Je každý pedofil nebezpečný? (Rodina.cz)
Starší článek, na fóru jsem jej ale nenašel:
26.10.2010, Martin Hollý, Psychologie Dnes
Dá se pedofilie vyléčit, nebo je takový člověk po celý svůj život nebezpečný?
Věra D., Brno
Pedofilie představuje jednu z poruch sexuální preference a vzhledem k tomu, že preferenčním objektem takového člověka jsou děti, považujeme ji za nejnebezpečnější. Bohužel musím hned v úvodu říci, že struktura sexuality je neměnná. Nevíme přesně, kdy vzniká, ale víme, že ji v průběhu života nelze měnit. Léčení spočívá v tom, že pacienty učíme žít i se svojí zvláštností v oblasti sexuality spokojeně a v mezích zákona. Na první část otázky tedy musím odpovědět: v zásadě nedokážeme vyléčit deviaci samotnou ve smyslu změny „sexuálního naprogramování“ člověka. Odpověď na druhou zdaleka tak jednoznačná není – mezi našimi klienty je mnoho těch, kteří i přes svou poruchu nikomu neublížili.
Nejobtížnější součástí léčby je etapa, kdy pacient přijme fakt, že se jedná o neměnný stav. Z pohledu takového člověka: Buď zneužiju dítě, nebo nikdy nebudu žít svůj pravý sexuální život. U osob, které skutečně nechtějí ubližovat, hrozí v této fázi silné reaktivní deprese včetně rizika suicidálních pokusů.
Léčbu obvykle zakládáme na tom, že sexualita má více komponent, ani u heterosexuálů není projevem vztahu jen soulož. Lidé se mají rádi, mají jeden o druhého starost, soucítí spolu, pečují o sebe. Soucit, stesk a sdílení jsou tři základní „S“ ve vztahu. Ty lze bez pocitů viny prožívat i vůči dětem a právě na těchto pilířích lze vytvářet adaptační aktivity.
Striktně však přitom nedoporučujeme přímý kontakt s dětmi, například v profesi učitele, vychovatele, vedoucího kroužku a podobně.
Pedofilně orientovaný člověk ale může zprostředkovaně připravovat akce pro děti – metodiky, vzdělávací programy, angažovat se v neziskových organizacích, které budují dětské domovy…
Snažíme se spolu s klientem rozdělit sexualitu na jednotlivé fáze a některé z nich naplňovat například fantazijně s tím, že jakýkoli krok dál je zakázaný.
Někteří naši nedelikventní klienti, kteří mají vlastní chování celý život pod kontrolu, ve své profesi starost a péči orientují na seniory, o které je třeba pečovat mnohdy podobným způsobem jako o děti, ale nepředstavují pro ně sexuálně preferenční objekt.
Pravdou však je, že jako lékaři pacientům nemůžeme nic zakazovat ani přikazovat, snažíme se každému z nich pomoci vytvořit si vlastní způsob zvládání tohoto handicapu.
Autor je psychiatr, sexuolog a ředitel Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích
Je každý pedofil nebezpečný? (Rodina.cz)
Pravidla fóra
PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:
– dobrý článek
– ucházející článek
– špatný článek
– článek z dezinformačního média
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 28
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
- Dal: 1724 poděkování
- Dostal: 3602 poděkování
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 12
- ve věku do: 23
- Výkřik do tmy: Milovať okrem iného znamená vážiť si objekt svojej túžby. Dosť na to, aby som nezradzoval jeho dôveru...
- Dal: 467 poděkování
- Dostal: 300 poděkování
Re: Je každý pedofil nebezpečný? (Rodina.cz)
Pochopil som to správne, že "soucit, stesk a sdílení" (orientované na dieťa) sú v poriadku a pedofil sa tak môže realizovať, ale k deťom ho pre istotu nepustíme? Inak povedané môže milovať dieťa, ale nesmie sa s ním stretávať? To snáď človeka skôr k tej depresii dovedie, než od nej uchráni. Alebo som to pochopil zle?Kasz píše:...Soucit, stesk a sdílení jsou tři základní „S“ ve vztahu. Ty lze bez pocitů viny prožívat i vůči dětem a právě na těchto pilířích lze vytvářet adaptační aktivity.
Striktně však přitom nedoporučujeme přímý kontakt s dětmi, například v profesi učitele, vychovatele, vedoucího kroužku a podobně.
Pedofilně orientovaný člověk ale může zprostředkovaně připravovat akce pro děti – metodiky, vzdělávací programy, angažovat se v neziskových organizacích, které budují dětské domovy…
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 7
- ve věku do: 14
- Dal: 21 poděkování
- Dostal: 55 poděkování
To s tou adaptací na péči o seniory už jsem nejmíň třikrát z různých míst slyšel. Ne že by se pedofil nemohl starat o seniory, ale... Většinou jsem to slyšel v tom kontextu, že když pedofilovi nabídli, aby se místo o děti staral o seniory, a on z toho nebyl nadšený, tak mu tím dokazovali, že mu teda ve vztahu k dětem vlastně nejde o nic jiného než o sex. Což je ovšem dost hloupá a brutální demagogie. Férové by bylo mu dokazovat, že práci s dětma dělal proto, že ho baví a těší. Popravdě řečeno, nechtěl bych se dostat do péče třeba psychiatrovi, kterého jeho práce nebaví, netěší, nemá k ní vztah a dělá ji jenom proto, že dospěl k názoru, že je užitečná. Nechtěl bych se jako senior dostat do péče někomu, kdo považuje za prohřešek a selhání, když člověka práce baví.
Název je jen hostem skutečnosti. Host v mém domě, takhle časně z rána? Nezván vstoupil do mé pozornosti, na jabloni sedí první vrána.
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci a ženy
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: e-mail: [email protected]
- Výkřik do tmy: Jsem produkt dekadentního světonázoru a jakožto takový na slepé větvi vývoje.
- Dal: 474 poděkování
- Dostal: 568 poděkování
Já moc nevidím, jak bych se měl adaptovat na aktivitách založených na soucitu, stesku a sdílení, když bych byl od dětí přitom odříznut. Měl bych asi dobrý pocit, že dělám něco přínosného pro děti, ale to by bylo tak asi všechno. Má někdo zkušenost s podobnými adaptačními aktivitami?
-
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 13
- ve věku do: 26
- Dal: 360 poděkování
- Dostal: 289 poděkování
V praxi léčebny v Bohnicích ta péče o seniory vypadá tak, že pacienti ze sexuologického oddělení drhnou každý den podlahy v bohnické LDN.
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
-
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
- Dal: 145 poděkování
- Dostal: 831 poděkování
Byl jsem přizván na podílení se na metodice v rámci organizace, které jsem členem. Pro mě to byla jenom zbytečná byrokracie, myslím, že důležitější je vzdělávání lidí, kteří s dětmi pracují. Na tom se podílím radši a baví mě to více.simgiran píše:Já moc nevidím, jak bych se měl adaptovat na aktivitách založených na soucitu, stesku a sdílení, když bych byl od dětí přitom odříznut. Měl bych asi dobrý pocit, že dělám něco přínosného pro děti, ale to by bylo tak asi všechno. Má někdo zkušenost s podobnými adaptačními aktivitami?
Možná s tou teoretickou metodikou jenom neumím moc dobře pracovat, ale když se podívám kolem sebe, tak je na tom stejně většina
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD