Presumpce viny? (Reflex 19/2006)

Sekce pro vkládání článků, které se nehodí do ostatních podsekcí Reakce na média a které jsou zároveň s ohledem na téma fóra relevantní, a následnou diskuzi mezi uživateli (případně i neregistrovanými návštěvníky). Prosím, vkládejte pouze články valné kvality.
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1733 poděkování
Dostal: 3605 poděkování

Presumpce viny? (Reflex 19/2006)

Nový příspěvek od Kasz »

Reflex 19/2006 - 12.05.2006 - Text: LENKA PHELPS
O nařčení trenéra gymnastek Martina Šimůnka ze sexuálního obtěžování nezletilé svěřenkyně psal Pavel Kovář (15/06). Na jeho příběh reagovali čtenáři nejen na webových stránkách Reflexu.

Pracuji s dětskými a dospělými klienty, kteří byli sexuálně zneužiti, i s pachateli sexuálního zneužívání. Nevím, zda pan Šimůnek je vinen, či nevinen, ale způsob, jakým jsou obě strany v článku prezentovány (Tereza K. a pan Šimůnek), ve mně vyvolal podezření z předpojatosti pana Kováře:

1. Věta "soudy uvěřily psychicky nemocné dívce" má pejorativní nádech, zvláště ve spojení s "trenérem, v jehož prospěch hovoří posudky soudních znalců". Ve stejném odstavci se tvrdí, že pan Šimůnek se po obvinění "psychicky zhroutil" - je tedy zřejmé, že nikdo z nás není imunní vůči duševním poruchám, z čehož vyplývá, že "psychicky nemocný" by nemělo být používáno jako nálepka, zde zřejmě ve snaze zpochybnit důvěryhodnost Terezy K.

Autor článku by si měl položit otázku, jestli Tereza K. byla "psychicky nemocna" v době, kdy byla podle své výpovědi zneužívána, anebo zda u ní duševní porucha propukla až později, např. právě v důsledku újmy způsobené sexuálním zneužíváním.

2. Pro každého, kdo se jen trochu orientuje v problematice zneužívaných dětí a mládeže, není překvapením, že se Tereza K. svěřila psychiatričce během hospitalizace. Rovněž časová prodleva není neobvyklá ("v té době dívka již rok nezávodila"), ba právě naopak - oběti zneužívání se svěřují s traumatem mnohdy až po letech, většinou v době, kdy cítí, že je "bezpečné" mluvit o jejich prožitcích. A svěřují se lidem, kteří u nich pocit bezpečí dokáží navodit. Lékařka jednala správně, když podala trestní oznámení, protože měla důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin. Záleží na policii, jak případ prošetří, a na rozhodnutí soudu o vině či nevině.

3. Pan Kovář si jistě mohl vybrat vyjádření profesionála erudovanějšího v problematice sexuálního zneužívání, než je citace "pedagožky Blanky Skálové z webu deníku Šíp". Tato volba se mi jeví čistě účelová, zvlášť když končí popsáním jiného případu, kdy nespravedlivě obviněný spáchal sebevraždu.

4. Autor popisuje případ, kdy jiná nezletilá dívka, Kateřina C., sdílela s panem Šimůnkem hotelovou postel s jeho svolením (!). I když z článku vyplývá, že pan Kovář je přesvědčen o nevině pana Šimůnka, snad i on musí uznat (a mohl to taky napsat), že ze strany pana Šimůnka k takové situaci nikdy nemělo dojít. Pan Kovář cituje rozhořčeného pana Šimůnka: "... původně jsem jí nechal svou postel a chtěl spát v křesle, ale ona řekla, ať si lehnu na kousek." Taková argumentace je k smíchu, kdo z těch dvou je dospělý člověk a má tedy mít rozum a říct: ne, tady spát nebudeš. Především tato část článku je příliš podobná časté argumentaci pachatelů sexuálního zneužívání: "Vždyť ona to tak přece chtěla!"

5. V článku použitá věta "nález soudních znalců: zdravý, nemá úchylku" má zřejmě svědčit ve prospěch pana Šimůnka. Bohužel, člověk, který sexuálně zneužije nezletilého, nemusí nutně trpět "úchylkou", nemusí být ani pedofil, ani psychicky nemocný jedinec. Právě proto, že se v častých případech jedná o "bezproblemové, slušné a v jejich okolí oblíbené jedince", je tak těžké uvěřit oběti a jejímu obvinění.
Nemohu se zbavit dojmu, že pan Kovář se svým článkem snažil vyhovět citované výzvě paní Kalasové z České gymnastické federace: "... prosím všechny, kdo mohou Martinovi pomoci, aby tak učinili." Navrhuji proto, aby Reflex v některém z příštích čísel otiskl rozhovor s nějakým předním českým odborníkem na problematiku sexuálního zneužívání dětí a mladistvých.

Zdroj: http://www.reflex.cz/clanek/22755/presumpce-viny.html

Pozn. Článek Pavla Kováře, na který tento článek reaguje a o němž je řeč v úvodu, se mi nalézt nepodařilo.
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi! ❤️💙