Školky nesmí nutit děti spát, rodiče si mohou stěžovat na inspekci (idnes.cz)
Výňatky z diskuse:
Vážená paní učitelko Mihalová, po 30 letech Vám vzkazuji: Trhněte si nohou!
Matky, které se tu zastávají svých nespavých dětí nebyly schopny jim za těch pár let, kdy byla výchova jen na nich, vštípit řádný denní režim. Proto ty požadavky na MŠ a stížnosti u ombudsmana. Samy selhaly, ale je lehčí ukázat prstem.
Kdo nutí rodiče dávat děti do školky, kde se spí? Opravdu platíme drahé úředníky typu ombudsmana, aby řešili takové hlouposti?
Taky jsm je chodili neděli po obědě uspávat. Trvalo to všem jenom do doby, když dcerka došla za maminkou a hlásila, že tatínek už spí.
Ježkovy voči to už snad ani není možný v tomhle banánistánu. Jeden s prominutím rozmazlenej fracek si postaví hlavu a celá republika je vzhůru nohama. A teď někdo přijde za ombudsmanem, že jeho dítě má spát po obědě, ale nemůže, protože je tam skupinka dětí, který nespějí. To sem zvědavej co pak ten expert bude dělat
Jenže přesně to, co popisujete, že dělá vaše dcera, chce ombudsman: Tedy aby dítě nebylo nuceno ležet se zavřenýma očima, ale aby mu učtelka dala knížku a mohlo si "číst" (prohlížet). Ve školkách, skutečně záleží na dětech, to už dávno takhle dělají. Bohužel - záleží hodně na osobě ředitelky - a pokud je tam ta, která vystudovala ještě za socíku, kdy všichni museli být v průměru a nikdo nesměl vyčnívat, mají děti smůlu.
Zcela otevřeně můžu říct, že jsem spaní ve školce nesnášela ještě víc než školku samotnou a to je co říct. Samozřejmě někdy v roce 91-92 by žádnou matku v životě nenapadlo s těma tetama, nebo jak jsme jim to říkali, diskutovat. Prostě mě strčily do postele a pak mi nadávaly, že nespím a dělám bordel.
Nikdo je přeci nenutí spát. Je to o klidovém stavu, kdy prostě ostatní děti spí, tak by hyperaktivní (v překladu nevychovaný) Pepíček mohl alespoň ležet v klidu a odpočívat a nevyrušovat tak ostatní děti kolem sebe. Bylo to tak vždy a nevidím v tom žádný problém.
Dnes se ale řada rodičů raději vzdala snahy své děti vychovávat a podle moderních teorií se rozhodla jim povolit vše co si zamanou. Nevychovaný uřvaný spratek se totiž v jejich moderním jazyce překládá jako "formující se osobnost". Bohužel se ve většině případě z těch osobností zformuje neschopné hovádko, které je však přesvědčeno o vlastních úžasných schopnostech. Pokud však nemá dopředu připravené místo ve firmě svého otce či matky, tak akorát velmi tvrdě dopadne na pr*el a hrozně se diví.
Přestaňme proto používat slovo hyperaktivní místo nevychovaný a začněme se vlastním potomkům věnovat. Nezapomeňte, že se třeba dožijete takového věku, kdy budete potřebovat, aby se o vás taky postarali. Vy totiž v té době už rozhodně nebudete hyperaktivní.
Asi máte na mysli fyziologickou potřebu? A ne - nic takového děti nepotřebují. Každý člověk je jedinečný a má svoje vlastní potřeby. Dcera před třetím rokem přirozeně přestala odpoledne spát. Do žádné školky nechodí.
Nenutit dětičky k ničemu,ani k jídlu,pití,učení,pořádku,spánku,povinnostem.Jen je nechte,mají-li si s čím hrát!Vždyť vše ví sami nejlépe,jsou přece potomci geniálních rodičů!
taky mě mrzí, že tolik lidí chce mít z dětí roboty. A to na rovinu říkám, že jsem ten typ co nemá nic proti plácnutí, když si dítě zaslouží a je zastáncem poměrně přísné výchovy - ale aby dítě přes den spalo když já si zamanu je i na mě moc. Není to hračka na klíček, je to člověk propána. Nikdo tady nekrizituje to, že si může potichu kreslit a nerušit ostatní, ovšem není nuceno spát či ležet.
Ono je něco jiného nutit dítě dodržovat nějaký řád a něco jiného nutit děti hodinu ležet prakticky bez hnutí. To je dost nepříjemné i pro dospělého, natož pro malé dítě. A nemá to dobrý důvod na rozdíl od některých jiných věcí.
iDNES: Školky nesmí nutit děti spát, rodiče si mohou stěžova
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci a ženy
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: e-mail: [email protected]
- Výkřik do tmy: Jsem produkt dekadentního světonázoru a jakožto takový na slepé větvi vývoje.
