Priamy odkaz: https://a-static.projektn.sk/2015/09/TBEN7485-1000x670.jpg
Zdroj: https://dennikn.sk/239456/pochod-proti-islamizacii-a-koncert-vyzva-k-ludskosti-fotogaleria/
Aktuálne dosť vyhrotená téma a mne nedá k tomu nepovedať pár slov.
Touto témou som už vyslovene unavený, ale ešte viac postojom mnohých, človek by povedal, že normálnych, inak slušných ľudí, nepodobných tomu na obrázku. Neznepokojuje ma názor, že všetkých tých utečencov tu predsa nemôžme nechať trvalo žiť, že nemôžeme prijímať každého, kto sa rozhodne sa v Európe usadiť. Znepokojujú ma postoje neznášanlivosti, xenofóbie, pomýlené chápanie reality a prevracanie základných princípov ľudskosti. Všetky tieto veci sa postupne šíria s prispením mnohých médií, ktoré vidia možnosť ako pritiahnuť ľudí. A nenávisť, tá dokáže spájať ľudí neskutočne efektívne.
Ukážte ľuďom nepriateľa, neustále opakujte, aký je zákerný, čo všetko na nás chystá a všetky jeho činy propagandisticky vysvetľujte spôsobom, že je to len ďalší dôkaz toho, aký je zákerný a zlý ...a ono veľa ľudí opustí vlastný rozum a nechá sa vtiahnuť do sveta argumentov, ktoré by normálne považoval za primitívne, nelogické a nebezpečné. Veď nenávidieť je tak jednoduché a ten pocit, keď si môžte so známymi spoločne zanadávať a precítiť ten pocit náhleho vzájomného súznenia...
V ľuďoch ako sme my náhle prestávame vidieť ľudí, ale vidíme iba tých, ktorí nám chcú ubližovať, sú sebeckí, zákerní, nevďační, chamtiví a zlí a takých tu naozaj nepotrebujeme ...nechceme. Dajte ľuďom nepriateľa a jednoduché riešenia a máte armádu oddaných. Pridajte k tomu pocit vlastnej výnimočnosti, presvedčenie, že mi sme predsa lepší než nejaký vandrák kto vie odkiaľ a ono sa to začne veľmi nápadne podobať niečomu, čo tu funguje už dlho, ale z nejakého dôvodu sme pred tým mali pocit, že je to zlé a smiali sme sa na tom. Princípy nacistického Nemecka, neonacistov, to všetko sme mali v hlavách vyjasnené ...a náhle sme ochotní ísť do sprievodov s týmito ľuďmi, užívať si pocit spojenectva a zbližovať sa tými, ktorých myslenie sme vždy považovali za pomýlené a scestné. Čo sa zmenilo? Oni sú stále rovnakí, to len my sa im začíname podobať. Preberáme ich hodnoty, ich spôsob uvažovania a hoci to ešte odmietame, začíname im lepšie rozumieť, lepšie ich chápať, približovať a im.
"Cítime ohrozenie našej civilizácie, našich hodnôt, nášho sveta, pretože tí čo k nám prichádzajú, ho prichádzajú zničiť a vykoreniť." A je našou povinnosťou brániť naše hodnoty. Ale teraz je namieste si pripomenúť, aké tie hodnoty vlastne sú a či im ešte stále veríme. Spohodlneli sme, viac než morálne hodnoty nás zaujíma náš vlastný blahobyt, veríme ľuďom, ktorí šíria nenávisť a vysvetľujú svet jednoducho a účelovo, stále ťažšie dokážeme formulovať svoje vlastné myšlienky a len preberáme tie, ktoré sú najviac počuť. Ak je to tak, nie som si istý, či toto naozaj stojí za to, aby sme to bránili.
V utečencoch vidím obyčajných ľudí, ktorí hľadajú lepší život. Nie sú lepší ani horší ako my, niektorí utekajú pred vojnou, iní len hľadajú miesto, kde by sa im žilo ľahšie. To neznamená že sem prišli, aby dostávali príspevky a nič nerobili. Boli časy, keď aj naši predkovia hromadne odchádzali do sveta za lepším životom. Aby tvrdo pracovali a vydobyli si lepší život, aby utiekli pred prenasledovaním.
Nehľadám dôvody k tomu, aby som ich nenávidel, snažím sa im porozumieť. Ak to je v mojich silách, pomôcť im v rámci svojich možností. A povedať, že my tie možnosti nemáme je len alibistické klišé, rovnako ako postoj, že nie sme povinní nikomu pomáhať. Nie sme povinní nikomu pomáhať a riešiť len sami seba, ale potom prosím venujme chvíľku zamysleniu, aké hodnoty v nás ešte zostali a či sme na ne hrdí...