podivin píše: ↑neděle 17. 1. 2021, 10:39:30
Tak zase si přiznej, že srovnáváš nesrovnatelné.
V jakém ohledu? Srovnávám nálepkování, obavy a nenávist k nějaké skupině lidí, která se "na nějakém jevu podílí ve větší míře" než majorita společnosti. Jistě, sexuální preference je něco jiného než etnická příslušnost, ale nenávist ke skupině na základě barvy pleti je ještě méně ospravedlnitelná než nenávist ke skupině na základě sexuálních preferencí, protože barva pleti opravdu nepředurčuje vzorce chování.
Nicméně, (teď jen příklad pro ilustraci) pokud v USA při silniční kontrole často policista zemře zastřelením černochem, tak ostatní policisté si vypěstují reflex.
No jasně. Zkušenosti, a v některých případech předsudky. Přestože rasismus nesnáším, sám s tím bojuju. V IT se smějeme meetingům s 20 Indy na drátě, kteří se snaží vyřešit jednoduchý problém. Při příjímání zaměstnanců preferuji Čechy, a to i před Rusy nebo Američany, protože pravděpodobnost, že vše bude klapat, je u našince vyšší. Ale k těm ostatním se vždy chovám s respektem a snažím se jim dávat šanci, a občas se to i vyplatí. Rozhodně není důvod k nějaké nenávisti, a nelze odsuzovat celou skupinu za chování jednotlivců, i když je těch jednotlivců dost na to, aby se z toho stal nějaký vzorec.
Známý je afroameričan žijící v USA, úspěšný, má velký dům v dobré čtvrti, drahé auto. Jen za poslední rok ho zastavili policajti 10x po cestě domů, protože černoch řídící Teslu "jí prostě musel ukrást". Když mu vykradli dům, radši to šel nahlásit na policii osobně, protože na jeho kamaráda policajti vytáhli zbraň u něj doma, když si je po vloupačce zavolal. Já ty policajty chápu, mají strach o svůj život, mají nepříjemné zkušenosti. Ale vůči spořádaně žijícím příslušníkům menšin to prostě není fér, a měli bychom se snažit se toho vyvarovat. Mimochodem obě ty vloupačky měli na svědomí běloši.
U nás je to horší, že nikdo nevidí to přesné procento v populaci, takže nelze říct přesně, kdo páchá (poměrně k celkovému počtu) víc zneužití - jestli ti normální nebo my.
To se tu řešilo mnohokrát, ale myslím že je to vcelku jasné. Těch našich oblíbených 90% zneužití spáchaných nepedofily se týká "dětí" mladších 18-ti, možná 15-ti let, ale ten poměr se bude vyvíjet v náš neprospěch se snižujícím se věkem oběti. I kdyby to procento u dětí pod 12, 10, 8 let bylo třeba 60% nepedofilů (o čemž pochybuji), tak to příliš nehovoří v náš prospěch, protože rozhodně nejsme v populaci zastoupeni 40%. Spousta zneužití je nám na účet připisována nefér, ale ta nálepka pedofil=zneužívač je čistě statisticky na místě více, než muslim=terorista, nebo černoch=lupič.
Gabriel Svoboda píše: ↑neděle 17. 1. 2021, 10:46:52
Odpůrci generalizace a paušalizace mi nikdy neodpověděli na otázku, jak by se zachovali třeba 20. srpna 1968 večer, kdy by zjistili, že se na hranicích hromadí podezřele mnoho mužů ze Sovětského svazu, kteří žádají o vstup do Československa.
Tohle je asi na úplně jinou diskuzi, ale když už to chceš srovnávat, tak si přiznej že v osmašedesátým sem ti Rusové přijeli organizovaní, se samopaly a v tancích, kdyžto nyní jsou ty početné hordy potenciálně vraždících migrantů neorganizovaní a místo zbraní mají iPhony a Levisky. Pokud se ti to nelíbí a chceš proti tomu vystupovat, není přeci nutné hned zapojovat nenávist.
Gabriel Svoboda píše: ↑neděle 17. 1. 2021, 10:46:52
Obecně máš pravdu, ale tento postoj nesmí sklouznout v naivitu a popírání reality ve jménu ideologie "tolerance"...
Já ti rozumím a v tomto se neshodneme, máme jiné politické přesvědčení. Já nemám to národní cítění a potřebu požadovat od státu ochranu. Cítím se být obyvatelem planety, dost silný na to, abych pomáhal slabším a ve jménu měnit věci k lepšímu snesl i nějakou tu pozitivní diskriminaci druhých. Nemyslím si, že naše kultura je lepší než jiné kultury. Ty to máš úplně jinak a já tvůj pohled na věc beru. Nakonec politika je o kompromisech, a tak tobě snad nehrozí, že nás tu sežerou muslimové, a mě snad nehrozí, že si postavíme zeď a shnijeme tu ve vlastní šťávě.
Nestojím o politickou debatu. Podivuju se nad nálepkováním, příp. dokonce nenávistí vůči ostatním menšinám. Stěžujeme si, že nás lidé hází všechny do jednoho pytle
jen proto, že nás vzrušují děti. Tak bychom neměli házet ostatní do jednoho pytle jen proto, že jsou snědí. Rozhodně je větší pravděpodobnost, že se společnost zbaví předsudků vůči barevným, než vůči pedofilům. Pokud nás něco té nálepky zneužívačů může zbavit, pak je to omezení nálepkování obecně, protože jako skupina ve frontě na toleranci rozhodně zaujímáme krásné poslední místo.