Lolita - Vladimir Nabokov
Pravidla fóra
- Je povoleno vkládání recenzí na jakékoliv knihy a následná diskuze k nim.
- Jestliže bude v rámci recenze knihy uvedeno jméno osoby v současnosti mladší 18 let (narozené od r. 2004 do současnosti), je nutné toto jméno zkrátit na křestní jméno a iniciálu příjmení.
- V rámci recenzí je možné vkládat odkazy na fotografie obálek knih, příp. fotografie autorů, a to jen formou odkazů (za využití URL nebo IMG tagu), při užití IMG tagu je nutné dodat přímý odkaz a zdroj. Je-li autor v současnosti mladší 18 let, anebo je-li na jeho fotografii společně s ním jiná osoba v současnosti mladší 18 let, odkaz na fotografii nemůže být zveřejněn.
- Při porušení těchto pravidel dojde k upravení či odstranění vlákna, případně k penalizaci uživatele. V případě nejasností, jaké odkazy můžete v této sekci sdílet, kontaktujte Macka, moderátora AV sekce. Stížnosti na obsah sekce řeší administrátorský tým odpovědný za chod fóra, viz rubriku Kontakt.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 6
- ve věku do: 12
- Výkřik do tmy: miluji holky i zeny a porad cekam na tu pravou lasku
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 9 poděkování
Lolita - Vladimir Nabokov
Lolita je dneska jmeno pro vsechny divky co jsou detske,na hrane dospelosti a pro muze uz svudne.I kdyz nevim proc by nemely byt svudne i male holcicky.
Do dneska se diskutuje jestly to o cem vypravy Nabokov o Humbertovy neni priz vypraveni o Fantazii Nabokova samotneho.Jako ze Nabokov je Humbert
Co si myslite o tom?Byl Vladimir Nabokov Pedofil?
Do dneska se diskutuje jestly to o cem vypravy Nabokov o Humbertovy neni priz vypraveni o Fantazii Nabokova samotneho.Jako ze Nabokov je Humbert
Co si myslite o tom?Byl Vladimir Nabokov Pedofil?
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 7
- Dal: 152 poděkování
- Dostal: 469 poděkování
Re: Lolita-Vladimir Nabokov
Ťažko povedať či bol alebo nebol...Keby som to mal brať podľa knihy tak poviem že bol.
Čítal som knihu tak súdim podla knihy. Inak nič o ňom neviem.
Jednoducho tie pocity, city, myšlienky... citaty nehovoriac tak dokonale opísané, že neverím tomu, že nebol. Jednoducho tomu nemožem uveriť. Ja som tú knihu našiel úplnou náhodou a neľutujem, že ju mám. Vždy v nej najdem niečo nové. Čítal som ju 3 krát a pokaždé keď ju otvorím chce sa mi plakať. Prisahám. Už prvé riadky v knihe ma dojimajú. Milujem tú knihu. Je to moja najoblúbenejšia kniha akú som kedy čítal.
Možno autor to už nedokázal v sebe dusiť a chcel svoje city, pocity a tak daľej dať verejne najavo tak si vymyslel príbeh v ktorom použil fantáziu a opísal v nom svoje pocity, city, myšlienky...ktovie!?
Čítal som knihu tak súdim podla knihy. Inak nič o ňom neviem.
Jednoducho tie pocity, city, myšlienky... citaty nehovoriac tak dokonale opísané, že neverím tomu, že nebol. Jednoducho tomu nemožem uveriť. Ja som tú knihu našiel úplnou náhodou a neľutujem, že ju mám. Vždy v nej najdem niečo nové. Čítal som ju 3 krát a pokaždé keď ju otvorím chce sa mi plakať. Prisahám. Už prvé riadky v knihe ma dojimajú. Milujem tú knihu. Je to moja najoblúbenejšia kniha akú som kedy čítal.
Možno autor to už nedokázal v sebe dusiť a chcel svoje city, pocity a tak daľej dať verejne najavo tak si vymyslel príbeh v ktorom použil fantáziu a opísal v nom svoje pocity, city, myšlienky...ktovie!?
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci i dívky
- ve věku od: 5
- ve věku do: 10
- Kontakt: [email protected]
- Dal: 53 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
Taky jsem si při čtení říkal, že musel vědět, o čem píše. Některý detaily zachytil tak neuvěřitelně, že by se do toho snad nedokázal tak vžít, kdyby nebyl pedofil. Napadají mě dvě konkrétní scény - na konci, když poslouchá hlasy dětí v údolí, a někde na začátku, kde Lolita hází kamínky do plechovky. Pink.
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 3
- ve věku do: 9
- Výkřik do tmy: "Children of the future age,
Reading this indignant page,
Know that in a former time
Love, sweet love, was thought a crime. (...)"
(William Blake - A Little Girl Lost) - Příspěvky: 280
- Dal: 61 poděkování
- Dostal: 78 poděkování
Nabokov nebyl pedofil, ale geniální spisovatel. A ti dokáží popsat i svět, který není úplně jejich. Nebo spíše takhle - takoví vrcholní autoři dokáží vytvořit svět, který je skutečnější než realita. Ale vlastně je to o posedlosti a bylo by asi možné napsat podobnou knihu o lásce k dospělé ženě, muži, chlapci....Nu, konec konců Mannova smrt v Benátkách je sice dost jiná kniha, ale taky asi nelze tvrdit, že Mann byl efebofil. Je ale vážně zvláštní, že si Nabokov ke studii posedlosti vybral právě tohle téma- snad mu to opravdu něco říkalo, nějak to v něm bylo. Nu, koneckonců sexuologické výzkumy hovoří jasnou řečí - ono to něco říká cca třetině mužské populace...:-)Tony píše:Taky jsem si při čtení říkal, že musel vědět, o čem píše. Některý detaily zachytil tak neuvěřitelně, že by se do toho snad nedokázal tak vžít, kdyby nebyl pedofil. Napadají mě dvě konkrétní scény - na konci, když poslouchá hlasy dětí v údolí, a někde na začátku, kde Lolita hází kamínky do plechovky. Pink.
Pamatuji si scénu, kdy si čte v parku a po očku sleduje dívku na bruslích. A ona si hodí nožku na jeho lavičku a zavazuje tkaničku. A on z té události žije dlouhé měsíce poté.
Velmi skutečné a.....povědomé...
-
- Registrovaný uživatel
mna najviac ako opisoval pocit keď sedeli v obyvačke, Lolita hrýzla jablko a nohama mu šmírovala v rozkroku...pocity a zúfalstvo... a ten záver to dorazil už uplne...
-
- Člen skupiny ČEPEK
- ve věku od: 0
- Dal: 337 poděkování
- Dostal: 429 poděkování
Dostal jsem od psychologa za úkol si Lolitu přečíst a něco o tom napsat. Napsal jsem:
Pokoušet se o analýzu H.H. by bylo analyzováním Nabokovova a pokoušet se analyzovat Nabokovova by bylo nošením větviček do vzrostlého sekvojového lesa. Vyzpovídám se místo toho z pocitů, které mě provázeli při čtení Lolity, o které jsem dosud věděl jen to, že jde o román pojednávající o vztahu dvanáctileté dívky a staršího muže.
Musím přiznat, první den, kdy jsem knihu otevřel, jsem došel ke scéně, kdy H.H. osahává Lolitu na pohovce obývacího pokoje a dál pokračovat nemohl. Vlna erotické atmosféry, kterou Nabokov od první věty románu buduje a která vrcholí v této scéně, mě smetla nečekaně nepřipraveného, příliš skutečně oživila vzpomínky, rozpoutala další bitvu nekonečné války mezi chtíčem a protichůdným imperativem, jež jsem od společnosti přijal, bitvu, která ne poprvé rozbombardovala pláň mého vědomí do té míry, že jsem musel požádat o svou večerní dávku mirtazapinu o hodinu dříve. Další dny už se to neopakovalo, ne ani tak že bych se stal imunnějším, ale žádná další erotická scéna nebyla tolik povědomá.
Než byly mé nohy podtrženy, stihl jsem si ještě všimnout dvou věcí ve vztahu H.H. k "nymfičkám", které se od začátku opakují v průběhu celého románu: obecně známé pokusy o racionalizaci a jiné omluvy těchto vztahů (bylo to tak vždycky, ten a ten básník měl tu a tu dívku, tam a tam jsou sexuální vztahy otců a dcer běžné) a naopak neobvyklé, ale, ač to velice nerad přiznávám (a doposud nikdy nepřiznal), mě vlastní sklon k elitářství. Narcistní pocit, že byl člověk ("my zasvěcení") takřka vyvolen vidět krásu, s podivnou samozřejmostí neskutečně větší krásu, jinde, než ostatní.
Poněkud obyčejnější, ale mě stejně vlastní, je nutkání H.H. ke kvantifikaci tělesných změn dospívajících dívek (měří tolik a tolik, tam a tam jí raší ty a ty chloupky), přání "ať si kolem mě hrají navěky, ať nikdy nedorostou", význam okamžiků, kdy vás ve společnosti tajně chytí za ruku i její okamžitý nezájem, když se objeví nějaké rozptýlení (který H.H. zvládá zřejmě s menší citovou újmou než já) a v neposlední řadě velice nebezpečný pocit, když "v rukou a područí nymfičky stojí zakletý poutník jakoby za hranicemi štěstí" a ocitá se někde mimo prostor a čas, někde, "kde je vše dovoleno".
Čemu však nerozumím, je ohromná krutost a sobeckost jeho vztahu k milované dívce. Neváhá použít násilí, vyhrožovat dětským domovem, ignorovat její slzy, vytvářet v ní pocit spoluviny, kupovat si ji dárky, to všechno si mohu vysvětlit jen jeho hlubokým strachem z toho, že ji ztratí. Ne, všechno ne, vypočítavost jeho chování se projevuje už od začátku, když se za ni plíží úplně stejně jako upocený chlap v tílku, který se chystá plácnout přes obrovitou zadnici předkloněnou uklízečku. Jistě není slepý, uvědomuje si, že ji uvnitř zabíjí, že ničí to, co na ni miluje, ale nezastaví ho to, nedokáže si upřít její tělo a není schopen opustit její duši, která však mimo jeho zorné pole, přes všechny překážky, které ji chystá, se od začátku jejich putování vydává na svoji vlastní cestu.
To, co v mích očích dělá Humberta člověkem, je nepopíratelná pravda, že uspokojení nemohl dosáhnout ani to ráno v hotelu Zakletých lovců, ani kdyby se Dolores vyspal mezi kameny na pláži a vyplnil pomyslnou prázdnotu zanechanou Annabel, protože skutečného vysvobození se mu dostalo daleko dřív - když Lo poprvé uviděl na té zasluněné, staré verandě Hazeových.
Pokoušet se o analýzu H.H. by bylo analyzováním Nabokovova a pokoušet se analyzovat Nabokovova by bylo nošením větviček do vzrostlého sekvojového lesa. Vyzpovídám se místo toho z pocitů, které mě provázeli při čtení Lolity, o které jsem dosud věděl jen to, že jde o román pojednávající o vztahu dvanáctileté dívky a staršího muže.
Musím přiznat, první den, kdy jsem knihu otevřel, jsem došel ke scéně, kdy H.H. osahává Lolitu na pohovce obývacího pokoje a dál pokračovat nemohl. Vlna erotické atmosféry, kterou Nabokov od první věty románu buduje a která vrcholí v této scéně, mě smetla nečekaně nepřipraveného, příliš skutečně oživila vzpomínky, rozpoutala další bitvu nekonečné války mezi chtíčem a protichůdným imperativem, jež jsem od společnosti přijal, bitvu, která ne poprvé rozbombardovala pláň mého vědomí do té míry, že jsem musel požádat o svou večerní dávku mirtazapinu o hodinu dříve. Další dny už se to neopakovalo, ne ani tak že bych se stal imunnějším, ale žádná další erotická scéna nebyla tolik povědomá.
Než byly mé nohy podtrženy, stihl jsem si ještě všimnout dvou věcí ve vztahu H.H. k "nymfičkám", které se od začátku opakují v průběhu celého románu: obecně známé pokusy o racionalizaci a jiné omluvy těchto vztahů (bylo to tak vždycky, ten a ten básník měl tu a tu dívku, tam a tam jsou sexuální vztahy otců a dcer běžné) a naopak neobvyklé, ale, ač to velice nerad přiznávám (a doposud nikdy nepřiznal), mě vlastní sklon k elitářství. Narcistní pocit, že byl člověk ("my zasvěcení") takřka vyvolen vidět krásu, s podivnou samozřejmostí neskutečně větší krásu, jinde, než ostatní.
Poněkud obyčejnější, ale mě stejně vlastní, je nutkání H.H. ke kvantifikaci tělesných změn dospívajících dívek (měří tolik a tolik, tam a tam jí raší ty a ty chloupky), přání "ať si kolem mě hrají navěky, ať nikdy nedorostou", význam okamžiků, kdy vás ve společnosti tajně chytí za ruku i její okamžitý nezájem, když se objeví nějaké rozptýlení (který H.H. zvládá zřejmě s menší citovou újmou než já) a v neposlední řadě velice nebezpečný pocit, když "v rukou a područí nymfičky stojí zakletý poutník jakoby za hranicemi štěstí" a ocitá se někde mimo prostor a čas, někde, "kde je vše dovoleno".
Čemu však nerozumím, je ohromná krutost a sobeckost jeho vztahu k milované dívce. Neváhá použít násilí, vyhrožovat dětským domovem, ignorovat její slzy, vytvářet v ní pocit spoluviny, kupovat si ji dárky, to všechno si mohu vysvětlit jen jeho hlubokým strachem z toho, že ji ztratí. Ne, všechno ne, vypočítavost jeho chování se projevuje už od začátku, když se za ni plíží úplně stejně jako upocený chlap v tílku, který se chystá plácnout přes obrovitou zadnici předkloněnou uklízečku. Jistě není slepý, uvědomuje si, že ji uvnitř zabíjí, že ničí to, co na ni miluje, ale nezastaví ho to, nedokáže si upřít její tělo a není schopen opustit její duši, která však mimo jeho zorné pole, přes všechny překážky, které ji chystá, se od začátku jejich putování vydává na svoji vlastní cestu.
To, co v mích očích dělá Humberta člověkem, je nepopíratelná pravda, že uspokojení nemohl dosáhnout ani to ráno v hotelu Zakletých lovců, ani kdyby se Dolores vyspal mezi kameny na pláži a vyplnil pomyslnou prázdnotu zanechanou Annabel, protože skutečného vysvobození se mu dostalo daleko dřív - když Lo poprvé uviděl na té zasluněné, staré verandě Hazeových.
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 10
- ve věku do: 20
- Dal: 143 poděkování
- Dostal: 59 poděkování
Nemám tu knihu rád. Zaprvé jsem se díky ní něco o sobě dozvěděl (tehdy poprvé? ) a strašně mě rozčilovalo, jak moc sobecky se H.H. choval ... ale třeba film se mi líbil..
-
- Na trestné lavici
- Dal: 11 poděkování
Skutočná Lolita sa dospelosti nedožila.
http://cifersky.blog.sme.sk/c/370243/skutocna-lolita-sa-dospelosti-nedozila.html?ref=tit
http://cifersky.blog.sme.sk/c/370243/skutocna-lolita-sa-dospelosti-nedozila.html?ref=tit
Do dnešných dní sa predalo viac než 50 miliónov výtlačkov Nabokovovej Lolity. Kto však bola skutočná Dolores Hazeová alias Lolita?
Poznámka na úvod: Nasledujúce riadky popisujú udalosti okolo únosu Florence Sally Hornerovej, ktoré Vladimir Nabokov použil vo svojom románe Lolita.
-
- Registrovaný uživatel
Viete, čo je na tom celom úžasné? Že o tomto románe sa rozpráva v Maturitnom ročníku. Dokonca maturitná téma - Postmodernizmus 2. polovica 20 storočia. Keď som bol maturant a brali sme túto tému bol som štastný a viete prečo?... pretože sa o tom, čo cítim hovorilo verejne... Aj teraz som štastný keď si spomeniem, že túto tému/knihu a autora preberajú v maturitnom ročníku, pretože pre človeka, ktorý miluje deti je to obrovská ulava na srdci....
Pre maturantov rozbor diela k maturite - http://www.rozbor-dila.cz/lolita-rozbor-dila-k-maturite/
Pre maturantov rozbor diela k maturite - http://www.rozbor-dila.cz/lolita-rozbor-dila-k-maturite/
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 28
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
- Dal: 1755 poděkování
- Dostal: 3640 poděkování
Sally byla velmi přitažlivá dívka. Popravdě, příběh, tak je popsán v článku, je zajímavější než film či kniha. Rád bych si toto přečetl na 200-300 stranách anebo se podíval na 2-3 hodinový film. Lolita je zajímavá, ale občas mi přijde příběh umělý, zatímco Frank a Sally žili běžný, nudný život, a jistě mnohem zajímavější.
-
- Registrovaný uživatel
- Výkřik do tmy: ...
- Dal: 70 poděkování
- Dostal: 72 poděkování
Re: Lolita - Vladimir Nabokov
Kasz: Díky za velmi zajímavý článek. Lolita (1997) s Dominique Swain a Jeremy Ironsem je jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Je plný všech možných emocí a myslím, že je udělán velmi dobře. Knihu od Nabokova jsem zatím nečetl, už se na ní velmi dlouho chystám, ale spíš to citím jako že si to nechám až na tu pozdější část života, snad se dožiji. Skutečný případ, podle kterého zřejmě Nabokov čerpal, je taktéž hodně zajímavý a tak jako v Lolitě, končí bohužel smutně. Jinak jak píše Husky__ Sally měla opravdu jiskru.
-
- Na trestné lavici
- ve věku od: 4
- Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
- Dal: 1170 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Lolita vyšla jako audiokniha. Čte homosexuál Miloslav Mejzlík.
Recenze (naposlech.cz)
Ukázka (soundcloud.com)
Přímý odkaz: http://img.csfd.cz/files/images/creator/photos/000/277/277895_f3bbcb.jpg
Zdroj: http://www.csfd.cz/tvurce/40266-miloslav-mejzlik/
Recenze (naposlech.cz)
Ukázka (soundcloud.com)
Přímý odkaz: http://img.csfd.cz/files/images/creator/photos/000/277/277895_f3bbcb.jpg
Zdroj: http://www.csfd.cz/tvurce/40266-miloslav-mejzlik/
-
- Mediální analytik
- ve věku od: 2
- Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
- Dal: 365 poděkování
- Dostal: 2534 poděkování
Viděl jsem jen film a kniha je prý ještě horší. Nejedná se o romantický příběh!! naprosto zvrácený hnus, humus. Humbert je 100 procentní pedofil a idiot. Bylo mi z toho špatně a nechápu ty lidi, co to mají za romantický příběh, prostě ne.
stanleykubrick
Kaj-Kon: 21.03.2021 08:46:10
Knihu miluju, stejně jako další od Nabokova. Už jen ten začátek...
Film mě dost zklamal. Kubrick je skvělej, ale v tomhle případě se podle mě seknul, herecký obsazení a režie celej příběh posouvá někam jinam, původní Lolita nebyla koketující blbka.
Fifinka: 21.03.2021 02:39:07
Mně se lolita libi. Chvílemi mi přišla i romantická. Jsem spíše ten typ žen, které přitahují starší muži. Dle mého názoru Humber nebyl pedofil (viz. komentář podemnou). V životě to tak bívá, že si muži hledají mladší. Hlavně byla jiná doba. Neznám muže, kterého by nepřizahovaly mladší ženy. A pokud se zaměříš na dnešní dobu, většina 12ctek vypadá na 15.
Qwertz: 20.03.2021 22:10:10
Já to měl jako povinnou četbu na maturitu.
Lionel: 20.03.2021 22:01:24
>> Humbert je 100 procentní pedofil a idiot.
Humbert neni ani pedofil, ani idiot.
Pedofilov priťahujú predpubertálne deti. Dokonca niketorých aj batolátá a novorodenci (fuj). Lolita má 12 rokov. Teda sa už u nej vyvinuli sekundárne pohlavné znaky. Začína jej rásť poprsie, chlpy na pohlavných orgánoch a je schopná byť matkou. V minulosti sa dievčatá v 12tich už mohli vydávať. A aj dnes je v napríklad v Mexiku pohlavný styk povoelený už od veku 12 rokov a v argentíne a japonsku od 13. Humbert teda nemôže byť pedofil, ale hebefil. Ale rovnako to môže byť len obyčajný heterosexuálny muž, alebo provokatér.
pozn: vačšinu sexuálnych útokov na mladé dievčatá nemajú na svedomí ani hebefili, ani pedofili, ale heterosexuálni muži, ktorí si na mladých dievčatách ventilujú svoje libido, pretože ich považijú za lahkú korisť.
