Chlapca zo Spiša bil čert palicou, má modriny. Údery v obci dostali aj ďalšie deti (SME.sk)
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
-
- Moderátor audiovizuální sekce
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 1
- ve věku do: 9
- Dal: 590 poděkování
- Dostal: 85 poděkování
Chlapca zo Spiša bil čert palicou, má modriny. Údery v obci dostali aj ďalšie deti (SME.sk)
Pod Tatrami kričal už aj Mikuláš, Krampusov brali policajti.
SPIŠ. Čo rok, to je na Spiši pred Vianocami problém. Pred dvomi rokmi riešili v Poprade agresívneho a pokrikujúceho Mikuláša, vlani zase odstrašujúcich čertov - Krampusov. Tento rok prišiel tínedžer spod Tatier z mikulášskej akcie domov s modrinami. Palicou ho mal zbiť čert. Pätnásťročný chlapec zo Svitu išiel podľa televízie Markíza na stretnutie s čertom v Batizovciach neďaleko Popradu. Keď sa vrátil domov a vyzliekol, jeho mama uvidela na jeho tele modriny a podliatiny. „Uvedomila som si, aká to musela byť riadna rana, keď to cez tri vrstvy oblečenia spravilo také modriny a podliatiny,“ opísala mama Tatiana pre Televízne noviny. Na tele syna podľa nej vidieť šesť až sedem úderov. Pozostatky po nich bolo vidieť aj na piaty deň od incidentu.
„Lucifer a ostatní čerti v pohode"
Chlapec tvrdí, že sa na neho počas Mikuláša čert zahnal palicou. Mal pritom podľa jeho slov vypité a bol agresívny. Opísal, že ostatní čerti ho dávali od neho preč, nech sa upokojí. Odhadom tam bolo desať až 15 pekelníkov. „Všetci ostatní boli v pohode. Aj ten Lucifer, to bol taký hlavný čert." Chlapcova mama po incidente kontaktovala vedenie obce. Starosta Batizoviec Gabriel Bodnár povedal, že doposiaľ mali na mikulášske akcie len pozitívne ohlasy. V čase bitky na mieste nebol. „Preverím, zistím, každopádne je mi to veľmi ľúto, ale každý je zodpovedný sám za seba," vravel v reportáži na Markíze.
Starosta to neschvaľuje
Pre Korzár v utorok podvečer povedal, že ešte nemá žiadne bližšie informácie. Opisuje, že mikulášska tradícia v ich obci je dlhodobá, má možno aj vyše 50 rokov. „Tak ako do každej obce, aj k nám príde svätý Mikuláš spolu s družinou vrátane čerta a anjela a rozdáva darčeky. Nikoho neteší, že sa niečo podobné stalo. Doteraz sme mali na túto tradíciu len samé dobré reakcie." Podotýka, že podobné správanie a agresivitu v obci neschvaľuje. Za čertov boli prezlečení miestni mládenci - dobrovoľníci. Keďže mali masky, bolo by podľa starostu náročné zistiť, ktorý z nich to urobil. Ukazuje sa, že palicou dostalo viac detí ako len chlapec zo Svitu. Televízia JOJ zverejnila vo svojej ďalšej reportáži informáciu, že bitku palicou dostali i ďalšie deti. Videá ukazujú deti kľačiace na zemi, na ktoré sa čert zaháňa palicou a niektoré aj udiera.
