Linka bezpečí: Pozor, pedofilům stačí k seznámení osm minut (Týden.cz)

Sekce pro vkládání článků, které se nehodí do ostatních podsekcí Reakce na média a které jsou zároveň s ohledem na téma fóra relevantní, a následnou diskuzi mezi uživateli (případně i neregistrovanými návštěvníky). Prosím, vkládejte pouze články valné kvality.
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
Tony
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 5
ve věku do: 10
Kontakt: [email protected]
Dal: 53 poděkování
Dostal: 43 poděkování

Linka bezpečí: Pozor, pedofilům stačí k seznámení osm minut (Týden.cz)

Nový příspěvek od Tony »

Počet dětí, které si stěžují na obtěžování pedofily a neznámými lidmi přes internet, roste, varují odborníci ze Sdružení Linka bezpečí. Nejčastěji děti uvádějí, že po nich chtějí fotografie, ale také je lákají na osobní schůzku. Vystaveny jsou ovšem také šikaně.

"Každý rok nám narůstá počet dětí, které se na nás obracejí kvůli problematice internetu," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Většinou to podle něj začíná tak, že se dotyčný dospělý seznámí s dítětem na různých chatovacích fórech nebo přes sociální sítě typu Facebook či Lidé.cz. Průměrně přitom potenciální útočník, takzvaný groomer, podle publikace Děti a online rizika vydané Linkou bezpečí potřebuje pouze osm minut, aby navázal komunikaci s dítětem a začal s ním probírat sexuální témata.

Princip, jak pedofilové děti kontaktují, je jednoduchý. V první fází o nich zjišťují co nejvíce informací, tváří se, že mají stejné zájmy jako ony, případně že jim také nikdo nerozumí. Pachatelé si přitom vydrží se svou budoucí obětí i dlouhé měsíce jen tak povídat, aby si získali její důvěru. Často k tomu využívají i dárky a podplácení, dítěti například posílají kredit na mobilní telefon. Pro získání důvěry se ovšem mohou pachatelé vydávat i za vrstevníky dětí a vylákat od nich různé fotografie či videa. Vzápětí pak po dětech požadují schůzku. "V případě, že dítě takovouto schůzku nechce, tak ho začnou vydírat tím, že to všechno řeknou rodičům," konstatuje Porubský.

"Dost často zneužijí bezbrannost dítěte," potvrzuje Markéta Sodomková z Nadace Naše dítě. Útočníci podle ní často využívají i záminku, že jsou známí rodiče, nebo nějaká vlivná osoba, která rodičům může ublížit.

Pro dítě, ale i pro dospívajícího, je přitom občas těžké kontakt s groomerem přerušit i z psychických důvodů. Pokud se totiž dítě stalo na něm citově závislé, pociťuje smutek ze ztráty blízkého člověka. "Je to naprosto přirozená reakce, kterou můžeme srovnat s truchlením po blízkém člověku, který se najednou v našem životě přestal vyskytovat. To, že byl celý vztah groomerem uměle vytvořen a zmanipulován, nehraje v tomto případě žádnou roli," konstatuje publikace.

Možností, jak se podobným případům a jejich následkům mohou děti, ale i jejich rodiče vyhnout, je několik. Asi nejúčinnější je o nebezpečích si s dětmi popovídat a předem je varovat. Samozřejmostí by měl být i zájem o internetové kamarády dětí, podobný tomu, jaký rodiče projevují o jejich přátele ze školy. Je také možné si do počítače pořídit programy takzvané rodičovské kontroly, parental control. Ty však nejsou úplnou ochranou, zvláště když děti mají na internet přístup i odjinud. Děti se pak v případě podobných napadení mohou obrátit na různé organizace, například na Linku bezpečí. Ta jim pak poradí, jak dále postupovat.
Gabriel Svoboda
Na trestné lavici
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 4
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
Dal: 1168 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Linka bezpečí: Pozor, pedofilům stačí k seznámení osm mi

Nový příspěvek od Gabriel Svoboda »

Jak by asi odborníci ze Sdružení Linka bezpečí, kteří varují před pedofily, odpověděli na telefonický dotaz 13letého kluka, kterému se líbí děti a neví, co má dělat?
 ! Zpráva od: Tým ČEPEK
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se jeho chování neslučovalo se základními principy Československé pedofilní komunity. V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky zablokovaných uživatelů nemažeme.
MR_Xguard
Čestný člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 3
ve věku do: 8
Dal: 123 poděkování
Dostal: 323 poděkování

Nový příspěvek od MR_Xguard »

Gabriel Svoboda píše:Jak by asi odborníci ze Sdružení Linka bezpečí, kteří varují před pedofily, odpověděli na telefonický dotaz 13letého kluka, kterému se líbí děti a neví, co má dělat?
To by nebylo na škodu vyzkoušet a nahrát si to.
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku do: 28
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1767 poděkování
Dostal: 3670 poděkování

Nový příspěvek od Kasz »

Někdy vyzkoušíme.
Československá pedofilní komunita – již 15 let s Vámi! ❤️💙
Kuba
ve věku od: 13
ve věku do: 26
Dal: 360 poděkování
Dostal: 289 poděkování

Nový příspěvek od Kuba »

A pokud mě k seznámení stačí tři minuty, znamená to, že nejsem pedofil? :'(

Ale vážně. On tohle je docela problém a někteří lidé využívají zdánlivé anonymity internetu a na děti jsou skutečně hnusní či třeba dotěrný. Obávám se, že se tohle, pokud se dotyčný s dítětem přímo nesejde a nezneužije ho, stále příliš neřeší a že by větší ochrana dětí byla na místě - ať už formou většího zájmu rodičů o potomka a to, jak tráví svůj čas, tak i formou většího dohledu zkušených adminů na dětských chatech a podobných místech. Nicméně, chtěl bych varovat i před tím, aby se přešlo do extrému. Pokud si s dítětem píše nějaký dospělý, třeba i pedofil, nemusí mít vždy špatné úmysly (a věřil bych, že většinou nemá), naopak dítěti, které se například cítí osamocené, může takový člověk pokud je rozumný hodně pomoci, neboť bylo by naivní si myslet, že třeba 12leté dítě si vystačí jen se svými rodiči, nejbližšími rodinnými příbuznými a kamarády ze školy.
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)
Gabriel Svoboda
Na trestné lavici
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
Dal: 1168 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Nový příspěvek od Gabriel Svoboda »

Ale s hnusnými a dotěrnými lidmi se přece dítě může setkat i na ulici, ve škole, kdekoli. Moc nevím, jak tohle řešit, aniž by to přešlo právě to do toho opačného extrému, kdy by se u každého dospělého píšícího si s dítětem předpokládal úmysl ho zneužít.
 ! Zpráva od: Tým ČEPEK
Upozornění: Tento uživatel je na trestné lavici, jelikož se jeho chování neslučovalo se základními principy Československé pedofilní komunity. V zájmu zachování kontinuity diskuzí příspěvky zablokovaných uživatelů nemažeme.
Kuba
ve věku od: 13
ve věku do: 26
Dal: 360 poděkování
Dostal: 289 poděkování

Nový příspěvek od Kuba »

Samozřejmě může kdekoliv, ale myslím si, že někteří lidé (a samozřejmě se nejedná jen o pedofily) si na internetu na dítě dovolí víc, než třeba právě na té ulici a to proto, že na internetu mají pocit větší anonymity či bezpečí, což je sice falešná představa, ale to oni nevědí.

Možná by také ze všeho nejlepší byla nějaká rozumná větší osvěta dětí. Ale zase ne v extrémní formě, tedy aby se neříkalo, za žádných okolností si s cizím dospělým nikdy nepište.
Světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
- Vladimir Nabokov, Lolita (přeložil Pavel Dominik)