte mi to." Prostě bych raději, kdybych tu viděl téma "Flarnytrylova omluva za to, co se stalo" než nějaké vyjádření, které na první přečtení zní jako obhajoba, ta je na místě u toho soudu, ne tady. Ale těžko říct jestli bych mu pak odpustil s klidem, dost mě to všechno zasáhlo. Nadruhou stranu vím, že ze psaného projevu nelze vysledovat jak se ten člověk cítí, jako je tomu při osobním rozhovoru.
Vlastně i já tak troch dlužím omluvu jemu, nepodařilo se mi uskutečnit schůzku s ním, za účelem vyříkání si některých sporů z minulosti. Nestačil jsem mu ani napsat dopis do vazby jak jsem původně plánoval. Proto se mu tímto omlouvám a doufám, že mu někdo tento příspěvek pošlete.
Mám z toho všeho spíš negativní pocity, ikdyž celkově jsou to pocity smíšené. Vězení mu rozhodně nepřeji, ikdyž vím, že si trest zaslouží. Je mi z toho všeho smutno a dost chápu jak Kasze tak MR_Xguarda, že sem napsali příspěvky kritické, však oba již také mají na komunitě své zásluhy, které Flarnytryl tak trochu pošlapal a snížil hodnotu nejen svých textů, ale v očích veřejnosti i všeho, co tu děláme my všichni. To zase asi nechápe VANAX, který je Flarnytrylovi zavázán a moc ještě pro tu komunitu neudělal. Možná by to také vnímal trochu jinak, kdyby pro komunitu dělal několik let spoustu práce a pak by jeho práce dostala takovouto ránu. Není se co divit Kaszovi, který riskoval a sešel se s novináři a napsal spoustu textů, myslím si, že má tak trochu právo se zlobit, když vidí, že Flarnytryl snížil hodnotu výsledků, které tento Kaszův risk a práce přinesli. Ale aspoň trochu naděje vidím, když Flarnytryl píše, že ho tato situace trápí. Jen prostě trochu zapřít sám sebe a vyslovit tu omluvu a nemusela tu ta kritika být.
Původně jsem se k tomu moc nechtěl vyjadřovat, protože jsem z toho byl naštvaný, přišlo mi na první přečtení, že se Flarnytryl opravdu snaží spíš očistit od viny a svalit jí na Terezku a na ty všechny okolnosti a přijde mi, že se chce spíš pochválit za vše dobré co kdy udělal. Nechtěl jsem, abych zase byl za toho zlého, kdo kritizuje a nedokáže ocenit práci jiných. Já jí ocenit dokážu, ale pořád tu práci zastiňuje ta černá kaňka, která přitahuje mou pozornost a nedovolí mi podívat se na to, co mohu chválit. Flarnytryl nemyslel na to, jak může Terezce přivodit špatné následky svými činy, nemyslel vlastně ani na to, že po takovém deliktu jeho působení v komunitě může způsobit více škody než užitku. To mi také dost leží v žaludku a mám pocit, že mu to došlo až po tom provalení celé záležitosti.
Tak abych to shrnul. Nedokážu ještě Flarnytrylovi odpustit a nedokážu ho chválit v tuto chvíli, ikdyž bych chtěl odpustit a chtěl bych, aby mi v tom chválení nic nebránilo. Bude to asi chvíli trvat než to celé strávím a vzpamatuji se z toho zjištění, že jsem byl oklamán. Nehodlám soudit, nemám na to právo a vlastně ani důvod. Jen doufám, že holčičky z toho nebudou mít negativní následky a Flarnytryl si uvědomí své chyby a napraví co se dá. Neotáčím se k němu zády a nezavrhuji ho. Všichni děláme chyby a Flarnytryl má pravdu, že někteří z nás nedopadli stejně jen díky náhodě, to platí totiž i o mně. Proto dokážu pochopit jak to mohl udělat. To ale nemění nic na tom, že by se měl spíše omluvit, než hájit.