Creepy píše:Zneužívání se myslím častěji odehrává v problematickém sociálním prostředí;
To si nemyslim. To je jeden z mytu o sexualnem zneuzivani. BTW tvoje prostredi bylo taky problematicke?
Moje prostředí z hlediska sociálního rozhodně problematické není, nicméně u velké většiny pachatelů, se kterými jsem se za poslední rok setkal, je. Může to teoreticky být i tím, že se tito lidé nechají ve větší míře chytit, ale osobně bych to nesváděl jen na to.
gannd píše:Nesouhlasím, už jen z toho faktu že zlo plodí zlo a dobro plodí dobro.
To také neplatí stoprocentně. A zároveň bych i silně zapochyboval, zda vztah dospělého s dítětem, který sice přeroste zákonou mez, ale na druhou stranu onen dospělý pro dítě vykoná i mnoho dobrého, lze považovat za čisté zlo. Ono vůbec dobro a zlo jsou strašně subjektivní věci, co je pro jednoho zlem, může být pro jiného dobrem a naopak.
gannd píše:Kdo z vás určí co je přímá a co nepřímá příčina skutku zneužívání (mé rozbití hlavy)?
Každé jednání či situace má většinou mnoho příčin a často je nelze ani všechny vyjmenovat. Nicméně bych to s tím nepřeháněl a hledal zodpovědnost hlavně u sebe.
gannd píše:Zneužití v dětství beru jako jednu z příčin, která může napomoci zneužítí dítěte v dospělosti. Ale jak píši, jde o sled událostí, které ovlivní člověka.)?
Napomoci může, stejně jako spoustu dalších věcí. Jenže třeba v případě, že v nějaké vzdělanostně a sociálně slabší a izolované rodině absolutně nefungují vztahy, despotický otec tyranizuje celou rodinu a zneužívá děti a jeho syn potom v dospělosti zapadne do stejného modelu a začne se chovat jako on, tak mě napadá otázka, zda to potom svádět na to, že byl v dětství také zneužíván svým otcem, nebo spíše na ono zmiňované problematické prostředí, ze kterého se syn nedokázal vymanit (a které bylo jednou z příčin zneužívání v obou případech).
gannd píše:Fakt č. 21: Peníze a moc kazí lidi → Zneužívání dětí se dopouštějí bohatí a vlivní z nudy a zkaženosti a možnosti koupit si všechno. Jen to není vidět a proto to nevíme.....ale tušíme.
Osobně si nemyslím, že nějaký významný počet lidí zneužívá děti z nudy. Mezi nejčastější důvody IMO patří:
- Touha někoho ovládat, mít nad ním moc a kontrolu (obvykle zvlášť u otců z chudého prostředí, kteří jsou deprimováni svým životem, zneužívání je obvykle spojeno i s týráním a mívá nejvážnější následky)
- Dítě je zvoleno jako náhradní nebo nejpřístupnější sexuální objekt (lidé psychosexuálně a jinak nevyzrálí apod.)
- Dítě je pro pachatele hlavní či jediný sexuální objekt, pachatel dítě miluje a chce s ním mít plnohodnotný partnerský vztah (pedofilové, kteří z různých důvodů nechtějí nebo nedokáží respektovat zákony)
gannd píše:Závěr: Zneužívání se dopouštejí ti, co nemají úctu k druhým, nebo trpí poruchou nedostatku sebeovládání a pokory.
Hm, díky.
Nicméně pokory jsem v sobě opravdu příliš neměl. Spíše bych ale řekl, že hlavním důvodem bylo, že jsem byl tak deprimován svým dosavadním životem, že mi na následcích (a obzvlášť těch pro mě) v danou dobu pramálo záleželo a rozhodl jsem se získat to, po čem jsem nejvíc toužil (myšleno partnerský vztah s osobou, kterou bych miloval) bez ohledu na to, co mě to v budoucnu bude stát.