- Dal: 474 poděkování
- Dostal: 568 poděkování
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 501 poděkování
Re: iDNES: Školky nesmí nutit děti spát, rodiče si mohou stě
No vzpomínám si, že já jako mrně taky nechápal proč mám jako v poledne spát, ale prostě to tak bylo tak jsme si oblíkli pyžámko a lehli si do postele a prostě jen přemýšlel nad nesmrtelností chrousta.
PS. Na jednom nejmenovaném webu věnovaném prospěšnosti masturbace se několik děvčat svěřilo, že s tím začali jako malé děti právě ve školce a docela si pod peřinou užívali během těchto "přestávek na spaní". Tak mě jako první napadlo co poradit těm "hyparaktivním" co se jim nechce spát... :0))
PS. Na jednom nejmenovaném webu věnovaném prospěšnosti masturbace se několik děvčat svěřilo, že s tím začali jako malé děti právě ve školce a docela si pod peřinou užívali během těchto "přestávek na spaní". Tak mě jako první napadlo co poradit těm "hyparaktivním" co se jim nechce spát... :0))
Hmm, jedna z mojich najstarších spomienok na masturbáciu je práve z času na spanie v škôlke.Jednorozec píše:...Na jednom nejmenovaném webu věnovaném prospěšnosti masturbace se několik děvčat svěřilo, že s tím začali jako malé děti právě ve školce a docela si pod peřinou užívali během těchto "přestávek na spaní". Tak mě jako první napadlo co poradit těm "hyparaktivním" co se jim nechce spát... :0))
Neviem, ako si to všimla učiteľka, ale doteraz si úplne presne pamätám, čo mi povedala: "Pinďúr je na cikanie, nie na hranie!"
Vtedy som mohol mať 4 alebo 5 rokov.
Ak si dobre pamätám, tak som to robil prakticky pravidelne od nejakých 3-4 rokov... Väčšinou doma
-
- Výkřik do tmy: Jsem produkt dekadentního světonázoru a jakožto takový na slepé větvi vývoje.
Demagogie na blog.idnes.cz: Heč, já spát „po o“ nemusím! (Aleš Baloun)
-
Demagogie pokračuje: http://marcelatobiasova.blog.idnes.cz/c/362520/Stezujte-si-na-ucitelky-poucime-je.html (blog ignoruje, o čem vlastně vyjádření ombudsmana bylo, jestli je možné nutit děti po obědě ležet, místo toho podstrkává extrémní volnost ve výchově, na kterou útočí a v podstatě, ačkoli to není přímo uvedeno, označuje matku, co si stěžovala na postup školky, za matku, která nezvládá svoje dítě nebo kašle na výchovu)
Ve školkách se většinou odpočívá, spát nikoho učitelky nenutí (ona.idnes.cz)
Traumata z dětství
Ostatně mnoho z nás si z nuceného spánku ve školce neslo spíš odpor k postýlce než zklidnění. "Dodnes mě mrzí, že jsem s jednou učitelkou nezatřásla, když moji dcerku nutila spát až tak, že děcko mělo od slziček promočený polštář a doslova se bála, že neusne. A opravdu si myslím, že se z toho podvědomě má strach dosud. Od narození byla extrémně nespavá a velice špatně usínala pak i ve vyšším věku - ze školky spaní prostě vnímala jako trest," svěřila se jedna čtenářka v naší Kavárničce. A i podle diskuze na našem Facebooku není s podobnými zážitky sama, děti byly často nuceny ležet nehnutě a se zavřenýma očima. Ale opravdu dnešní učitelky v mateřinkách děti ke spánku nutí?
Podle předpisů má dítě právo nespat a školka by mu měla zajistit adekvátní aktivitu. Mnoho školek již nemá poobědový spánek, ale odpočinek - učitelky čtou dětem pohádku, některé usnou, všechny ale musí v klidu ležet na postýlkách. Další školky umožňují dětem provozovat jinou odpočinkovou aktivitu, při které neruší ostatní - třeba si malovat nebo prohlížet knížky. V několika školkách se "nespavcům" dokonce věnuje jedna z učitelek v jiné místnosti.
Dítě spánek potřebuje
To ze své zkušenosti potvrzuje i psycholog Jan Kulhánek. "Nemyslím si, že dnes děti ke spánku ve školkách někdo nutí. Celkově se ale doporučuje, aby se děti alespoň do čtyř let věku dávaly přes den spát, pomáhá to lepšímu psychickému vývoji," říká psycholog z Ambulantního centra psychoterapie Anděl. Každé dítě je ale v tomto ohledu jiné a lze jen těžko aplikovat obecná pravidla, kolik hodin denně spát, na všechny.
