Adoptivní dcera obvinila Woodyho Allena ze zneužívání (Centrum.cz)

Sekce pro vkládání zpráv, které se týkají kriminálních kauz, trestných činů aj., jež jsou s ohledem na zaměření fóra relevantní, a následnou diskuzi mezi uživateli (případně i neregistrovanými návštěvníky). Nevkládejte do této sekce články týkající se problematiky sexuálního zneužívání obecně.
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
tdnka
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 3
ve věku do: 9
Výkřik do tmy: "Children of the future age,
Reading this indignant page,
Know that in a former time
Love, sweet love, was thought a crime. (...)"
(William Blake - A Little Girl Lost)
Dal: 61 poděkování
Dostal: 78 poděkování

Adoptivní dcera obvinila Woodyho Allena ze zneužívání (Centrum.cz)

Nový příspěvek od tdnka »

Úřady podobné obvinění vyšetřovaly už před 20 lety a odložily ho.

New York - Adoptivní dcera Woodyho Allena obvinila v sobotu amerického herce a režiséra ze zneužívání v době, kdy jí bylo 7 let.

Své obvinění teď napsala v otevřeném dopisu, který byl v sobotu zveřejněn na blogu sloupkaře amerického listu The New York Times.

Podobné tvrzení se objevilo už před více než 20 lety, tehdy jej ale obvinila Allenova bývalá partnerka Mia Farrow, která s ním před tím 12 let žila. Spolu právě adoptovali dnes 28letou Dylan Farrow.

Úřady tehdy filmaře vyšetřovaly a nakonec se rozhodly neobvinit ho. Podle agentury AFP je to nyní poprvé, kdy se k této věci veřejně vyjadřuje sama jeho adoptivní dcera.

The New York Times uvedl, že Woody Allen se k dopisu adoptivní dcery odmítl vyjádřit.

Dylan Farrow své rozhodnutí napsat otevřený dopis zdůvodňuje tím, že jí vadí, že Hollywood filmaře Allena nadále oceňuje. Její obvinění se objevilo nedlouho poté, co Allen při předávání filmových cen Zlatý glóbus obdržel cenu Cecila DeMilla za celoživotní dílo.

"Když mi bylo sedm let, Woody Allen mě vzal za ruku a odvedl mě do tmavého podkroví podobného šatně. Řekl mi, abych si lehla na břicho a hrála si s bratrovým elektrickým vláčkem. Pak mě sexuálně napadl," napsala Dylan Farrow.

Allen jí prý říkal, že je to jejich tajemství, a sliboval jí, že pojedou do Paříže a ona bude hrát v jeho filmech. "Co si pamatuji, dělal mi otec věci, které se mi nelíbily," tvrdí dále.
Naposledy upravil(a) Marco Freeman dne pondělí 29. 3. 2021, 14:22:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Vložen celý text článku.
Jednorozec
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 9
ve věku do: 30
Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
Dal: 11 poděkování
Dostal: 507 poděkování

Re: Adoptivní dcera obvinila Woodyho Allena ze zneužívání

Nový příspěvek od Jednorozec »

Zajímavé jak najednou všichni píší že se jim jeho filmy nelíbily...

Těžko říct kde je pravda. Pokud to udělal měl by z to být potrestán, ale to že je to zveřejněno, proto že se někomu nelíbí jeho oceňování za celoživotní dílo, mi přijde jako nesmysl, co má co dělat jeho práce s jeho soukromým životem? Může dostat cenu za svou práci a přitom 10let v base za své zločiny....
Nedat mu tu cenu, za to co měl spáchat je, podle mě, to samé jako nesoudit ho, protože je slavný.
tdnka
Registrovaný uživatel

Z toho, co Dylan Farrow píše ve svém otevřeném dopise, mám pocit, že si nevymýšlí.
An Open Letter From Dylan Farrow (NYtimes.com)

Ve spoileru text článku v angličtině:
► Ukázat spoiler
Naposledy upravil(a) Marco Freeman dne pondělí 29. 3. 2021, 14:26:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplněn text článku + opraven odkaz.
Gabriel Svoboda
Na trestné lavici
ve věku od: 4
ve věku do: 12
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
Dal: 1170 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Nový příspěvek od Gabriel Svoboda »

Mohla si na internetu přečíst stovky příběhů obětí zneužívání a napsat to podle nich ...
 ! Zpráva od: Tým ČEPEK
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se jeho chování neslučovalo se základními principy Československé pedofilní komunity. V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky zablokovaných uživatelů nemažeme.
malou
Registrovaný uživatel
ve věku od: 6
Výkřik do tmy: miluji holky i zeny a porad cekam na tu pravou lasku
Dal: 1 poděkování
Dostal: 9 poděkování

Nový příspěvek od malou »

Woody Allen neni pedofil.Jednou pri rekl ze deti moc nemusi a ze ma z nich strach :D .Jinak jeho tvorbu neznam.Ani me moc nezajima.

Jinak ze ta pani s tim vysla az ted je dost pozde.Jinak si myslym ze az tak spatne se u neho nemela a nema pokud s nim zije.Byl ci byje ji snad?Terorizuje ji?Mozna ma pravdu,mozna si to vymyslela.Treba ji to poradil i on,aby na neho udelala reklama.Vona i spatna reklama je reklama.

