Xboy,
všeobecně platné "normy" chování pedofilního člověka v přítomnosti dětí se v podstatě neliší od normy chování nepedofilního člověka v přítomnosti dětí. Dávám si pozor, abych se choval tzv. co nejnormálněji. Tys napsal několik pravidel, která jsou aplikovatelná na pedofily, kteří mají se sebou problém, především teda problém s ovládáním či zvládáním svého chování v určitých "rizikových" situacích. Nemůžeš ale napsat o žádné situaci, že pedofil nikdy NESMÍ např.být s dítětem o samotě, nebo MUSÍ odejít pryč... Ono tady opravdu hodně záleží na psychickém stavu pedofila a na tom, jak tyto situace zvládá.
Byl jsem o Vánocích na návštěvě u známých, kteří mají dvě děti, 7letou Anetku, která teď chodí do druhé třídy, která má staršího bráchu, ten chodí do 5. třídy. Oba mě mají už od mala velmi rádi, zvlášť Anetka, na kterou se i já těším ze všeho nejvíc. Když jsem u nich, Anetka je pořád se mnou, a samozřejmě protože mě má ráda, je mi velmi blízko i fyzicky, takže mimojiné si mi sedá na klín, za krk, zaujímá i jiné pozice a polohy... V podstatě si s ní můžu dělat cokoliv, ale z principu si nedovolím nic, co by překračovalo hranice oné pomyslné "normality". Ovládání mi v těchto situacích nedělá žádné problémy. Kdysi, když byla menší, tak se šla večer koupat a chtěla, abych ji umýval. Tak tehdy jsem v té situaci cítil, že by to asi nebylo úplně OK, tak jsem jí říkal, že ji umyje mamka, a ani jsem v koupelně příliš nepobýval i z toho důvodu, aby na mě nepadlo nějaké podezření... už tak je to okaté, že mám rád cizí děti a chodím k nim domů. V té situaci jsem cítil, že kdybych byl v koupelně, měl bych problém s Anetkou normálně mluvit, příliš by mě rozptylovalo to, že je nahatá a možná bych pak hůř korigoval svoje chování a hlavně neměl bych dostatečnou kontrolu nad tím, jestli to, co dělám, už náhodou nepřekračuje nějakou obecně únosnou hranici "normality". Kdybych měl Anetku umývat v tom smyslu, v jakém tady psal Fx100d, že bych ji měl ten večer na starosti se vším všudy, tak bych sice byl v koupelně, ale instruoval bych ji, aby si minimálně příslušné intimní partie umyla sama, přece i ve 4 letech to už je velká holka, která by to měla umět zvládnout sama. Kdybych měl na starosti dítě, které by nedokázalo ještě umýt sebe ani podle slovních pokynů, tak by mi to dost pravděpodobně žádný problém nedělalo, protože by se jednalo o nějaké batole, a nepiofil nejsem, takže bych takové dítě prostě umyl celkem bez problémů. Jsou ale i jiné situace hypotetické, třeba odstranění klíštěte... myslím, že bych to taky zvládl a snažil bych se být hodně citlivý, a čím starší holka by to byla, tím větší bych si dával pozor na to, jakou formou bych se jí dotýkal a co bych při tom říkal, jak se tvářil. Vůbec dávám si hodně velký pozor na to, jak se k dětem chovám a ještě větší pozor, když se jich dotýkám.