Chvilka klidu po obědě je ale vhodná i pro ty živější děti, usnadní trávení, během kterého přirozené nastává útlum. Mnohé děti třeba unavené nevypadají, běhají dokola a šaškují, ale když si lehnou na postýlku, najednou "odpadnou". Kromě toho učí následování řádu ve školce poslušnosti, tichost při hraní s plyšákem v postýlce zase respektu k ostatním.
Dejte si šlofíka společně
"Od 90. let se k nám dostávají výchovné teorie tvrdící, že dítě nejlépe ví, co je pro něj dobré. Nejsem zastánce těchto teorií. Dětem je nutné pozorně naslouchat, ale jejich život potřebuje i řád," dodává psycholog.
Pokud má dítě nastoupit do školky, je lepší ho na režim, včetně poledního klidu, postupně navyknout už doma. Nenuťte ho hned spát, nechte ho třeba ležet s knížkou nebo plyšákem. A zaběhlý režim se pokuste dodržovat i o svátcích. "O víkendu si můžete dát společnou siestu s dítětem, přečtěte si u toho kousek pohádky, určitě to bude příjemný zážitek pro všechny," radí Jan Kulhánek.
Traumata z dětství
Ostatně mnoho z nás si z nuceného spánku ve školce neslo spíš odpor k postýlce než zklidnění. "Dodnes mě mrzí, že jsem s jednou učitelkou nezatřásla, když moji dcerku nutila spát až tak, že děcko mělo od slziček promočený polštář a doslova se bála, že neusne. A opravdu si myslím, že se z toho podvědomě má strach dosud. Od narození byla extrémně nespavá a velice špatně usínala pak i ve vyšším věku - ze školky spaní prostě vnímala jako trest," svěřila se jedna čtenářka v naší Kavárničce. A i podle diskuze na našem Facebooku není s podobnými zážitky sama, děti byly často nuceny ležet nehnutě a se zavřenýma očima. Ale opravdu dnešní učitelky v mateřinkách děti ke spánku nutí?
Podle předpisů má dítě právo nespat a školka by mu měla zajistit adekvátní aktivitu. Mnoho školek již nemá poobědový spánek, ale odpočinek - učitelky čtou dětem pohádku, některé usnou, všechny ale musí v klidu ležet na postýlkách. Další školky umožňují dětem provozovat jinou odpočinkovou aktivitu, při které neruší ostatní - třeba si malovat nebo prohlížet knížky. V několika školkách se "nespavcům" dokonce věnuje jedna z učitelek v jiné místnosti.
Dítě spánek potřebuje
To ze své zkušenosti potvrzuje i psycholog Jan Kulhánek. "Nemyslím si, že dnes děti ke spánku ve školkách někdo nutí. Celkově se ale doporučuje, aby se děti alespoň do čtyř let věku dávaly přes den spát, pomáhá to lepšímu psychickému vývoji," říká psycholog z Ambulantního centra psychoterapie Anděl. Každé dítě je ale v tomto ohledu jiné a lze jen těžko aplikovat obecná pravidla, kolik hodin denně spát, na všechny.
Chvilka klidu po obědě je ale vhodná i pro ty živější děti, usnadní trávení, během kterého přirozené nastává útlum. Mnohé děti třeba unavené nevypadají, běhají dokola a šaškují, ale když si lehnou na postýlku, najednou "odpadnou". Kromě toho učí následování řádu ve školce poslušnosti, tichost při hraní s plyšákem v postýlce zase respektu k ostatním.
Dejte si šlofíka společně
"Od 90. let se k nám dostávají výchovné teorie tvrdící, že dítě nejlépe ví, co je pro něj dobré. Nejsem zastánce těchto teorií. Dětem je nutné pozorně naslouchat, ale jejich život potřebuje i řád," dodává psycholog.
Pokud má dítě nastoupit do školky, je lepší ho na režim, včetně poledního klidu, postupně navyknout už doma. Nenuťte ho hned spát, nechte ho třeba ležet s knížkou nebo plyšákem. A zaběhlý režim se pokuste dodržovat i o svátcích. "O víkendu si můžete dát společnou siestu s dítětem, přečtěte si u toho kousek pohádky, určitě to bude příjemný zážitek pro všechny," radí Jan Kulhánek.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Muži
- Dal: 13 poděkování
- Dostal: 18 poděkování
Naprosto nechápu, proč se kolem vyjádření ombudsmana spustil takový tyjátr. Nechápu to, protože na webu české školní inspekce je stejný postoj napsaný už věky a nikdo po tom ani nevzdechl:-D
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 501 poděkování
No hlavně někdo dělá z komára velblouda jako vždy... Kdyby raději řešili nedostatek/nedostupnost školek.