Nerikam o sobe ze bych byl krasavec,ale von by priz Woody Allen mel podekovat vsem zenam za to,ze snema mohl mit intimni chvilky,a ze to vydrzely,ponevadz kdyz se podivam na ten jeho image :D .
tdnka
Registrovaný uživatel

Gabriel Svoboda píše:Mohla si na internetu přečíst stovky příběhů obětí zneužívání a napsat to podle nich ...
To je možné. Těžko říci jakou by mohla mít motivaci.
Ale říkám si, že pokud by mluvila pravdu, pak Woodyho všechna filmová alter-ega, různí vesměs lehce sexuálně frustrovaní gynekofilové ztrácejí svůj půvab. Protože pedofilem určitě není (už proto jak ve svých filmech dobře portrétuje dospělé ženy) ...takže najednou si k těm všem svým oblíbeným postavám neurotiků posedlých sexem přimýšlím postavu nikoli pedofila, ale nezdrženlivého otčíma, experimentátora, co využívá příležitosti a táhne holčičku na půdu...
Chtěl bych, abys měl pravdu, Gabrieli, mám Woodyho rád a chci aby to byl ten starej gynekofilní sexuální maniak Woody! A ne sprostej zneužívač...
tdnka
Registrovaný uživatel

Allenova odpověď na obvinění. Zdá se být přesvědčivá.
Woody Allen Speaks Out (NYtimes.com)

Ve spoileru text článku v angličtině:
► Ukázat spoiler
Naposledy upravil(a) Marco Freeman dne pondělí 29. 3. 2021, 14:32:06, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplněn text článku + opraven odkaz.
Troper
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 4
ve věku do: 14
Dal: 37 poděkování
Dostal: 42 poděkování

Nový příspěvek od Troper »

Nieco o nasej komunite hovori to, ze prve reakcie na toto obvinenie su "asi si to vymyslela"...
Jednorozec
Registrovaný uživatel

A jakou jinou reakci by si čekal na podobný typ obvinění "po xx letech" a s podobným pozadím?
Cykle02
Mediální analytik
ve věku od: 2
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 365 poděkování
Dostal: 2471 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

HBO připravovalo v utajení dokumentární seriál o životě Woodyho Allena. Nedoprovázely ho žádné tiskové zprávy ani rozhovory. Teprve krátce před premiérou, která bude 21. února, se na internetu objevil trailer.

Seriál se zabývá hlavně vztahem s Miou Farrow a adoptovanými dětmi s důrazem na údajné sexuální obtěžování malé adoptivní dcery Dylan. Po obvinění se v devadesátých letech rozpoutala mezi bývalými partnery právní a mediální bitva. Tou dobou už Allen nežil s Miou, ale se Soon-Yi Previn, její dospělou adoptivní dcerou z Koreje. Ta se za Allena vdala a žijí spolu dodnes.

O obvinění si Soon-Yi myslí, že je velmi zneklidňující a nespravedlivé. „Zneužila hnutí MeToo a vystavovala Dylan jak oběť. A celá nová generace slyší něco, co by slyšet neměla,“ řekla o své adoptivní matce a dodala, že na ni byla zlá a děti zanedbávala.

V sérii hovoří Miin syn Ronan Farrow a další příbuzní, vyšetřovatelé, právníci a svědci. Chce zkoumat také to, jaký vliv mají veřejná obvinění na dnešní vnímání Allenova díla.

Od roku 2018 zesílily útoky bývalé partnerky a hnutí MeToo. Režisér stále opakoval, že adoptivní dceru nezneužíval. Policie sice vše vyšetřila a odložila, jenže mediálně se hnutí MeToo podařilo Allena zničit, přinejmenším na území USA mu zkazilo pověst i kariéru.

Někteří herci začali vracet honoráře za jeho filmy a v médiích režiséra odsoudili. Zrušeny byly divadelní adaptace jeho děl a film Deštivý den v New Yorku nemohl mít americkou premiéru. Společnost Amazon podepsala s Allenem smlouvu na pět filmů, ale po MeToo od ní odstoupila.

Režisér se pak přesunul do Evropy, kde natočil Festival pana Rifkina. Na jaře 2021 vyjdou v češtině jeho paměti pod názvem Mimochodem.

...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK
ve věku do: 10
Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
Dal: 1601 poděkování
Dostal: 816 poděkování

Nový příspěvek od Dreamer »

1. díl seriálu je na HBO GO. Viděl jsem a zatím nevím, co si o tom myslet. Některé vzorce chování, které tam popisují samozřejmě na pedofily sedí, ale spousta dalších ne. Např. to, že se Allen po seznámení s Miou nezajímal a ani nechtěl vídat jejich asi 100 adoptovaných dětí, na pedofila vůbec nesedí. S hrůzou popisují, že byl často s Dylan (6-) viděn ve spodním prádle v posteli. To mi třeba (jako otci) nepřipadá divné vůbec. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale zatím mě to nepřesvědčilo. Jsem docela zvědavý, zda v následujících dílech přijdou s nějakými více přesvědčivými důkazy. Každopádně ten seriál Allena odepíše bez ohledu na to, jak to ve skutečnosti bylo. Mohl by odpovědět nějakou komedií k tématu, to by mě bavilo :-)
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Já osobně jsem přesvědčen že tyto případy by měli řešit odborníci, sexuologové psychologové a to pokud možno soukromně. Řešení s pomocí médií je už od začátku špatné. Média nechtějí nalézt pravdu oni chtějí především senzaci.....
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK
Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.

