Jan.F píše:I věc která nikomu neublíží může být nemorální.
Souhlasím s Honzou. A abych vysvětlil důvod svého souhlasu, pokusím se o ilustraci. Slyšel jsem už o několika případech, když se bývalý manžel (přítel) rozhodl pomstít se své bývalé, a to tak, že zveřejnil fotky, které kdysi nafotil v soukromí jejich ložnice. V jednom případě je nechal vyvolat a fotky rozházel po ulici, kde žena s dětmi bydlela. Otázka do publika, pokud byste šli ráno do práce a našli na ulici poházené fotky vaší nahé sousedky, a došlo by vám, čí je to práce, považovali byste v dané situaci za morální si ty fotky fotky prohlížet? Já bych to v dané situaci za morální nepovažoval. A i kdybych byl gynekofil a fotky mě lákaly, tak bych je asi nejspíš s přivřenýma očima posbíral a někde je diskrétně zlikvidoval.
A rajče mi přijde podobné. Někdo za dítě rozhodl, že zveřejní jeho nahé fotky. Nejspíš se ho nikdo neptal na jeho souhlas. A i kdyby se ptal, dítě je ještě ve věku, kdy není schopno pochopit souvislosti a posoudit důsledky. Smutným faktem zůstává, že toho evidentně nebyli schopni schopni ani jeho rodiče. A že i když na rozdíl od výše uvedené situace nebylo jejich primárním úmyslem dítěti ublížit, tak dojít k tomu může (např. fotky najdou spolužáci a dítě se kvůli nim stane terčem posměchu) a případné důsledky tedy padají na jejich hlavu. V každém případě prohlížení těchto fotek za morální jednání nepovažuji.
Něco jiného by bylo, kdyby se ti samí rodiče rozhodli dát na rajče svoje nahé fotky. Pak mohu říct, že to bylo svobodné rozhodnutí dospělých lidí a ať si dělají co chtějí. Jen nevím, kdo by se na takové fotky díval. No, ono by se pár neúchylů určitě našlo
Kasz píše:Honzo, děláš z něčeho, co je naprosto v pořádku, něco nemorálního. Spíš je důležitější, jak se chováme jako lidmi mezi sebou a nebo k dětem. To je 100krát důležitější než nějaké volně dostupné fotky z netu.
Souhlasím, že v porovnání s některými tématy, které se zde řeší (např. říct nebo neříct o své sexualitě rodičům), se toto může jevit jako prkotina. Nicméně pro Honzu to momentálně důležité téma evidentně je. Takže mi nepřijde úplně fér shodit to dvěma větami ze stolu.
Já třeba tohle téma neřeším. Chodit na rajče nemám potřebu. A už jsem se smířil s tím, že i když jsou tady lidé, kterých si vážím a kteří jsou pro mě v mnohém vzorem, tak v některých pro mě daleko důležitějších otázkách se s nimi prostě neshodnu.