malou píše:No-je to tvoje dítě ale argumentovat,že dítě by mělo poznat i hádky a občasný pohlavek mu neuškodí,je asi takový,že dívat se v televizy na násilné filmy je správné.
Netvrdím, že neuškodí. Ale záměrně předkládat dítěti falešný obraz o světě mu z dlouhodobého hlediska uškodí mnohem více. Stejně jako z dlouhodobého hlediska dítěti uškodí, pokud mu rodiče nestanoví žádně hranice, nebo stanoví, ale pak dítě stejně nechají, ať je překračuje.
Psal jsem tady o zkušenostech s výchovou dcery. A znovu musím konstatovat, že ve věku 3 až 4 roky byly fyzické tresty potřebné. Rovněž nesouhlasím s pohlavkem, ale plácnou přes zadek nebo přes prsty bylo dostatečně účinné. S rostoucím věkem jsem pak fyzické tresty používal jen výjimečně. V 7 letech jsem konstatoval, že dcera je zralá na to, abych na ni nechával dopadat přirozené důsledky jejího jednání, a přestal fyzické tresty používat úplně.
Abych vysvětlil, co míním slovy "dopadat přirozené důsledky jednání", uvedu jako příklad asi půl roku starou příhodu. Dcera měla vrátit knížku do knihovny. Obvykle chodíme do knihovny pěšky a zdržíme se tam, ale tentokrát jsme na to měli necelou půlhodinu. Zastavil jsem s autem přímo před knihovnou a řekl jí, ať vrátí knížku, ničím jiným se nezdržuje, a HNED se vrátí zpátky. Uplynulo 15 minut a dcera nikde. Zajel jsem na blízké parkoviště a šel pro ni. Našel jsem ji, jak si prohlíží časopisy. Zeptal jsem se, jestli rozuměla tomu, co jsem jí říkal. Rozuměla tomu dobře. Zůstal jsem v klidu, nic dalšího jí neříkal, nic jí nevytýkal, nerozčiloval se (ostatně rozčilování jen škodí tomu, kdo se rozčiluje), a po návratu do auta jí v klidu vysvětlil, že můžu chvíli zůstat stát před knihovnou s autem, ale pokud chci odejít pryč, musím nechat auto na parkovišti, a že na parkovišti se platí. Pak jsem jí podal parkovací lístek a požádal o jeho proplacení. Podotýkám, že cena za parkování se tehdy rovnala jejímu týdennímu kapesnému a že dcera byla zvyklá si jednou za týden koupit nějakou sladkost. Tentokrát nemohla.
Už dříve jsem zde popisoval situaci ze tří let, kdy dcera přes náš zákaz otevírala ledničku. Zavedl jsem tehdy pravidlo, že za neuposlechnutí tohoto zákazu dostane přes prsty. Přemýšlím, jak by tento trest měl vypadat v podání "přirozených důsledků jednání". Asi tak, že bych jí za otevírání ledničky naúčtoval navíc spotřebovanou elektřinu a pak ji nechal, ať (s naší pomocí) ledničku vymrazí. Potíž je, že tím bych po ní chtěl něco, co by přesahovalo její schopnosti a co by ve třech letech nebyla schopna zpracovat. Navíc tehdy ještě nedostávala kapesné. Co ale schopna zpracovat byla, bylo to, že plácnutí přes prsty bolí. Trvalo to asi dva týdny, ale nakonec pokusů otevírat ledničku zanechala.
Možná má někdo dítě, které poslechne napoprvé, a když se mu řekne, aby si tady sedlo a hrálo si s koníčkem, tak tam bez problémů vydrží dvě hodiny sedět a hrát si. Já jsem prý takové dítě byl. Dcera není. Možná že někdo vymyslel nějakou novou převratnou výchovnou metodu, jak se bez fyzických trestů zcela obejít. Ke mě se ale bohužel zatím nedostala.