2. díl seriálu je na HBO GO, a je to totální fraška. I z Wikipedie se během 5 minut o celém případu dozvíte víc. Hlavní pointa tohoto dílu se nese v duchu "Woody je úchyl, protože v jeho filmech jsou vždy starší muž a mladší žena, a sám měl poměr s vysokoškolačkou." V závěru pak dojde na popis toho, co se před 30-ti lety osudného dne stalo, očima Dylan, matky a dalších lidí z domu. Ukážou nám také dosud nezveřejněná videa z těch dní, na kterých se Mia ptá malé Dylen, kam jí otec sahal. V seriálu zatím nezaznělo, že Farrow navrhla Allenovi neveřejné vyrovnání a chtěla po něm 5 miliónů dolarů za stažení obvinění, ale na to jistě dojde v příští nebo závěrečné části.
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Autorům seriálu zřejmě nikdo neukázal grafy sexuální přitažlivosti dívek které mají vrchol mezi 14-15 lety tj. hned po pubertě dívek a že vysokoškolačky jsou tudíž už vlastně za zenitem a pro dospělého muže na tom že ho přitahují nic nenormálního není :0)
Cykle02
Mediální analytik

Jde o skandál, který není třeba dlouze představovat. V hledáčku médií jsou totiž jeho aktéři – hollywoodský režisér Woody Allen, herečka Mia Farrowová a jejich adoptivní dcera Dylan – už dlouhých 30 let. „Myslíme si, že ten příběh známe. Ale není to pravda,“ říká Amy Zieringová, jedna z autorů nového čtyřdílného dokumentu Allen vs. Farrow, který pomocí rozsáhlé investigativní práce vytahuje na světlo nové poznatky ve staré rodinné tragédii.

Kamera postupuje rodinným domem v Connecticutu. Zabírá množství jeho místností, dlouhý jídelní stůl se spoustou židlí a hračky rozeseté po podlaze. Každé léto se tu početné potomstvo herečky Mii Farrowové setkávalo s rodinnými přáteli. Dováděli spolu v jezeře, natáčeli fantaskní příběhy na domácí kameru, užívali si dětství.

A je to také místo, kde měl v srpnu 1992 Woody Allen sexuálně zneužít svou tehdy sedmiletou adoptivní dceru Dylan.

„Je vážně těžké od sebe oddělit ty hezké a ošklivé chvíle. Vnímat je nezávisle,“ vypráví dnes 35letá žena, v jejíž tváři není ani přes výrazný červený přeliv problém rozpoznat kudrnatou blonďatou dívenku ze starých fotografií. „Je to někdo, koho jsem milovala. Více než všechny ostatní. A trvalo mi hodně dlouho, než jsem se smířila s tím, že můžete někoho milovat a zároveň se ho bát.“

Jen pár měsíců před tím osudným letním dnem Mia Farrowová objevila u Allena v bytě nahé fotografie své nejstarší adoptivní dcery Soon-Yi Previnové. „Do Playboye by je nedali. Tohle byly fotky do Hustlera. Skutečně erotické snímky,“ prohlašuje v seriálu herečka.

Svůj dvanáctiletý vztah s populárním režisérem, během kterého spolu natočili 13 filmů a měli syna, Farrowová nazývá největší chybou svého života. „Já za to můžu. To já jsem přivedla tohohle muže do naší rodiny,“ říká.

Allen dodnes popírá, že by Dylan zneužil, a nařčení ze strany Mii Farrowové – i kvůli událostem, které mu předcházely – vydává pouze za křivdu zhrzené ženy. Mstu za jeho milostnou aféru s dospívající dívkou přitom měla dovést do takových rozměrů, že proti němu poštvala i své děti.

Šetření odborníků z nemocnice v New Havenu se tehdy postavilo na Allenovu stranu, a úřady ho proto nikdy neobvinily s vysvětlením, že se pro takový postup nenašel dostatek důkazů.

ČASOVÁ OSA UDÁLOSTÍ

1977
Mia Farrowová s manželem Andrém Previnem adoptují údajně sedmiletou korejskou dívku Soon-Yi.

1979
Farrowová se seznámila s Woodym Allenem v restauraci Elaine's v newyorské čtvrti Manhattan.

1982
Dvojice natočila jejich první společný film, Sex noci svatojánské. Následovalo dalších 12 společných projektů.

1985
Farrowová adoptovala nemluvně z Texasu, dívku Dylan.

1987
Páru se narodil syn Satchel. Později si změnil jméno na Ronan.

prosinec 1991
Allen adoptoval Dylan a Mosese, jedno ze starších adoptivních dětí Mii Farrowové. Režisér, kterému je v té době 56, v této době začal svůj poměr s 21letou Soon-Yi Previnovou.

leden 1992
Farrowová v bytě svého dlouholetého partnera Woodyho Allena objevila nahé fotografie své adoptivní dcery Soon-Yi. Allen později u soudu vypověděl, že si myslel, že jejich aféra zůstane utajená.

4. srpna 1992
Podle Dylan Farrowové, v té době sedmileté, ji Woody Allen toho dne sexuálně zneužil na půdě rodinného domu v Connecticutu.

13. srpna 1992
Allen zažaloval Farrowovou kvůli opatrovnictví Ronana, Dylan a Mosese.

17. srpna 1992
Allen v tiskovém prohlášení potvrdil svůj vztah se Soon-Yi. Toho samého dne connecticutská policie oznámila, že Allena vyšetřuje kvůli podezření, že zneužil svou dceru Dylan.

18. srpna 1992
Allen vystoupil s prohlášení, že je „zarmoucen“ obviněním ze sexuálního zneužití. Nazval ho „nepravdivým“ a „nehorázným“.

18. března 1992
Po sedmi měsících vyšetřování odborníky z nemocnice v New Havenu oznámili obhájci Woodyho Allena, že filmař byl zproštěn obvinění v případu jeho údajného zneužívání dcery Dylan. Výsledný odborný posudek, který právníci Mii Farrowové označili za nekompletní a chybný, nebyl oficiálně zveřejněn. Některé jeho části ale stejně pronikly do médií.

březen až červen 1993
Proběhl soud o opatrovnictví, který nakonec skončil v Allenův neprospěch. Filmař dostal zakázáno navštěvovat svou dceru Dylan.

prosinec 1997
Allen se oženil se Soon-Yi Previnovou.

Podrobnější časovou osu událostí najdete v deníku New York Times.

Jiné posudky už k režisérovi tak přívětivé nebyly. Connecticutský státní zástupce Frank Maco například v září 1993 prohlásil, že má důvod ke stíhání Woodyho Allena, ale nehodlá ho žalovat, aby Dylan ušetřil traumatu, které by ji proces jistě způsobil. Podle svých slov nicméně věřil, že Allen svou adoptivní dceru zneužil.

Po skoro 30 let tak vedle sebe existovaly dva příběhy. A jak píše deník The New York Times, veřejnost až do nedávna preferovala ten, co umožňoval, aby Woody Allen mohl dál točit své filmy, ve kterých „relativně bezmocné mladé ženy ochotně vstupují do vztahů se staršími, mocnějšími muži“.

Tvůrci čtyřdílné investigativní série Allen vs. Farrow, kterou od minulého týdne můžete sledovat na HBO GO, se ani nesnaží zakrývat, že stojí až nekriticky za Miou a Dylan Farrowovými.

Dokumentaristé Kirby Dick a Amy Zieringová v ní nechávají promlouvat blízké rodinné přátele, vyšetřovatele, znalce z oboru dětské psychologie i filmové kritiky. Procházejí přitom na šedesát krabic soudních dokumentů a policejních důkazů, které od 90. let ležely v advokátní kanceláři, a ukazují na nesrovnalosti, které v případu vznikly.

Součástí seriálu jsou pak také domácí videa, o kterých se sice vědělo, ale dosud je veřejnost neměla možnost vidět.

K jejich nejvíce zdrcujícím částem bezpochyby patří ta pořízená v srpnu 1992, na nichž se sedmiletá Dylan znovu a znovu svěřuje matce, jak ji Allen vzal na půdu jejich rodinného sídla a sahal jí na intimní partie.

„Jak to všechno začnete zkoumat blíže, zjistíte, že to nebyly dvě verze událostí, co jsme slýchali. Byla to jeho verze, jeho verze, jeho verze, jeho verze, jeho verze, její verze (šeptem), jeho verze, jeho verze, jeho verze, jeho verze,“ popisuje Zieringová.

„Ale to jsme nevěděli. Nikdo to nevěděl. Když se k vám dostávají ozvěny určité perspektivy, určitého narativu, už si neuvědomujete jejich zdroj.“

Allen: Jen lži a pomluvy

Kauza se v průběhu let vrátila do veřejného prostoru hned několikrát. Naposledy to bylo v roce 2018, kdy Dylan Farrowová během pomyslného vrcholu hnutí #MeToo poskytla rozhovor televizi CBS. „Nerozumím, jak může být tahle bláznivá historka o tom, jak mi byl vymyt mozek, mnohem uvěřitelnější, než když tvrdím, že mě sexuálně zneužil vlastní otec,“ podivovala se.

Rozpoutání společenské diskuse kolem #MeToo v té době ve velké míře přispěl její bratr, investigativní novinář časopisu New Yorker Ronan Farrow. Jeho zjištění totiž o rok dříve dopomohla k postupnému pádu vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Svou sestru i přesto opakovaně odrazoval od toho, aby mluvila s médií. Jinak tomu nebylo ani v případě Allen vs. Farrow. „Ronan ze začátku pracoval proti nám,“ říká producentka Amy Herdyová. „Myslím, že měl pocit, že to Dylan ničím neprospěje a že ji to pouze vystaví dalším nenávistným reakcím, ponížení a výhrůžkám.“

KDO JSOU KIRBY DICK A AMY ZIERINGOVÁ?

Dokumentaristé Kirby Dick a Amy Zieringová svými filmy přispěli k rozpoutání společenské diskuse a dalekosáhlým změnám v politice. Silně také ovlivnili vývoj amerických institucí a kultury.

V uplynulých letech to byly například dokumenty Ze záznamu, který vypráví o ženách, které nařkli hip-hopového magnáta Russella Simmonse ze sexuálního napadení, nebo Neviditelná válka, jehož tématem byl častý, ale dobře utajovaný jev znásilňování žen v americké armádě.

Za své dílo získali uznání kritiků i řadu profesních ocenění, mezi které patří také dvě oscarové nominace, televizní cena Emmy nebo Peabody.

Dokumentaristka Amy Zieringová ale věří, že série přispěje ke společenské reflexi toho, jak vnímáme nejen téma incestu, ale i kulturu celebrit a misogynii. „Je to o síle slavných, jejich privilegiích a trestní imunitě. Jak s námi všemi, do jisté míry, celebrity manipulují, abychom přehlíželi některé jejich chování, které nemusí odpovídat tomu, jak vystupují na veřejnosti,“ vysvětluje pro Variety.

Dodává, že i oběti incestu si zaslouží své vlastní #MeToo: „Zažili tenhle druh zločinu ve svých vlastních domovech. To přináší svůj vlastní soubor problémů a traumat, kterým bychom se měli věnovat. Naší společnosti by to významně prospělo.“

Woody Allen osobně v dokumentu nevystupuje. Promlouvá v něm jen prostřednictvím audioknižní verze svého loňského memoáru Mimochodem. K tématu nové série se tak vyslovil až po uvedení její první epizody.

„Tihle dokumentaristé neměli zájem poznat pravdu. Místo toho strávili roky utajovanou spoluprací s Farrowovými, aby společně poskládali dílo plné lží a pomluv,“ cituje jeho slova server Hollywood Report.

Tvůrci měli dvojici požádat o vyjádření pouhé dva měsíce před dokončením filmu. Na reakci údajně dostali jen několik dní, což „pochopitelně odmítli“. Podle Herdyové ale žádost o rozhovor s Allenem zaslali dvakrát už v červnu 2018. Tehdy ovšem z jeho strany žádná odpověď nepřišla.

„Obvinění (představovaná v dokumentu) jsou nesprávná, což je známo už několik desítek let. Vyšetřování několikrát po sobě zjistila, že bez ohledu na to, co Dylan Farrowovou nechali uvěřit, k žádnému zneužití nedošlo,“ stojí dále v režisérově prohlášení.

„Není bohužel nijak překvapivé, že sérii vysílá zrovna HBO, které má uzavřenou produkční dohodu s Ronanem Farrowem. I když si tak tahle ‚fušeřina‘ získá pozornost veřejnosti, fakta nijak nezmění.“

Série, ze které byly zatím odvysílány dvě z celkových čtyř epizod, skutečně vyvolala očekávatelnou vlnu zájmu. Podle serveru The Wrap její první díl přilákal přes milion diváků, čímž nastavil nový rekord pro premiéru původní dokumentární série napříč svými platformami.

Někteří mediální odborníci ale kritizují, že americká služba HBO Max paralelně k Allen vs. Farrow nabízí k přehrání i Allenovy filmy. „Dostává zaplaceno, zatímco se stejná platforma snaží o jeho ‚odhalení‘. Nechutné,“ napsal na twitter novinář Ernest Owens.

Na českém HBO GO vedle Allen vs. Farrow najdete i Allenův zatím poslední snímek Deštivý den v New Yorku.
Dreamer
Člen skupiny ČEPEK

... který pomocí rozsáhlé investigativní práce vytahuje na světlo nové poznatky ve staré rodinné tragédii.
Jestli tohle je investigativní práce, tak já jsem kosmonaut :)
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Já se obávám že lidé prostě uvěří tomu co jim kdo promítne v televizi. A televize bude vysílat to co může přitáhnout diváky. nejsou to fakta a není to pravda, spravedlnost ani soud. Je to show...
Cykle02
Mediální analytik

Velká zpověď jednoho z největších režisérů 20. století, který se sám považuje za jednoho z největších břídilů 20. století, vychází knižně v češtině pod názvem Mimochodem. Přeložil ji Michael Žantovský.

Woody Allen alias Allen Stewart Konigsberg už své vzpomínky světu dlouho dlužil. V době, kdy své životní rozumy sepisuje a vnucuje každý osmnáctiletý youtuber a každá přihlouplá zpěvačka a modelka, čekal významný režisér, scenárista, spisovatel, dramatik a herec do svých 85 let. Výsledkem je kniha místy vtipná, plná hlášek a sarkasmu, a místy nekonečně smutná, potvrzující režisérův pesimistický pohled na svět. Humor mu slouží hlavně k tomu, aby se nezbláznil.

Začíná dětstvím v New Yorku s typicky autoritativní židovskou matkou a potrhlým hodným otcem, který poletuje a hledá kšefty, aby nakonec stejně zkrachoval. Malý Allen Konigsberg nesnášel školu a židovské tradice mu nic neříkaly. Chtěl se honit za mičudou, chtěl chodit do kina na klasické hollywoodské bijáky, zatímco ho otravovali s hebrejštinou a zachmuřeným trestajícím Bohem.

Chodil za školu, vymýšlel fóry a už jako teenagerovi mu pár vtipů otiskli v novinách. Začal psát pro stand-up komiky a sám i vystupoval, jenže zjistil, že to není pro něj, a tak přesedlal na televizi. Odtud byl už jen krůček k filmovým scénářům a konečně k režii.

Kvůli starostlivé mámě se Allen přihlásil na univerzitu, a jak by řekl Jára Cimrman, výsledek se brzy dostavil - okamžitě ho vyhodili. Často vzpomíná s úsměvem na to, jak ho lidé považují za velkého intelektuála, a vehementně popírá, že by jím někdy byl. Považuje se za nevzdělaného vtipálka, jenž se mezi velké umělce dostal omylem.

Pravda bude asi někde uprostřed. Allen samozřejmě zná ledacos z literatury, filozofie, historie atd., není prosťáček, ale na druhou stranu to není žádný Kundera. Jak sám říká, nemá žádné dokončené vyšší vzdělání a za celý život se nenaučil žádný cizí jazyk. Vždy ho však fascinovaly dívky, které chodí dramaticky „oblečené v černém“ a „čtou francouzsky“. Kvůli nim začal konečně taky trochu číst. Celkově o sobě Woody nemá valné mínění, považuje se málo zvídavého a nudného patrona, který si prý „nikdy nešluknul marjánky“.

„Nepiju, nekouřím a psychedelické zážitky mě naprosto nezajímají“
Woody Allen

Část pamětí, kde Allen vzpomíná na různé newyorské stand-up komiky a scenáristy ze 40. a 50. let, nemůže běžnému českému čtenáři nic moc říci, ale od sedmdesátých let to začíná být šťavnatější. Známými sexy jmény se stránky jen hemží, není však možné si nevšimnout, že Allen je příliš zdvořilý. Ve stáří člověk sice bývá smířlivý, jenže pokud podvacáté opakuje, že onen kolega byl „úžasný, milý, vtipný“ a kolegyně je taky „úžasná, milá a vtipná“, vypadá to, že se snad celý život stýkal jen s anděly.

Růžky vystrčí jen málokdy, třeba když nekompromisně trvá na tom, že politická korektnost do umění nepatří.

„Pozitivní diskriminace může v některých případech fungovat dobře, ale nehodí se, když přijde na obsazování filmů. Obsazuji role vždycky někým, kdo se na ně z mého pohledu nejlíp hodí,“ vzkázal těm, kteří by chtěli vidět více černých herců.

Závěrečná část vzpomínek patří donekonečna opakovaným obviněním ze sexuálního obtěžování adoptivní dcery Dylan, jež šíří jeho ex-partnerka Mia Farrow.

Allen cituje mnohá svědectví jiných dětí a personálu, kteří vykreslují Miu jako velmi nebezpečnou, manipulativní, mstivou, prolhanou ženu. Celou pravdu se těžko dozvíme, raději zde místo spekulací uvádím jen závěr zprávy Úřadu pro sociální péči o děti státu New York, který celou věc důkladně zkoumal čtrnáct měsíců:

„Nebyly nalezeny žádné věrohodné důkazy o tom, že dítě uvedené v této zprávě bylo zneužito či obtěžováno. Tvrzení, že se tak stalo, proto považujeme za nepodložená.“

Ze vzpomínek lze vycítit, jak hodně ho obvinění trápí. Po desítkách stran vysvětlování uzavírá text tak, jak se na Woodyho Allena sluší - fórem: „Nevidím doopravdy žádný praktický rozdíl v tom, jestli si mě lidé budou pamatovat jako filmového režiséra, nebo pedofila, anebo si mě nebudou pamatovat vůbec. Žádám jedině, aby můj popel rozprášili poblíž lékárny.“
Cykle02
Mediální analytik

Švédský spisovatel August Strindberg napsal, že neexistuje nic horšího než muž a žena, kteří se nenávidí. Dokládá to čtyřdílná dokumentární minisérie Allen vs. Farrow, která je od tohoto týdne kompletně k vidění na českém HBO GO.

Není příjemné ji sledovat. Čtyřhodinový dokument detailně propírá nejšpinavější prádlo, které se stalo věcí veřejnou roku 1992 v souvislosti s nechutně vyhroceným koncem partnerského svazku mezi režisérem Woodym Allenem a herečkou Miou Farrowovou. Jejich vztah trval 12 let, za tu dobu se Farrowová objevila ve 13 Allenových filmech.

Jejich rozchod zapříčinilo odhalení, že Allen navázal intimní vztah s jednadvacetiletou Soon-Yi, adoptivní dcerou Farrowové a dirigenta Andrého Previna. A vyústil v obvinění Allena ze sexuálního zneužívání. Toho se režisér údajně dopustil 4. srpna 1992 na jejich tehdy sedmileté adoptivní dceři Dylan.

Sedmiměsíční vyšetřování ovšem nic takového neprokázalo a trestní stíhání Woodyho Allena nebylo zahájeno. Sama Dylan Farrowová svůj případ připomněla v roce 2014, kdy v deníku The New York Times vydala otevřený dopis. O čtyři roky později připojila svůj hlas k hnutí #MeToo a znovu proti Allenovi vznesla tvrdá obvinění.

Dokumentární minisérii Allen vs. Farrow natočila ve spolupráci s investigativní novinářkou Amy Herdyovou režisérská dvojice Kirby Dick a Amy Zieringová. Tandem loni vytvořil celovečerní dokument Ze záznamu, mapující příběhy několika žen, které se staly oběťmi sexuálního napadení ze strany hiphopového producenta Russella Simmonse.

Novinka svým způsobem zapadá do módního proudu takzvané true crime, tedy televizních seriálů a filmů, které rekonstruují skutečné kriminální činy. V závislosti na přístupu tvůrců se tyto pořady buď drží ověřených faktů, nebo jsou naopak značně spekulativní, pokud si autoři selektivně vyberou jen ty informace, které podporují jejich verzi příběhu.

Kirby Dick a Amy Zieringová zvolili druhou možnost. Ačkoli název minisérie navozuje dojem, že na choulostivou kauzu nabídne vyvážený pohled, opak je pravdou. Filmaři předkládají pouze jednu stranu příběhu nahlíženého očima Mii a Dylan Farrowových.

V dokumentu, který střídá "mluvící hlavy" s archivními záběry, domácími videi, ukázkami z Allenových filmů, fotografiemi anebo soudními dokumenty, vystupuje především Mia Farrowová. Emotivní výpovědi její nyní pětatřicetileté dcery Dylan dostávají největší prostor v první a čtvrté části.

Minisérie přináší také svědectví některých jejích sourozenců, obzvláště Dylanina mladšího bratra Ronana Farrowa. Ten jako právník a novinář v roce 2017 pomohl usvědčit ze sexuálních deliktů hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina a výrazně se angažuje také v případu své sestry.

V dokumentu promlouvají převážně ženy: rodinné přítelkyně Mii Farrowové, znalkyně z oboru dětské psychologie či filmové novinářky, z nichž některé se už nikdy nechtějí podívat na žádný nový Allenův snímek. Jejich výpovědi podporují teorii, že Allen měl k Dylan "nepřiměřeně intenzivní" vztah a že dívenku skutečně zneužil.

Pětaosmdesátiletý režisér na žádost o rozhovor údajně nereagoval. Dokumentaristé ale nevyzpovídali ani nikoho jiného, kdo mu v letitém sporu vyjádřil podporu. Jen prostřednictvím archivních záběrů se v minisérii objevují dva Dylanini sourozenci Soon-Yi a Moses, kteří se s Miou Farrowovou nestýkají.

Především ten druhý život v početné rodině rozhodně nelíčí jako idylické hájemství štěstí a lásky pod ochranitelskými křídly těžce zkoušené světice, jak filmaři herečku v minisérii vykreslují.

Vyjádření Woodyho Allena, jenž veškerá obvinění vždy kategoricky popíral, se ve filmu objevují jen zprostředkovaně. Za pomoci archivních televizních rozhovorů, tiskových prohlášení či - pro danou kauzu nijak zásadních - výňatků z audioverze jeho loňské knižní autobiografie Mimochodem, která právě vyšla v českém překladu.

Woody Allen připouští, že malou Dylan naprosto zbožňoval, odmítá však, že by v tom bylo cokoli sexuálního. Obvinění chápe jako pomstu zhrzené podvedené partnerky, která zmanipulovanému dítěti vnukla myšlenku o sexuálním zneužívání.

Nejzásadnější argumenty, jimiž v knize rozporuje obvinění protistrany či vysvětluje svoji verzi, dokumentaristé do filmu nezařadili. Přestože také Allenova výpověď působí ve vztahu k bývalé partnerce zaujatě a dají se v ní najít určité rozpory, je postavená spíše na racionálních informacích než na vypjatých emocích.

Také v dokumentu zazní zpráva, že Dylanin bratr Moses Farrow považuje tvrzení o zneužití sestry za vymyšlená. Tvůrci minisérie však z jeho vyjádření vynechávají tu část, v níž detailně popisuje, jak byl v dětství nucen odříkávat "nepravdivé historky", které mu Mia Farrowová nadiktovala.

To je důležitá informace. Nejvěrohodnějším důkazem o Allenově vině je totiž videonahrávka, kterou Mia Farrowová opakovaně natáčela s polonahou sedmiletou Dylan bezprostředně po jejím domnělém zneužití. Divácky je nesmírně bolestivé poslouchat malou holčičku, kterak matce do kamery říká a ukazuje, kde všude se jí tatínek dotýkal.

Pomineme-li otázku, zda tato videa nenaplňují podstatu psychického zneužívání dítěte, nemůže laický divák poznat, zda Dylan tehdy odpovídala pravdivě, anebo jen mechanicky opakovala dříve nacvičené repliky. Každý z nově přizvaných "nezávislých expertů" ale její výpovědi považuje za autentické.

V minisérii tak nezazní jediný oponentní názor, přestože oficiální lékařská šetření v roce 1993 dospěla k verdiktu, že k sexuálnímu zneužití dítěte nedošlo. Zpráva tehdy zároveň uváděla, že Dylan má potíže s rozlišováním fantazie od skutečnosti a že ji zřejmě navedla matka.

