Petr Kasz odpovídá:Lucie píše:Dobrý den, jmenuju se Lucie, je mi 25 let. V dětství jsem si „hrála na doktora“ se svým strýcem, který mě hlídal, protože jsem nechodila do školky. Potom mi došlo, že není něco v pořádku, začal mi být už jen kontakt s ním nepříjemný, ale on byl stále dotěrný a „slizký“. Už jsem se ale nedala. Tyto vzpomínky jsem vytěsnila z paměti. Poslední dobou si však začínám vybavovat spoustu událostí ze svého dětství, dospívání a minulosti.
Byla jsem na návštěvě u babičky, kde bydlí i on a ještě rodina mého druhého strejdy. V tom rodinném domě bydlí i mé tři malé sestřenky. Pohledy a reakce na strýce, co si se mnou „hrál v dětství doktora“ byly jasné ( odpor, odstup, odsekávání, zhnusení) Asi chápete, že se mi z toho moc dobře nespí.
Včera se mnou navázal kontakt na fb. Nejdříve mi komentoval album, které jsem tam vložila a tak mi to nedalo a poslala jsem mu odkaz na vaše stránky.
Dále přeposílám konverzaci na fb:
http://www.pedofilie-info.cz
koukam že se nam holka nudi
maš napečene cujrovi na vanoce.
aby ses ty nahodou nenudil za katrem
dej si pozor a radši si to pořádne přečti
máš poslední šanci
a už to nekomentuj
to viš ja tu jsem proto že vas holky hledam,
tak ještě jednou… přečti si to!
čau
a neser
já už si na doktory nehraju!
a ani žádná jiná holčička si s tebou hrát nebude… to si
piš!
hezky studuj!
nechcesemně studovat.
to je pak tvuj problém
zatím uvidíme se v sobotu!!!
no to ja budu doma
Já vím asi to takhle řešit nemám… ale jak? V sobotu jedu k
babičce a jsem odhodlaná mu to říct do očí… Ale jak?
Milá Lucie,
děkujeme za dotaz v poradně. Váš strýc si evidentně myslí, že mu nic nehrozí, vždyť už mu to „tolikrát prošlo“. Píšete, že strýc bydlí ve stejném domě jako tři Vaše malé sestřenky. Dále píšete něco o pohledech na strýce, že byly jasné (odpor, odstup, odsekávání, zhnusení) – jedné se o Vaše pohledy nebo o pohledy sestřenek?
Vašemu strýci jste doporučila stránky ČEPEK. Jenže pozor – stránky ČEPEK opravdu slouží pedofilům. Jednání vašeho strýce však neprokazuje, že je pedofil.Většinu (např. dle odhadů sexuologa prof. Weisse 90%) případů pohlavního zenužívání dětí mají na svědomí lidé, kteří nejsou pedofilové. Váš strýc tedy nemusí být pedofil. Může to být psychopatická osobnost – s osobnostním nebo sociálním defektem, která si jako snadnější oběť vybírá děti. Je to vidět i z konverzace s Vámi, že mu evidentně nedochází, která bije.
To, že svému strýci něco řeknete do očí, mnoho nevyřeší. Spíš navrhuji využít situace a někde stranou se „na rovinu“ těch holčiček – Vašich sestřenek, každé zvlášť, zeptat, jestli se jich strýc nedotýká mezi nohama, trochu na ně „zapůsobit“ a „přitlačit“ ve smyslu: „Potřebuji, abys mi řekla pravdu.“ Pokud se vyjádří, že ne, tak opět se s vážným zájmem zeptat „Doopravdy?“ a i trochu je tak vážně chytit oběma rukama a zopakovat, že potřebujete znát pravdu, že se jim nic zlého nestane, že se nemusí bát, ale že potřebujete znát pravdu. Je skutečně možné, že se jich nijak nevhodně nedotýká.
Pokud by se však vyjádřily, že ano, dozeptal bych se, jak například, abyste měla konkrétní výpověď – z prosté odpovědi ANO/NE nelze vyvozovat nic, zvláště dáte-li návodnou otázku, která tuto dichotomickou odpověď implikuje. Pokud Vám popíší kousek nějakého nevhodného dotýkání, hlazení mezi nohama apod., dobře si tuto větu zapamatujte, třeba si ji i někam napište, i datum a čas, a posléze neváhejte a podejte na strýce trestní oznámení (na kterékoliv policejní služebně).
Pokud ty holčičky zneužívá, nesly by si stejné trauma do dalšího svého života, jako si jej nesete Vy. Pokud byste zasáhla a trestním oznámením na policii znemožnila Vašemu strýci ve zneužívání pokračovat, Vašim sestřenkám se uleví a trauma do budoucího života budou mít menší. Kromě toho spravedlnosti bude učiněno za dost a strýc bude za své trestné jednání po zásluze potrestán.
Přeji mnoho úspěchů, a nebojte se. I když to zní divně „udat člena vlastní rodiny“ a i když to třeba nebudou někteří z jeho okolí nebo z okolí Vašich sestřenek chápat a budou celou situaci bagatelizovat („však o nic nešlo, hysterka jedna si vymýšlí…“ apod.), tak kvůli těm holčičkám to stojí za to a jednou Vám za to poděkují.
Kdybyste se chtěla dále poradit, neváhejte napsat.
Za Tým ČEPEK odpověděl
Petr Kasz, administrátor http://www.pedofilie-info.cz
email: [email protected]