Trenér dává vnukovi dárky. Je pedofil? (Centrum.cz)

Sekce pro vkládání článků, které se nehodí do ostatních podsekcí Reakce na média a které jsou zároveň s ohledem na téma fóra relevantní, a následnou diskuzi mezi uživateli (případně i neregistrovanými návštěvníky). Prosím, vkládejte pouze články valné kvality.
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
Fx100d
Administrátor
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 3
ve věku do: 10
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: yeelow (10.05.2010 22:04): njn, ty jsi ten dentální úchyl :D
Dal: 408 poděkování
Dostal: 748 poděkování

Trenér dává vnukovi dárky. Je pedofil? (Centrum.cz)

Nový příspěvek od Fx100d »

Se strachem, že vašemu dítěti někdo ublíží, se potýká každý rodič. Vnuka paní Marie vyprovází trenér na zastávku autobusu a dává mu dárky. Je možné, že jde o skrytého pedofila?

Milá Vlasto, chtěla bych se vám svěřit s obavami o svého vnuka. Je mu 11 let a letos začal chodit do sportovního oddílu, kde se mu moc líbí. K jeho spokojenosti přispívá také osobnost trenéra, jehož chování mě však znepokojuje. Trenér si vnuka velmi oblíbil, dokonce mu nosí dárky a chodí ho vyprovázet na autobus.

Trenérovi je asi 25 let, zřejmě je svobodný a děti nemá. Vnuk je z něj nadšený a má ho moc rád. I moje dcera – vnukova matka – je s trenérem moc spokojená a domnívá se, že vnukovi nahrazuje chybějícího otce a že je pro vnuka tento vztah dobrý.

Ráda bych věřila, že tomu tak skutečně je, ale na mysl se mi stále vkrádá obava, zda trenér není pedofil a za jeho chováním nestojí úmysl dítě zneužít. Takové případy se přeci dějí a myslím, že to nelze podceňovat. Dcera se však na mě zlobí, když s ní zkouším o této možnosti mluvit, a zakazuje mi, abych se o možném nebezpečí zmiňovala před vnukem.

Já mám však čím dál větší strach a vždy, když se má vnuk vrátit z tréninku, musím mu alespoň zavolat, abych si ověřila, že je v pořádku doma. Prosím, řekněte mi, jestli se dá nějak pedofil rozpoznat a co si o celé situaci myslíte.

Stála bych také o radu, co bych měla dělat – jak ochránit vnuka a jak přesvědčit dceru, aby nebrala trenérovo chování tak naivně a lehkomyslně. Anebo jestli by bylo lepší, kdybych na dceřino mínění nebrala ohledy a sama jednala – vnuka poučila nebo ho chodila sama z tréninků vyzvedávat, což on ovšem nechce. Předem děkuji za odpověď.

Marie, Rakovník
Jak to vidí psycholožka?

Milá Marie, chápu vaše obavy o vnuka a oceňuji, že jste se rozhodla hledat odpovědi na otázky, které vás tíží. Nevíte, co si myslet o projevech přízně trenéra vašeho vnuka a napadá vás, jestli za nimi nestojí pedofilní sklony.

O pedofilech panuje mezi laiky zkreslená představa. Lidé se domnívají, že pedofil je člověk, který sexuálně zneužívá děti. Ovšem skutečnost je taková, že pedofil má děti upřímně rád a ublížit jim nechce. Naprostá většina pedofilů dítě nikdy nezneužije, naproti tomu značná část pedofilů hledá citové naplnění v práci s dětmi, které jim jsou vnitřně daleko bližší než dospělí lidé.

Proto lze spekulovat o tom, že někteří z nejlepších vedoucích zájmových kroužků, sportovních oddílů či učitelů, kteří dokáží nejlépe pochopit dětskou duši a dětem se nejvíce přiblížit, jsou ve skutečnosti pedofilové. Pedofilie není charakterová vada.

Je to odchylka v sexualitě, kterou si člověk sám nezpůsobil a jíž může velmi trpět, jelikož nemůže svou sexualitu plně realizovat. Takový člověk se musí naučit, většinou za pomoci sexuologa, se svým omezením žít a vhodně ho kompenzovat.

