Násilí kvůli sexuální orientaci se má trestat přísněji, schválila vláda (Novinky.cz)

Prostor pro články, které zabývají legislativou a zákony.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 364 poděkování
Dostal: 2646 poděkování

Násilí kvůli sexuální orientaci se má trestat přísněji, schválila vláda (Novinky.cz)

Nový příspěvek od Cykle02 »

Ve středu schválená novela trestního zákoníku počítá s tím, že se budou přísněji trestat útoky kvůli sexuální orientaci, pohlaví nebo zdravotnímu postižení oběti. Například za ublížení na zdraví dnes hrozí pachateli šest měsíců až tři léta, pokud však začne novela platit a pachatel zaútočí z výše zmíněných důvodů, bude už mu hrozit rok až pět let za mřížemi.

Ministerstvo spravedlnosti svým návrhem rozšířilo kategorie takzvané předsudečné nenávisti. Dosud se přísněji trestalo „jen“ v případech, kdy k činu došlo kvůli rase, etnické skupině, národnosti, politického přesvědčení či vyznání oběti.

Nově trestní zákoník výslovně uvádí mezi důvody pro přísnější trest právě i zdravotní postižení, sexuální orientaci nebo pohlaví oběti. Přísněji se v takových případech má trestat u ublížení na zdraví, vydírání či vraždy.

„Zavádíme zvýšený postih takzvaného předsudečného násilí, za všechny dám příklad zdravotně postiženého člověka. Pokud se prokáže, že někdo cíleně útočí na zdravotně postižené, bude postihován přísněji než doteď,“ řekl po středečním jednání vlády ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Navrženou změnu ocenila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Novela podle ní „zásadním způsobem posiluje ochranu proti předsudečným trestným činům“. „Hrubému násilí, vyhrožování či podněcování k nenávisti v offline i online prostoru čelí konkrétní lidé na denní bázi i v České republice, a to jen proto, kým jsou,“ uvedla po schválení novely.

Novinky letos v březnu informovaly o útoku z loňského prosince, kdy mladíci zaútočili v Českých Budějovicích na muže s duhovou vlajkou, právě vlajka měla být motivem útoku. Muži byli stíháni za výtržnictví, za které už dnes hrozí dva roky vězení. Novela trestního zákoníku však výslovně uvádí, že pokud k výtržnictví dojde kvůli skutečné či domnělé sexuální orientaci poškozených, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až dva roky.

„Podle výzkumů má každý druhý člověk se zdravotním postižením zkušenost s předsudečným násilím. Zhruba stejný počet je u lidí napadených z důvodů sexuální orientace,“ uvedla Klára Kalibová, advokátka a ředitelka In Iustitia, neziskové organizace, která se věnuje právě předsudečnému násilí. Zdůraznila, že kvůli pohlaví nebo sexuální orientaci může být napaden zástupce menšiny i většiny, novela chrání obě skupiny.

Schválená novela vedle předsudečného násilí také posiluje zavádění peněžitých trestů namísto vězení. „Dochází k tomu, že peněžitý trest už bude trestem univerzálním, bude možné jej uložit za jakýkoliv trestný čin, což doteď možné není,“ popsal ministr. „Bude skupina trestných činů, kde nebude možné peněžitý trest uložit samostatně, to jsou zvlášť závažné zločiny. Tam, kde bude použito násilí, nebude možné, aby se pachatel vykoupil z trestné činnosti,“ řekl Blažek.

Podle návrhu má být legální samopěstování nanejvýš tří konopných rostlin a držení nejvýš 25 gramů konopí venku a 50 gramů doma. Pěstování čtyř až pěti rostlin má být přestupkem, více rostlin trestným činem.

Blažek po jednání vlády zmínil také takzvaný dětský certifikát, tedy osvědčení, díky kterému by se neměli k práci s dětmi dostat lidé odsouzení za závažný trestný čin. Certifikát není součástí zákona, skupina poslanců by jej měla navrhnout jako pozměňovací návrh ve druhém čtení, čímž by se do trestního zákoníku mohl certifikát dostat.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1780 poděkování
Dostal: 3685 poděkování

Re: Násilí kvůli sexuální orientaci se má trestat přísněji, schválila vláda (Novinky.cz)

Nový příspěvek od Kasz »

Z toho vyplývající, že budeme více chránění. To je fajn, ne? :)
Československá pedofilní komunita – již 15 let s Vámi! ❤️💙
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 3
ve věku do: 14
Kontakt: mail: [email protected]
Whatsapp : ‪+420 605 779 951‬
Session id : 0554caf41c3a21f6d6ea3664cd66e2d654a44858d07705bab1e0a485d6e21f611b
Instagram : https://www.instagram.com/plistillukas/ ... l6NnV3MA==
FB : https://www.facebook.com/share/12BpVNr8 ... tid=wwXIfr
Threema: Moje Threema ID:https://threema.id/V8TXDCPD
Výkřik do tmy: Děti jsou nádherné kouzelné malé bytůstky, které svou roztomilostí, radostí, bezprostředností, a hravostí rozdávají radost kolem sebe.
Dal: 1121 poděkování
Dostal: 181 poděkování

Re: Násilí kvůli sexuální orientaci se má trestat přísněji, schválila vláda (Novinky.cz)

Nový příspěvek od Pavel1 »

Kasz píše: pátek 15. 11. 2024, 13:57:42 Z toho vyplývající, že budeme více chránění. To je fajn, ne? :)
Toď otázka, pedofilie nejspíše není považována za sexuální orientaci, jelikož se jedná o odchylku ve věku, nikoliv v pohlaví.
Kasz
Administrátor
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.

