I když jsem výše plamenně hovořil, o problematice toho moc nevím:-) Jsem očividně stejný jako mnou kritizovaný autor výše diskutovaného článku - když se rozčílím, neubráním se přílišnému zobecňování a plamenným řečem:-) Tak jsem se podíval na pár článků. Máš s gabrielem pravdu, jak se můžeš dočíst např. tady:Jednorozec píše:A už jsi někde narazil na to že by romské děti někdo schválně dával bokem jenom proto že jsou romské?
Moje zkušenost je taková, že ve skutečnosti skončí jinde díky tomu, že neumí pořádně česky a nemají předškolní přípravu... To že o pak někdo překroutí a tvrdí že to je "dysrimináce" je věc jiná. Nejde zaměňovat příčinu za následek.
Pokud vím mají problém s přípravou na školu, jazykem, tím že žijí v ghetech atd. To že to pak dopadne tak že ve škole je velké procento romských dětí je dáno těmito faktory, nikoli tím, že by musely být odděleně. A pokud to vede k tomu, že vznikají skupiny které mají tendenci stranit se ostatním dětem tak jak to jako chceš jinak řešit?? Ty by si dal svoje dítě do školy kde by se cítilo špatně, hrozilo mu ve větší míře zmlácení a okradení atd?
http://denikreferendum.cz/clanek/16499-konflikt-o-romskych-detech-bez-romskych-deti
že systém je zavedený a v zásadě jsou na něj zvyklí i Romové:
Slyšel jsem od pedagogů „speciálních škol“, že romské děti chrání před „běžnou školou“ a některé studie ukazují, že romští rodiče chrání své děti právě tím, že je tam dávají. Ochrání je jen dočasně - po ukončení základní školy praktické už je nikdo neochrání. To je trochu podobné tématu ochranné výchovy dětských domovů a ústavů, ochrana skončí v určitém věku a děti jsou pak tvrdě vystaveny realitě a neumí na ni reagovat.
Zde je autorovo shrnutí podstatných myšlenek:
Situace romských rodin je natolik těžká, že jenom resort školství to nevyřeší, musí to řešit celá vláda, všechny ministerstva a stát musí výrazně podpořit neziskový sektor. Postavit se za hodnotu vzájemného soužití různých lidí, skupin, národností.
•Mezinárodní tlak na českou vládu se týká segregace a diskriminace romských dětí, vláda chce „jakkoli“ zjistit, zda se daří snižovat počty romských dětí ve speciálních školách. Toto zjišťování nestačí a je kontraproduktivní bez snahy o citlivou komunikaci s odborníky, s rodiči, bez dovednosti mediace různých zájmů.
•Bojí se rodiče, kteří mají dítě ve speciální škole, i rodiče dítěte v běžné škole. První, že jejich dítě bude v běžné škole šikanováno, a druzí, že učitel jejich dítěte se bude věnovat pouze „výkonově slabším" dětem, mluvme nahlas o tom strachu.
•Mezi hlavními cíli vzdělávání je dovednost společného soužití všech lidí, tu se potřebujeme učit od dětství. Je užitečné vzdělávat se společně a pokud to ze závažných důvodů nejde, setkávat se společně. Nemusíme hned rušit speciální školy, stačí je otevírat okolí a pomalu postupně zpřesnit jejich účel a zaměření.
•Přestěhování části dětí (i speciálních pedagogů, kteří nepřijdou o práci) do běžných škol může přinést dlouhodobě všem zisk a v případě přechodně zvýšené finanční a metodické podpory státu žádný žák nebo učitel nemusí být poškozen.
Zajímavý je taky článek v učitelkách:
http://www.ucitelskenoviny.cz/?archiv&clanek=6822
a zde i se zajímavou diskusí:
http://www.eduin.cz/tiskove-zpravy/tiskova-zprava-zbytecne-umistovani-zaku-do-praktickych-skol-muze-pokracovat/
Takže se tímto omlouvám za některé své silné formulace pronášené z pozice rozhořčeného ignoranta. Věc je jistě složitá, už proto , že v praktické škole a mezi svými se často romské děti cítí lépe.Ale přesto si nadále myslím, že když si v nové generaci dětí budou hrát společně gádžové a romové a společně se i učit, bude to nejlepší cesta ke změně a zlepšení vztahů.Přece to není nemožné.