Samozřejmě tím nechci říct, že se žádný pedofil nikdy nedopustí zneužití dítěte. Zrovna tak však nelze říct, že se žádný člověk s takzvaně normální sexualitou nikdy nedopustí něčeho nepřijatelného, například znásilnění dospělé osoby.

To už totiž není o sexualitě, ale o jiných osobnostních poruchách. Člověk, který sexuálně zneužije dítě, není jen pedofil, ale často navíc sexuální sadista. Možná také není dost známo, že ke zneužívání dětí dochází nejčastěji rodinnými příslušníky a že tyto činy jsou častěji motivovány potřebou vyjádřit moc a nadvládu než pedofilními sklony.

Víte, co by vaše dítě mělo vědět? Zde najdete vše, co byste mu měli říct, než začne chodit samo ven: Máma je nemocná, svezu tě! Čtěte triky pedofilů (Centrum.cz)

Nejlepší ochranou dětí před zneužitím je jejich zdravé sebevědomí a možnost určovat, co je jim příjemné a co ne. Dospělí by nikdy neměli dítě nutit do tělesného kontaktu, který je mu nepříjemný.

Vynucování si polibků, mazlení či jiných doteků vede k tomu, že se dítě naučí potlačovat nelibé pocity a nabude dojmu, že dospělému musí vždy vyhovět. Takové dítě potom není dostatečně citlivé na možné ohrožení, nedokáže říci „ne“ a může tak být snazší obětí zneužití.

Co se týče vašeho vnuka a jeho trenéra, nedokážu vám říct, zda má trenér pedofilní sklony či nikoli. Domnívám se však, že to není příliš důležité. Vaše dcera má jistě pravdu v tom, že byste neměla podlamovat vnukovu důvěru v člověka, s nímž se cítí dobře.

Na druhou stranu je jistě na místě, aby byl vnuk na obecné rovině poučen o potenciálně nebezpečných situacích a měl stručný návod, jak se v nich chovat. Například, že nemá s nikým cizím odcházet na neznámá místa, nesedat k nikomu do auta a nenechat si od kohokoli líbit něco, co by mu bylo nepříjemné.

V tomto případě lze citlivě upozornit na to, že ani trenér není zatím tak blízká osoba, aby s ním vnuk chodil mimo dohodnutá místa. Domnívám se, že s takovýmto obecným poučením bude i vaše dcera souhlasit a společně naleznete vhodný způsob, jak jej uskutečnit.

Mgr. Alexandra Lammelová

Tomuto článku mohu vytknout pouze dvě věty:
V článku se píše:Takový člověk se musí naučit, většinou za pomoci sexuologa, se svým omezením žít a vhodně ho kompenzovat.
To není pravda, pokud bude podle odhadů 2% pedofilů, tak se s tím většina vyrovná sama, jen malá část k tomu potřebuje lékaře, nebo spáchá delikt. Pokud by bylo napsáno ...někdy za pomoci sexuologa... tak by to bylo bez připomínky. *no*
V článku se píše:Člověk, který sexuálně zneužije dítě, není jen pedofil, ale často navíc sexuální sadista.
To také není pravda. Čověk, který zneužil dítě nemusí být ani pedofil, ani sadista a nemusí mít žádnou sexuální deviaci. *no*

Ten odkaz vede na článek, kde je nesprávně používán pojem pedofilie. Se pak nedivím, že v diskuzi z toho má někdo zmatek. Jinak ale článek velice chváím je dobrý. *good*
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
MarkM
Registrovaný uživatel
ve věku do: 11
Výkřik do tmy: Nejlepší sexuolog, je stejně nejlepší pedofilní kamarád :) A nebo holčička :P
Dal: 156 poděkování
Dostal: 102 poděkování

Re: Trenér dává vnukovi dárky. Je pedofil?

