Reflex 14/2007 - 11.04.2007 - Text: Berlín, Zita Senková
Většina německých politiků se inspirovala Spojenými státy a volá po preventivní databance pedofilů. Reagují tak na brutální vraždu devítiletého Mitji Hofmanna z Lipska, který se stal 22. února obětí sexuálního delikventa, recidivisty.
V Americe existuje již řadu let Národní databanka pachatelů sexuálních deliktů - National Alert Registry, volně přístupná na Internetu. Stačí zadat poštovní směrovací číslo bydliště a registr ukáže jména, adresy a barevné fotografie pachatelů odsouzených v minulosti za sexuální delikty, kteří žijí ve stejné čtvrti. Nyní obdobnou databanku chtějí němečtí politici. Vyprovokoval je k tomu čin třiačtyřicetiletého Uweho Kolbiga, který si vyhlédl chlapce v tramvaji, když jel poprvé sám dvě zastávky odpoledne domů. Vlákal ho do svého bytu, kde ho sexuálně zneužil a uškrtil.
„Mitja mohl žít, kdyby jeho vrah zůstal za mřížemi,“ zoufají si rodiče.
Pachatel byl totiž za sexuální zneužívání a znásilnění celkem pěti dětí již několikrát odsouzen, léčil se také na psychiatrii. Jak je možné, že s takovým rejstříkem nedávno dokonce získal práci jako ošetřovatel ve školní zoo?
DATABANKA DEVIANTŮ
S konkrétním plánem na zavedení databanky pedofilů přišel saský ministr vnitra Albrecht Buttolo (CDU). Plánovaná databanka by se ale podle něj měla lišit od americké on-line verze. Celoněmecký registr by byl přístupný pouze rodičům malých dětí a vychovatelům v mateřských školách. Pouze oni by měli právo informovat se na policejní stanici v místě bydliště či pracoviště, zda a kolik pedofilů v jejich čtvrti bydlí.
Takový seznam je nanic, a navíc je protiústavní, namítají experti z oblasti ochrany dat. „Hned v prvním článku ústavy se praví, že lidská důstojnost je nedotknutelná. To se vztahuje i na bývalé vězně,“ říká Dietmar Müller, mluvčí zmocněnce spolkové vlády pro ochranu dat.
Experti se také obávají, že by zveřejnění osobních údajů včetně adresy pedofilů či jiných pachatelů trestných činů vedlo k jejich stigmatizaci.
Zároveň by se výrazně snížila nebo až zmařila šance na resocializaci. Nemluvě o tom, že mnozí lidé by jistě vzali „spravedlnost“ do vlastních rukou. Pochybnosti mají také o účinnosti databanky.
Ani ve Spojených státech se totiž jednoznačně neprokázalo, že by její existence ovlivnila snížení počtu trestných činů. Například stát Maine před rokem stáhl z Internetu databanku se jmény 2200 pachatelů poté, co byli dva devianti zastřeleni.
Ministr Buttolo nicméně trvá na svém a masívně jej podporuje nejenom jeho šéf - zemský premiér Georg Milbradt - ale také ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers: „Když jde o životy dětí, nesmíme se jen slepě ohánět ústavou.“
Uwe Kolbig s Mitjou
Foto: EPA
O tom, zda a jakou databanku pachatelů sexuálně motivovaných trestných činů bude mít Německo, zda bude národní, či celonárodní, neveřejná, či volně přístupná, se bude v červnu diskutovat na konferenci ministrů vnitra všech spolkových zemí. Nehledě na výsledek chce spolková ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová zpřísnit režim pro pachatele po jejich propuštění na svobodu, kde by měli zůstat pod neustálým dozorem.
SKRYTÍ PEDOFILOVÉ
Podobných pachatelů, jakým je vrah devítiletého Mitji z Lipska, je v Německu podle odhadů asi šest set. Ročně se stane oběťmi útoků pedofilů až dvacet tisíc dětí, mnoho případů zneužití však zůstane utajeno. Podle sexuologů je asi jedno procento mužů ve věku mezi 18 a 70 lety pedofilní. V Německu je to asi 290 tisíc lidí, tedy tolik, kolik například trpí Parkinsonovou nemocí.
Loňský výzkum Sexuologického ústavu prestižní univerzitní kliniky Charité v Berlíně ukázal, že jen v metropoli žije asi třicet tisíc mužů, v jejichž sexuální fantazii se objevují děti. Zhruba dva tisíce z nich se pokusily své sny realizovat. Navíc až 80 procent pedofilů se dopouští zločinů opakovaně.
Právě Charité v rámci ojedinělého projektu týmu profesora Klause Michaela Beiera „Nestaň se pachatelem“ http://www.kein-taeterwerden.de/ nabízí mužům, kteří u sebe zpozorovali pedofilní sklony, možnost individuální nebo skupinové ambulantní terapie - anonymní, dobrovolné a bezplatné. Do projektu se dosud přihlásilo 400 mužů, což je jednou tolik než jeho kapacita.
Zdroj: http://www.reflex.cz/clanek/25684/pedofilove-na-pranyri.html
Pedofilové na pranýři (Reflex 14/2007)
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 28
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
- Dal: 1716 poděkování
- Dostal: 3600 poděkování
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci a ženy
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: e-mail: [email protected]
- Výkřik do tmy: Jsem produkt dekadentního světonázoru a jakožto takový na slepé větvi vývoje.
- Dal: 474 poděkování
- Dostal: 568 poděkování
Re: Pedofilové na pranýři (Reflex 14/2007)
80 % z těch 28 000, co se nepokusili své sny realizovat, se toho nerealizování dopouští opakovaně?Loňský výzkum Sexuologického ústavu prestižní univerzitní kliniky Charité v Berlíně ukázal, že jen v metropoli žije asi třicet tisíc mužů, v jejichž sexuální fantazii se objevují děti. Zhruba dva tisíce z nich se pokusily své sny realizovat. Navíc až 80 procent pedofilů se dopouští zločinů opakovaně.
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 28
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
- Dal: 1716 poděkování
- Dostal: 3600 poděkování
Já jsem těžký recidivsta. U mě se stabilně statistika recidivy pohybuje na hranici 100% každý den.
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi!
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 501 poděkování
No já vyrostl ještě za byrokratického socializmu, takže u mě je to 105.2% (jinak by nebyly prémie)...