"Terapie" pevným objetím
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci a ženy
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: e-mail: [email protected]
- Výkřik do tmy: Jsem produkt dekadentního světonázoru a jakožto takový na slepé větvi vývoje.
- Dal: 474 poděkování
- Dostal: 568 poděkování
"Terapie" pevným objetím
Takzvaná terapie pevným objetím bývá propagována pro děti s autismem. "Terapie" spočívá ve znehybnění dítěte, u menšího dítěte pevným objetím v náručí, u větších obvykle zalehnutím. Dítě je často provokování ke vzteku, přičemž sevření dítěte není uvolněno, dokud se dítě nepřestane bránit, což může trvat i několik hodin. Nebere se ohled na fyzické potřeby dítěte, například žízeň, potřeba se vymočit (dítě se nechá počůrat). Uklidnění dítěte vyčerpáním je považováno za terapeutický úspěch, za vytváření pouta k rodičům. ČLK prohlásila metodu za vědecky nepodloženou, rizikovou a eticky problematickou, proti používání TPO dlouhodobě vystupuje APLA a např. prof. Zbyněk Vybíral. O co jde, lze shlédnout v pořadu Mámo, táto, obejmi mě, odvysílaném na ČT (zajímavý je začátek a pak úsek někde kolem dvacáté minuty, kdy je vidět naprosto vyčerpané rezignované dítě, zbytek je v podstatě reklama), dále byla reportáž o této metodě v Soukromých dramatech. Hlavními propagátory TPO jsou Jiřina Prekopová a Josef Šturma, mezi příznivce TPO patří i Zuzana Baudyšová, ředitelka nadace Naše dítě. Prostředky nadace Naše dítě byly použity na podporu Nadačního fondu Jiřiny Prekopové.
Dočetl jsem se o grantu ve výši 1,7 mil. Kč na projekt "Jdeme společně - trénink lektorů pro posílení kompetencí pomáhajících profesí, které pracují s malými dětmi", název připomíná kurzy Prekopové Jdeme společně s láskou a společnost vypadá, že je na Prekopovou dost napojená. Docela se bojím, aby se lektoři neučili objímat.
Dočetl jsem se o grantu ve výši 1,7 mil. Kč na projekt "Jdeme společně - trénink lektorů pro posílení kompetencí pomáhajících profesí, které pracují s malými dětmi", název připomíná kurzy Prekopové Jdeme společně s láskou a společnost vypadá, že je na Prekopovou dost napojená. Docela se bojím, aby se lektoři neučili objímat.
Naposledy upravil(a) simgiran dne úterý 26. 3. 2013, 21:59:52, celkem upraveno 2 x.
Re: "Terapie" pevným objetím
Tak se podivej o čem má ten kurz být. MŠMT akreditovaný kurz Jdeme společně s láskou
Nácvik aktivního naslouchání, zrcadlení a emočních konfrontací, dále komunikačních interakcí, řešení vyhrocených situací, jak zacházet s konflikty a jak jim předcházet.
Nácvik aktivního naslouchání, zrcadlení a emočních konfrontací, dále komunikačních interakcí, řešení vyhrocených situací, jak zacházet s konflikty a jak jim předcházet.
-
- Výkřik do tmy: Jsem produkt dekadentního světonázoru a jakožto takový na slepé větvi vývoje.
No, a k čemu myslíš, že má mimo jiné sloužit TPO? Přece k emoční konfrontaci a zrcadlení! (Viz např. http://www.evalabusova.cz/rozhovory/j_prekopovou.php "Na prvním je nutné připomínat lidem, že pevné objetí je možnou formou smírného řešení konfliktů. Jde o formu hluboké emoční konfrontace za současného pocitu z bezprostřední fyzické blízkosti."fenix píše:Tak se podivej o čem má ten kurz být. MŠMT akreditovaný kurz Jdeme společně s láskou
Asi bys neměl vidět TPO ve všem co dělají. To, že jsou napojení na Jiřinu Prekopovou ještě neznamená, že jediná věc kterou dělají je TPO. Podle toho co mi psala Mgr. Hana Poláková jejich kurz TPO neobsahuje.
-
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 12 poděkování
- Dostal: 509 poděkování
Ta terapie pevným objetím mi až nápadně připomíná jednu praktiku používanou při krocení a výcviku psů. Pes který neposlouchá a dokonce na pána vrčí se zalehne, tak že se nemůže ani hnout, a vtomhle se vytrvá do té doby než mu dojde, že to není on kdo je tady pánem......
-
- Na trestné lavici
- ve věku od: 4
- ve věku do: 12
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
- Dal: 1170 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Dokument Mámo, táto, obejmi mě v noci ze 4. na 5.2.2014 ve 2:30 na ČT2.
-
Oni ten propagační materiál Prekopové ještě opakují? Jediné, co je na tom dobré, je, že je tam asi ve dvou scénách vidět, jaký hnus to je, zbytek jsou myslím kecy, snaha odůvodnit neodůvodnitelné, omluvit neomluvitelné.
-
- Nový člen
- Líbí se mi: Chlapci i dívky
- ve věku do: 100
- Dostal: 2 poděkování
Nevěřím, že dítě si k někomu vypěstuje pozitivní vztah, když bude proti svojí vůli drženo v jeho těsné blízkosti
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Muži
- Dal: 20 poděkování
- Dostal: 33 poděkování
Asi to možná není úplně k tématu a tuto terapii do podrobna neznám.. ale malá teď když má záchvat vzteku (oblíbené období vzdoru), tak jí chytím a mazlím tak dlouho dokud nepřestane.. a fakt je, že to zabírá mnohem rychleji, než když se jí snažím "výchovně" domlouvat... Prostě jí čapnu a nepustím a ona se uklidní relativně rychle...
-
- Nový člen
- Líbí se mi: Chlapci i dívky
- ve věku do: 100
- Dostal: 2 poděkování
Tak teoretiicky bych to mohla testovat na bráškovi, ale on je zlatej a klidnej, nemám proto důvod... :3 Mazlit se s vlastním není totéž jako když dítě zalehne psychiatr, to je ten error, co nemůžu pochopit
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku do: 14
- Dal: 19 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
Že je pro děti fyzický kontakt s rodiči důležitý, o tom žádná. Kromě těch autistů, no. Ti často fyzický kontakt nevyhledávají, nebo je jim přímo nepříjemný. Pro matku s autistickým dítětem bývá mimo jiné dosti zdrcující, že se dítě už od raného věku vůbec nechce mazlit.
K této experimentální metodě jsem dosti skeptický. Myslím, že zejména u těch autistů je jediným "pozitivem", že se po dobu "terapie" dítě nemůže hýbat a tudíž nemůže vyvádět.
K této experimentální metodě jsem dosti skeptický. Myslím, že zejména u těch autistů je jediným "pozitivem", že se po dobu "terapie" dítě nemůže hýbat a tudíž nemůže vyvádět.
-
- Na trestné lavici
- ve věku do: 12
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
- Dal: 1170 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
To už je pak lepší dítě spoutat/připoutat ... vyvádět nebude taky, ale aspoň se neudusí. Ne že bych takové metody podporoval, ale u nezvladatelného dítěte bych spoutání zoufalým rodičem po přetečení poháru trpělivosti i chápal. Jedinou alternativou je dítě nadopovat uklidňujícími léky (ty se používají v těch zemích, které nás tak hlasitě kritizují za klecová lůžka).