No Humbert neni ani idiot, lebo má literárne nadanie a píše natoľko pútavoou formou a vybral si, natoľko kontroverznú tému, že sa z jeho knihy stal betseller, ktorý sa predával na celom svete a na, ktorom dokázal kvalitne zarobiť. Toto by idiot nedokázal.
pokec2: 20.03.2021 21:47:23
Tak se na to nekoukej, já se dívám na nějaký film tak max. 10 minut, pokud mě zaujme tak
si ho stáhnu, ale řeknu Ti, že těch hnusú je 99%. Romantika mizí.
Ježek second edition: 20.03.2021 21:43:17
https://zpovednice.cz/detail.php?statusik=1161969
Hlasuju pro vyřazení.
modrý kaktus: 20.03.2021 21:42:17
Za mě je to popis obsese, elegantně obalený a s hlavním hrdinou postaveným tak, aby to celé balancovalo na hraně, ale nepřekročilo ji to.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
-
- Člen skupiny ČEPEK
- ve věku od: 2
- Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
- Dal: 1601 poděkování
- Dostal: 816 poděkování
Tohle pobavilo. Nabokov by měl radost, jak důvěryhodně to napsal.No Humbert neni ani idiot, lebo má literárne nadanie a píše natoľko pútavoou formou a vybral si, natoľko kontroverznú tému, že sa z jeho knihy stal betseller, ktorý sa predával na celom svete a na, ktorom dokázal kvalitne zarobiť. Toto by idiot nedokázal.
Kdo ho máte rádi, možná byste si rádi přečetli "původní Lolitu": https://en.wikipedia.org/wiki/The_Enchanter
-
- Nový člen
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 8
- ve věku do: 35
- Výkřik do tmy: Rovnost bez svobody je vězení, svoboda bez rovnosti je džungle.
Připravuji povstání všech utlačovaných identit. - Příspěvky: 1
Na té knize mě zaujal jeden detail- Hubert uvažuje o sexualitě jako kdyby jí způsoboval sexuální objekt viz. teorie o tom že dívky od 9 do 14 let jsou démonické čili nymfické. Tato perspektiva mě zaujala, protože jsem do té doby uvažoval tak, že jí způsobuje ten kdo jí cítí, protože je to výtvor jeho hlavy. Tudíž i např. heterosexuál je "viníkem" své sexuality.
Nakonec jsem se filozoficky zamyslel a přijde mi že lidskou sexualitu zapříčiňuj svým způsobem objekt i"pociťovatel" a je to určitá interakce mezi nima, protože např. dítě dělá to že existuje a že vypadá tak že ho někdo vnímá jako krásné a pedofil má sexualitu kvůli které ho přitahuje. Kdyby Buddhu přitahovaly senioři zřejmě by si to ani neuvědomil.
I erotické představy mají lidé proto že někoho, něco podobného či stejného viděli . Podobně by se možná dalo uvažovat mnohem obecněji. Způsobuje to že někomu chutná polévka způsobeno tím člověkem, nebo tou polévkou, či interakcí mezi nima. Nemyslím si, že by uvažování Huberta vedlo samo o sobě ke zneužívání, protože i kdyby by vnímal jeho sexualitu jako něco co způsobují "nymfičky nemusel by na to reagovat zneužitím.
Nakonec jsem se filozoficky zamyslel a přijde mi že lidskou sexualitu zapříčiňuj svým způsobem objekt i"pociťovatel" a je to určitá interakce mezi nima, protože např. dítě dělá to že existuje a že vypadá tak že ho někdo vnímá jako krásné a pedofil má sexualitu kvůli které ho přitahuje. Kdyby Buddhu přitahovaly senioři zřejmě by si to ani neuvědomil.
I erotické představy mají lidé proto že někoho, něco podobného či stejného viděli . Podobně by se možná dalo uvažovat mnohem obecněji. Způsobuje to že někomu chutná polévka způsobeno tím člověkem, nebo tou polévkou, či interakcí mezi nima. Nemyslím si, že by uvažování Huberta vedlo samo o sobě ke zneužívání, protože i kdyby by vnímal jeho sexualitu jako něco co způsobují "nymfičky nemusel by na to reagovat zneužitím.