Nabarvené ptáče / Painted Bird (Jerzy Kosinski)

KNIHY slouží ke sdílení recenzí a tipů na zajímavá knižní díla.
Pravidla fóra
  1. Je povoleno vkládání recenzí na jakékoliv knihy a následná diskuze k nim.
  2. Jestliže bude v rámci recenze knihy uvedeno jméno osoby v současnosti mladší 18 let (narozené od r. 2004 do současnosti), je nutné toto jméno zkrátit na křestní jméno a iniciálu příjmení.
  3. V rámci recenzí je možné vkládat odkazy na fotografie obálek knih, příp. fotografie autorů, a to jen formou odkazů (za využití URL nebo IMG tagu), při užití IMG tagu je nutné dodat přímý odkaz a zdroj. Je-li autor v současnosti mladší 18 let, anebo je-li na jeho fotografii společně s ním jiná osoba v současnosti mladší 18 let, odkaz na fotografii nemůže být zveřejněn.
  4. Při porušení těchto pravidel dojde k upravení či odstranění vlákna, případně k penalizaci uživatele. V případě nejasností, jaké odkazy můžete v této sekci sdílet, kontaktujte Macka, moderátora AV sekce. Stížnosti na obsah sekce řeší administrátorský tým odpovědný za chod fóra, viz rubriku Kontakt.
tdnka
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 3
ve věku do: 9
Výkřik do tmy: "Children of the future age,
Reading this indignant page,
Know that in a former time
Love, sweet love, was thought a crime. (...)"
(William Blake - A Little Girl Lost)
Dal: 61 poděkování
Dostal: 78 poděkování

Nabarvené ptáče / Painted Bird (Jerzy Kosinski)

Nový příspěvek od tdnka »

Nabarvené ptáče / Painted Bird

Tento jazykově syrový a surový příběh jsem četl už asi před dvaceti lety. Popisuje šílenou realitu venkova kdesi ve východní Evropě (Polsko) v šílené době války a vyhlazování očima malého chlapce. je založena na autorových http://cs.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Kosi%C5%84ski
vlastních dětských zkušenostech. Literárně jde o syrové a neobyčejně působivé dílo.

Nedávno jsem od kohosi zaslechl, že se chystá jeho filmová verze a to v české produkci:
http://magazin.aktualne.cz/kultura/film/vaclav-marhoul-si-z-cannes-veze-cenu-za-nabarvene-ptace/r~i:article:780585/

A vzpomněl jsem si, že v šíleném víru brutality a nelidskosti (pokud tedy vraždění, mučení a znásilňování nepovažujeme za typicky lidské chování), který se odehrává kdesi v Polsku v době holocaustu, kde život bezprizorného dítěte špatného původu nemá pražádnou cenu je jistá pasáž, kde hrdina dokonce pronese: "Cítil jsem se v bezpečí a byl jsem šťastný." Paradoxně jde o pasáž popisující dobu, kdy je hrdina de facto pohlavně zneužíván:

Později, když Makar a jeho syn odešli spát, mi Evka přinesla jídlo. Rychle jsem ho hltal, zatímco ona ležela nahá vedle mě a rozdychtěně mi hladila nohy, líbala vlasy a kvapně mě svlékala. Leželi jsme spolu, Evka pevně tiskla svoje tělo k mému a chtěla, abych ji líbal a cumlal, tu zde tu onde. Plnil jsem všechna její přání a dělal jsem všemožné věci, i když to bylo bolestivé nebo nesmyslné. Evčiny pohyby přešly v křeče. Zachvívala se pode mnou a pak si vylezla na mě. Potom mě přiměla, abych si sedl na ni, žádostivě mě sevřela do svého objetí a zaryla mi nehty do zad a do ramen. Takto jsme trávili většinu nocí. Chvílemi jsme si zdřímli, a když jsme se probudi-li, dali jsme znovu průchod jejím překypujícím citům. Zdálo se, že celé její tělo sužují jakési záhadné vnitřní erupce a pnutí. Našponovalo se jako králičí kožka vypnutá na prkně, aby uschla. Pak se opět uvolnilo.
Někdy pro mě Evka přišla ke klecím s králíky ve dne, když byl Křepelka sám s kozami a Makar se ještě nevrátil domů. Přeskočili jsme spolu plot a zmizeli ve vysoké pšenici. Evka šla přede mnou a vybrala bezpečnou skrýš. Lehli jsme si pak na pichlavou zem a Evka mě pobízela, abych se rychleji svlékal, a netrpělivě mě tahala za šaty. Padl jsem na ni a snažil se vyhovět všem jejím vrtochům. Těžké pšeničné klasy se nad námi pohupovaly jako vlny na pokojné hladině rybníka. Evka pak na chvíli usnula. Díval jsem se na zlatou řeku pšenice a povšiml si modrých chrp, které ostýchavě postávaly ve světle slunečních paprsků. O něco výš prováděly vlaštovky svoje složité otočky a slibovaly dobré počasí. Kolem bezstarostně poletovali motýli a vysoko na obloze visel jako věčné varovné znamení osamělý luňák, který čekal na nějakého nic netušícího holuba.
Cítil jsem se v bezpečí a byl jsem šťastný. Evka se ve snu pohnula. Její ruka po mně instinktivně zapátrala, a než mě nahmátla, zohýbala několik pšeničných stébel. Připlazil jsem se k ní, vklínil se mezi její nohy, propracoval se až nahoru a políbil ji.
Evka se snažila udělat ze mě muže. Chodila za mnou v noci, dráždila moje přirození, bolestivě mi do něho píchala tenkými stébly, mačkala ho a lízala. Překvapilo mě, když se dostavily pocity, které jsem dříve neznal. Začaly se dít věci, nad kterými jsem neměl žádnou kontrolu. Zatím se vše dálo náhle a nečekaně, někdy rychle, někdy pomalu, ale věděl jsem, že se to už nedá zastavit.
Když Evka ležela vedle mě a něco si žbrblala ze spaní, poslouchal jsem zvuky, které dělali králíci kolem nás, a o všech těch věcech jsem přemítal.
Nebylo nic, co bych pro Evku neudělal. Zapomněl jsem na svůj úděl němého cikána osudem předurčeného k tomu, aby shořel v plamenech. Přestal jsem být groteskním skřítkem, ze kterého si utahují pasáci a který očarovává děti a zvířata. V mých snech se ze mě stával vysoký krásný muž světlé pleti, s modrýma očima a vlasy barvy vybledlého podzimního listí. Stával se ze mě německý důstojník v upjaté vojenské uniformě. Nebo jsem se proměňoval v ptáčníka, který důvěrně zná všechny tajné cestičky v lese a v mokřinách.
V těchto snech rozněcovaly moje obratné ruce vášně venkovských děvčat a činily z nich divoké smyslné Ludmily volných mravů, které mě honily po rozkvetlých lukách a uléhaly se mnou do hustých polštářů mateřídoušky, nad kterou se tyčily celé lány zlatobýlu.
Ve snu jsem se tiskl k Evce, zmocňoval jsem se jí jako pavouk a obepínal ji takovým množstvím nohou, jakým se mohla chlubit jen stonožka. Vrůstal jsem do jejího těla jako malý proutek, který šikovný zahradník narouboval na rozsochatou jabloň.
Ještě jeden sen se mi neustále vracel a přinášel mi poněkud jinou vidinu. Evčina snaha udělat ze mě dospělého muže měla okamžitý úspěch. Jistá část mého těla rychle vyrostla a nabyla tvaru monstrózního klacku neuvěřitelné velikosti, zatímco všechny ostatní části mého těla zůstaly zcela nezměněné. Stala se ze mě ošklivá zrůda. Zavřeli mě do klece a lidé se na mě dívali skrz mříže a vzrušeně se smáli. Pak se davem prodrala nahá Evka a spojila se se mnou v groteskním objetí. Stal jsem se příšerným výrůstkem na jejím hladkém těle. Čarodějnice Anulka číhala opodál s velkým nožem a byla připravená odříznout mě od Evky, ošklivě mě znetvořit a hodit mravencům.
Moje noční můry se za svítání hned s prvními ranními zvuky rozplynuly. Slepice kdákaly, kohout kokrhal, hladoví králíci podupávali a Ditko, kterého to všechno otravovalo, začal vrčet a štěkat. Evka potají pospíchala domů a já hodil králíkům trávu, kterou zahřála naše těla.

- http://www.databazeknih.cz/knihy/nabarvene-ptace-72629