Rudé právo o homosexualitě (1989)
-
- Na trestné lavici
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 4
- ve věku do: 12
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
- Dal: 1170 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Rudé právo o homosexualitě (1989)
Je to sice offtopic, ale čtení těchto článků mi silně připomíná naši současnost — zejména druhý článek s ohlasy čtenářů; ten první sem dávám jen pro úplnost.
Rudé právo, 9. září 1989, příloha Haló sobota, str. 8 (zkopírováno z http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1989/9/9/8_.png):
Rudé právo, 7. října 1989, příloha Haló sobota, str. 2 (zkopírováno z http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1989/10/7/2_.png):
Rudé právo, 9. září 1989, příloha Haló sobota, str. 8 (zkopírováno z http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1989/9/9/8_.png):
Rudé právo, 7. října 1989, příloha Haló sobota, str. 2 (zkopírováno z http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1989/10/7/2_.png):
Naposledy upravil(a) pbd dne pondělí 20. 7. 2020, 9:48:25, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněny nefunkční odkazy na obrázky
Důvod: Odstraněny nefunkční odkazy na obrázky
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci
- Dal: 75 poděkování
- Dostal: 218 poděkování
Re: Rudé právo o homosexualitě (1989)
Tohle je dobré na takové paralely poukazovat a myslím si, že vůbec offtopic, naopak. ukazuje to na tendenci, jak mají média - a zároveň široká veřejnost, která je čte, potřebu si vždy zobecnit nějakou skupinu, kterou pak budou tematizovat poukazovat na její nebezpečnost a označovat ji za hrozbu. Dřív se toto realizovalo v takzvaných černých kronikách, dnes to přechází do zbulvarizovaných krimi zpráv, s přesahy samozřejmě i do tak nějak serioznějších médií. Tuhle zrovna jsme ve škole probírali studii, která rozebírala černé kroniky začátku devadesátých let se, se záběrem jak na pojednávání o homosexuálech (většinou v duchu zesměšňování) tak pak na kriminalitu Romů. U formulace "4 neznámí cikáni vyloupli obchod" mi taky nedalo, abych v tom nehledal jisté paralely, a jejich základem je zevšeobecnění, pod nějaký pojem, který ve čtenářích vyvolává automatické pobouření, provázené předsudky. I díky osvětě a snahám gay-lesbického hnutí si v podobném duchu už většina médií nedovolí takto psát o homosexualitě, i když o latentní homofobii jsem přesvědčený, že se u velké části populace stále vyskytuje. Inu, je na nás, abychom dokázali odvést stejnou práci vzhledem k pedofilii, bude to těžší.
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku do: 28
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
- Dal: 1744 poděkování
- Dostal: 3620 poděkování
Když s odstupem jednoho dne po přečtení těch článků přemýšlím o tom, co tam píší sexuolog s psychologem o homosexualitě, zdá se mi, že tehdy měli úplně stejnu rétoriku, jako ji mají dnes o pedofilii.
Říkají, že homosexualita je porucha, defekt, že neví, jak tento defekt vzniká... atd. No není to úplně to stejné, co dnes říkají o pedofilii? Až se někdy uvidím s panem MUDr. Procházkou, budu se ho muset zeptat, zda homosexualitu považuje (stále) za defekt...
Říkají, že homosexualita je porucha, defekt, že neví, jak tento defekt vzniká... atd. No není to úplně to stejné, co dnes říkají o pedofilii? Až se někdy uvidím s panem MUDr. Procházkou, budu se ho muset zeptat, zda homosexualitu považuje (stále) za defekt...
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi!
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 12 poděkování
- Dostal: 509 poděkování
Ehm jako to že to bereme jako normální, neznamená, že to není "porucha". Řekněme že je to běžná porucha (z hlediska biologického), kterou ale nepovažujeme za nemoc či něco špatného. A stejně bych to viděl s pedofilií... Ono spousta zajímavých věcí původně vznikla jako "porucha" a nebýt poruch při kombinaci dna, nebyla by ani evoluce......
-
- Administrátor
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Nesouhlasím. Pedofilie je sexuální orientace úplně stejně jako homosexualita. Že nelze tuto sexuální orientaci realizovat pohlavním stykem s osobou, na kterou je zaměřená, je vedlejší. To bychom mohli říct, že u všech gynekofilních kněží je jejich gynekofilie defektem, protože oni nemohou mít sex se ženou. A nebo u gynekofilů, kteří by chtěli, ale z nejrůznějších důvodů také nemohou mít "rovnocenný" sexuální vztah, jak píšeš.
-
- Administrátor
Zacyklujeme se, protože přirozené je být agresivní a z tohoto titulu vraždit, přirozené je závidět, přirozené je ... atd. Pedofilie je také přirozená.
Nebylo by na místě spíše se ptát, jaké má to či ono "přirozené" projevy? Hodnotit z hlediska dobra a zla? Pedofilie je z hlediska dobra a zla neutrální. Není ani dobrá, ani špatná. Je jako nůž. Je to jen nástroj. (Mimochodem, nůž je značně nepřirozená věc... stejně jako automobily, počítače a jiné uměle vytvořené věci, které lidé používají.)
Nebylo by na místě spíše se ptát, jaké má to či ono "přirozené" projevy? Hodnotit z hlediska dobra a zla? Pedofilie je z hlediska dobra a zla neutrální. Není ani dobrá, ani špatná. Je jako nůž. Je to jen nástroj. (Mimochodem, nůž je značně nepřirozená věc... stejně jako automobily, počítače a jiné uměle vytvořené věci, které lidé používají.)
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 7
- ve věku do: 14
- Dal: 21 poděkování
- Dostal: 55 poděkování
Možná se špatně dívám, ale já v tom článku slovo "defekt" nevidím - naopak, Hubálek i Procházka tam poměrně pečlivě vážili slova. Ba dokonce bych řekl, že ta série článků byla natolik pokroková, že zahrnovala v podstatě stejnou škálu názorů na homosexualitu, jaké se v článcích a zejména diskusích omílají dnes. No, možná za těch 24 let trochu přibylo frází a dogmat.Kasz píše:Říkají, že homosexualita je porucha, defekt, že neví, jak tento defekt vzniká... atd. No není to úplně to stejné, co dnes říkají o pedofilii? Až se někdy uvidím s panem MUDr. Procházkou, budu se ho muset zeptat, zda homosexualitu považuje (stále) za defekt...
-
- Administrátor
Hubálek v jedné z posledních vět článku píše: Je to porucha nezaviněná a neléčitelná.
V jiném odstavci uprostřed článku píše o příčinách homosexuality, že existují v zásadě dva přístupy:
Jeden tvrdí, že je vrozenou poruchou, druhý, že jde o výsledek chybné výchovy a vadné rodinné prostředí. U nás volíme kompromisní názor.
Slovo "defekt" tam pravdu není, ale je to ekvivalent podtržených pojmů.
V jiném odstavci uprostřed článku píše o příčinách homosexuality, že existují v zásadě dva přístupy:
Jeden tvrdí, že je vrozenou poruchou, druhý, že jde o výsledek chybné výchovy a vadné rodinné prostředí. U nás volíme kompromisní názor.
Slovo "defekt" tam pravdu není, ale je to ekvivalent podtržených pojmů.
-
- Registrovaný uživatel
- ve věku od: 7
- ve věku do: 14
- Dal: 21 poděkování
- Dostal: 55 poděkování