Tvůrci minisérie existenci těchto šetření nezatajují, odvádějí ale divákovu pozornost jiným směrem. Soustředí se na to, aby objektivitu odborného posudku i celého vyšetřování od základu zpochybnili. Zaměřují se na určité procedurální nesrovnalosti, k nimž zřejmě opravdu došlo. A dopad celé kauzy na veřejné mínění pak zasazují do kontextů někdejší i současné společenské atmosféry.

Woodyho Allena nevykreslují jen jako nelítostného predátora. Pokouší se přesvědčit diváky, že jako bohatý a nesmírně vlivný muž, který byl obklopen nejlepšími právníky a znamenitě fungujícím PR týmem, mohl vyšetřování zvrátit ve svůj prospěch.

Tato spekulace má však trhliny. Ještě v roce 1993 prohrál Woody Allen soud o opatrovnictví tří dětí a v současné době figuruje v Hollywoodu na pomyslné černé listině. Jeho poslední dva filmy nebyly distribuovány do amerických kin a někteří herci i herečky, s nimiž dřív spolupracoval, si začali pokrytecky zpětně sypat popel na hlavu za to, že s ním vůbec kdy natáčeli.

Důkazy o Allenově chlípnosti se tvůrci snaží hledat také v jeho filmech. Oslovení novináři však nakonec dospívají jen k "převratnému" poznání, že většina jich vypráví o vztahu staršího muže s mnohem mladší ženou. Newyorský režisér má zjevně stejnou slabost v soukromém životě. Jakou má toto "odhalení" souvislost s údajnými pedofilními sklony, však tvůrci nevysvětlují.

Dokument mnohdy manipuluje s diváckými emocemi, ať již za pomoci melodramatické hudby nebo střihové skladby. Například ve scéně, kdy psychiatři obecně hovoří o obětech incestu, filmaři ilustrují jejich slova fotografiemi malé Dylan, která má zádumčivý skelný pohled. V jiné sekvenci dokonce neváhají zaznamenat menší panickou ataku, která postihne dospělou Dylan.

Obzvlášť strojeně působí současné setkání Dylan s bývalým státním zástupcem Frankem Macoem, jenž tehdy vedl vyšetřování. Skutečnost, že se mu nepodařilo vznést obvinění proti Woodymu Allenovi, vysvětluje mladé ženě tím, že nechtěl na lavici svědků předvést sedmileté dítě a vystavit ho dalšímu traumatu. Jímavou atmosféru jejich vzájemného porozumění umocňuje roztomile hopsající psíček.

Z vyšetřování a série právních žalob vzešly desetitisíce stránek soudních a policejních dokumentů, jež se dosud většinou nedostaly na veřejnost. Filmaři k nim nyní získali přístup, stejně jako k policejním složkám, doplňujícím důkazům, prohlášením, svědeckým výpovědím i soukromým audionahrávkám a videodokumentaci.

Navzdory tomu britský deník Guardian v dokumentu odhalil řadu konkrétních nesrovnalostí, jejichž seznam zaslal oběma režisérům. Ti na něj však zareagovali pouze obecnou několikavětou odpovědí s tím, že dokument "úplně, důkladně a přesně prezentuje fakta". Zasvěcenými detaily nabitý článek v Guardianu dokazuje, že tomu tak není.

Je nesporné, že ve více či méně vzdálené minulosti byla mnohá oznámení znásilnění, obtěžování či zneužívání dětí posuzována s podjatostí a despektem vůči ženám, které takové zločiny nahlásily. Na druhou stranu z toho ještě automaticky neplyne, že každé takové obvinění se vždy nutně musí zakládat na pravdě.

Co se onoho srpnového dne ve venkovském domě v Connecticutu skutečně odehrálo mezi Woody Allenem a malou Dylan, vědí jen oni dva. Neví to nikdo jiný, ani Mia Farrowová, jak dokládá záznam z jednoho tajně nahraného telefonátu s Allenem, v němž říká: "Já o tom nic nevím. Jen co mi řekne Dylan."

Vědět to nemohou diváci, filmoví kritici ani tvůrci dokumentu, navzdory jeho zcela jednoznačnému vyznění. Kirby Dick a Amy Zieringová přitom nepředkládají jediný přímý důkaz, který by obvinění, vznesená Miou Farrowovou a 22 let nato i její dcerou, nezpochybnitelně podpořil.

Autoři dokumentu své závěry staví především na černobílém výběru informací a bezmezné důvěře v jednu stranu sporu. Posuzovat něčí vinu, zejména u takto závažného obvinění, by však nemělo být otázkou důvěry, nýbrž nezvratných faktů. Z tohoto pohledu je dokument Allen vs. Farrow předpojatý a extrémně jednostranný.

Dylan Farrowová hned v prvních vteřinách minisérie říká, že s jejím případem je spjata "spousta dezinformací, spousta zmatků a také hodně lží". Nezdá se, že by je dokument dokázal rozptýlit. Místy spíše naopak.
Jednorozec
Registrovaný uživatel

dovedu si bohužel živě představit že pomstychtivá matka skutečně dceru zmanipuluje a v podstatě není šance jak se účinně bránit. je jedno zda člověk vyhraje soud ve výsledku stačí natočit dojemný jednostranný dokument a rozšířit ho mezi lidi. Tak si říkám jestli takovéto jednání nelze v principu označit za šíření pomluvy...