Separovat postižené děti? Nesmysl, soudí odborníci o Zemanově výroku (idnes.cz)
Prezident Miloš Zeman zastává názor, že by se handicapované děti neměly vzdělávat společně s dětmi bez postižení. Zmínil to ve středu při návštěvě Pardubického kraje. Odborníci, které iDNES.cz oslovil, s jeho názorem vesměs nesouhlasí.
Segregování dětí s handicapem je návrat do totality, říká pedagožka (idnes.cz)
Prezident Miloš Zeman pobouřil část veřejnosti tím, že se vyslovil proti vzdělávání handicapovaných dětí společně se zdravými. Pro tento typ vzdělávání však hovoří mezinárodní výzkumy i ekonomické argumenty, řekla v rozhovoru pro iDNES.cz Klára Šimáčková Laurenčíková, předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání.
Separovat postižené děti?
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 6
- ve věku do: 12
- Výkřik do tmy: miluji holky i zeny a porad cekam na tu pravou lasku
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 9 poděkování
Re: Separovat postižené děti?
Podle toho jaký mají handicap.Když má dítě lehký handicap tak to prospěje být s ostatnímy dětmi ale některé děti (s větším handicapem)vyžadují větší péči od vychovatele než běžní žáci.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 8
- ve věku do: 14
- Dal: 19 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
Prezident Miloš Zeman, jak to občas má ve zvyku, zase něco plácnul a myslím, že to ani příliš nepromýšlel.
Podle mě vůbec nelze uvažovat o "postižených" dětech jako o nějaké ucelené skupině. "Postižený" může být člověk tělesně i mentálně a s různým stupněm závažnosti. Problémy, které se s tím vážou, jsou naprosto různorodé, někdy minimální, jindy příliš velké. Tohle téma by vystačilo na mnoho tlustých knih.
Podle mě vůbec nelze uvažovat o "postižených" dětech jako o nějaké ucelené skupině. "Postižený" může být člověk tělesně i mentálně a s různým stupněm závažnosti. Problémy, které se s tím vážou, jsou naprosto různorodé, někdy minimální, jindy příliš velké. Tohle téma by vystačilo na mnoho tlustých knih.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 12
- ve věku do: 23
- Výkřik do tmy: Milovať okrem iného znamená vážiť si objekt svojej túžby. Dosť na to, aby som nezradzoval jeho dôveru...
- Dal: 467 poděkování
- Dostal: 300 poděkování
Pokiaľ sa s pánom Zemanom nezhodnem na nejakej novej otázke, stále môžem mať pocit, že som v poriadku.
Ak má byť prvým krokom držať deti v rovnocennom kolektíve (nemiešať zdravé s postihnutými), potom by mal logicky nasledovať ďalší krok, ktorým bude zamedzovať kontaktu dospelých postihnutých s ostatnou populáciou. Však by ani nevedeli, ako na seba reagovať, keďže v detstve sme im dopriali ten luxus vzájomne sa nemiešať. A všetci budeme šťastní...
Predošlý odstavec som myslel samozrejme ironicky a s týmto pánom nesúhlasím (stále mám pocit, že som v poriadku), takže som rád, že mu nezakazujú kontakt s verejnosťou. Jednak verím, že ak by mu takýto kontakt zakázali, sám by so svojou povahou len ťažko znášal, že ho nemá kto počúvať, a okrem toho verím, že aj pre mňa je užitočné sa konfrontovať s jeho názormi.
Ak má byť prvým krokom držať deti v rovnocennom kolektíve (nemiešať zdravé s postihnutými), potom by mal logicky nasledovať ďalší krok, ktorým bude zamedzovať kontaktu dospelých postihnutých s ostatnou populáciou. Však by ani nevedeli, ako na seba reagovať, keďže v detstve sme im dopriali ten luxus vzájomne sa nemiešať. A všetci budeme šťastní...
Predošlý odstavec som myslel samozrejme ironicky a s týmto pánom nesúhlasím (stále mám pocit, že som v poriadku), takže som rád, že mu nezakazujú kontakt s verejnosťou. Jednak verím, že ak by mu takýto kontakt zakázali, sám by so svojou povahou len ťažko znášal, že ho nemá kto počúvať, a okrem toho verím, že aj pre mňa je užitočné sa konfrontovať s jeho názormi.
Nemluví, ale mezi zdravými je premiant. Inkluze ve vzdělání funguje (idnes.cz)
Během posledního týdne se kvůli výroku prezidenta Zemana vyrojilo nesčetně komentářů na zařazení dětí s postižením a jiným znevýhodněním do běžné třídy. Pojďme si tedy shrnout, co je to inkluzivní vzdělávání a podívat se na zkušenosti učitelů, dětí i rodičů.
Během posledního týdne se kvůli výroku prezidenta Zemana vyrojilo nesčetně komentářů na zařazení dětí s postižením a jiným znevýhodněním do běžné třídy. Pojďme si tedy shrnout, co je to inkluzivní vzdělávání a podívat se na zkušenosti učitelů, dětí i rodičů.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 12 poděkování
- Dostal: 512 poděkování
Všechny ty články proti zemanovi jsou, podle mne, jen pokračování volební kampaně. Zajímavé, je že za za hulváta ho označují primárně ti co se nestydí ho napadat a urážet, aniž by jim něco provedl..
To co v tom rozhovoru (bylo to v tv) zaznělo. Mi nijak nepřipadalo jako špatný názor.
1. je nesmysl cpát dítě které nebude stíhat výuku do normální třídy
2. je rozdíl mezi "postiženým" na vozíku a někým s iq 50. (to tam nezaznělo nicméně mělo)
3. je rozdíl jestli někde mají třídu s 10 žáky a dvěma asistentkami a nebo 25 žáků na kantora
4. i když má "postižený" žák asistenta tak v momentě, kdy se věnují něčemu jinému než tomu čemu zbytek třídy, tak ruší výuku.
Osobně jsem to pochopil tak, že pro některé žáky může být plus a zvládnou být v normální škole, ale pro některé je to prostě nesmysl a ublíží to jak jim tak těm dětem okolo.
Představa, že zrušíme "zvláštní" "pomocné" a dnes "praktické" (případně jsem zjistil že už ty školy označují stejně jako ostatní, bez přívlastku) školy a nacpeme ty děti mezi ostatní je prostě blbost se kterou nesouhlasím a dávám za pravdu Zemanovi...
To co v tom rozhovoru (bylo to v tv) zaznělo. Mi nijak nepřipadalo jako špatný názor.
1. je nesmysl cpát dítě které nebude stíhat výuku do normální třídy
2. je rozdíl mezi "postiženým" na vozíku a někým s iq 50. (to tam nezaznělo nicméně mělo)
3. je rozdíl jestli někde mají třídu s 10 žáky a dvěma asistentkami a nebo 25 žáků na kantora
4. i když má "postižený" žák asistenta tak v momentě, kdy se věnují něčemu jinému než tomu čemu zbytek třídy, tak ruší výuku.
Osobně jsem to pochopil tak, že pro některé žáky může být plus a zvládnou být v normální škole, ale pro některé je to prostě nesmysl a ublíží to jak jim tak těm dětem okolo.
Představa, že zrušíme "zvláštní" "pomocné" a dnes "praktické" (případně jsem zjistil že už ty školy označují stejně jako ostatní, bez přívlastku) školy a nacpeme ty děti mezi ostatní je prostě blbost se kterou nesouhlasím a dávám za pravdu Zemanovi...