Ještě zpět k Anetce. Anetka večer i s bráchou chtěli přečíst pohádku, tak jsem sice chvilku váhal, jestli mám sedět na židli, ale nakonec jsem si vlezl do její postele trochu s obavami, jestli nebude proti, když jí někdo cizí vleze do prostoru, který je "jen její". Anetka se o mě opřela, aby viděla na obrázky, já ji při čtení hladil... na zádech, ve vlasech, v obličeji... přišlo mi to jako běžné, a předpokládám, že kdyby se jí to nějak nelíbilo, tak si mohla lehnout tak, že by se mě vůbec nedotýkala a že bych na ni nedosáhl... ona mě ale má hodně ráda a v tomto smyslu je i dost kontaktní dítě. Třeba jiné děti nemusejí být tolik kontaktní, a u nich je potřeba být s těmi doteky zase o něco opatrnější. Další den chtěl i její brácha ve vedlejší posteli, abych tentokrát seděl u něj, když budu číst pohádku... taky se o mě opřel a toho jsem zase hladil ve vlasech. Nejraději bych byl u Anetky, ale musím distribuvat pozornost i k jiným (další znak "normálnosti" - ale ono je to i pro Anetku dobré, aby viděla, že mám rád všechny, nejenom ji). Když jsem pak po přečtení druhé pohádky musel odejít (jel mi autobus), tak jsem ho pohladil po tváři a rozloučili jsme se "dobrou noc", pak ještě za Anetkou jsem přišel, vyšpulil pusu, ona se nadzvedla trochu a dostala pusu na nos... Takže porušil jsem hned několik tvých pravidel - byl jsem s dětmi sám, ukládal jsem je do postele, sedl jsem si Anetce do postele, inicioval jsem kontakty, pusu... ale vím, že i kdybych vedle ní nebo s ní spal, tak mi to nebude dělat nějaké obvzlášť velké problémy, i když samozřejmě některé myšlenky by se asi vkrádaly, stejně bych si říkal, že sice spí, ale kdybych začal dělat něco "nepřístojného", co když by byla vzhůru, co když by spaní jen předstírala? Stojí mi to za to? No za to, že bych zničil vztah s ní, a nejen s ní, ale s mnoha dalšími lidmi, a hlavně - zničil bych si svůj vlastní život, a za to mi určitě nějaké šáhnutí nestojí. Ale už jsem to psal předtím - i kdybychom byli na pustém ostrově, kde by nebyl žalobce, ani soudce, ani vězení, tak bych se k Anetce choval tak, aby se naše vztahy rozvíjeli v dobrém, aby mě měla ráda, a aby z ní nakonec vyrostla mladá a zdravá žena.
Vůbec tedy asi nejobecnější pravidlo by mělo být, že pedofil nikdy nesmí dítě zneužít nebo osahávat (ale i toto neplatí absolutně!), nebo ještě obecněji využít či zneužít pro svoje vlastní potěšení (toto ale taky neplatí úplně - třeba když zneužiju podobu konkrétního dítěte při masturbaci, tak ho taky v podstatě zneužívám, ale jde o čin, který nemá měřitelný negativní dopad jak na to dítě tak na můj vztah k němu, tj. neubližuje to). Pokud jde ale o různé situace, asi nemá smysl stanovovat nějaké MUSÍŠ, NESMÍŠ pro kohokoliv. Nejde totiž obsáhnout všechny situace. Třeba do výtahu v létě přistoupí desetiletá sousedka v nádherných šatech, které víc odhalují než zahalují... jejda, jak ta na mě eroticky působí! Ale přece neuteču, to by bylo divné, ne? Naopak - pozdravím, zeptám se, do kterého jede patra, a svezu se s ní, přitom se mi podlamují kolena z té krásy, po vystoupení z výtahu sice řeknu nashledanou, ale pak ještě doma minimálně 10 minut o ní přemýšlím, jak je krásná, jak se mi líbí a že jí to nemůžu ani brvou sdělit.
Tvoje konkrétní rady bych viděl jako oprávněné v případě, že by byly uvozeny větou:
"Pokud cítíš, že daná situace pro tebe bude problematická (např. z hlediska sebeovládání), pak ... "
Myslím si totiž, že nemá smysl dávat nějaké takové absolutní návody, ale důležité je vést nějakého toho mladého pedofila k tomu, aby se sám naučil rozpoznávat, jaké situace jsou pro něj potenciálně rizikové a těm se snažil nějakým vhodným způsobem předcházet... avšak nikoliv tak, jak to učí své klienty někteří sexuologové - že se mají vyhýbat dětem téměř za každou cenu. Dětem se nikdy zcela vyhnout nemůžeš a spíš si myslím, je důležité být na nějakou takovou situaci připravený, předem odhadnout, co to se mnou asi tak bude dělat, a podle toho se zachovat. Nevyrovnaný pedofil, který pojede se sousedkou ve výtahu, bude mít chuť si třeba sáhnout, mě taková chuť ani nenapadne, protože cítím obrovskou krásu a tu nechci jakkoliv poškodit. Tak ten nevyrovnaný by opravdu neměl do výtahu ani nastupovat, a nebo raději vystoupit, když by sousedka přistoupila.
xboy2 píše:1. ukládání - neřešme prosím neoddiskutovatelné situace, řešme obecnou motodiku - je to správné? Víme všichni, že večer/noc zkrátka je problém. Dítě je emocionálně velmi oslabené a my jsme unavení.
