Většina fotek v profilech našich uživatelů jsou herci, herečky, modelové, modelky, zpěváci či zpěvačky, prostě známé osobnosti, u kterých jejich rodiče museli počítat s tím, že pokud je proslaví, jejich fotky budou doslova všude. Na jiných fórech jsou lidé, kteří mají v profilovkách třeba své idoly v podobě Justina Biebera, Johnnyho Deppa nebo třeba v případě výhradně českých fór třeba "naše zpěváky a zpěvačky" jako například Lucii Bílou nebo třeba Michala Davida. Ptal se snad někdo těchto osobností, že když jejich fotek jsou na internetu sta tisíce až miliony, jestli si mohou jejich fotku dát do avatara na českém fóru? Těžko. Protože každá z těch osobností s tím musela počítat a nyní je zvyklá, že jejich fotky lidé používají na svých profilech klidně i na Facebooku a jiných sociálních sítích, že když něco někam píší, objeví se u toho obličej dané známé osobnosti. Jednoduché - pokud známé osobnosti nechtěly, aby jejich fotky byly všude, či pokud rodiče známé osobnosti nechtěly, aby její fotky byly všude - neměli sebe či své děti dávat do filmů, do klipů, na profesionální fotky, které obletí svět. Protože pak by se k nim většina světa ani nedostala, potažmo ani my ne.karinka píše:Ještě by mě zajímalo,jak máte u své profilovky foto dítěte, souhlasili s tím jejich rodiče? Objevit ve vaši profilovce svoje dcery, tak to by mě, k takovému účelu, sakra rozčílilo
Někteří lidé tady třeba mají na profilu svou fotku z dětství.
A někteří lidé tady mají fotky, které prostě našli někde na internetu. Jsem sice admin, ale není v mých silách ověřovat, odkud si kdo nastahoval jaké fotky, jelikož všechny děti světa neznám, tudíž nevím, jestli si třeba tyhle fotky nestáhl z nějakého veřejného alba nějaké rodiny či z veřejných fotek na Facebooku nějakého rodiče. Nicméně i zde se rodič dětí dobrovolně rozhodl fotky své ratolesti vyvěsit na stránkách tak, že si je může kdekdo zobrazit, tyto fotky stáhnout a dál je šířit.
Přesto - pokud by nám na stránky napsal nějaký rodič dítěte (či třeba případně "dítě" samo v době, kdy je už dospělé), že si nepřejí, aby jejich fotografie byly na webu (a to ať v nějakém tématicky zaměřeném vláknu na fotky či v avataru uživatele), v případě, že se nejedná o nějakou známou osobnost, ale jen o fotku z nějakého rodinného alba, tak fotografii či vlákno o těchto fotografiích smažu. Už jen proto, že dotyčné chápu. Nicméně bych k tomu vždycky dodal poučku, že si mají své fotografie lépe hlídat.
Sám momentálně pracuji s dětmi v tom stylu, že je i jejich rodiče učím tomu, aby se na internetu vyhýbali zbytečným rizikům. Někteří rodiče třeba fotí své děti nahé v době jejich útlého dětství a tyto fotky vyvěšují na Facebook. Větší riziko než nějaký pedofil, který si fotku jen prohlédne a uloží, jsou lidé v okolí dítěte, např. jeho spolužáci, kteří fotografie po pár letech uvidí a může jim to dopomoct k nějaké šikaně. Podobně i u jiných fotek, kde jsou třeba oblečení, ale v trapné situaci (v kostýmu, s divným výrazem apod.) - i to může sloužit k pozdější (kyber)šikaně. Rodič, který vystavuje fotky svého dítěte naprosto veřejnou cestou (nezabezpečený FB profil či nezabezpečené účty na veřejných uložištích fotek) se každopádně vůči svým dětem chová poměrně nezodpovědně. I když ono je lepší prostě nic na internet nevkládat. Asi jsem konzervativní, ale stejně jako jsem já svých pár fotek z dětství měl ve fyzickém albu, tak i moje případné děti bych fotil leda do takových alb, která mohu mít v poličkách a ukázat je jen skutečným přátelům a rodině.
Takže - pokud nechcete, abychom tady měli fotky vaší dcery, pokud nechcete, aby se fotky vaší dcery dostaly do rukou komukoliv bez vašeho souhlasu, není nic lehčího, než fotky nikam na internet nenahrávat nebo nahrávat do pečlivě zabezpečeného účtu. To bych vám i doporučil, protože z vlastní zkušenosti vím, že s takovými vystavenými fotkami později dítě může mít problém. A to ne problém s nějakým webem, jako spíš problém se svým okolím.