Nový příspěvek od MarkM »

Souhlasím, že článek je celkem dobrý. Jen by mě zajímalo jakou zásluhu na podobně dobrých článcích (které maji podobnou úroveň) mají lidé jako my, kteří různě upzornují na různé mýty kolem pedofilie.
Někoho milovat a nesmět mu polibek dát, je jako u studánky stát a žízní umírat.
Fx100d
Administrátor
ve věku do: 10
Výkřik do tmy: yeelow (10.05.2010 22:04): njn, ty jsi ten dentální úchyl :D
Dal: 408 poděkování
Dostal: 748 poděkování

Nový příspěvek od Fx100d »

Tak to těžko říci. Psychologové většinou ví co je to pedofilie, většina z nich ani naší osvětu nepotřebuje.
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1744 poděkování
Dostal: 3620 poděkování

Trenér dává vnukovi dárky. Je pedofil?

Nový příspěvek od Kasz »

Velmi rozumná odpověď paní psycholožky Alexandry Lammelové:

http://archiv.vlasta.cz/trinacta-komnata/2010/12/1/clanky/trener-dava-vnukovi-darky-je-pedofil/

P.S. pro hlavního admina: Asi časem budu potřebovat nějakou podsekci "Zprávy o pedofilii v médiích". :-)
Naposledy upravil(a) pbd dne pátek 31. 7. 2020, 15:58:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněny nefunkční odkazy
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi! ❤️💙
Kuba
Čestný člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 13
ve věku do: 26
Dal: 360 poděkování
Dostal: 289 poděkování

Nový příspěvek od Kuba »

Odpověď hezká, ale našly by se i drobnosti, které se mi úplně nezdají:
Je to odchylka v sexualitě, kterou si člověk sám nezpůsobil a jíž může velmi trpět, jelikož nemůže svou sexualitu plně realizovat. Takový člověk se musí naučit, většinou za pomoci sexuologa, se svým omezením žít a vhodně ho kompenzovat.
Většina pedofilů, co nikdy nezneužili dítě, podle mě u sexuologa v životě nebyli. Jsem toho názoru, že pomoc odborníka je nutná jen pro menšinu pedofilů, zbylí se se vším vyrovnají sami, případně jim můžou dostatečně pomoci laické podpůrné skupiny (jako jsou tyto stránky) nebo jejich přátelé, rodina.
Člověk, který sexuálně zneužije dítě, není jen pedofil, ale často navíc sexuální sadista.
Pedofilních sadistů nebude mezi pedofily či pachately pohlavního zneužívání dětí žádný extra velký počet a ani bych nepředpokládal, že u nich bude významně vyšší pravděpodobnost zneužití dítěte, i mezi pedofilními sadisty bude většina těch, co se dovedou ovládat. Rozdíl bude maximálně v tom, že pokud se někdo takový přestane ovládat, následky budou častěji horší, než v případech, kdy se zneužití dopustí někdo z čistých pedofilů.

Hlavně bych ale netvrdil, že kdo zneužije dítě, je nejspíš pedofilní sadista. On to totiž nejspíš není vůbec pedofil, natož pak sadista.

---

Ale jinak opravdu docela vyvážená a rozumná odpověď paní psycholožky.

Mimochodem, Kaszi, odkaz na tenhle článek jsi už dával dřív na jiná fóra, viď? :) (Absolutně nic proti tomu nemám, je naopak dobře, když se to nejzajímavější ze zrušených fór objeví tady - jen se nemohu zbavit dojmu, že už jsem to četl dřív :))
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
Kasz
Administrátor
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1744 poděkování
Dostal: 3620 poděkování

Nový příspěvek od Kasz »

Kuba píše:Ale jinak opravdu docela vyvážená a rozumná odpověď paní psycholožky.
Ano, i přes některé nepřesnosti je celkově ta odpověď velmi rozumná...
Kuba píše:Mimochodem, Kaszi, odkaz na tenhle článek jsi už dával dřív na jiná fóra, viď? :) (Absolutně nic proti tomu nemám, je naopak dobře, když se to nejzajímavější ze zrušených fór objeví tady - jen se nemohu zbavit dojmu, že už jsem to četl dřív :))
Včera jsem po delší době procházel víc odkazů, co vyplivne Google... občas to tak ze zájmu dělám, a tak se dostanu k odkazům, které už jsem kdysi četl a určitě i šířil na naše fóra...
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi! ❤️💙