Se strachem, že vašemu dítěti někdo ublíží, se potýká každý rodič. Vnuka paní Marie vyprovází trenér na zastávku autobusu a dává mu dárky. Je možné, že jde o skrytého pedofila?
Milá Vlasto, chtěla bych se vám svěřit s obavami o svého vnuka. Je mu 11 let a letos začal chodit do sportovního oddílu, kde se mu moc líbí. K jeho spokojenosti přispívá také osobnost trenéra, jehož chování mě však znepokojuje. Trenér si vnuka velmi oblíbil, dokonce mu nosí dárky a chodí ho vyprovázet na autobus.
Trenérovi je asi 25 let, zřejmě je svobodný a děti nemá. Vnuk je z něj nadšený a má ho moc rád. I moje dcera – vnukova matka – je s trenérem moc spokojená a domnívá se, že vnukovi nahrazuje chybějícího otce a že je pro vnuka tento vztah dobrý.
Ráda bych věřila, že tomu tak skutečně je, ale na mysl se mi stále vkrádá obava, zda trenér není pedofil a za jeho chováním nestojí úmysl dítě zneužít. Takové případy se přeci dějí a myslím, že to nelze podceňovat. Dcera se však na mě zlobí, když s ní zkouším o této možnosti mluvit, a zakazuje mi, abych se o možném nebezpečí zmiňovala před vnukem.
Já mám však čím dál větší strach a vždy, když se má vnuk vrátit z tréninku, musím mu alespoň zavolat, abych si ověřila, že je v pořádku doma. Prosím, řekněte mi, jestli se dá nějak pedofil rozpoznat a co si o celé situaci myslíte.
Stála bych také o radu, co bych měla dělat – jak ochránit vnuka a jak přesvědčit dceru, aby nebrala trenérovo chování tak naivně a lehkomyslně. Anebo jestli by bylo lepší, kdybych na dceřino mínění nebrala ohledy a sama jednala – vnuka poučila nebo ho chodila sama z tréninků vyzvedávat, což on ovšem nechce. Předem děkuji za odpověď.
Marie, Rakovník
Jak to vidí psycholožka?
Milá Marie, chápu vaše obavy o vnuka a oceňuji, že jste se rozhodla hledat odpovědi na otázky, které vás tíží. Nevíte, co si myslet o projevech přízně trenéra vašeho vnuka a napadá vás, jestli za nimi nestojí pedofilní sklony.
O pedofilech panuje mezi laiky zkreslená představa. Lidé se domnívají, že pedofil je člověk, který sexuálně zneužívá děti. Ovšem skutečnost je taková, že pedofil má děti upřímně rád a ublížit jim nechce. Naprostá většina pedofilů dítě nikdy nezneužije, naproti tomu značná část pedofilů hledá citové naplnění v práci s dětmi, které jim jsou vnitřně daleko bližší než dospělí lidé.
Proto lze spekulovat o tom, že někteří z nejlepších vedoucích zájmových kroužků, sportovních oddílů či učitelů, kteří dokáží nejlépe pochopit dětskou duši a dětem se nejvíce přiblížit, jsou ve skutečnosti pedofilové. Pedofilie není charakterová vada.
Je to odchylka v sexualitě, kterou si člověk sám nezpůsobil a jíž může velmi trpět, jelikož nemůže svou sexualitu plně realizovat. Takový člověk se musí naučit, většinou za pomoci sexuologa, se svým omezením žít a vhodně ho kompenzovat.
Samozřejmě tím nechci říct, že se žádný pedofil nikdy nedopustí zneužití dítěte. Zrovna tak však nelze říct, že se žádný člověk s takzvaně normální sexualitou nikdy nedopustí něčeho nepřijatelného, například znásilnění dospělé osoby.
To už totiž není o sexualitě, ale o jiných osobnostních poruchách. Člověk, který sexuálně zneužije dítě, není jen pedofil, ale často navíc sexuální sadista. Možná také není dost známo, že ke zneužívání dětí dochází nejčastěji rodinnými příslušníky a že tyto činy jsou častěji motivovány potřebou vyjádřit moc a nadvládu než pedofilními sklony.
Víte, co by vaše dítě mělo vědět? Zde najdete vše, co byste mu měli říct, než začne chodit samo ven: Máma je nemocná, svezu tě! Čtěte triky pedofilů (Centrum.cz)
Nejlepší ochranou dětí před zneužitím je jejich zdravé sebevědomí a možnost určovat, co je jim příjemné a co ne. Dospělí by nikdy neměli dítě nutit do tělesného kontaktu, který je mu nepříjemný.
Vynucování si polibků, mazlení či jiných doteků vede k tomu, že se dítě naučí potlačovat nelibé pocity a nabude dojmu, že dospělému musí vždy vyhovět. Takové dítě potom není dostatečně citlivé na možné ohrožení, nedokáže říci „ne“ a může tak být snazší obětí zneužití.
Co se týče vašeho vnuka a jeho trenéra, nedokážu vám říct, zda má trenér pedofilní sklony či nikoli. Domnívám se však, že to není příliš důležité. Vaše dcera má jistě pravdu v tom, že byste neměla podlamovat vnukovu důvěru v člověka, s nímž se cítí dobře.
Na druhou stranu je jistě na místě, aby byl vnuk na obecné rovině poučen o potenciálně nebezpečných situacích a měl stručný návod, jak se v nich chovat. Například, že nemá s nikým cizím odcházet na neznámá místa, nesedat k nikomu do auta a nenechat si od kohokoli líbit něco, co by mu bylo nepříjemné.
V tomto případě lze citlivě upozornit na to, že ani trenér není zatím tak blízká osoba, aby s ním vnuk chodil mimo dohodnutá místa. Domnívám se, že s takovýmto obecným poučením bude i vaše dcera souhlasit a společně naleznete vhodný způsob, jak jej uskutečnit.
Mgr. Alexandra Lammelová
Autor: Redakce časopisu Vlasta
Tomuto článku mohu vytknout pouze dvě věty:
To není pravda, pokud bude podle odhadů 2% pedofilů, tak se s tím většina vyrovná sama, jen malá část k tomu potřebuje lékaře, nebo spáchá delikt. Pokud by bylo napsáno ...někdy za pomoci sexuologa... tak by to bylo bez připomínky.V článku se píše:Takový člověk se musí naučit, většinou za pomoci sexuologa, se svým omezením žít a vhodně ho kompenzovat.
To také není pravda. Čověk, který zneužil dítě nemusí být ani pedofil, ani sadista a nemusí mít žádnou sexuální deviaci.V článku se píše:Člověk, který sexuálně zneužije dítě, není jen pedofil, ale často navíc sexuální sadista.
Ten odkaz vede na článek, kde je nesprávně používán pojem pedofilie. Se pak nedivím, že v diskuzi z toho má někdo zmatek. Jinak ale článek velice chváím je dobrý.