Krampusov vrátila z námestia mestská polícia
Vlani v novembri spisovali pod Tatrami dve petície. V Poprade sa totiž malo organizovať fotografovanie s Krampusmi, teda čertami v maskách. Niektorí Popradčania a zástupcovia cirkví s vyše 1700 podpismi žiadali mesto Poprad zrušiť akciu Krampus Čerti, a to aj v budúcnosti. Argumentovali, že tradícia Krampusa je v rozpore s kresťanskými hodnotami a učením. A samotné masky že vzbudzujú hrôzu a môžu mať na deti či dospelých traumatizujúce účinky. Na druhej strane organizátori podujatia zbierali podpisy na petíciu za jeho konanie, podporilo ju 780 ľudí. Časť výťažku z fotografovania chceli venovať na dobročinné účely. Mesto napokon s konaním akcie nesúhlasilo. Dvaja Krampus čerti sa aj napriek tomu v jeden podvečer pokúsili vyjsť na popradské námestie. Späť do chodby budovy, kde sa prezliekli do kostýmov, ich vrátila mestská polícia. Nespokojný dav zhromaždených ľudí skandoval „pustite ich“ a dožadoval sa fotografovania. Po pár minútach sa sklamaní ľudia rozišli. Popradský primátor Anton Danko (nezávislý) sa napokon s organizátormi dohodol. Mesto im ponúklo na najbližšiu akciu parkovisko pri futbalovom štadióne.
Mikuláš búchal palicou
Pred dvomi rokmi zase museli riešiť v popradskej mestskej časti Matejovce ukričaného Mikuláša. Kričal na deti aj ich rodičov a podľa reakcií na jeho vystúpenie mal neadekvátne poznámky. Video sa stalo virálnym a rýchlo sa šírilo sociálnou sieťou. „Všetci tí, čo sú v prvom rade, nedostanú od Mikuláša absolútne nič. Ale absolútne nič. Lebo Mikuláš nosí darčeky a dáva sladkosti len tým, ktorí sú dobrí a ktorí počúvajú, a nie tým, ktorí vrieskajú a nevedia sa správať,“ hovoril popradský Mikuláš z pódia rozvášnenému davu miestnych detí, ktoré sa hlučne dožadovali sladkostí. Potom buchol mikulášskou palicou po pódiu a skríkol „čiten“, teda po rómsky ticho. Veľmi to však nezabralo, a tak im ďalej zakričal, že od neho nedostanú nič, ani lízanku. „Nič vám nedám. To vám garantujem ja ako Mikuláš. Buď sa budete správať ako normálne deti. Kto vás vychovával?" vyčítavo sa verejne pýtal rozhorčený Mikuláš. „Nehanbia sa vaši rodičia za vás? Ako sa to správate? Čo to má znamenať? Chodím po celom meste a s tým som sa nestretol, že by boli takéto bláznivé deti. A ja mám deti strašne rád. Preto som tu. Ale takto sa správať, to je hanba. Ale nie hanba tým deťom, ale rodičom, že toto tu dokážu a dovolia,“ adresoval z pódia zvýšeným hlasom aj rodičom nedisciplinovaných detí.
Reakcia Mikuláša
Mikuláš sa v reakcii pre Korzár obhajoval tým, že sa našli rómske deti, ktoré dokázali z vrecka a košíčka cukrovinky uchmatnúť a to vo videu nebolo. Tvrdil, že si potreboval spraviť poriadok. „Slová ´ticho, ukľudnite sa´ a podobne nemali absolútne žiadny účinok. Až po buchnutí s palicou a zakričaní čites sa upokojili. To, že tam boli deti bez rodičov a nemal ich kto upokojiť a usmerniť, ako sa majú na takomto podujatí správať, tak to som tam povedal a aj si za tým stojím," obhajoval sa vtedy pre Korzár. Priebeh stretnutia detí s Mikulášom v Matejovciach dôrazne odsúdilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Zúčastnené deti si podľa výkonnej riaditeľky strediska Silvie Porubänovej namiesto dôstojných a povzbudivých slov od symbolickej sviatočnej osobnosti vypočuli výčitky, hlasný krik a vyhrážky.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 13 poděkování
- Dostal: 515 poděkování
Re: Chlapca zo Spiša bil čert palicou, má modriny. Údery v obci dostali aj ďalšie deti (SME.sk)
To vypadá spíše než ze by tam měli problémy s čety, jako že tam mají problémy s alkoholem.. Taky je otázka proč ho ten čert přetáhl, co mu provedl (když ostatní tak evidentně nemlátil a jestli ty modřiny vážně pocházejí od něj, když si vzpomenu co jsme v 15 prováděli my..).