Dobře, chápu, známý. Známý je známý. Ale takový přítel je něco jiného. A co teprve člen rodiny? Když jsem své nevlastní matce říkal, že jsem pedofil, měla mi říct: "Hele, Marco, buď prosím tak hodný a drž se od brášky a jeho kamarádů dál, když u toho nejsem."? S dětmi v mé rodině (mám mladší sourozence dva) a s jejich kamarády jsem si vždy držel dobré mezilidské kamarádské vztahy, stejně jako s jakýmikoli dětmi, se kterými jsem přišel do kontaktu přes školu, doučování, kroužky, projekty, sousedy apod. Stejně tak jsem si držel dobré vztahy s jejich rodiči.karinka píše:To, že je někdo pedofil , si třeba sám nevybral, ale normální to opravdu není. Máme 2 holčičky a dozvědět se, že někdo známý , s kým se stýkáme , je pedofil, tak třeba s ním nepřeruším styky, pokud by to byl dobrý známý, ale děti bych s takovým člověkem rozhodně nenechala o samotě.
Moje nevlastní matka vzala to, že jsem pedofil, poměrně klidnou cestou. Myslím, že to trochu i tušila, protože jsem měl dobré vztahy s mladšími lidmi dávno předtím, než jsem si já sám uvědomil, že pedofilem jsem. Všímala si mého dobrého vztahu s bratrancem (do kterého jsem byl dlouhé roky zamilovaný, aniž bych si k němu cokoliv nevhodného dovolil) či toho, že se mi na fotkách líbí právě převážně děti. Takže když jsem jí to řekl, nebrala to nijak tragicky, i když jí také chvíli trvalo, než si to v hlavě přebrala. Ať jsem byl nebo nebyl pedofil, pořád jsem byl její (sic nevlastní, ale stále) syn, kterému věřila, už jen proto, že mě tak dobře znala a tak mě měla ráda. Takže vše bylo při starém - se sourozenci a jejich kamarády jsem se scházel, sourozence jsem případně ze školky vyzvedával, hlídal jsem je sám doma, když právě nebyl nikdo jiný, kdo by je pohlídal, doučoval jsem děti ze školy apod. A nikdy jsem si k nim nedovolil nic nevhodného, protože jsem věděl, že by jim to mohlo ublížit - a taky proto, že mám děti rád.
Jelikož jsem se s tím narodil, jelikož nikdy nic nebylo jinak, jelikož se mi děti vždy líbily, ač jsem si to kdysi neuvědomoval... to všechno jsou důvody, proč pro mě pedofilie normální je, stejně jako je pro mě normální, když má někdo v genech, že bude měřit jen 160 cm, že bude mít šedou barvu očí, která není moc známá, nebo že se mu líbí stejné pohlaví. Nemyslím si, že může být zvrácené to, jakým se člověk narodil. Zvrácené by bylo, kdybych dětem ubližoval. Jenže to, jak jsem psal, je to poslední, co bych chtěl. A nejsem tady, abych se chlubil tím, že pedofil jsem, ale abych řekl, že jím jsem, protože "tam venku" je ještě dost lidí, kteří teprve zjistí nebo už ví, že pedofilové jsou, ale v jejich okolí není nikdo, kdo by jim řekl, že se s tím dá žít bez ubližování, že všechno může být v pohodě, že i tak může žít šťastný život. Tenhle web tady je, aby takový člověk mohl někam přijít a otevřeně říct, jaký je, aniž by na něj někdo koukal skrz prsty. Aby takový člověk mohl najít někoho, s kým pocity může sdílet, s kým o tom může mluvit, aby si uvědomil, že nesmí udělat nějakou blbost. Protože většinou si pedofilii uvědomí lidé v mládí - kolem toho třináctého, čtrnáctého roku života. A tehdy většinou nemají příliš informací ani životních zkušeností, aby všechno dokázali zvládnout sami.
Druhá věc, kterou se tenhle web zabírá, je osvěta veřejnosti. Aby tenhle web mohl najít někdo jako vy, aby si mohl přečíst, co pedofilie je. Aby, když za ním přijde jeho syn, sourozenec, přítel, kamarád či známý, věděl, že když je někdo pedofil, neznamená to, že bude zneužívat děti.
Ale že bych se na webu chlubil tím, že pedofil jsem, to snad leda někdy ze žertu. Jinak to neberu jako nic, s čím by se člověk chlubit měl. Stejně jako se nikdo nechlubí běžně s tím, že je homosexál, heterosexuál, že má šedé oči, že měří 160 cm nebo že má jednu ruku o centimetr kratší než tu druhou.
Děkuji, že jste sem zavítala a přečetla si informace.
Přeji vše dobré,