Potlačená sexualita a tělesné potíže? (Tony)

Diskuze k dotazům zaslaným do naší Poradny. Chcete-li se sami na něco otázat odborníků či zdejších členů, navštivte prosím formulář na našem webu - www.pedofilie-info.cz/vlozit-dotaz-do-poradny/.
Tony

Potlačená sexualita a tělesné potíže? (Tony)

Nový příspěvek od Tony »

Potlačená sexualita a tělesné potíže? - dotaz v poradně
Tony píše:Dobrý den, bude mi 24 let a svou pedofilii jsem zde na webu řešil před pár lety. Rád bych se odborníků zeptal na zkušenosti, zda může souviset s tělesnými nemocemi.

Dospívání jsem prožíval jako velký stres, měl jsem možná skryté deprese a asi v 17 letech se problémy začaly projevovat na tělesné úrovni, hlavně jako neustálá únava a potíže s trávením. Během let jsem prodělal hotovou lékařskou odysseu, ale nenašli mi žádnou nemoc, problémy jsou jen funkční. Byly období, kdy jsem na tom byl lépe, ale dlouhodobě se cítím stále hůř. Jsem hrozně podvyživený, spadl jsem až na 50 kg při výšce 185 cm, nemám energii, stále nevolnosti po jídle, nic nezvládám. Úplně jsem ztratil libido, jsem 4. měsíc bez masturbace. Mám deprese a nevím, jak dál. Psycholožka je přesvědčená, že sexuální (životní) energii potlačuji a obracím proti sobě. Prý se chci podvědomě vyhladovět. Mám špatné vztahy s kamarády i v rodině, žádný blízký, neumím se otevřít.

O pedofilii jako možné příčině tělesných potíží jsem dříve nepřemýšlel. Máte zkušenosti s tím, že může člověka tak tělesně zničit, když se nevyrovná se sexualitou? Jak se mám z takových potíží vyhrabat? Dá se nějak najít ta energie, kterou jsem cítil naposledy snad před 10 lety?
MUDr. Antonín Brzek odpovídá:

Milý příteli,

Vznik tělesných potíží v důsledku nepřijetí pravdy o sobě, ve Vašem případě nepřijetí skutečnosti, že jste pedofil, není nijak vzácné.

Je z toho jediná cesta: Tuto skutečnost přijmout, přestat se za ni odsuzovat. Naopak, mít sám sebe jako pedofila rád, a úsilí zaměřit na to, jak i s tímto hendikepem dokázat žít v souladu se zákonem. Vzdor tomuto hendikepu nacházet důvody pro radost ze života.

Psycholožku máte, tak Vám, doufám, na této cestě pomůže.

MUDr. Antonín Brzek

Myš odpovídá:

Zdravím, Tony,

psychické a fyzické problémy jsou velmi provázané a je třeba najít jejich příčinu. Příčinu u Vás jste podle mě popsal – nepřijetí sebe sama. Co s tím? Sebepřijetí a vnitřní klid je něco, co se odehrává pouze pouze ve Vás, nikdo jiný než Vy sám Vás do toho stavu nedostane. Avšak pro většinu lidí jsou přátelské vztahy jak s dětmi, tak dospělými velmi nápomocné v tom, jak se cítí sami o sobě.

Každý člověk je v něčem dobrý, má kladné stránky, a když tyto věci kultivuje, ty správné přátele si najde. A dobrý přítel může být velkým pomocníkem s sebepřijetí. Je třeba si přiznat svoji situaci a hledat cesty, kterých víte, že jste schopný – začít postupně znovu komunikovat s rodinou, najít si zálibu, realizovat se v dobrovolnické činnosti… To jsou věci, které by Vám mohli pomoci začít se o sobě lépe cítit a také navázat dobré vztahy s okolím. Co se otevřenosti týče, to je také jedna z věcí, která jde trénovat – nejdřív je dobré začít na sobě. Přijímat své pocity a emoce takové, jaké jsou, a pak je přímo, upřímně reprodukovat třeba Vaší psycholožce.

Možná byste se mohl také zeptat sám sebe na otázku „Proč je tak špatné být pedofil?“ a přijít na to, co je pro Vás ten hlavní a konkrétní důvod nepřijetí sama sebe. Když se pak na ten důvod podíváte, možná zjistíte, že na něj dá dívat ještě z jiného pohledu. Zkuste si najít důkazy, proč ten důvod není úplně platný (např. důvodu „jako pedofil jsem odsouzen k samotě“ lze oponovat tím, že jsou lidé, kteří Vás přijmout a budou mít rádi takového jaký jste, ne proto na co jste, že je stále možné mít přátelské vztahy s dětmi, které Vám budou přinášet dobrý pocit a emoční naplnění, že stejně jako někteří z tohoto fóra můžete najít někoho, s kým budete schopen prožívat fungující vztah…). To bylo jenom pár nápadů, které mě právě proběhli hlavou.

Ať jdete svoji cestou s hlavou vztyčenou
Myš