Nový příspěvek od Kasz »

V článku píšou:
Cykle02 píše: středa 13. 11. 2024, 19:05:03 Nově trestní zákoník výslovně uvádí mezi důvody pro přísnější trest právě i zdravotní postižení, sexuální orientaci nebo pohlaví oběti. Přísněji se v takových případech má trestat u ublížení na zdraví, vydírání či vraždy. ... Pokud se prokáže, že někdo cíleně útočí na zdravotně postižené, bude postihován přísněji než doteď.
Pedofilie, pokud není uznána jako sexuální orientace, pak je ale uznávána jako zdravotní postižení. Takže myslím, že tak či tak se na nás tato zvýšená ochrana vztahuje.
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK
Výkřik do tmy: Děti jsou nádherné kouzelné malé bytůstky, které svou roztomilostí, radostí, bezprostředností, a hravostí rozdávají radost kolem sebe.

Kasz píše: pátek 15. 11. 2024, 14:34:25 V článku píšou:
Cykle02 píše: středa 13. 11. 2024, 19:05:03 Nově trestní zákoník výslovně uvádí mezi důvody pro přísnější trest právě i zdravotní postižení, sexuální orientaci nebo pohlaví oběti. Přísněji se v takových případech má trestat u ublížení na zdraví, vydírání či vraždy. ... Pokud se prokáže, že někdo cíleně útočí na zdravotně postižené, bude postihován přísněji než doteď.
Pedofilie, pokud není uznána jako sexuální orientace, pak je ale uznávána jako zdravotní postižení. Takže myslím, že tak či tak se na nás tato zvýšená ochrana vztahuje.
Myslíš že je brána za zdravotní postižení, i když se dle MKN11 už nejedná o diagnózu ?
Jája
Na trestné lavici
Varování: 14
ve věku od: 10
ve věku do: 45
Výkřik do tmy: TO CO DNES ZANECHÁME V SRDCI DĚTÍ,ONY ZÍTRA VRÁTí CELÉMU SVĚTU...tak proto je musíme začít společně chránit ❤️🕊️🕊️🕊️🆘

„Lehčí je odpustit nepříteli než příteli"
Dal: 395 poděkování
Dostal: 219 poděkování

Nový příspěvek od Jája »

Taky se do toho zapojím. Na pětce mi dlouho tloukli kladivem do palice, že pedo nebo hebe atd je nemoc ne sexuální orientace. Tím lépe pro nás, přece postiženým a nemocným lidem se neublížuje....
Kasz
Administrátor

Nový příspěvek od Kasz »

Pavel1 píše: pondělí 18. 11. 2024, 22:25:51 Myslíš že je brána za zdravotní postižení, i když se dle MKN11 už nejedná o diagnózu ?
Kompenzovaná myopie taky není nemoc (člověk to jako nemoc nevnímá a ani jemu ani okolí to nijak neubližuje). Ale jedná se o zdravotní indispozici, která tě třeba vylučuje z některých profesí, kde je třeba mít dobrý zrak.

Pedofilie není zdravotní indispozice, ale dal by se to chápat jako "stav odlišný oproti většině a nedávající z evolučního hlediska smysl" (i když i o tom by se dalo polemizovat).

Co ale platí jednoznačně - pokud tě někdo napadne z toho důvodu, že nosíš brýle, tak by to mělo být stejné, jako když tě někdo napadne, protože jsi pedofil. Zločiny z předsudečné nenávisti, sami to tak píšou, že se to na to bude vztahovt, takže si myslím, že se to bude týkat i pedofilů.
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK

Kasz píše: úterý 19. 11. 2024, 11:15:09
Pavel1 píše: pondělí 18. 11. 2024, 22:25:51 Myslíš že je brána za zdravotní postižení, i když se dle MKN11 už nejedná o diagnózu ?
Ze zvědavosti jsem podal dotaz v online právní poradně.
Dostalo se mi této odpovědi:

Dobrý den,
na Váš dotaz není možné dát jednoznačnou odpověď, a to z toho důvodu, že platná právní úprava pojem „pedofílie“ nedefinuje, resp. s tímto pojmem v podstatě vůbec nepracuje. Platná právní úprava používá na mnoha místech pojem „sexuální orientace“, opět však v podstatě bez legální definice. Jedná se o pojem odborný (lékařský), který právní úprava přejímá jako tzv. notorietu (tedy pojem natolik běžně známý, že není třeba ho v právních předpisech definovat).

Ostatně ani odborná (lékařská) veřejnost se neshoduje v názoru, zda parafilie pedofilního typu představuje spíše psychiatrickou odchylku či sexuální orientaci (resp. za jakých podmínek se jedná o sexuální deviaci a kdy by se již dalo uvažovat o sexuální orientaci) – k tomu obecně například zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pedofilie

Bude-li trestní postih (na základě připravované novely) za určité útoky zpřísněn pro případy, kdy bude útok motivován nenávistí vůči člověku určité sexuální orientace, bude záležet na vývoji judikatury, zda budou do této skupiny obětí trestných činů zahrnuti i lidé s pedofilní odchylkou.