Autorovi jsem napsal prostřednictvím webu Signály.cz následující vzkaz:
Dobrý den,
na Signálech na své osobní stránce máte napsáno, že chcete být dobrým katolickým knězem. To je jistě fajn. Když už jste se pustil do polemiky ohledně papežova výroku, který se týkal toho, že 2% kněží jsou pedofilové a nebo naopak že 2% pedofilů jsou kněží, mohl jste si předem nastudovat alespoň základní fakta a nemusel jste se ve svém článku dopustit zásadní chyby - to jest použití slova pedofil v nesprávném významu jako označení pro pohlavní zneužívání dětí.
Pedofilie se nelze dopustit (jak nesprávně uvádíte ve svém textu), pedofilem se člověk rodí. Pedofilie je erotická preference dětí, nikoliv jejich pohlavní zneužívání. Pedofilům se zkrátka děti líbí - i tak jsem to sám od svých 13 let vnímal, i když jsem tehdy nerozuměl tomu, proč se mi líbí holčičky ve věku 7-9 roků, zvlášť ty v šatech, které byly každý rok na prvním svatém přijímání.
Bylo by dobré, kdybyste si uvědomil, že i ve Vaší farnosti mohou být lidé, kteří jsou bez vlastního přičinění k dětem eroticky přitahováni, kteří se třeba i do nějakého dítěte zamilují. Já se zamiloval celkem pětkrát do holčičky kolem 10 let věku, a to mi vždy bylo víc jak 20 let. Z tohoto důvodu je důležité správně používat pojmy. Protože pokud máte ve farnosti pedofila, jakože na 100 lidí/mužů se odhaduje průměrně 1 kus výskytu - ta pravděpodobnost tedy není malá - je zásadně důležité rozlišovat mezi pedofilem a mezi člověkem, který zneužívá děti. Nejsou to totožné množiny. Je mnoho pedofilů, kteří dítě nikdy neuzneužijí, a mezi pachateli pohlavního zneužívání dětí je většina těch, kteří nejsou pedofilové:
http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/124292-az-90-procent-pripadu-zneuzivani-deti-nezpusobuji-pedofilove.html
Neustále se v médiích po celém světě tyto dva pojmy směšují, a bohužel i sám Svatý otec tento pojem pravděpodobně používá v nesprávném významu. Pedofil zjišťuje, že se mu líbí děti, nejčastěji na začátku puberty, kdy se začne více projevovat sexualita. Mnohým z nás činilo velké problémy sžít se s odlišnou sexuální preferencí právě kvůli celospolečenskému ztotožňování pedofilie s pohlavním zneužíváním dětí. Jednak člověk si nechce přiznat, že skutečně JE pedofil. Těm dívkám, které se mi líbí, jsem nikdy ani v nejmenším nechtěl ubližovat, naopak bylo a je mým velkým potěšením, pokud je mohu něčím potěšit. Protože to bylo odlišné od toho, co jsem se dočítal o pedofilech v novinách, dlouhou dobu - 7 let - jsem si myslel, že pedofil nejsem. Dokonce jsem si myslel, že jsem jediný na světě, komu se líbí malé dívky a nechce jim ubližovat, protože nikde se nepsalo o tom, že se dospívajícímu/dospělému člověku mohou líbit děti. Je velice těžké se sžívat s erotickou preferencí, za kterou by vás mnoho lidí předem odsoudilo, aniž byste cokoliv špatného udělal.
Tak jako se kvůli netoleranci odlišné sexuální orientace zasebevraždil 14letý synovec Ester Janečkové, stejně tak se to může stát i mnohým z nás - velmi často nám píší mladí kluci kolem 15ti let, kteří jsou "na prášky" z toho, že se jim líbí děti, považují se za zrůdy (protože cítí to předsudečné odsouzení okolí), mají myšlenky na sebevraždu... Je opravdu těžké takovým lidem ukázat, že i jako pedofil lze žít poměrně spokojený a šťastný život.
Já jsem si život zařídil tak, že jsem vystudoval pedagogickou fakultu. K dětem mě to vždy táhlo, chtěl jsem jim nějak prospět. A tak prospívám, jak nejlépe můžu. Však také mne mnoho z dětí, které učím, má za oblíbeného učitele. Bedlivě však sleduji dění na českém internetu a objeví-li se nějaké nesprávné tvrzení ohledně pedofilie, hned se ozývám. Tím spíš, pokud se jedná o kruhy církevní, vzhledem k tomu, že sám jsem křesťan - katolík.
Prosím proto, kdybyste napříště rozlišoval ve svých článcích i ve svém běžném životě pedofily od těch, co zneužívají děti. Nebylo by i špatné zavést na toto téma řeč s kolegy - kněžími, protože máte ve svých rukách, stejně jako novináři, velkou moc v podobě možnosti mluvit k velkému počtu lidí a ovlivňovat jejich názory. Stejně tak máte možnost pomoci člověku, který se třeba ve zpovědi svěří s tím, co ho trápí - ovšem nejdříve je předem nutné vytvořit podmínky pro to, aby se vám s takovou věcí vůbec svěřil.
Pokud by Vás zajímalo více informací, vřele doporučuji pročíst náš web
http://www.nejenhomo.cz, který obsahuje opravdu to nejzákladnější. Založili jsme pak také stránku
http://www.pedofilie-info.cz, jejímž cílem je pomoc lidem, kteří cítí erotickou náklonnost k dětem, žít plnohodnotný život - aby si v sobě udělali jasno, neboť jen tehdy, když má člověk v sobě jasno, se může naučit v některých potenciálně rizikových situacích reagovat správně. Na našem webu funguje i anonymní sexuologická poradna - jediná v ČR, která poskytuje pomoc pedofilně zaměřeným spoluobčanům.
S pozdravem
Petr Kasz
administrátor
http://www.pedofilie-info.cz
email:
[email protected]