Poloha dětí při sezení na klíně
Erekce při interakci s dětmi
Když to to dítě tak chce
Mazlíte se s dětmi?
Sborník přednášek Sexuální zneužívání dětí
K založení tohoto vlákna mě motivovala včerejší diskuse na chatu.
Nejmenovaný (prosím zachovejme to tak) člen se vyjadřoval o své interakci se svojí tříletou (brzy čtyřletou) sestřenicí. Prý, zatímco s námi psal, běhala kolem nahatá. Vzal si ji na klín, měla roztaženou "prcinu" (jeho vlastní pojmenování) a on celý vzrušený popisoval, jak si ji prohlíží, jak je nádherná a že by jí tam chtěl sahat. Neřešili jsem erekci, vzrušení může muž prožívat i bez erekce a erekce není (jediným) ukazatelem nepatřičného jednání.
Nechci jej z ničeho obviňovat, ani jsem na něj nereagoval podrážděně, jen jsem se snažil rozvíjet diskusi o tom, zda to je vhodné. Ať tak činil nebo jen šlo o provokaci, zajímavé pro mě byly zejména reakce ostatních (o to více pasivita některých) na moje názory, co je a co není sexuálním zneužitím dítěte. Prosím veďme to v odborném duchu a nedohadujme se nad jmény a slovíčky.
Začal jsem a začnu mojí definicí sexuálního zneužití dítěte - co, nejen podle vlastního úsudku, ale i po prostudování mnoha knih, považuji za čin sexuálního zneužití dítěte (ne nutně z právního hlediska, nýbrž z hlediska skutečného jednání, které má faktické dopady na oběť i pachatele).
Plyšová definice:
Sexuálním zneužitím dítěte rozumíme jakoukoliv interakci, záměrně vyvolanou či nezastavenou, mezi dospělým jedincem a dítětem, jejímž účelem či záměrem je sexuální vzrušení, větší vydráždění či uspokojení pachatele či dítěte.
Jedná se zejména o záměrnou manipulaci dítěte, situace či vzájemných poloh a pohybů jejich těl. Může se jednat o formy dotykové i bezdotykové, rozhodující je vždy motiv a přítomnost sexuálního vzrušení.
Ve srovnání s oblíbenými a dlouhými "knižními" definicemi si povšimněte, že zde uvádím:
1. manipulativní chování ze strany dospělého
2. vzrušení u dospělého, ale také u dítěte
3. zejména důležitou poznámku o zastavení interakce, která není vhodná - i když ji neinicioval pachatel, dítě ji navodilo a dospělý nezastavil, ale využil (zneužil) a dále rozvíjel nevhodným směrem (např. tření dítěte o tělo dospělého)
Neřeším zde pouze otázku etického chování ze strany pedofilně orientovaných lidí, řeším zde celkově problematiku zneužívání - ať se jedná o kohokoliv. Poněkud souvisejícím tématem je i Úchylky neúchylných. Nikoho neobviňuji, jen bych rád pochopil, jaké osobní zásady máte a jaké hranice si stanovujete. Reakcím na chatu jsem se nestačil divit.
Některé citace (záměrně neuvádím autory - jistě se zde rádi přihlásí a dovysvětlí detaily):
Plyšáček píše: --- má tříletou sestřenici nahou na klíně a dívá se jí na roztažený genitál. Mimovolně vzrušen tedy rozhodně není. Pochybuji, že jej svázala a násilně mu tam vlezla ona sama a on s tím nemůže nic dělat...
uživatel A píše:Něco mi říká, že ani dívání není zneužívání.
Plyšáček píše:Stačí čichání, poslouchání, dívání - to vše za účelem vzrušení. I kdyby zhasli, byli potmě a vzrušovala ho myšlenka, že mu sedí roztažená na klíně, zneužívá ji. Třeba by ho za to neodsoudili, ale zneužití to je. Dělá něco s dítětem, aby se vzrušil či uspokojil. (Pozn.: Zde jsem měl na mysli situaci, že ji ve tmě bude mít pořád fakticky na klíně.)
Plyšáček v reakci na poznámku o dívání píše:Víš, pokud se podíváš na procházející nahou holčičku, není to zneužití. Pokud si ji nachystáš roztaženou na klín a kocháš se, zneužíváš jako prase.
uživatel A píše:Takže podle tvého principu, když uslyším od sousedů, jak tam holčička něco vypráví a to mě vzruší, tak jsem jí zneužil jo. Tak to jsem asi masovej zneužívač.
Plyšáček píše:Musí tam být Tvá aktivita se záměrem. Sousedka od vedle - nijak nezasahuješ do jejího života, dokonce o Tobě ani neví.
uživatel B píše:Pokud si tu holčičku dám na klín, protože ji mám rád, je to v pořádku ... pokud si ji tam dám proto, abych se vzrušil, je to zneužití ...
uživatel B píše:Malé holčičce je jedno, jestli je oblečená nebo nahá, takže ji nebudu od sebe odhánět jen proto, že je zrovna nahá, by si pak myslela, že ji už nemám rád.
Plyšáček píše:To je ta nejtrapnější stále omílaná fráze, kterou zneuživatelé uvádějí. "Nebudu ji odhánět, aby si nemyslela, že ji už nemám rád." (Pozn: Toto si najděte v tématu Erekce při interakci s dětmi.) Tak jí to tedy udělej, aby měla jistotu, že ji miluješ!!! Prase!
Pro ukázku včerejší autentické atmosféry myslím, že citace stačí.Plyšáček píše:Jéje, tady je tolik lidí, co zneužívají a ještě to k tomu neví. To je vtipné, pánové. Já alespoň vím, co dělám či nedělám.
Nyní se pusťme s chutí do tématu.
Pokud si někdo bude muset poprvé v životě přiznat, že někoho, třeba mnohokrát, zneužil, prosím zkuste si to odpustit a více tak nečinit. Následky pro dítě i pro Vás mohou být dalekosáhlé.
Řešíme zejména:
1. Co považujete Vy sami za sexuální zneužívání dítěte - tentokrát bez ohledu na oficiální či plyšové definice.
2. Jak vnímáte chování uváděného uživatele k jeho sestřenici?
3. Jak byste odpovídali na uveřejněné citace výše?
4. Zkusíte vyjádřit slovy jistá univerzální pravidla ve vlastní definici, co je sexuální zneužívání dítěte?
Bylo by zapotřebí k této diskusi přizvat i skutečné odborníky na zneužívání (nejen na problematiku kolem zneužívání), jelikož to mají "z první ruky" včetně vnitřních prožitků, hlasu svědomí, případně následných proměn vztahu k oběti. Teoretizovat mohou mnozí, moudré vhledy přinesou zejména zkušení a poučení.