Prostě jak pro koho to je problém. Holkám, obecně, bych nedokázal ublížit, ani kdybychom byli na pustém ostrově... obecná metodika typu "NESMÍŠ" tady nefunguje, funguje tady individuální přístup. Ještě třeba nejsou špatné pootevřené dveře od pokoje, když je člověk s dítětem sám... je to dobré i z toho důvodu, aby nepadlo podezření, co tam za těmi zavřenými dveřmi dělá... ale to jsou prostě rady pro ty, kteří mají v těchto situacích problém. Co je správné, to je hodně individuální. Ono záleží i na konkrétním dítěti. Dát pusu Anetce stylem nastavení pusy a v podstatě vyžádání si pusy, můžu, u jejího bráchy to cítím jako o něco problematičtější záležitost z toho důvodu, že je to kluk, a pusu mi doposud dávala vždycky jenom Anetka a on nikdy.
xboy2 píše:2. konkrétní děti v představách. Zde ustupuji Kaszovi, připouštím, že myslet na kamaráda (jsem boylover) nemusí znamenat problém. Obecně vzato je to ale opravdu zbytečné a opět - je pro mladé pedofily vhodné konstatovat - "je to v pohodě"?
Je to v pohodě, pokud ten člověk dovede dost zřetelně odlišit sny/fantazii od reality. Třeba já si velmi často a rád představuji holky, které znám, a povětšinou s nimi provádím činnosti, které jsou jim velmi příjemné (alespoň tedy v těch představách), a mojí takovou největší touhou třeba, kterou si taky představuju, je, že dělám Markétce, kterou mám momentálně nejraději a jsem do ní zamilovaný už skoro 3 roky, dobře. Myslím si ale, že i představy člověka, který má v sobě sadistickou komponentu, nemusejí být problémem, pokud dokáže odlišit fantazii od reality. Třeba svoje představy vnímám do určité míry jako hezké, příjemné, když se v nich snažím dělat příjemně i těm ostatním, násilí a utrpení se mi nelíbí... ale někoho to vzruší... měl by vědět, co ho vzrušuje a nevidím důvod, proč by si v představách nemohl dopřát to, co se mu líbí, když si to úplně stejně dopřávám já. Horší ale u člověka, kterému by masturbace nebo takové představy evokovaly chuť vyzkoušet si to, o čem sním, i ve skutečnosti. To už samozřejmě nebezpečné a rizikové je.
xboy2 píše:Je prostě nepřípustné, aby pedofil "koupal" děti.
Je nepřípustné, aby pedofil dětem ubližoval. Koupat je může, proč by nemohl? Nebo snad gynekolog-muž nesmí jako lékař vůbec pracovat? Akorát zase ten pedofil, kterému by taková situace dělala problém, by měl se podle toho zachovat a dítě nekoupat. Gynekolog, který by měl chutě osahávat ženy, by asi také gynekologa dělat neměl...
xboy2 píše:pedofil by neměl spát vedle dětí.
To je pořád to stejné, jako v předchozím případě. Muž by nikdy neměl být gynekologem... :-) Sám jsem spal přímo v posteli 2x s 10tiletou Klárkou, nesčetněkrát s ní v místnosti, kde jsme byli sami dva, a nějaké větší problémy mi to nedělalo. To je prostě zase individuální věc...
Měl jsem tento příspěvek už jednou celý napsaný, mnohem lépe, ale dal jsem jen náhled... a myslíš, že už jsem to vložil, zavřel jsem okno prohlížeče... a pak se bil do hlavy. Teď už je pozdě a motají se mi písmenka a vím, že jsem podruhé to nenapsal tak dobře, jak když jsem psal poprvé.
V podstatě tedy souhlasím s tím, co napsal Fx100d:
Fx100d píše:1. V situaci jsem s dítětem sám - když jsem s dítětem sám, mohu podvědomě cítit "šanci", že pokud dojde k drobnému prohřešku, zůstane utajen. Tento pocit mi může ztížit vyhodnocení mého chování a mohu mít tendence se chovat tak jak mi je to příjemné, nikoliv tak aby to bylo ve prospěch dítěte. Roli zde hraje i to, jak dlouho s dítětem budu sám. Jistě mi nebude dělat problém být s dítětem o samotě pokud vím, že se někdo vrátí za pár minut a jinak to bude, když vím, že v nejbližších hodinách není příliš pravděpodobné, že mě někdo "vyruší".
2. V situaci jsem vystaven pohledu na dětskou nahotu. - Pedofila pohled na nahé dítě sexuáně vzrušuje a jeho tělo spouští procesy které vedou k sexuálnímu aktu. Tyto mechanizmy musí v takové situaci pedofi potlačovat.
3. Dochází k fyzickému kontaktu - Každý fyzický kontakt s dítětem je pedofilovi příjemný a stejně jako v bodě č. 2 musí potlačovat startující procesy jeho sexuality.